Ο Καμύ κάτω από το φως του Αττικού ήλιου-Η ιστορία μιας χαμένης φωτογραφίας

Η χαμένη φωτογραφία που βρέθηκε στα αρχεία του Γαλλικού Ινστιτούτου φέρνει στο φως την ιστορία των Α. και Λ. Κατακουζηνού και της πνευματικής ελίτ της εποχής τους

o-kamu-katw-apo-to-fws-tou-attikou-iliou-i-istoria-mias-xamenis-fwtografias
|
SHARE THIS
0
SHARES

 ΄Ηρθε εντελώς ξαφνικά μέσω ενος e-mail στα χέρια της Σοφία Πελοποννησίου, προέδρου του ιδρύματος Αγγέλου και Λητώς Κατακουζηνού - στο σαλόνι των οποίων πέρασε όλη η περίφημη γενιά του '30. Είχε να δει το φως της δημοσιότητας εδώ και χρόνια. Βρέθηκε στα αρχεία  Αλμπέρ Καμύ, ο οποίος είχε επισκεφθεί την Ελλάδα ως προσκεκλημένος του ΄Αγγελου Κατακουζηνού στα μέσα της δεκαετίας του ΄50.

  Ο λόγος για την ασπρόμαυρη φωτογραφία που απεικονίζει τη Λητώ Κατακουζηνού, το γένος Πρωτόπαππα, μια από τις ωραιότερες γυναίκες της εποχής της με έναν από τους σημαντικότερους φιλοσόφους. λογοτέχνες και συγγραφείς του 20ου αιώνα, τον Αλμπέρ Καμύ (δεξιά της όπως βλέπουμε τη φωτογραφία) κάτω από το δυνατό μεσημεριανό φως του Αττικού ήλιου. 

«Υπάρχουν στιγμές στην ζωή μας που βαραίνουν πολύ και αφήνουν επάνω μας τα σημάδια, που στη συνέχεια τροφοδοτούν την μνήμη και δίνουν περιεχόμενο στην ύπαρξή μας. Έτσι αυτές οι μέρες που ζήσαμε μαζί με τον Camus, όταν πρωτοήλθε στην Αθήνα, μας χάρισαν ώρες φωτεινές κι αξέχαστες. Όπως εκείνες του Γαλλικού Ινστιτούτου, στην διαλογική συζήτηση που είχα οργανώσει σαν πρόεδρος της Ελληνογαλλικής Πνευματικής Ένωσης, με κεντρικό πρόσωπο τον Camus, και θέμα το μέλλον του ευρωπαϊκού πολιτισμού», λέει ο Αγγελος Κατακουζηνός γι' αυτή τη, γεμάτη λάμψη, εκπληκτική βραδιά, πρωτόγνωρη στο αθηναϊκό κοινό, όπου η ελληνική διανόηση αντιπροσωπεύτηκε από τα πιο τρανταχτά ονόματα της εποχής.

Αγγελος και Λητώ Κατακουζηνού
Αγγελος και Λητώ Κατακουζηνού

Αναφέρει χαρακτηριστικά ο οικοδεσπότης:

«...Κωνσταντίνος Τσάτσος, Ευάγγελος Παπανούτσος, Γιώργος Θεοτοκάς, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Φαίδων Βεγλερής, Ανδρέας Εμπειρίκος, στάθηκαν δίπλα στον κορυφαίο συγγραφέα και φιλόσοφο, σε ένα ευτυχισμένο, αρμονικό συναπάντημα της γαλλικής με την ελληνική σκέψη. Στην πνευματική αυτή ευωχία, που είχα το δύσκολο έργο να διευθύνω, ακούστηκε ο Camus και γύρω μας φτερούγισε το άνθος της πολιτιστικής Ευρώπης: η πορεία του πολιτισμού, αλλά και η βεβαιότητα πως ο πολιτισμός αυτός με τη σκυτάλη της ελληνικής κληρονομιάς στο χέρι θα συνέχιζε τον δρόμο του με βήμα σταθερό. Το αστραφτερό μυαλό του Camus και ο λόγος του, σπίθα δεξιοτεχνίας και πάθους, κράτησαν πάνω από δύο ώρες σε πνευματική διέγερση ένα πλήθος ακροατών, μέσα και έξω από το Ινστιτούτο». 
 
Για τη συνάντηση και γνωριμία της με τον Αλμπέρ Καμύ, η Λητώ Κατακουζηνού έγραψε το  Συντροφιά με τον Albert Camus που κυκλοφόρησε το 1979 από τον εκδοτικό οίκο Ερμείας. 
 
Ο ΄Αγγελος και η Λητώ Κατακουζηνού (1930)
Ο ΄Αγγελος και η Λητώ Κατακουζηνού (1930)

Αγγελος και Λητώ Κατακουζηνού: Στην πνευματική ελίτ της εποχής τους

Ο Άγγελος και η Λητώ Κατακουζηνού γνωρίστηκαν για πρώτη φορά στο Νέο Φάληρο το 1932 και δύο χρόνια μετά, στις 14 Νοεμβρίου του 1934, παντρεύτηκαν. Μαζί με το Βαλή, όπως αποκαλούσε χαϊδευτικά τον Άγγελο, η Λητώ αγαπούσε την Ελλάδα και συμμετείχε ενεργά στην αντίσταση κατά της Γερμανικής Κατοχής. Ανήκαν στην πνευματική ελίτ της εποχής τους, τη λεγόμενη γενιά του ‘30, και λειτουργούσαν ταυτόχρονα ως πρεσβευτές του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό και ως εισηγητές των διεθνών τάσεων στην ελληνική πραγματικότητα.

Το διαμέρισμά τους στη λεωφόρο Αμαλίας - που σήμερα είναι Μουσείο - ήταν ένα από τα σημαντικότερα φιλολογικά σαλόνια της γενιάς του 30. Λειτουργούσε από το 1960, ως συνέχεια του πρώτης τους κατοικίας στην οδό Πινδάρου. Ποιητές, συγγραφείς, καλλιτέχνες και επιστήμονες που σημάδεψαν τη σύγχρονη Ελλάδα αλλά και πολλοί επιφανείς Ευρωπαίοι και Αμερικανοί ήταν φίλοι τους και τους επισκέπτονταν συχνά για να απολαύσουν την ατμόσφαιρα, τη θέα και την παρέα.. Για όλο αυτόν τον κόσμο η Λητώ υπήρξε η μούσα. Εκεί απήγγειλαν ποιήματά τους ο Γιώργος Σεφέρης και η Μυρτιώτισσα, εκεί διάβασε αποσπάσματα από τον «Μέγα Ανατολικό» ο Ανδρέας Εμπειρίκος, εκεί έπαιξε πρώτη φορά στο παλιό Steinway του σπιτιού, τραγούδια από τον «Μεγάλο Ερωτικό» ο Μάνος Χατζιδάκις. Ποιητικές βραδιές, ρεσιτάλ απαγγελίας, συναυλίες, ατέρμονες φιλοσοφικές και φιλολογικές συζητήσεις με κύρια εμψυχώτρια πάντοτε τη Λητώ, όπως επισημαίνει  ο Γιάννης Τσαρούχης, στενός φίλος του ζεύγους στον πρόλογο του στο βιβλίο της Λητώς «Άγγελος Κατακουζηνός, ο Βαλής μου».

Ο Άγγελος και η Λητώ Κατακουζηνού έζησαν αχώριστοι σε 45 χρόνια γάμου χωρίς να κάνουν παιδιά αλλά αγκαλιάζοντας ως άλλα τέκνα τους εκπροσώπους του ελληνικού και ευρωπαϊκού διανοητικού στερεώματος των χρόνων τους.

 

Ο Αγγελος και η Λητώ Κατακουζηνού στη βεράντα του διαμερίσματος της Αμαλίας το 1966
Ο Αγγελος και η Λητώ Κατακουζηνού στη βεράντα του διαμερίσματος της Αμαλίας το 1966

 

http://katakouzenos.gr/
 
 
 
 

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook