Ο γλύπτης Κωστής Γεωργίου ξεκινά για ένα νέο κύκλο εκθέσεων

Ο διεθνώς καταξιωμένος γλύπτης και μια νέα σειρά έργων του στην Ελλάδα και τον κόσμο.

o-gluptis-kwstis-gewrgiou-ksekina-gia-ena-neo-kuklo-ekthesewn
SHARE THIS
0
SHARES

Το όνομα του γλύπτη Κωστή Γεωργίου έγινε ευρέως γνωστό, όταν πριν από ένα χρόνο το γλυπτό του Φύλαξ στο Παλαιό Φάληρο, το οποίο είχε προκαλέσει αντιδράσεις παλαιοημερολογιτών και άλλων ακροδεξιών αποκαθηλώθηκε από το βάθρο του από μια ομάδα 15 περίπου ατόμων , όπως είχε τότε καταγγείλει ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης, ενώ ο ίδιος ο καλλιτέχνης είχε μιλήσει για την πράξη αυτή χαρακτηρίζοντάς την «προσβολή της ελευθερίας του ατόμου».

Φέτος ο διεθνώς καταξιωμένος ζωγράφος και γλύπτης Κωστής Γεωργίου επέλεξε  την ιδιαίτερη πατρίδα του τη Θεσσαλονίκη για να ξεκινήσει τον νέο κύκλο των εκθέσεων του που θα συνεχιστεί στην Κωνσταντινούπολη και τη Ρώμη. 

 

Εκκίνηση από το ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ, στο οποίο θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 10 Μαΐου 2019  η μεγάλη του ατομική έκθεση υπό τον τίτλο “ENIGMA”,που θα περιλαμβάνει έργα γλυπτικής και ζωγραφικής μνημειακών διαστάσεων. Η έκθεση θα διεξαχθεί στους εσωτερικούς χώρους του μουσείου αλλά και στον αύλειο χώρο με γλυπτά μεγάλων κυρίως διαστάσεων. Το γλυπτό PRAXIS, ύψους 4 μέτρων, δωρεά στο Τελλόγλειο Ίδρυμα προστίθεται στην συλλογή του Ιδρύματος και θα κοσμεί μονίμως τον προαύλιο χώρο του. 

Μετά την τελευταία ατομική του έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη αποκλειστικά με έργα γλυπτικής, ο Κωστής Γεωργίου θα παρουσιάσει στο Τελλόγλειο Ίδρυμα παλαιότερη αλλά και σύγχρονη δουλειά του. Στην έκθεση αυτή θα παρουσιαστούν έργα μεγάλων διαστάσεων που αποτελούν έρευνα των τελευταίων χρόνων. Ανάμεσα στα γλυπτά που θα εκτεθούν, θα υπάρχουν και γλυπτικές εγκαταστάσεις  με τους γνωστούς κόκκινους ακροβάτες-χορευτές μνημειακών διαστάσεων, εγκατεστημένους σε δημόσιους χώρους και πλατείες στην Ευρώπη, την  Αμερική και την Κίνα.

 

Επίσης για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί η μεγάλη του γλυπτική εγκατάσταση «9 Μούσες»,(σύγχρονη απεικόνιση των εννιά Μουσών της Μυθολογίας) και η εγκατάσταση «PombiA’»που αποτελείται από πέντε διάτρητα σκυλιά. Στο χώρο του μουσείου θα εκτεθεί και η εγκατάστασή του “BirdsinDreamland”, η οποία είναι ένα πολύπτυχο έργο μήκους 10 μέτρων που αποτελείται από 6 ζωγραφικά έργα. Μια πλειάδα 100 περίπου ζωγραφικών έργων και 30 γλυπτών θα παρουσιάζει τη χαρακτηριστική και ιδιότυπη ταυτότητα που έχει κάνει τον Κωστή Γεωργίου διεθνώς καταξιωμένο και άμεσα αναγνωρίσιμο. 

Σε ειδικό χώρο του Μουσείου θα προβάλλεται και το βιντεοάρτ «ΑΕΝΑΟΝ»που έχει βασιστεί στη ταινία  μικρού μήκους 3danimation«VIOLENT EQUATION»,του σκηνοθέτη-animatorΑντώνη Ντούσια, εμπνευσμένα και τα δύο αποκλειστικά  από τα έργα του Κωστή Γεωργίου. Η «VIOLENTEQUATION» στην οποία βασίστηκε το βιντεοάρτ, αποτελεί μια εξαιρετική και πρωτότυπη ταινία η οποία έχει προγραμματιστεί να συμμετάσχει στα μεγαλύτερα φεστιβάλ κινηματογράφου του κόσμου, με πρώτο σταθμό το περίφημο φεστιβάλ του ANNECY2019στην Γαλλία!

Η έκθεση στο Τελλόγλειο θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Ιουνίου,θα μεταφερθεί στη συνέχεια στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, στηνΚωνσταντινούπολη, στις3 Οκτωβρίου,και θα τελεί υπό την αιγίδα και οργάνωση του Ελληνικού Προξενείου στην Κωνσταντινούπολη. 

 

Στο λεύκωμα γράφουν: 

Η Γενική Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Τελλόγλειου Ιδρύματος κ. Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, 

Ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών της Ευρώπης κ. Κώστας Γουλιάμος, 

Ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας της τέχνης Α.Π.Θ κ. Μιλτιάδης Παπανικολάου,

 Η Γενική Πρόξενος  της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη κα Τζωρτζίνα Σουλτανοπούλου, 

η Ιστορικός Τέχνης και Μουσειολόγος κα Μαρκέλλα-Ελπίδα Τσίχλα και ο Κωστής Γεωργίου.

Εγκαίνια έκθεσης: 10 Μαΐου 2019, 19.00 

Διάρκεια έκθεσης:10 Μαΐου 2019- 10 Ιουνίου 2019

Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή 9.00-14.00, Τετάρτη 9.00-14.00 και 17.00-21.00, Σάββατο, Κυριακή:10.00-18.00, Δευτέρα κλειστά. 

Τελλόγλειο: Αγίου Δημητρίου 159Α, 54636 Θεσσαλονίκη. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook