O Joker, η Λίνα Μενδώνη, το Reuters κι η κλιματική αλλαγή

Τι ακούσαμε και τι καταγράψαμε σήμερα, στη γεμάτη από δημοσιογράφους, αίθουσα όπου η Λίνα Μενδώνη μας έκανε ενημέρωση εν μέσω «καυτών» εξελίξεων για τη ταινία Joker.

o-joker-i-lina-mendwni-to-reuters-ki-i-klimatiki-allagi
|
SHARE THIS
0
SHARES

Την ώρα που πολιτικές κόντρες και «μπαλάκια» ευθυνών από τον ένα στον άλλο σηματοδοτούν την υπόθεση της «εφόδου» της ΕΛΑΣ σε δύο κινηματογράφους προκειμένου να απομακρύνουν τους ανήλικους από την ταινία «Τζόκερ», η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη κλήθηκε να απαντήσει σε βροχή σχετικών ερωτημάτων στη σημερινή, ενημερωτική των πολιτιστικών συντακτών, συνέντευξη Τύπου στην οποία η συγκεκριμένη υπόθεση κόντεψε να επισκιάσει όλα τα άλλα ζητήματα που είχαν προγραμματιστεί να συζητηθούν

«Καταδικάζω απερίφραστα το χειρισμό της κατάστασης αυτής. Με ενοχλεί η εικόνα αυτή», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, με το που ξεκίνησε η σημερινή ενημέρωση των πολιτιστικών συντακτών. «Οι δυο υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού - και μέλη Πρωτοβάθμιας Γνωμοδοτικής Επιτροπής για την κατάταξη των κινηματογραφικών έργων - έχουν τη δυνατότητα ελεύθερης εισόδου σε χώρους δημόσιων θεαμάτων και ακροαμάτων για άσκηση ελέγχου στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους», είπε χαρακτηριστικά. «Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ωστόσο, και οι δυο κυρίες υπερέβησαν τα όρια των αρμοδιοτήτων τους». Για την υπουργό Πολιτισμού, «έλεγχος δεν σημαίνει ότι φωνάζεις τις δυνάμεις καταστολής».

΄Οπως ειπώθηκε στη συνέντευξη τύπου από τον γενικό διευθυντή της Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού, κ. Κωστάκη, σε μια στιγμή που προκάλεσε ποικίλα σχόλια, η καταγγελία για τους ανήλικους στην ταινία Joker έκανε με απευθείας τηλεφώνημά του στις εν λόγω υπαλλήλους, άνθρωπος συγκεκριμένης εταιρείας διανομής κινηματογραφικών έργων που, όμως, δεν κατονομάστηκε.

Για την κυρία Μενδώνη φαίνεται πως οι κυρίες αυτές εν συνεχεία ενήργησαν αυτοβούλως χωρίς να ενημερώσουν τη διευθύντρια του Τμήματος Παραστατικών Τεχνών και Κινηματογράφου του υπουργείου Πολιτισμού κυρία Μαργαρίτα Αλεξομανωλάκη. Και οι δύο υπάλληλοι, ωστόσο, ανέφεραν ότι πήραν εντολή από την προϊσταμένη τους να προχωρήσουν στους ελέγχους. «Εχω εξαγγείλει ΕΔΕ για να εξακριβωθεί αν οι δυο υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού και μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν την προϊσταμένη τους», ανέφερε η κυρία Μενδώνη.

«Εδώ και 15 χρόνια αυτές οι δυο κυρίες είναι οι μοναδικές υπάλληλοι που έχουν διαπράξει έλεγχο μετά από ανάλογες καταγγελίες», ανέφερε η υπουργός για να συμπληρώσει ότι ανάμεσα στις προτεραιότητες του υπουργείου είναι να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και να επικαιροποιηθεί ο νόμος του 2010 περί ανηλίκους και κινηματογραφικά έργα καθ' ότι η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει αλλάξει άρδην τα δεδομένα στο σχετικό θέμα. 

2020: ΄Ετος Μελίνας Μερκούρη - Αντώνη Σαμαράκη. Επιτροπή για τη Μελίνα υπό την Προεδρία Ζακ Λανγκ

Κατά τ' άλλα στη συνέντευξη τύπου ανακοινώθηκε αναλυτικότερα ο προγραμματισμός να ανακηρυχθεί το 2020 ως έτος Μελίνας Μερκούρη με αφορμή τα 100 χρόνια από το θάνατό της. Για το λόγο αυτό έχει συσταθεί Επιτροπή υπό την προεδρία του Γάλλου πρώην υπουργού Πολιτισμού, Ζακ Λανγκ, ενώ μέλος της θα είναι κι ο σκηνοθέτης, ηθοποιός και καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρης Λιγνάδης. Στο πλαίσιο του ΄Ετους Μερκούρη θα διοργανωθεί μεγάλη έκθεση, κινηματογραφικό αφιέρωμα και σειρά μουσικών εκδηλώσεων, δράση από το Πελοποννησιακό Λαογραφικό ΄Ιδρυμα και άλλες εκδηλώσεις. Δεν είναι, όμως, μόνο η «μακροβιότερη υπουργός Πολιτισμού», Μελίνα Μερκούρη, αλλά κι ο λογοτέχνης της μεταπολεμικής γενιάς, Αντώνης Σαμαράκης (γεν. 1919), που θα τιμηθεί την ίδια χρονιά. Η απόφαση είχε παρθεί από την προηγούμενη υπουργό Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά (από την οποία είχε συσταθεί επίσης σχετική Επιτροπή), την οποία  η νέα ηγεσία του ΥΠΠΟ διατηρεί.

Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021: «Υπό του μηδενός!»

«Δεν πάει καλά η Ελευσίνα 2021», ήταν από τις πολύ λίγες επισημάνσεις της Λίνας Μενδώνη σε σχέση με την πρόοδο της Ελευσίνας, Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021, αναφέροντας συμπληρωματικά ότι τα πράγματα βρίσκονται «υπό του μηδενός...», κι ότι θα πραγματοποιηθεί ξεχωριστή συνάντηση σε σχέση με το συγκεκριμένο θεσμό.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν επίσης ήταν η ανανέωση του μνημονίου που παρατείνει το «φρένο» στη διακίνηση προϊόντων λαθρανασκαφής στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η εξαγγελία ΕΔΕ για πειθαρχικά παραπτώματα κι η ειδοποίηση των αρχών για απόδοση ποινικών ευθυνών σε σχέση με όσα έχουν συμβεί στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων - το νέο οργανόγραμμα του οποίου, δυστυχώς, έχει καθυστερήσει κι ελπίζεται να προχωρήσει μέσα στο Νοέμβριο - κι η διεύρυνση της ελεύθερης εισόδου στους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία σε άτομα με αναπηρία, σε συνταξιούχους εκπαιδευτικούς, πτυχιούχους σχολών κ.α. «Είναι οι φυσικοί μας σύμμαχοι», είπε η κυρία Μενδώνη.

Κλιματική αλλαγή και Reuters

Αξιοσημείωτο, πάντως, είναι πως σε μια αίθουσα με ... ιδιαίτερα ενισχυμένη εκπροσώπηση Τύπου λόγω επικαιρότητας και εξελίξεων με την ταινία Joker (και την ώρα που δεκάδες κανάλια «παραμόνευαν» απ' έξω για να καταγράψουν αντιδράσεις σε σχέση με τις πολιτικές κόντρες που έχουν προκληθεί), το διεθνές κανάλι Reuters ήταν εκεί δια μέσου εκπροσώπου του για να διατυπώσει δύο ερωτήσεις οι οποίες ουδεμία σχέση είχαν με το «μείζον» θέμα της ημέρας αλλά με την κλιματική αλλαγή, τις επιπτώσεις της στα αρχαία μνημεία και την Επιτροπή που, όπως ανακοινώθηκε, θα συσταθεί για την αντιμετώπισή της. ΄Αλλες προτεραιότητες... 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook