Follow us

Ο Καραγκιόζης ταξιδεύει από άκρη σε άκρη στην Ελλάδα

Στο ακριτικό Καστελόριζο, θα ταξιδέψει φέτος ο αγαπημένος μικρών και μεγάλων, ο Καραγκιόζης

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ο Καραγκιόζης ταξιδεύει από άκρη σε άκρη στην Ελλάδα

Στο ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας και της Ευρώπης, εκεί όπου κάποιοι ...«φυλάνε ακόμα Θερμοπύλες», διατηρώντας αναλλοίωτες μνήμες, ήθη, έθιμα και παραδόσεις αιώνων, στο ακριτικό Καστελόριζο, θα ταξιδέψει φέτος ο αγαπημένος μικρών και μεγάλων, ο Καραγκιόζης. Κι αυτό χάρη στον στον καταξιωμένο καραγκιοζοπαίχτη, τον Απόστολο Δομτζίδη, εκπαιδευτικό από την Ξάνθη, που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) να παρουσιάσει στα παιδιά του Καστελόριζου και τους εκατοντάδες επισκέπτες του πανέμορφου ακριτικού νησιού, τη δουλειά του Θιάσου Σκιών «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη».

Τα τέσσερα τελευταία χρόνια διοργανώνεται στο Καστελόριζο από το ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. ένα ιδιαίτερο και πολυδιάστατο φεστιβάλ. Πρόκειται για το Διεθνές Φεστιβάλ Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Καστελόριζου «Πέρα από τα Σύνορα», το οποίο σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε να μεταμορφώσει πολιτιστικά το νησί.

Χάρη στο ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ., την καθ' όλα δραστήρια γραμματέα του, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης Ειρήνη Σαρίογλου, την επιστημονική ομάδα του ιδρύματος και τους δεκάδες εθελοντές, το νησί φιλοξενεί εδώ και μια τετραετία τη συγκεκριμένη διοργάνωση, που έχουν «αγκαλιάσει» ντόπιοι και επισκέπτες.

Ο Καραγκιόζης ταξιδεύει από άκρη σε άκρη στην Ελλάδα

Όλα ξεκίνησαν το 2016 από την αναζήτηση μιας δράσης, στο πλαίσιο της οποίας θα προβάλλονταν μια από τις πρόσφατες τότε ιστορικές παραγωγές του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. που αφορούσε το ακριτικό νησί, με τίτλο: «Στην άκρη του Αιγαίου - ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ». Πολύ γρήγορα όμως αυτή η δράση εξελίχθηκε σε μια μεγάλη γιορτή του πολιτισμού που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, ντόπιους και επισκέπτες, επιστήμονες και απλούς ταξιδιώτες, περιηγητές και ιστορικούς, Έλληνες και ξένους. Όλοι βρίσκουν κάτι που να τους ενδιαφέρει...

Το όραμα των διοργανωτών του Φεστιβάλ συνοψίζεται στη φράση «να φέρουμε τον κόσμο στο Καστελόριζο και να μεταφέρουμε το Καστελόριζο στον κόσμο». Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια, η Ειρήνη Σαρίογλου και η ομάδα της κατάφεραν πραγματικά να μιλούν στην Ελλάδα και το εξωτερικό γι αυτόν το μοναδικό θεσμό, που φιλοδοξεί να αναγεννήσει πολιτιστικά το νησί, προσδίδοντάς του κάτι από την αίγλη των περασμένων αιώνων. Τότε, που το Καστελόριζο, σαν άλλη Σμύρνη, ήταν ένας τόπος ζηλευτός.

Ο Καραγκιόζης ταξιδεύει από άκρη σε άκρη στην Ελλάδα - εικόνα 2

Τα παιδιά είναι το μέλλον του Καστελόριζου

Σε αυτό το φεστιβάλ θα ταξιδέψει φέτος ο Καραγκιόζης χάρη στον Απόστολο Δομτζίδη και τον Θίασο Σκιών «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη», δίνοντας για πρώτη φορά τη δυνατότητα στα παιδιά του ακριτικού νησιού να παρακολουθήσουν τις περιπέτειες του αγαπημένου και διαχρονικού ήρωα του ελληνικού θεάτρου σκιών.

Κι αν προκαλεί εντύπωση τι μπορεί να γυρεύει ο Καραγκιόζης σε ένα Διεθνές Φεστιβάλ Ιστορικού Ντοκιμαντέρ, η Ειρήνη Σαρίογλου δίνει μια αφοπλιστική απάντηση, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Βασική μας φιλοδοξία είναι τα εντάξουμε τα παιδιά του Καστελόριζου σε αυτή την κοινή μας προσπάθεια. Πιστεύουμε στα παιδιά, στις δυνατότητες που έχουν. Θέλουμε να επενδύσουμε στα παιδιά, να τα φέρουμε πιο κοντά στην τέχνη, στον πολιτισμό, την ιστορία. Θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά, να τα παρακινήσουμε, να τους δώσουμε κίνητρα, ερεθίσματα κι εμπειρίες ώστε να αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις και παραστάσεις στη ζωή τους. Μόνο έτσι τα παιδιά, που είναι το μέλλον αυτού του νησιού, θα βοηθήσουν το νησί τους, θα το κάνουν καλύτερο. Για όλους αυτούς τους λόγους κάθε χρόνο, εδώ τρία χρόνια, μέσα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ διοργανώνουμε πολλές δράσεις για τα παιδιά, διότι τα θεωρούμε -και είναι- το πιο δραστήριο και σημαντικό κομμάτι αυτού του πολιτιστικού θεσμού».

Φέτος, λοιπόν, «Το Πέρα από τα Σύνορα» έχει συμπεριλάβει πολλές παράλληλες δραστηριότητες για παιδιά, όπως: μαθήματα κολύμβησης από τον βραβευμένο εκπαιδευτή Roberto Calich, αφήγηση μύθων του Αισώπου και λαϊκών παραμυθιών από τον χαρισματικό αφηγητή Δημήτρη Αβούρη, παραστάσεις Καραγκιόζη από το Θέατρο Σκιών Ξάνθης και τα μαθήματα για την Ομήρου Οδύσσεια από τη θεατρολόγο Σουσάνα Καρδούλια.

Ο Καραγκιόζης ταξιδεύει από άκρη σε άκρη στην Ελλάδα - εικόνα 3

Από τις 26/8 ως και τις 31/8 τα παιδιά του Καστελόριζου θα έχουν επίσης την ευκαιρία να μάθουν πώς ακριβώς γίνεται μια έκρηξη, πώς να φτιάξουν μόνα τους σαπούνι και πώς να ανακυκλώσουν χαρτί μέσα από πρόγραμμα του Ιδρύματος Ευγενίδου. Θα παρατηρήσουν τον έναστρο νυχτερινό ουρανό και θα μάθουν να αναγνωρίζουν τα πλανητικά και αστρικά σώματα του γαλαξία μας, με τη βοήθεια των ειδικών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ακόμη, σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο θα μάθουν περισσότερα για την ιστορία του νησιού, αλλά και πώς να κάνουν την εικονογράφηση ενός παραμυθιού.

Ο καραγκιοζοπαίχτης και εκπαιδευτικός Απόστολος Δομτζίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν κρύβει τη χαρά και την ικανοποίησή του που ο αγαπημένος ήρωας των παιδιών θα ταξιδέψει μέχρι το ακριτικό νησί ώστε κι εκεί τα παιδιά να γίνουν κοινωνοί αυτής της μεγάλης παράδοσής του θεάτρου σκιών. «Ο θίασος σκιών που δημιουργήσαμε», τονίζει, «γεννήθηκε από την αγάπη μας για το θέατρο του Καραγκιόζη. Αυτό βλέπαμε όταν ήμασταν μικροί -στην τηλεόραση κυρίως- και αυτό με συνεπήρε μεγάλο, όταν μπήκα για πρώτη φορά πίσω από το πανί. Είναι ένας μαγικός κόσμος ο κόσμος των σκιών και αυτή τη μαγεία θέλουμε να μεταδώσουμε σε μικρούς και μεγάλους».

Ένα φεστιβάλ χωρίς τίποτα περιττό

Από τις 25 Αυγούστου έως την 1η Σεπτεμβρίου, το ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας και της Ευρώπης, θα φιλοξενήσει αυτό το Διεθνές Φεστιβάλ Ιστορικού Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα» (Beyond the Borders). Εκεί, κάτω από τον έναστρο ουρανό, με θέα το υπέροχο φυσικό λιμάνι του νησιού, στο μέσον της πλακόστρωτης πλατείας και δίπλα σε ένα από τα μοναδικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς σπίτια, Έλληνες και ξένοι προσκεκλημένοι, μαζί με τους ντόπιους, θα παρακολουθήσουν για μια ακόμη χρονιά ένα διαφορετικό φεστιβάλ. Χωρίς προβολείς και κόκκινα χαλιά. Χωρίς μακροσκελείς λόγους. Χωρίς επίσημο ένδυμα και φωτογραφικά φλας.

Άλλωστε, η απλότητα του χώρου σε συνεπαίρνει... Οι πράξεις των ανθρώπων μεταμορφώνονται σε αρχοντιά. Η θαλασσινή αύρα σε «ταξιδεύει» καθώς το ένα μάτι σου κοιτάει τις ταινίες που προβάλλονται και το άλλο κοντοστέκεται στην άκρη του λιμανιού πάνω στο κάστρο. Η συνάντηση αυτή διαφορετικών ανθρώπων που αγαπούν την τέχνη γίνεται μέσα σε ένα φυσικό περιβάλλον απαράμιλλης ομορφιάς, εκεί, στην άκρη του Αιγαίου και της Ελλάδας. Τα λόγια τους είναι τόσα όσα θα έπρεπε για να περιγράψουν τα νοήματα. Τίποτα σε αυτή συνύπαρξη φύσης, τέχνης, πολιτισμού και ανθρώπινης δημιουργίας δεν μοιάζει να είναι ...παραπάνω από όσο θα έπρεπε.

Οι ταινίες που διαγωνίζονται και οι παράλληλες εκδηλώσεις

Μέσα σε αυτό το ιδιαίτερο φυσικό, κοινωνικό και ιστορικό περιβάλλον θα διαγωνιστούν 25 ξένα και ελληνικά ντοκιμαντέρ υψηλής καλλιτεχνικής αξίας προερχόμενα από δέκα διαφορετικές χώρες. Τα έργα θα διαγωνιστούν για το βραβείο Καλύτερου Ιστορικού Ντοκιμαντέρ και Καλύτερου Κοινωνικού Ντοκιμαντέρ, καθώς και για το Ειδικό Βραβείο Μεσογειακής Φιλίας με την υποστήριξη του ΕΚΟΜΕ. Το τιμώμενο ακαδημαϊκό ίδρυμα είναι φέτος το University of York, ενώ τιμώμενο Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης είναι το BBC4.

Το «Πέρα από τα Σύνορα» πλαισιώνεται και φέτος από ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Όσοι βρεθούν εκείνες τις ημέρες στο νησί θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν την έκθεση φωτογραφίας για τους ANZAC (ευγενική παραχώρηση της Πρεσβείας της Αυστραλίας), να παρακολουθήσουν τη θεατρική παράσταση «Νόστος, Η επιστροφή του Οδυσσέα» του Θοδωρή Γκόνη, αλλά και να απολαύσουν μοναδικές μουσικές συναυλίες από τον Μπάμπη Τσέρτο και το Μουσικό Σχολείο Παλλήνης. Ακόμη, θα πραγματοποιηθεί ένα διεθνές πάνελ με θέμα την Πολιτική Ανυπακοή, στο οποίο θα συμμετέχουν διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί και δημοσιογράφοι. Τη φωτογραφική κάλυψη του Φεστιβάλ έχει αναλάβει φέτος ο Χρίστος Σιμάτος, απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Τα ετήσια βραβεία έχει θεσμοθετήσει η Βουλή των Ελλήνων, ενώ συνδιοργανωτές του Φεστιβάλ είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Σύνδεσμος Αναβίωσης Μεγίστης του Σίδνεϊ. Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και του Δήμου Μεγίστης. Τέλος, ο Δήμος Καβάλας αποστέλλει κάθε χρόνο στα παιδιά του Καστελόριζου, αλλά και σε όσα παιδιά συμμετέχουν στις δράσεις του Φεστιβάλ, αναμνηστικά δώρα και σχολικά υλικά.

πηγή και φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Μία ιστορία που σόκαρε το πανελλήνιο ανεβαίνει στο θέατρο

Το βιβλίο (Α)Γνωστού Πατρός ζωντανεύει στο θέατρο Μικρός Κεραμεικός για λίγες μόνο παραστάσεις

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ 09 Ιαν 2026 | 15:43

Θέατρο ΦΙΛΙΠ: Mε τις επιτυχημένες παραστάσεις "Terror" και "Βότκα Μολότοφ" και το 2026

Το δικαστικό θρίλερ του Φέρντιναντ φον Σίραχ και η κωμωδία της Ελένης Ράντου συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους στο θέατρο "ΦΙΛΙΠ"

ΜΙΚΡΟΣ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ 09 Ιαν 2026 | 10:46

Η ιστορία που σόκαρε το πανελλήνιο αποκαλύπτεται στη σκηνή - Ο συνθέτης, το κρυφό παιδί και η θαμμένη κασέτα

Μια νεαρή γυναίκα φέρνει στον κόσμο, παράνομα το παιδί ενός μεγάλου συνθέτη, την εποχή της Χούντας... Στη σκηνή ο Νίκος Θεοδωράκης.

ΔΗΛΩΣΗ 09 Ιαν 2026 | 09:50

Μενδώνη για την απώλεια του Χρ. Πολίτη: "Ακάματος εργάτης του θεάτρου, σεμνός υπηρέτης της τέχνης

Πληροφορούμενη την απώλεια του Χρίστου Πολίτη, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε δήλωση.

ΕΦΤΑΣΕ ΤΑ 75 ΚΙΛΑ 08 Ιαν 2026 | 18:06

Η "τρελή" δίαιτα του Ματ Ντέιμον για να παίξει στην "Οδύσσεια" - Έφτασε τα κιλά που είχε στο Λύκειο

Ο Κρίστοφερ Νόλαν ήθελε από τον Ματ Ντέιμον να είναι "λεπτός, αλλά δυνατός" για τον ρόλο του Οδυσσέα και ο ηθοποιός πήρε... τα μέτρα του

3200–2000 Π.Χ. 08 Ιαν 2026 | 12:38

Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στη Ραφήνα - Βρέθηκε ταφή σε πίθο της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού [εικόνες]

Ο πίθος είχε τοποθετηθεί σε λάκκο διανοιγμένο στο αργιλόχωμα της νότιας όχθης του ρέματος.

ΕΝΑ ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ ΜΕ ΠΟΛΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙ, ΓΕΛΙΟ, ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ 08 Ιαν 2026 | 12:33

Το πιο φωτεινό και συγκινητικό παραμύθι έγινε μιούζικαλ - Παρατείνονται οι παραστάσεις

Λόγω της μεγάλης ζήτησης θα δοθούν δύο ακόμα παραστάσεις τα Σάββατα 10 και 17 Ιανουαρίου

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΚΩΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ 08 Ιαν 2026 | 12:31

"Φαίδρα" του Γιάννη Ρίτσου: Μία υπαρξιακή προσέγγιση στο Θέατρο Αλκμήνη

Η Φαίδρα του Ρίτσου, προχωρά σε έναν ωμό και ειλικρινή μονόλογο απευθείας προς τον Ιππόλυτο. Δεν προσπαθεί απλώς να τον αποπλανήσει, αλλά χρησιμοποιεί τον λόγο ως μέσο κάθαρσης και αυτογνωσίας.

ΘΕΑΤΡΟ ΕΛΙΑΡΤ 08 Ιαν 2026 | 12:26

"THE LOOP": Μια σύγχρονη ντραμεντί για τις λούπες που μας κρατούν και εκείνες που μας απελευθερώνουν

Το νέο έργο του Μίμη Καπέρδου "The Loop" συνδυάζει χιούμορ, τρυφερότητα και σκληρές αλήθειες μέσα από τη ζωή μιας νεαρής φοιτήτριας που προσπαθεί να βρει τον εαυτό της.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ 08 Ιαν 2026 | 12:22

Σαρώνει το "Cleansed": Sold out ο Ιανουάριος - Με ελάχιστες θέσεις ο Φεβρουάριος, άνοιξε η προπώληση για Μάρτιο

Η πολυσυζητημένη παράσταση "Cleansed" της Σάρα Κέιν, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, συνεχίζει την επιτυχημένη της διαδρομή, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

ΣΕ ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΛΙΑΝΗ 08 Ιαν 2026 | 12:20

​"Ήμερη – Η Ανατομία μιας Πτώσης"​ του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι στο θέατρο Θησείον

Η παράσταση, εμπνευσμένη από το έργο, τη ζωή και τη φιλοσοφία του κορυφαίου Ρώσου συγγραφέα, επιχειρεί μια σύγχρονη, εσωτερική ανάγνωση πάνω στην έννοια της πτώσης — σωματικής, ηθικής και υπαρξιακής.

ΑΠΟ ΤΙΣ 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 08 Ιαν 2026 | 12:17

"Ένα κάποιο κενό" της Βαλέριας Δημητριάδου στο θέατρο Εμπορικόν

Με λιτότητα, χιούμορ και συγκίνηση, οι σκηνές του έργου ισορροπούν ανάμεσα στην καθημερινότητα και την υπαρξιακή αναζήτηση, εστιάζοντας στον σύγχρονο άνθρωπο που πασχίζει να βρει φωνή και νόημα.

ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΑΜΟΣ 07 Ιαν 2026 | 22:33

Ασύλληπτα νούμερα για την ταινία "Καποδίστριας" - Στα 5.000.000 ευρώ τα έσοδα

Ο "Καποδίστριας" σπάει τα... ταμεία και τα ρεκόρ στους ελληνικούς κινηματογράφους

ΣΑΡΩΝΕΙ 07 Ιαν 2026 | 14:18

"Η μεγάλη χίμαιρα" έσπασε το φράγμα του 1.000.000 θεάσεων στο Ertflix- Ανεβαίνει το 3ο επεισόδιο την Παρασκευή

Νέο ρεκόρ θεάσεων στο ERTFLIX σημείωσε η σπουδαία σειρά "Η μεγάλη χίμαιρα", καθώς έσπασε το φράγμα του 1.000.000 views μέσα σε μόλις μία εβδομάδα από την πρεμιέρα των πρώτων δύο επεισοδίων.

ΥΠΠΟ 07 Ιαν 2026 | 12:19

Αρχαία Τενέα: Εντοπίστηκε χώρος που συνδέεται με μυστηριακές τελετές ίασης - Εντυπωσιακά τα ευρήματα [εικόνες]

Πέριξ του Ταφικού Μνημείου ΙΙΙ αποκαλύφθηκε εκτεταμένο συγκρότημα με χρήση από τους αρχαϊκούς έως τους ρωμαϊκούς χρόνους.

ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΣΟΣ 07 Ιαν 2026 | 10:56

"Σαββόπουλος Long Play": Η μεγάλη εκδήλωση του ΣΚΑΪ - Φόρος τιμής στον σπουδαίο δημιουργό [εικόνες]

Μια ξεχωριστή εκδήλωση, αφιερωμένη στον Διονύση Σαββόπουλο, πραγματοποίησε ο ΣΚΑΪ στο Θέατρο Άλσος ΔΕΗ, παρουσία πλήθους κόσμου από τον καλλιτεχνικό και πνευματικό χώρο.

ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ 06 Ιαν 2026 | 18:23

"Σαββόπουλος long play": Απόψε το 3ο επεισόδιο - Ο Μπάλλος και το Βρώμικο Ψωμί [τρέιλερ]

Το "Σαββόπουλος Long Play", το ιδιαίτερο αφιέρωμα στον σπουδαίο δημιουργό, έρχεται, απόψε, στις 23.00, στον ΣΚΑΪ, με το 3ο επεισόδιο - "Ο Μπάλλος και το Βρώμικο Ψωμί".

ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΟΥ ΟΥΓΓΡΙΚΟΥ ΚΙΝ/ΦΟΥ 06 Ιαν 2026 | 15:35

Πέθανε στα 70 του ο εμβληματικός Ούγγρος σκηνοθέτης Μπέλα Ταρ

"Πέθανε ο πιο ελεύθερος άνθρωπος που γνώρισα ποτέ", δηλώνει ο δήμαρχος της Βουδαπέστης Γκέργκελι Καρασόνι.

ΘΕΑΤΡΟ 104 05 Ιαν 2026 | 11:37

"Κέλλυ": Αγνή Χιώτη και Βασιλική Βλάχου ενώνουν το 2026 θεατρικά τις δυνάμεις τους

Οι πολυσχιδείς Αγνή Χιώτη και η Βασιλική Βλάχου ενώνουν το 2026 θεατρικά τις δυνάμεις

ΕΡΤ 05 Ιαν 2026 | 11:00

Η "Μεγάλη Χίμαιρα" σαρώνει - Ρεκόρ θεάσεων στο Ertflix με πάνω από 600.000 views

Η τηλεοπτική πρεμιέρα στην ΕΡΤ1, έγινε το βράδυ της Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2026, στις 22:00, ενώ κάθε Κυριακή, την ίδια ώρα, θα προβάλλεται και ένα νέο επεισόδιο.

ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΑ 70 ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ 04 Ιαν 2026 | 11:54
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 04 Ιαν 2026 | 08:16

Γιάννης Σμαραγδής στο TheTOC: "Ο Καποδίστριας είναι η ελεύθερη φωνή ενάντια σε όσους θέλουν την Ελλάδα προτεκτοράτο"

Σε μια χειμαρρώδη συνέντευξη στο TheTOC μιλά για τον "πόλεμο" που δέχεται και καταγγέλλει οργανωμένα κέντρα που επιδιώκουν τον "εθνομηδενισμό"

ΑΙΩΝΟΒΙΟΣ 03 Ιαν 2026 | 21:02

Ο Γιάννης Βογιατζής έκλεισε τα 100! Το βίντεο-αφιέρωμα της Finos Film με τις χρυσές εποχές του ελληνικού σινέμα

Ο Γιάννης Βογιατζής έχει συμμετάσχει σε 68 ταινίες, κυρίως κωμωδίες, κομεντί και φαρσοκωμωδίες

ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ 03 Ιαν 2026 | 16:39

Ο Σμαραγδής για την κριτική στον Καποδίστρια: "Μου κάνουν πόλεμο... Nα παραμερίσουμε την αρνητικότητά μας"

Ο Έλληνας σκηνοθέτης ανέφερε χαρακτηριστικά πως δέχεται πόλεμο και ο πόνος του γι’ αυτό ξεπερνά την πικρία που νιώθει.

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ 02 Ιαν 2026 | 18:23

"Smoke on the Water": Οι ομοιότητες του διασημότερου τραγουδιού των Deep Purple με την τραγωδία στο Κραν Μοντανά

Σημειώθηκαν σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων το ένα από το άλλο - Η διαφορά στο περιστατικό που περιγράφει το τραγούδι είναι πως δεν υπήρξαν θύματα

ΚΑΡΑΓΑΤΣΗΣ 31 Δεκ 2025 | 15:33

"Μεγάλη χίμαιρα": Πρωτοχρονιά με τα πρώτα δύο επεισόδια της νέας τεράστιας παραγωγής της ΕΡΤ

Καλωσορίζουμε τη νέα χρονιά με τη νέα σειρά της ΕΡΤ "Η μεγάλη χίμαιρα", τη μεγαλύτερη τηλεοπτική παραγωγή που έγινε ποτέ στην Ελλάδα.

ΤΕΣΤ ΠΑΠ 31 Δεκ 2025 | 12:26

"Ο γάμος, όπως γίνεται συνήθως, είναι ανήθικος": Στο φως οι άγνωστες επιστολές του γιατρού Γεωργίου Παπανικολάου

Το Αρχείο του Γεωργίου Παπανικολάου στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Ιδιόγραφες επιστολές ενός από τους μεγαλύτερους ερευνητές του 20ου αιώνα.

ΤΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA 29 Δεκ 2025 | 19:40

"Καποδίστριας": Απανωτά sold out για την ταινία του Σμαραγδή - Οι κριτικοί τη "θάβουν, το κοινό την αποθεώνει

Ο "Καποδίστριας" έχει κόψει ήδη 144.712 εισιτήρια, κάνοντας το δεύτερο μεγαλύτερο άνοιγμα ταινίας, ανεξαρτήτως προέλευσης, των τελευταίων 15 ετών

ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ 29 Δεκ 2025 | 19:30

"Jay Kelly", η σκηνή που άφησε άφωνους τους Τζορτζ Κλούνεϊ και Άνταμ Σάντλερ

Ο Κλούνεϊ αναφέρθηκε στη σκηνή όπου ο ήρωας που υποδύεται -ένας διάσημος ηθοποιός- βραβεύεται για το σύνολο της καριέρας του

29 Δεκ 2025 | 12:43

Το Αρχείο της ΕΡΤ υποδέχεται τη νέα χρονιά με σπάνια ντοκουμέντα και μοναδικά αφιερώματα

Με σπάνια ντοκουμέντα και εξαιρετικά αφιερώματα υποδέχεται τη νέα χρονιά το Αρχείο της ΕΡΤ, από τη Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου έως και την Κυριακή 4 Ιανουαρίου.

SOUNDTRACK ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ VIE PRIVEE 28 Δεκ 2025 | 14:26

Όταν η Μπριζίτ Μπαρντό τραγούδησε Γιάννη Σπανό - [Βίντεο]

Sidonie, ένα κομμάτι που ηχογραφήθηκε το 1962 και έγινε το soundtrack της ταινίας Vie Privee

ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ 28 Δεκ 2025 | 13:35

Μπριζίτ Μπαρντό: H απόπειρα αυτοκτονίας και η εγκατάλειψη του γιου της - Η τραγική ιστορία

Οταν η εικοσιπεντάχρονη Μπριζίτ Μπαρντό έμαθε ότι ήταν έγκυος, προσπάθησε αμέσως να βρει γιατρό για να κάνει διακοπή της κύησης

FONDATION BRIGITTE BARDOT 28 Δεκ 2025 | 12:00

Μπριζίτ Μπαρντό: Πέθανε η θρυλική BB σε ηλικία 91 ετών

Την είδηση του θανάτου της έκανε γνωστή το ίδρυμα που φέρει το όνομά της "Fondation Brigitte Bardot".

Ο "ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΥΛ" 28 Δεκ 2025 | 11:24

Ντιν Μάρτιν: Η βελούδινη φωνή των Χριστουγέννων, ο Τζέρι Λιούις, ο Φρανκ Σινάτρα και το "Ρίο Μπράβο"

Ο Ντιν Μάρτιν, που συνέδεσε τη φωνή του με τα Χριστούγεννα, θα πεθάνει, σε μία φάρσα της ζωής, πριν από 30 χρόνια, ανήμερα των Χριστουγέννων

"ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ" 28 Δεκ 2025 | 00:36

Δυναμική κινητοποίηση των ηθοποιών που προχώρησαν σε απεργία: "Να ξαναγίνουμε επάγγελμα, δεν είμαστε εθελοντές"

Ηχηρό μήνυμα από το κέντρο της Αθήνας για συλλογικές συμβάσεις έστειλαν οι ηθοποιοί - Δεν άνοιξαν τα θέατρα το Σάββατο 27/12

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ 27 Δεκ 2025 | 19:19

Guardian: Ένα ελληνικό άλμπουμ μέσα στα δέκα καλύτερα του 2025 - Σχεδόν από... το πουθενά [βίντεο]

Στη δεύτερη θέση της ετήσιας λίστας του Guardian για τα δέκα καλύτερα παγκόσμια άλμπουμ της χρονιάς

ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ 27 Δεκ 2025 | 18:26

Το δώρο των γιορτών από τους Pink Floyd στους οπαδούς τους - Κυκλοφόρησαν βιντεοκλίπ για το "Wish You Were Here"

Οι Pink Floyd έγιναν το συγκρότημα με το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο πρώτο και το τελευταίο άλμπουμ τους που έφτασαν στην κορυφή των charts

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 65 ΕΤΩΝ 27 Δεκ 2025 | 09:21

Βρετανία: Πέθανε ο Πέρι Μπαμόντε του θρυλικού συγκροτήματος The Cure

Ο Μπαμόντε ήταν βασικό μέλος του εναλλακτικού ροκ συγκροτήματος The Cure

ΠΩΣ ΗΤΑΝ 26 Δεκ 2025 | 12:22

Πέθανε ο σπουδαίος εικαστικός και ζωγράφος, Μιχάλης Κατζουράκης

Μία από τις σημαντικότερες μορφές της σύγχρονης ελληνικής τέχνης έφυγε από τη ζωή στα 93 του χρόνια

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ 26 Δεκ 2025 | 10:04

Κλειστά τα θέατρα το Σάββατο 27/12 - Τι θα γίνει με τα εισιτήρια των θεατών

Απεργία προκήρυξε το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΦΙΝΑΛΕ 25 Δεκ 2025 | 11:51

Οι Peaky Blinders επιστρέφουν: Το τρέιλερ της ταινίας που θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο [βίντεο]

Η ταινία φέρνει πίσω τον Cillian Murphy στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Tommy Shelby στο σύμπαν του "Peaky Blinders"

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ 25 Δεκ 2025 | 10:52

Ρεκόρ Γκίνες: Το "White Christmas" το πιο επιτυχημένο single όλων των εποχών [βίντεο]

Ο Μπινγκ Κρόσμπι το τραγούδησε για πρώτη φορά ανήμερα των Χριστουγέννων του 1941 και έκτοτε παραμένει δημοφιλές

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 60 ΕΤΩΝ 24 Δεκ 2025 | 19:43

Πέθανε ο Αμερικανός ηθοποιός Πατ Φιν - Έγινε γνωστός από τη σειρά The Middle

Ο Πατ Φιν, με καταγωγή από το Ιλινόις, έγινε ιδιαίτερα γνωστός από τη συμμετοχή του στην επιτυχημένη κωμική σειρά "The Middle"

24 Δεκ 2025 | 09:34

Απονεμήθηκαν τα πρώτα βραβεία του D-Athens Διονύσια Greek 2025

Με μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό και τη θεατρική κοινότητα ολοκληρώθηκαν με την τελετή απονομής βραβείων και επαίνων την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου τα D-Athens Διονύσια Greek 2025

ΑΠΟ... ΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ 22 Δεκ 2025 | 23:16

Θάνατος Κρις Ρία: Η ιδιαίτερη ιστορία για το πώς γράφτηκε το "Driving Home for Christmas" [βίντεο]

Το τραγούδι που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1986, έγινε ένα από τα πλέον αγαπημένα της περιόδου των Χριστουγέννων

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ 22 Δεκ 2025 | 18:31

Παρουσία Ντέιβιντ Μπέκαμ και Λίαμ Γκάλαχερ, το Μάντσεστερ αποχαιρέτισε τον θρυλικό μπασίστα Γκάρι Μάνφιλντ [εικόνες]

Ο Μάνφιλντ πέθανε τον περασμένο μήνα - σε ηλικία 63 ετών - ειρηνικά στον ύπνο του από "αναπνευστικά προβλήματα" που συνδέονται με τη μακροχρόνια πνευμονική πάθηση

ΠΟΤΕ ΘΑ ΒΓΕΙ ΣΤΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ 22 Δεκ 2025 | 18:31

Εντυπωσιάζει το πρώτο trailer της Οδύσσειας του Κρίστοφερ Νόλαν [βίντεο]

Η Οδύσσεια, είναι μια μυθική επική ταινία δράσης γυρισμένη σε όλο τον κόσμο, και στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας ολοκαίνουργια τεχνολογία IMAX

ΜΕΓΑΛΗ Η ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΤΟΥ 22 Δεκ 2025 | 17:28

Πέθανε ο τραγουδιστής Chris Rea - Γνωστός για τα "Road to Hell" και "Driving Home For Christmas"

Ο τραγουδιστής αντιμετώπιζε χρόνια προβλήματα υγείας που είχαν επιβαρύνει τον οργανισμό του και ξεψύχησε μετά από σύντομη νοσηλεία

88 ΕΤΩΝ 21 Δεκ 2025 | 13:18

Πέθανε η συγγραφέας Ντόρα Γιαννακοπούλου - Είχε γράψει την "Πρόβα νυφικού" και τον "Μεγάλο θυμό"

Και τα δύο μυθιστορήματα έγιναν σειρές για την τηλεόραση, το πρώτο στον ΑΝΤ1 και το δεύτερο στο MEGA, σε σκηνοθεσία Κώστα Κουτσομύτη.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ! 21 Δεκ 2025 | 09:53

Βιβλιο-προτάσεις: Τα 5 ελληνικά μυθιστορήματα που θα διαβάσουμε στις γιορτές

Πέντε βιβλία ελληνικής πεζογραφίας για τις γιορτές.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΖΥΓΟΥ 20 Δεκ 2025 | 14:10

Πέθανε η τραγουδίστρια Κλαούντια Ντελμέρ - Είχε συνεργαστεί με τον Μίμη Πλέσσα

Έφυγε από τη ζωή η τραγουδίστρια Κλαούντια Ντελμέρ, μητέρα τεσσάρων παιδιών, μετά από μάχη με τον καρκίνο στο πάγκρεας.

ΣΕ ΕΡΤ ΚΑΙ ERTFLIX 20 Δεκ 2025 | 13:29

"Μεγάλη Χίμαιρα": Πότε κάνει πρεμιέρα η μεγαλύτερη τηλεοπτική παραγωγή της σεζόν

Η μεγαλύτερη τηλεοπτική παραγωγή της φετινής σεζόν θα κάνει πρεμιέρα μέσα στην εορταστική περίοδο.

ΒΙΒΛΙΑ 20 Δεκ 2025 | 09:13

Βιβλιο-προτάσεις: Τα 5 μεταφρασμένα μυθιστορήματα που θα διαβάσουμε φέτος στις γιορτές - Για όλα τα γούστα

Πέντε μυθιστορήματα από διαφορετικούς τόπους και από διαφορετικές εποχές, με μεταφράσεις που ξεχώρισαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς, η οποία μας αφήνει.

19 Δεκ 2025 | 10:14

Πρώτες φωτογραφίες από τον sold out "Αρχιμάστορα Σόλνες" με τον Άρη Λεμεπεσόπουλο

Με συνεχόμενα sold out ξεκίνησε ο πολυαναμενόμενος "Αρχιμάστορας Σόλνες" του Χένρικ Ίψενμε με τον Άρη Λεμπεσόπουλο στον εμβληματικό ρόλο.

ΒΙΒΛΙΟ 19 Δεκ 2025 | 10:02

"Μάλινα": Ενα μυθιστόρημα με αντιπατριαρχικό λόγο και ποιητική γλώσσα

Το Μάλινα, ένα μυθιστόρημα με αντιπατριαρχικό λόγο και ποιητική γλώσσα, κυκλοφορεί τον Δεκέμβριο του 2025 από τις εκδόσεις πότλατς σε μετάφραση του Αλέξανδρου Κυπριώτη.

83 ΕΤΩΝ 18 Δεκ 2025 | 12:44

Πέθανε η Κική Μορφωνιού, κορυφαία μεσόφωνος της Λυρικής Σκηνής - Συνεργάστηκε με την Κάλλας

Η κορυφαία μεσόφωνος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Κική Μορφωνιού, απεβίωσε σήμερα, αφήνοντας μια σπουδαία κληρονομιά στην ερμηνεία της λυρικής τέχνης.

100Η ΤΕΛΕΤΗ 18 Δεκ 2025 | 12:09

Στο YouTube και δωρεάν για όλους τα Βραβεία Οσκαρ από το 2029 - Πολυετής συμφωνία με την Ακαδημία

Από το 2029 έως το 2033, το YouTube θα κατέχειτα παγκόσμια δικαιώματα μετάδοσης, καλύπτοντας ολόκληρο το περιεχόμενο των Όσκαρ, από το κόκκινο χαλί έως την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων.

5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 18 Δεκ 2025 | 10:49

Μανώλης Μητσιάς: Αφιέρωμα στο Νίκο Γκάτσο στο Μέγαρο Μουσικής

Στον Νίκο Γκάτσο είναι αφιερωμένη η μεγάλη συναυλία του Μανώλη Μητσιά, με τραγούδια αποκλειστικά σε στίχους του ποιητή, που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου 2026.

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ 18 Δεκ 2025 | 09:58

D-Athens Διονύσια 2025: Την Κυριακή τα πρώτα βραβεία από τη σύμπραξη Δήμου Αθηναίων και Θεάτρου Τέχνης

Κορυφώνεται την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου με την απονομή βραβείων του διαγωνισμού "Μικρά Νέα Διονύσια", η διοργάνωση D-Athens Διονύσια 2025.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΠΙΜΠΙΛΑ 17 Δεκ 2025 | 17:06

Αλμπέρτο Εσκενάζυ: Στο αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας το τελευταίο "αντίο"

Οικογένεια και φίλοι θα αποχαιρετήσουν τον Αλμπέρτο Εσκενάζυ το μεσημέρι της Πέμπτης στη Ριτσώνα

17 Δεκ 2025 | 14:51

"Καποδίστριας": Η νέα μεγάλη συμπαραγωγή της Nova έκανε επίσημη πρεμιέρα!

Η ταινία "Καποδίστριας" έκανε Avant premiere τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

ΠΕΣ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ 17 Δεκ 2025 | 12:18

Μια ζωή αφιερωμένη στην Τέχνη ΙΙΙ" - Η τρίτη έκθεση με έργα από τη συλλογή του Γαβρίλου Μιχάλη

Η Πολιτιστική Εταιρεία Σαρωνικού ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ παρουσιάζει από τις 20 Δεκεμβρίου 2025 την τρίτη κατά σειρά μεγάλη έκθεση με έργα από τη συλλογή του Γαβρίλου Μιχάλη

17 Δεκ 2025 | 10:49

"Ο Μάγος του Κρεμλίνου": Το τρέιλερ της ταινίας με τον Τζουντ Λο μεταμορφωμένο σε Πούτιν

Διασκευασμένη από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Τζουλιάνο ντα Έμπολι, η ταινία εμβαθύνει στους βυζαντινισμούς της μετασοβιετικής Ρωσίας και την άνοδο του Πούτιν στην εξουσία.

ΤΑΙΝΙΑ 17 Δεκ 2025 | 09:28

Νέες εντυπωσιακές εικόνες από την "Οδύσσεια" του Κρίστοφερ Νόλαν

Ο Κρίστοφερ Νόλαν δεν συνηθίζει να αφηγείται μικρές ιστορίες, και η επόμενη ταινία του δεν αποτελεί εξαίρεση. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα έπος.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΙΟΛΗΣ ΑΝΔΡΕΑΔΗ 16 Δεκ 2025 | 10:42

50 χρόνια Θεσσαλικό Θέατρο με τον "Μισάνθρωπο" του Μολιέρου - Με εξαιρετικό καστ, παραστάσεις σε Αθήνα και Λάρισα

Το Θεσσαλικό Θέατρο γιορτάζει 50 χρόνια αδιάλειπτης καλλιτεχνικής παρουσίας και δημιουργικής προσφοράς, παρουσιάζοντας στην Κεντρική Σκηνή 2025-2026 τον "Μισάνθρωπο" του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη.

ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΛΑΒΡΙΑΝΟΥ 16 Δεκ 2025 | 10:11

Τελευταίες παραστάσεις για την "Πύλη της Κόλασης" στο Αμφι-θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου

Το έργο που καθήλωσε τους θεατές συνεχίζεται για δέκα μοναδικές βραδιές κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00 έως τις 6 Ιανουαρίου.

ΓΕΜΑΤΟ ΔΡΑΣΗ 16 Δεκ 2025 | 00:01

Tρέιλερ για το μεγάλο φινάλε του "Stranger Things": "Ήρθε η ώρα για έναν νέο κόσμο" [βίντεο]

Κυκλοφόρησε το νέο τρέιλερ για τη συνέχεια της 5ης σεζόν του "Stranger Things" που αναμένεται να... κόψει την ανάσα

ΟΙ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΤΟΥ 15 Δεκ 2025 | 21:02

Αλμπέρτο Εσκενάζυ: Οι γυναίκες της ζωής του και η τελευταία του δημόσια εμφάνιση

Ενας αθεράπευτα ερωτευμένος σύζυγος και ένας στοργικός πατέρας - Ποιος ήταν ο Αλμπέρτο Εσκενάζυ μακριά από τα φώτα και τη σκηνή

Η ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ 15 Δεκ 2025 | 16:45

Πέθανε ο ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζυ στα 73 του χρόνια - Είχε δίπλα του την οικογένειά του

Θλίψη έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου του ηθοποιού Αλμπέρτο Εσκενάζυ

ΣΤΟ ΠΑΓΚΡΑΤΙ 15 Δεκ 2025 | 16:21

"Έξι μαθήματα χορού σε έξι εβδομάδες": Πρεμιέρα για την παράσταση στο Πτι Παλαί

Η Ρένη Πιττακή ερμηνεύει και πάλι τη μοναχική Λιλύ, έναν ρόλο για τον οποίο ξεχώρισε και επαινέθηκε ιδιαίτερα

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 15 Δεκ 2025 | 16:02

"Μαύρη Γαλότσα": Μία κωμωδία για όλη την οικογένεια

Η "Μαύρη Γαλότσα" της Βάσιας Αργέντη με τους: Ελένη Καστάνη, Μέμο Μπεγνή και Αντιγόνη Νάκα θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 15 Δεκ 2025 | 09:32

Απεργιακές κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι ηθοποιοί τα Χριστούγεννα - Τι απαντά η Πανελλήνια Ένωση Θεάτρου

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις σχεδιάζουν να προχωρήσουν οι ηθοποιοί στα θέατρα στις 27 Δεκεμβρίου διεκδικώντας μία σειρά από αιτήματα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 15 Δεκ 2025 | 08:25

Η ηθοποιός Ευσταθία Τσαπαρέλη στο TheTOC: "Το κράτος μας είναι ανάπηρο και όχι οι Κωφοί"

Η Ευσταθία Τσαπαρέλη μιλά στο TheTOC για την παράσταση "Τα παιδιά ενός κατώτερου Θεού", τη νοηματική γλώσσα και την αδυναμία της κοινωνίας να ακούσει τη διαφορετικότητα.

ΕΞΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ 13 Δεκ 2025 | 10:50

Φώτης Κόντογλου, ένας εμβληματικός ζωγράφος που αδικήθηκε από το ελληνικό κράτος

Ο Κόντογλου είναι μία δυσανάγνωστη ανήσυχη προσωπικότητα. Κοσμοπολίτης, χιουμορίστας από τη μία, κλειστός, μονοκόμματος, απότομος από την άλλη.

ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ 12 Δεκ 2025 | 16:50

Το πιο φωτεινό και συγκινητικό παιδικό παραμύθι γίνεται μιούζικαλ

Ένα μιούζικαλ με πολύ τραγούδι, γέλιο, συναίσθημα και χριστουγεννιάτικη μαγεία, που μας θυμίζει πως: "Όταν μοιράζεσαι την αγάπη, ο κόσμος γελά ξανά!"

ΦΙΑΤ 12 Δεκ 2025 | 11:08

12 τελευταίες παραστάσεις για το θεατρικό φαινόμενο με Μαρκουλάκη και Τρικαλιώτη

Δωδεκα τελευταίες παραστάσεις για την ανατρεπτική βιωματική θεατρική εμπειρία "ΟΛΙΚΗ ΑΜΕΣΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΕΠΙΓΕΙΑ ΣΩΤΗΡΙΑ" στον πρώην βιομηχανικό χώρο της ΦΙΑΤ.

ΘΕΑΤΡΟ 104 12 Δεκ 2025 | 11:00

Αγνή Χιώτη και η Βασιλική Βλάχου ενώνουν το 2026 θεατρικά τις δυνάμεις τους

Από τις 12 Ιανουαρίου και μόνο για 10 παραστάσεις, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00, στο Θέατρο 104.

ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 Δεκ 2025 | 10:50

ΕΡΤ: Σε αίθουσα Γιώργου Παπαστεφάνου μετονομάζεται η ταινιοθήκη της ραδιοφωνίας στο Ραδιομέγαρο

Έναν δικό της άνθρωπο, τον Γιώργο Παπαστεφάνου, τίμησε η ΕΡΤ με αφορμή τη δωρεά του συνόλου της δισκογραφικής του συλλογής και βιβλιοθήκης στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ CLOUD 9 12 Δεκ 2025 | 10:47

Το Nice n Easy Piraeus Tower παρουσιάζει τον Δημήτρη Χριστοφορίδη με τη νέα του παράσταση

Ο Δημήτρης Χριστοφορίδης επιστρέφει φέτος με τη νέα του stand-up comedy παράσταση "Λέω να πάρω Κάκτο".

ΘΕΑΤΡΟ ΚΙΒΩΤΟΣ 12 Δεκ 2025 | 10:39

"Το Όνειρο Ενός Γελοίου": Παράταση για τη sold out μυσταγωγία της Έφης Μπίρμπα και του Άρη Σερβετάλη

Η θερμή υποδοχή του κοινού στις πρώτες sold out παραστάσεις του "Ονείρου ενός Γελοίου" ανέδειξε εκ νέου τη δυναμική του έργου και τη μυσταγωγική σκηνική του δύναμη.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ 11 Δεκ 2025 | 17:10

Νατάσσα Μποφίλιου: "Ας αφήσουμε τα τραγούδια και τη μουσική να μιλήσουν γιατί μιλούν καλύτερα" [Βίντεο]

Μετά την παρέμβαση του γιου του Μάνου Χατζιδάκι, ο οποίος δεν επέτρεψε τη χρήση του έργου του, η περιοδεία αναμορφώθηκε.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ 11 Δεκ 2025 | 16:12

Παρουσίαση του μυθιστορήματος "Bleu" στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Τον συντονισμό της παρουσίασης έκανε η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα, αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε ο ηθοποιός Νίκος Ψαρράς, ενώ ο εκδότης Γιώργος Χατζηιακώβου απηύθυνε χαιρετισμό στο κοινό.

ΣΤΟ ΣΤΟΥΝΤΙΟ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ 11 Δεκ 2025 | 15:35

Λευτέρης Παπαδόπουλος: Υπογράφει τους στίχους του νέου άλμπουμ του Κώστα Μακεδόνα

Ο κορυφαίος στιχουργός του ελληνικού τραγουδιού, o Λευτέρης Παπαδόπουλος, γράφει τους στίχους για τα νέα τραγούδια του Κώστα Μακεδόνα

11 Δεκ 2025 | 07:38

Πρεμιέρες στα σινεμά: Μια διαφορετική ματιά στη μητρότητα, στην οικογένεια, στην αγάπη και στα Χριστούγεννα

Φεστιβαλικές δημιουργίες και δυο ταινίες τρόμου, που αναμένεται να τραβήξουν το δικό τους κοινό, κάνουν πρεμιέρα δυο εβδομάδες πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΟΣΘΗΚΗ 10 Δεκ 2025 | 23:42

Αυτό είναι το φαγητό που μπήκε στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας από την UNESCO

Χαμηλού κόστους και χορταστικό, καθώς φτιάχνεται με ρύζι, φακές, μακαρόνια, ρεβίθια, κρεμμύδια και πικάντικη σάλτσα, το πιάτο που ξεχώρισε η UNESCO

ΑΠΟΓΕΙΩΣΕ ΤΟ ROM-COM 10 Δεκ 2025 | 15:44

Θλίψη για τη Βρετανίδα συγγραφέα Σόφι Κινσέλα: Πέθανε σε ηλικία 55 ετών από καρκίνο του εγκεφάλου

Η οικονομική ρεπόρτερ που στα 24 της έγραψε το πρώτο της μυθιστόρημα και έγινε η βασίλισσα του rom-com με εκατομμύρια πωλήσεις - Πέθανε από καρκίνο

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 10 Δεκ 2025 | 12:26

Χριστούγεννα στην Αθήνα: Christmas market, Santa run, συναυλίες, παραστάσεις, δράσεις για όλη την οικογένεια

Εκδηλώσεις και δράσεις για κάθε ηλικία, που θα απλώνονται στις γωνιές της πόλης, προγραμμάτισε ο Δήμος Αθηναίων για την εορταστική περίοδο και μέχρι τις 11 Ιανουαρίου.

10 Δεκ 2025 | 11:47

Ξεκίνησε με sold out το "In Motion" στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Κατάλληλη για παιδιά από 4 ετών και για όλη την οικογένεια

ΘΕΑΤΡΟ ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ 10 Δεκ 2025 | 11:42

Ο "Φιλάργυρος" του Μολιέρου, γίνεται η πιο χριστουγεννιάτικη ιστορία

Μια αστεία, διαδραστική, ευφάνταστη και μαγική παράσταση για όλη την οικογένεια.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ 10 Δεκ 2025 | 11:34

Τα Xριστουγεννιάτικα Ζαμομίνια και η μυστηριώδης εξαφάνιση του Αη Βασίλη, στο θέατρο Πορεία

Τα Ζαμομίνια, αυτή η υπέροχη μουσική ομάδα, έχει βρει τη θεατρική της στέγη στο Πορεία.

ΑΥΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ 10 Δεκ 2025 | 11:27

Στην UNESCO το σπαθόλαδο Δράμας - Το θαυματουργό λαδάκι για το δέρμα, παλιό γιατροσόφι

Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνει την εγγραφή τριών νέων στοιχείων, στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.

09 Δεκ 2025 | 15:09

Claudio Monteverdi: Vespro della Beata Vergine Καμεράτα Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής - Ο Εσπερινός του Μοντεβέρντι

Μουσική διεύθυνση: Emiliano Gonzalez Toro - Ο Εσπερινός του Μοντεβέρντι για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε μια μυσταγωγική εμπειρία στο Μέγαρο

09 Δεκ 2025 | 14:48

Μέγαρο Μουσικής: Ουρανία Γκάσιου - Ελένη Κεβεντσίδου - 2 Οργανίστες - 4 Χέρια Στη μνήμη του Νίκολας Κύναστον

Μια μοναδική σύμπραξη στο εκκλησιαστικό όργανο προς τιμήν του Νίκολας Κύναστον - Κυριακή 21 Δεκεμβρίου, 20:30, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

ΔΙΑΚΡΙΣΗ 09 Δεκ 2025 | 08:45

Λεονάρντο Ντι Κάπριο: Το περιοδικό Time τον ανακήρυξε "Καλλιτέχνη της Χρονιάς"

Καλλιτέχνη της Χρονιάς για το 2025 ανακήρυξε τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο το περιοδικό "Time".

ΤΑ ΦΑΒΟΡΙ 08 Δεκ 2025 | 18:31

Αυτές είναι οι υποψηφιότητες για τις Χρυσές Σφαίρες: "Φιγουράρει" η Bugonia του Λάνθιμου

Η BUGONIA του Λάνθιμου φαίνεται να αποτελεί ένα από τα πιο πολυσυζητημένα έργα της χρονιάς - Ποιες υποψηφιότες είναι φαβορί

ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ 08 Δεκ 2025 | 16:51

Το ''Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" βασισμένο στο βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά για λίγες ακόμα παραστάσεις

Μετά από τρεις συνεχόμενες χρονιές γεμάτες επιτυχίες, εξαιρετικές κριτικές και θερμή ανταπόκριση από το κοινό, το έργο ολοκληρώνει το ταξίδι του στο Θέατρο Αλκμήνη.

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΤΟΥ 07 Δεκ 2025 | 10:58

Ο Ρίτσαρντ Γκιρ για το "Wisdom of Happiness" και τον Δαλάι Λάμα: Συμπόνια και προσφορά κλειδί για τη "γαλήνη του μυαλού"

Από τότε που συνάντησε τον Δαλάι Λάμα, ο Γκιρ είναι ένθερμος ακτιβιστής για την ανεξαρτησία του Θιβέτ.

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ 07 Δεκ 2025 | 10:46
ΑΙΓΥΠΤΙΟΛΟΓΟΙ 05 Δεκ 2025 | 20:23

Εντυπωσιακή ανακάλυψη έφερε τη λύση ενός αινίγματος: Ταυτοποίησαν τη μούμια του φαραώ Σεσόνκ Γ΄ από αγαλματίδια υπηρετών

Αρχαιολόγοι ταυτοποίησαν τη μούμια του φαραώ Σεσόνκ Γ΄ χάρη στα αγαλματίδια υπηρετών του