Ο Κ. Γεωργίου στο TOC:Ο δημιουργός δεν είναι ένας «πειραγμένος» χασομέρης

Τα σημερινά εγκαίνια της έκθεσης ENIGMA του καλλιτέχνη με τη διεθνή παρουσία στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ έδωσε την ευκαιρία μιας συνομιλίας μαζί του.

Ο Κ. Γεωργίου στο TOC:Ο δημιουργός δεν είναι ένας «πειραγμένος» χασομέρης

Εκατόν δέκα έργα ζωγραφικής και 40 γλυπτά στους εσωτερικούς κι εξωτερικούς χώρους του μουσείου προσφέρουν για πρώτη φορά στον επισκέπτη τη δυνατότητα να δει και να μελετήσει ενδελεχώς το έργο ενός σημαντικού ΄Ελληνα εικαστικού καλλιτέχνη - με αξιοσημείωτη παρουσία στην καλλιτεχνική σκηνή του εξξωτερικού - Κωστή Γεωργίου.

Ο λόγος για την έκθεση που με τίτλο ENIGMA εγκαινιάζεται σήμερα, Παρασκευή, στο Τελλόγλειο ΄Ιδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ στη γενέτειρα του Κωστή Γεωργίου στη Θεσσαλονίκη, μια στάση πριν το Σισμανόλειο στην Κωνσταντινούπολη όπου θα τελεί υπό την αιγίδα και οργάνωση του Ελληνικού προξενείου.

Ο Κ. Γεωργίου στο TOC:Ο δημιουργός δεν είναι ένας «πειραγμένος» χασομέρης

«Αυτή είναι για μένα μια έκθεση πολύ σημαντική καθώς για πρώτη φορά μετά από είκοσι και πλέον χρόνια παρουσιάζω τη γλυπτική μαζί με την ζωγραφική μου καθώς και μεγάλες εγκαταστάσεις με γλυπτά και ζωγραφικά πολύπτυχα», λέει στο TheTOC ο ΄Ελληνας καλλιτέχνης στη συνέντευξη που παραχώρησε εν όψει των εγκαινίων της έκθεσής του.

Και συνεχίζει: «Αν στην ατομική μου έκθεση στο μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς είχα την δυνατότητα να κάνω μια μικρής κλίμακας αναδρομική σε ορίζοντα εικοσαετίας όσον αφορά στη γλυπτική, στην επερχόμενη έκθεση που ξεκινάει απο την γενέτειρα μου την Θεσσαλονίκη και το Τελλόγλειο ΄Ιδρυμα θα παρουσιάσω κυρίως καινούργια έργα ζωγραφικής και γλυπτικής και έτσι το κοινό θα έχει την δυνατότητα να αποκτήσει μια σαφή και ολοκληρωμένη εικόνα της δουλειά και της έρευνας που έχω κάνει όλα αυτά τα χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι υπήρξε μια αρκετά μεγάλη μου απουσία από το 2008 που έκανα την τελευταία μου έκθεση ζωγραφικής. Αλλά μια τόσο μεγάλης κλίμακας έκθεση όπως αυτή που θα πραγματοποιηθεί στο Τελλόγλειο, έπρεπε να εκτεθεί σε χώρο που θα μπορούσε να δεχθεί και να υποστηρίξει ένα τόσο μεγάλο όγκο έργων».

Ο Κ. Γεωργίου στο TOC:Ο δημιουργός δεν είναι ένας «πειραγμένος» χασομέρης - εικόνα 2

Αλήθεια, τι είναι η τέχνη για τον δημιουργό; Ο Κωστής Γεωργίου απαντά:

«Μια ακροβασία είναι σε τεντωμένο σκοινί. Μια καθημερινή εναγώνια προσπάθεια να ανακαλέσει στην επιφάνεια από το σκότος της ύπαρξής του, μύχιες σκέψεις και θολά οράματα, που θα τα "παγώσει" σε σταθερές εικόνες για να δημιουργήσουν στη συνέχεια πεδία δράσης για πολλούς... Οι βεβαιότητες συνθλίβουν τη σκέψη και τη δημιουργία. Αυτή η θέση- θεώρημα είναι ο άξονας δράσης και ο κάνναβος στον οποίο κινούμαι από την πρώτη στιγμή που βούτηξα στα βαθιά νερά της τέχνης. Είναι το κέλυφος ενός μοναχικού κόσμου που αναζητά απεγνωσμένα τον πυρήνα της ύπαρξης του».

Ο Κ. Γεωργίου στο TOC:Ο δημιουργός δεν είναι ένας «πειραγμένος» χασομέρης - εικόνα 3

Κι όσον αφορά την ίδια τη «θέση» του δημιουργού μας λέει:

«Κάποιοι πιστεύουν ότι ο δημιουργός είναι ένας "πειραγμένος" χασομέρης που σκαλίζει ανάμεσα στις στάχτες μήπως και βρεί μια σπίθα για να ανάψει την πίπα του. Συνήθως όμως συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Πολλή δουλειά σε ανθυγιεινά περιβάλλοντα, σκληρή χειρωνακτική εργασία, κόπωση σωματική και ψυχική, αδιέξοδα, αποτυχίες. Ο δημιουργός υπάρχει σε ένα περιβάλλον στο οποίο η γη τρίζει κάτω από τα πόδια του. Το άγχος και η αγωνία είναι οι μόνιμοι συνοδοί του!»

Ο Κ. Γεωργίου στο TOC:Ο δημιουργός δεν είναι ένας «πειραγμένος» χασομέρης - εικόνα 4

Δηλαδή η δημιουργία είναι μια οδυνηρή πράξη; Απαντά ως εξής:

«Βεβαίως. Μια πράξη που τις περισσότερες φορές ροκανίζει σαν σαράκι τα τοιχώματα της ισορροπίας του καλλιτέχνη. Στην τέχνη δεν υπάρχει τίποτε σταθερό, τίποτε μόνιμο. Όλα μεταβάλλονται εν ριπή οφθαλμού και ο δημιουργός, σε συνεχή εγρήγορση, κυνηγάει τις σκιές και τα φαντάσματα που άτακτα περνούν μπροστά από το τρίτο του μάτι. Σε αυτόν τον κόσμο των εικόνων και των μυστικών συνειρμών πρέπει να απομονώσει το δέον και το ουσιαστικό και να αποβάλει ό,τι άχρηστο και ανούσιο το οποίο δεν υπηρετεί το όραμά του. Πρέπει να "λογοκρίνει" τα φανταχτερά μπιχλιμπίδια και όλες τις σειρήνες που ύπουλα προσπαθούν να τον παρασύρουν σε άσκοπα και φτηνά παιχνίδια. Ένας αμείλικτος αγώνας μέχρι την τελική λύτρωση, όταν το έργο αποκτά υπόσταση και αρχίζει να εκπέμπει τις πρώτες του δονήσεις. Η πιο σπουδαία στιγμή....»

Ο Κ. Γεωργίου στο TOC:Ο δημιουργός δεν είναι ένας «πειραγμένος» χασομέρης - εικόνα 5

Και ποια εν τέλει είναι η θέση του καλλιτέχνη; Σκιαγραφεί τελικά τα ακραία όρια μιας μεγάλης απάτης, ή καταγράφει τις δονήσεις από το κακό που έρχεται; Ή μήπως είναι εκείνος που απορροφά ως αλεξικέραυνο τα δεινά μιας κοινωνίας που υποφέρει, ίσως και για να τα ξορκίσει; Ο ίδιος καταλήγει:

«Η πρωτοπορία στην τέχνη είναι άκρως απαραίτητη, αρκεί ο "πρωτοπόρος" να έχει ουσιαστικό λόγο, ψαγμένη θέση και γνώση γι αυτό που προτείνει. Αρκεί η θέση του να μην αποτελεί μια παραληρηματική, ιδρυματική σαπουνόφουσκα... που αφορά μόνο τον ίδιο! Παρ’ όλα αυτά, έχω την πεποίθηση ότι η τέχνη έχει το δικό της τρόπο για αυτοκάθαρση, που επέρχεται μέσα από το χρόνο ο οποίος δρα καταλυτικά ξεπερνώντας τις μόδες, τις εμπορικές σκοπιμότητες, τις στημένες προβολές και γενικώς όλα τα βαρίδια του παρόντος χρόνου που επιχειρούν να την χαλιναγωγήσουν... Το βλέπω το σκοτάδι, με τρομάζει, αλλά....αισιοδοξώ!»

Info:

ENIGMA

Ζωγραφική και γλυπτική του Κωστή Γεωργίου

10/5/2019 - 9/6/2019

Τελλόγλειο ΄Ιδρυμα Τεχνών ΑΠΘ

https://www.teloglion.gr/

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΟΔΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ 23 Νοε 2020 | 15:48

Η Αιόλου κρύβει έναν αρχαιολογικό θησαυρό κάτω από την άσφαλτο- Η κεφαλή του Ερμή και οι προηγούμενες ανακαλύψεις [Εικόνες]

Με αφορμή την ανακάλυψη της κεφαλής του Ερμή το ΥΠΠΟΑ συνθέτει ένα σύντομο ιστορικό των σημαντικών ευρημάτων που βρέθηκαν στην Αιόλου και στην ευρύτερη περιοχή.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΕ ΓΝΩΣΤΗ ΕΚΠΟΜΠΗ 21 Νοε 2020 | 16:54

Ο Γιώργος Τσαλίκης ξεσπά κατά της Μενδώνη: Δεν τη βλέπω καν

Ο τραγουδιστής Γιώργος Τσαλίκης επιτέθηκε, μέσω εκπομπής, στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΠΟΑ 18 Νοε 2020 | 20:12

Αγία Σοφία: Η αντίδραση της Unesco για τη μετατροπή σε τζαμί - Τι απάντησε η Μενδώνη

Η Ελλάδα αναμένει τα τελικά αποτελέσματα της έκθεσης της Unesco για την αλλαγή του status της Αγίας Σοφίας.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 72 ΕΤΩΝ 17 Νοε 2020 | 09:15

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Ψαριανός, ο ερμηνευτής του Μεγάλου Ερωτικού

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Ψαριανός, ερμηνευτής των τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι.

ΣΠΑΝΙΟ ΕΥΡΗΜΑ 15 Νοε 2020 | 13:50

Μοναδική αρχαία κεφαλή βρέθηκε στο κέντρο της Αθήνας - Απεικονίζει τον θεό Ερμή

Το υπουργείο Πολιτισμού αποκάλυψε πως το εύρημα απεικονίζει τον θεό Ερμή σε ώριμη ηλικία.

ΔΙΑΣΗΜΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 15 Νοε 2020 | 12:16

Βικτόρια Χίσλοπ: Προσκεκλημένη της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης

Η ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης συνεχίζει τον κύκλο διαδικτυακών συζητήσεων με τίτλο "Συζητώντας με…" και προσκεκλημένη τη Βικτόρια Χίσλοπ.

ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ 12 Νοε 2020 | 14:59

Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο: Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Χρήστος Αυλωνίτης

Πέθανε ηθοποιός Χρήστος Αυλωνίτης. Νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο ύστερα από ατύχημα που είχε με το μηχανάκι του.

ΤΑ ΥΔΑΤΑ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ ΕΡΡΕΑΝ ΕΠΙ ΩΡΑ ΜΕ ΟΡΜΗ 11 Νοε 2020 | 19:38

Κακοκαιρία στην Κρήτη: Πλημμύρισε ο αρχαιολογικός χώρος στα Μάλια - Εικόνες θλίψης

Ο τεράστιος όγκος βροχής που έπεσε προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες στο ανάκτορο του αρχαιολογικού χώρου στα Μάλια της Κρήτης.

ΕΙΧΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙ 5 ΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ 11 Νοε 2020 | 17:30

Πέθανε ο ποιητής Δημήτρης Ελευθεράκης - Ήταν μόλις 42 ετών

Η τελευταία συλλογή του ποιητή με τίτλο "Άσπρα μήλα" θα κυκλοφορήσει στις αρχές του νέου έτους.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 81 ΕΤΩΝ 11 Νοε 2020 | 15:48

Πέθανε ο ο αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Ισραέλ Χόροβιτς

Φυσιογνωμία του "off Broadway", ο Χόροβιτς πέθανε από καρκίνο στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη.

ΤΟΥ 1687 11 Νοε 2020 | 09:23

Απίστευτη ανακάλυψη: Ντέτεκτιβ βιβλίων εντόπισαν εκατοντάδες αντίτυπα του επαναστατικού "Principia" του Νεύτωνα

Πρόκειται για την πρώτη έκδοση των Principia του Νεύτωνα, το 1687, στο οποίο εισήγαγε τους νόμους της κίνησης και την έννοια της καθολικής βαρύτητας.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 10 Νοε 2020 | 19:25

Πένθος στον καλλιτεχνικό κόσμο: Πέθανε ο ηθοποιός Χρήστος Ζορμπάς

Έφυγε από τη ζωή στα 82 του χρόνια ο ηθοποιός Χρήστος Ζορμπάς

ΤΟ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΟ «ΑΝΤΙΟ» 10 Νοε 2020 | 18:22