O Joker, η Λίνα Μενδώνη, το Reuters κι η κλιματική αλλαγή

Τι ακούσαμε και τι καταγράψαμε σήμερα, στη γεμάτη από δημοσιογράφους, αίθουσα όπου η Λίνα Μενδώνη μας έκανε ενημέρωση εν μέσω «καυτών» εξελίξεων για τη ταινία Joker.

O Joker, η Λίνα Μενδώνη, το Reuters κι η κλιματική αλλαγή

Την ώρα που πολιτικές κόντρες και «μπαλάκια» ευθυνών από τον ένα στον άλλο σηματοδοτούν την υπόθεση της «εφόδου» της ΕΛΑΣ σε δύο κινηματογράφους προκειμένου να απομακρύνουν τους ανήλικους από την ταινία «Τζόκερ», η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη κλήθηκε να απαντήσει σε βροχή σχετικών ερωτημάτων στη σημερινή, ενημερωτική των πολιτιστικών συντακτών, συνέντευξη Τύπου στην οποία η συγκεκριμένη υπόθεση κόντεψε να επισκιάσει όλα τα άλλα ζητήματα που είχαν προγραμματιστεί να συζητηθούν

«Καταδικάζω απερίφραστα το χειρισμό της κατάστασης αυτής. Με ενοχλεί η εικόνα αυτή», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, με το που ξεκίνησε η σημερινή ενημέρωση των πολιτιστικών συντακτών. «Οι δυο υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού - και μέλη Πρωτοβάθμιας Γνωμοδοτικής Επιτροπής για την κατάταξη των κινηματογραφικών έργων - έχουν τη δυνατότητα ελεύθερης εισόδου σε χώρους δημόσιων θεαμάτων και ακροαμάτων για άσκηση ελέγχου στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους», είπε χαρακτηριστικά. «Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ωστόσο, και οι δυο κυρίες υπερέβησαν τα όρια των αρμοδιοτήτων τους». Για την υπουργό Πολιτισμού, «έλεγχος δεν σημαίνει ότι φωνάζεις τις δυνάμεις καταστολής».

΄Οπως ειπώθηκε στη συνέντευξη τύπου από τον γενικό διευθυντή της Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού, κ. Κωστάκη, σε μια στιγμή που προκάλεσε ποικίλα σχόλια, η καταγγελία για τους ανήλικους στην ταινία Joker έκανε με απευθείας τηλεφώνημά του στις εν λόγω υπαλλήλους, άνθρωπος συγκεκριμένης εταιρείας διανομής κινηματογραφικών έργων που, όμως, δεν κατονομάστηκε.

Για την κυρία Μενδώνη φαίνεται πως οι κυρίες αυτές εν συνεχεία ενήργησαν αυτοβούλως χωρίς να ενημερώσουν τη διευθύντρια του Τμήματος Παραστατικών Τεχνών και Κινηματογράφου του υπουργείου Πολιτισμού κυρία Μαργαρίτα Αλεξομανωλάκη. Και οι δύο υπάλληλοι, ωστόσο, ανέφεραν ότι πήραν εντολή από την προϊσταμένη τους να προχωρήσουν στους ελέγχους. «Εχω εξαγγείλει ΕΔΕ για να εξακριβωθεί αν οι δυο υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού και μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν την προϊσταμένη τους», ανέφερε η κυρία Μενδώνη.

«Εδώ και 15 χρόνια αυτές οι δυο κυρίες είναι οι μοναδικές υπάλληλοι που έχουν διαπράξει έλεγχο μετά από ανάλογες καταγγελίες», ανέφερε η υπουργός για να συμπληρώσει ότι ανάμεσα στις προτεραιότητες του υπουργείου είναι να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και να επικαιροποιηθεί ο νόμος του 2010 περί ανηλίκους και κινηματογραφικά έργα καθ' ότι η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει αλλάξει άρδην τα δεδομένα στο σχετικό θέμα.

2020: ΄Ετος Μελίνας Μερκούρη - Αντώνη Σαμαράκη. Επιτροπή για τη Μελίνα υπό την Προεδρία Ζακ Λανγκ

Κατά τ' άλλα στη συνέντευξη τύπου ανακοινώθηκε αναλυτικότερα ο προγραμματισμός να ανακηρυχθεί το 2020 ως έτος Μελίνας Μερκούρη με αφορμή τα 100 χρόνια από το θάνατό της. Για το λόγο αυτό έχει συσταθεί Επιτροπή υπό την προεδρία του Γάλλου πρώην υπουργού Πολιτισμού, Ζακ Λανγκ, ενώ μέλος της θα είναι κι ο σκηνοθέτης, ηθοποιός και καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρης Λιγνάδης. Στο πλαίσιο του ΄Ετους Μερκούρη θα διοργανωθεί μεγάλη έκθεση, κινηματογραφικό αφιέρωμα και σειρά μουσικών εκδηλώσεων, δράση από το Πελοποννησιακό Λαογραφικό ΄Ιδρυμα και άλλες εκδηλώσεις. Δεν είναι, όμως, μόνο η «μακροβιότερη υπουργός Πολιτισμού», Μελίνα Μερκούρη, αλλά κι ο λογοτέχνης της μεταπολεμικής γενιάς, Αντώνης Σαμαράκης (γεν. 1919), που θα τιμηθεί την ίδια χρονιά. Η απόφαση είχε παρθεί από την προηγούμενη υπουργό Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά (από την οποία είχε συσταθεί επίσης σχετική Επιτροπή), την οποία η νέα ηγεσία του ΥΠΠΟ διατηρεί.

Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021: «Υπό του μηδενός!»

«Δεν πάει καλά η Ελευσίνα 2021», ήταν από τις πολύ λίγες επισημάνσεις της Λίνας Μενδώνη σε σχέση με την πρόοδο της Ελευσίνας, Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021, αναφέροντας συμπληρωματικά ότι τα πράγματα βρίσκονται «υπό του μηδενός...», κι ότι θα πραγματοποιηθεί ξεχωριστή συνάντηση σε σχέση με το συγκεκριμένο θεσμό.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν επίσης ήταν η ανανέωση του μνημονίου που παρατείνει το «φρένο» στη διακίνηση προϊόντων λαθρανασκαφής στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η εξαγγελία ΕΔΕ για πειθαρχικά παραπτώματα κι η ειδοποίηση των αρχών για απόδοση ποινικών ευθυνών σε σχέση με όσα έχουν συμβεί στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων - το νέο οργανόγραμμα του οποίου, δυστυχώς, έχει καθυστερήσει κι ελπίζεται να προχωρήσει μέσα στο Νοέμβριο - κι η διεύρυνση της ελεύθερης εισόδου στους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία σε άτομα με αναπηρία, σε συνταξιούχους εκπαιδευτικούς, πτυχιούχους σχολών κ.α. «Είναι οι φυσικοί μας σύμμαχοι», είπε η κυρία Μενδώνη.

Κλιματική αλλαγή και Reuters

Αξιοσημείωτο, πάντως, είναι πως σε μια αίθουσα με ... ιδιαίτερα ενισχυμένη εκπροσώπηση Τύπου λόγω επικαιρότητας και εξελίξεων με την ταινία Joker (και την ώρα που δεκάδες κανάλια «παραμόνευαν» απ' έξω για να καταγράψουν αντιδράσεις σε σχέση με τις πολιτικές κόντρες που έχουν προκληθεί), το διεθνές κανάλι Reuters ήταν εκεί δια μέσου εκπροσώπου του για να διατυπώσει δύο ερωτήσεις οι οποίες ουδεμία σχέση είχαν με το «μείζον» θέμα της ημέρας αλλά με την κλιματική αλλαγή, τις επιπτώσεις της στα αρχαία μνημεία και την Επιτροπή που, όπως ανακοινώθηκε, θα συσταθεί για την αντιμετώπισή της. ΄Αλλες προτεραιότητες...

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΑ SOCIAL MEDIA 15 Οκτ 2021 | 16:31

Η γλύπτρια του αγάλματος της Κάλλας απαντάει στην κριτική: "Τίποτα από τα σχόλια δεν με αγγίζει"

Η γλύπτρια Αφροδίτη Λίτη μίλησε στην Καθημερινή και απάντησε στην κριτική για το άγαλμα της Κάλλας

ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΜΗΝΗ 15 Οκτ 2021 | 14:14

"Για γυναίκα καλή είναι" με την Ηρα Κατσούδα - Το stand up comedy που δεν πρέπει να χάσετε

To "Για Γυναίκα, καλή είναι", η δεύτερη σόλο παράσταση της Ήρας Κατσούδα επιστρέφει!

ΗΤΑΝ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ 15 Οκτ 2021 | 10:57

Η Google αποκατέστησε ψηφιακά πίνακες του Γκούσταβ Κλιμτ που καταστράφηκαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Αποκατέστησαν με τεχνητή νοημοσύνη πίνακες του Γκούσταβ Κλιμτ που είχε καταστρέψει η φωτιά κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

ΑΠΟ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 14 Οκτ 2021 | 13:24

"Παλέρμο": Μια αστυνομική μαύρη κωμωδία στο Θέατρο Δρόμος

"ΠΑΛΕΡΜΟ": Ποιος Σκότωσε τον Αντρέα Τερζίδη; Μια αστυνομική μαύρη κωμωδία της Παναγιώτας Αβραμοπούλου, σε σκηνοθεσία Εμμανουήλ Μαύρου, στο Θέατρο Δρόμος.

6 & 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 14 Οκτ 2021 | 06:49

Το "The Tank Theatre" της Νέας Υόρκης για πρώτη φορά στην Ελλάδα - Στο Θέατρο Ροές

Το νεοϋρκέζικο "The Tanκ", ένα από τα επιδραστικότερα off-off θέατρα του Μανχάταν, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, για να παρουσιάσει το έργο "When we went electronic".

ΑΠΟ 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 14 Οκτ 2021 | 06:13

"Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό", σε σκηνοθεσία Kώστα Γάκη στο Θέατρο Αλφα

Ένα έργο - φόρος τιμής στον αδικοχαμένο στη μάχη με τον κορονοϊό αγωνιστή συγγραφέα Λούις Σεπούλβεδα και σε κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο.

"ΕΦΥΓΕ" ΧΘΕΣ 13 Οκτ 2021 | 18:40

Πέθανε η ηθοποιός Δήμητρα Αγγελοπούλου - Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο

Η ηθοποιός, Δήμητρα Αγγελοπούλου έδωσε σκληρή μάχη με τον καρκίνο.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΟΓΟΥ ΧΑΡΙΝ 13 Οκτ 2021 | 13:26

"Ηλεκτρόνια": 47 ανθρώπινα διηγήματα της Αριστέας Σερεμέτη - Συναισθήματα, στιγμές και εσωτερικές εικόνες

Το βιβλίο "Ηλεκτρόνια" της Αριστέας Σερεμέτη από τις εκδόσεις Λόγου Χάριν είναι μία συλλογή μικροδιηγημάτων με ανθρώπινες ιστορίες.

ΑΠΟ 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 13 Οκτ 2021 | 13:19

"Πάρτυ Γενεθλίων" του Χάρολντ Πίντερ, με εξαιρετικό καστ στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Το αριστούργημα του Χάρολντ Πίντερ, Πάρτυ Γενεθλίων, έρχεται στην Αίθουσα Θεάτρου του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη.

ΣΤΙΣ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 13 Οκτ 2021 | 13:14

Cyprien Katsaris: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον μεγάλο πιανίστα που θα εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής

Την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου επιστρέφει στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με ένα μοναδικό πρόγραμμα για τους λάτρεις του πιάνου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 13 Οκτ 2021 | 10:11

Εθνική Λυρική Σκηνή: Εκπαιδευτικά προγράμματα και κοινωνικές δράσεις για τη σεζόν 2021-2022

Οι Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ επιστρέφουν και παρουσιάζουν για τη νέα καλλιτεχνική περίοδο 2021/22 ένα ανανεωμένο και εμπλουτισμένο πρόγραμμα δράσεων.

ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΦΕΤΟΣ 13 Οκτ 2021 | 07:19

Το Θέατρο Τέχνης επιστρέφει δυναμικά με ένα σπουδαίο ρεπερτόριο - Ολες οι παραστάσεις της σεζόν 2021-2022

Δείτε αναλυτικά όλες τις παραστάσεις που θα φιλοξενήσει το Θέατρο Τέχνης την καλλιτεχνική περίοδο 2021 - 2022.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΠΕΝΤΕΛΙΚΟ ΜΑΡΜΑΡΟ 12 Οκτ 2021 | 15:02

Πρέβεζα: Ρωμαϊκή κεφαλή από πεντελικό μάρμαρο, με περίτεχνη κόμμωση, ανασύρθηκε από τη θάλασσα

Κεφαλή ρωμαϊκής περιόδου ανασύρθηκε από τη θαλάσσια περιοχή της Πρέβεζας, ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού.