"Ο Καθηγητής & η Τράπεζα της Ελλάδος" στην Καβάλα. Εκθεση για τον Ξ. Ζολώτα

Η ζωή και το έργο του Ξενοφώντα Ζολώτα παρουσιάζονται στο κατάστημα της Καβάλας της Τράπεζας της Ελλάδας από την Πέμπτη 5 Ιουλίου.

o-kathigitis--i-trapeza-tis-ellados-stin-kabala-ekthesi-gia-ton-ks-zolwta
SHARE THIS
0
SHARES

Η Τράπεζα της Ελλάδος παρουσιάζει στο Κατάστημα Καβάλας την έκθεση με τίτλο «Ο Καθηγητής και η Τράπεζα της Ελλάδος» για τη ζωή και το έργο του Ξενοφώντος Ζολώτα.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018, στις 20.00, και θα ανοίξει για το κοινό την Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018.

Πρόκειται για την έκθεση που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2014, στο Μουσείο της Τράπεζας στην Αθήνα, με αφορμή τη συμπλήρωση 110 ετών από τη γέννηση του Ξενοφώντος Ζολώτα. Η ίδια έκθεση έχει παρουσιαστεί μέχρι τώρα στο Βόλο, τη Ρόδο, τα Ιωάννινα, τα Χανιά και την Πάτρα.

Με τη μητέρα του, Κωνσταντίνα, το γένος Ζαφειρίου
Με τη μητέρα του, Κωνσταντίνα, το γένος Ζαφειρίου

Η έκθεση

Ο Ξενοφών Ζολώτας (1904-2004) υπήρξε ο μακροβιότερος Διοικητής στην ιστορία της Τράπεζας της Ελλάδος και ένας άνθρωπος που συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με την κεντρική τράπεζα της χώρας μας και με τη δημόσια ζωή γενικότερα.

Η έκθεση ακολουθεί την πορεία της ζωής του Ζολώτα από τα παιδικά και νεανικά του χρόνια, τις σπουδές του στην Αθήνα και τη Λειψία και τα πρώτα του βήματα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών έως τις θητείες του στην Τράπεζα της Ελλάδος, το συγγραφικό έργο του και τη διεθνή αναγνώρισή του.

Ξενοφών Ζολώτας
Ξενοφών Ζολώτας

Η έκθεση χωρίζεται σε τέσσερα τμήματα:

1. Φωτογραφικό υλικό και σπάνια έγγραφα από το προσωπικό αρχείο του Ζολώτα, που αφορούν την παιδική και νεανική του ηλικία και τις σπουδές του στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

2. Τεκμήρια που αφορούν το πανεπιστημιακό έργο του Ζολώτα, την εκλογή του στην Ακαδημία Αθηνών (1952) και το συγγραφικό του έργο την περίοδο 1926-1955.

3. Σκηνογραφική αναπαράσταση του γραφείου του στην Τράπεζα της Ελλάδος, με αυθεντικό προσωπικό και υπηρεσιακό υλικό και προβολή της εκπομπής «Μονόγραμμα» από το αρχείο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

4. Ο Ζολώτας ως Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και η συμβολή του στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας: Παρουσιάζεται φωτογραφικό, οπτικοακουστικό και αρχειακό υλικό από τη θητεία του ως Συνδιοικητή (1944-1945) και Διοικητή (1955-1967, 1974-1981), καθώς και από την περίοδο της δικτατορίας κατά την οποία είχε παραιτηθεί.

Το υλικό για την έκθεση προέρχεται κυρίως από το Ιστορικό Αρχείο της Τράπεζας της Ελλάδος. Υλικό έχουν προσφέρει επίσης η Ακαδημία Αθη­νών, το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής, η ΕΡΤ, η Ηρώ και ο Γιώργος Σγουράκης για την εκπομπή «Μονόγραμμα», καθώς και ο Οίκος Ζολώτα.

Με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ
Με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ

Ο κατάλογος της έκθεσης

Με αφορμή την έκθεση, το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος (ΚΕΠΟΕΤ), το οποίο έχει τη γενική επιμέλεια της έκθεσης, εξέδωσε δίγλωσσο κατάλογο των εκθεμάτων, με την επιστημονική επιμέλεια του καθηγητή της Ιστορίας Οικονομικών Θεωριών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Μιχάλη Ψαλιδόπουλου.

Ο κατάλογος, με πρόλογο του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, παρακολουθεί τη ζωή του Ζολώτα, το συγγραφικό και ακαδημαϊκό έργο του, το έργο του στην Τράπεζα της Ελλάδος και τις καινοτομίες που εισήγαγε, τη συνεισφορά του στην πολιτική ζωή, τη διεθνή του αναγνώριση, καθώς και την ανθρώπινη πτυχή της προσωπικότητάς του.

Με τη σύζυγό του, Λόλα, Αθηναία που άφησε εποχή για το στυλ της, στο θρυλικό εξώφυλλο του περιοδικού εικόνες στο σπίτι τους στη Διονυσίου Αεροπαγίτου
Με τη σύζυγό του, Λόλα, Αθηναία που άφησε εποχή για το στυλ της, στο θρυλικό εξώφυλλο του περιοδικού εικόνες στο σπίτι τους στη Διονυσίου Αεροπαγίτου

Το κτήριο του Καταστήματος Καβάλας

Το κτήριο του Kαταστήµατος της Τράπεζας της Ελλάδος στην Καβάλα βρίσκεται στην καρδιά του κέντρου της πόλης και αγοράστηκε από την Εθνική Τράπεζα το 1929. Στην αρχική του κατάσταση, το διώροφο, κυβόσχηµο κτήριο χαρακτηριζόταν µορφολογικά από όψιµο νεοκλασικισµό µε εκλεκτικιστικά στοιχεία. Μετά τις µικρής κλίµακας τροποποιήσεις που έγιναν στη δεκαετία του 1950, το κτήριο απέκτησε τη σηµερινή του, περισσότερο κλασική, όψη: αφαιρέθηκε η διακοσµητική ταινία της στέψης µε γρύπες, όπως αυτούς που εικονίζονται στα νοµίσµατα των γειτονικών Αβδήρων, και προστέθηκε οριζόντιο νεοκλασικό γείσο ανάµεσα στους ορόφους. Εντυπωσιακό στοιχείο στο εσωτερικό είναι το επιδαπέδιο ψηφιδωτό µε επαναλαµβανόµενο µοτίβο άνθους και πηγή έµπνευσης πιθανότατα αντίστοιχο σχέδιο άνθους, που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων.

Αξίζει να μάθετε ότι:

  •   Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη.
  • Ο κατάλογος διατίθεται δωρεάν στους επισκέπτες της έκθεσης.

  • Η έκθεση θα είναι ανοικτή κατά τις ώρες λειτουργίας του Καταστήματος Καβάλας:

  • Δευτέρα – Πέμπτη: 08.00-14.30

  • Παρασκευή: 08.00-14.00

  • Το Κατάστημα παραμένει κλειστό κατά τις επίσημες αργίες.

Info:

Τράπεζα της Ελλάδος, Κατάστημα Καβάλας, Μεγάλου Αλεξάνδρου 26, Τηλ: 2510 - 223303

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook