Ο Ξαρχάκος συναντά τη Μαρινέλλα σε χώρο... απρόβλεπτο

«Άφησέ με να ’ρθω μαζί σου. Τι φεγγάρι απόψε!» Η ποίηση του Γιάννη Ρίτσου «συναντά» τη φωνή της Μαρινέλλας και τη μουσική του Ξαρχάκου κάπου... εναλλακτικά.

o-ksarxakos-sunanta-ti-marinella-se-xwro-aproblepto
SHARE THIS
0
SHARES

  Όταν η Μαρινέλλα ερμηνεύει ποίηση του Γιάννη Ρίτσου μέσα από τη μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου, τότε τα ... λόγια είναι περιττά. Θα περίμενε κανείς μια τέτοια συνάντηση «τιτάνων» της καλλιτεχνικής ζωής να πραγματοποιηθεί σ' έναν κλασσικό, εμβληματικό, χώρο. Κι όμως και οι τρεις παραστάσεις της «Σονάτας του σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου πραγματοποιούνται στον εναλλακτικό χώρο της Πειραιώς 260 (Χώρος Δ) στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Η κορυφαία συνάντηση ξεκίνησε χθες, Τετάρτη 15 Ιουλίου, ενώ ακολουθούν άλλες δυο παραστάσεις, σήμερα Πέμπτη 16 και αύριο Παρασκευή, 17 Ιουλίου.

Ξαρχάκος - Μαρινέλλα: Η σονάτα του σεληνόφωτος του Γιάννη Ρίτσου

  Ο Σταύρος Ξαρχάκος εμπνέεται από τη Σονάτα του σεληνόφωτος, ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα κείμενα του μεγάλου Γιάννη Ρίτσου, ένα σκηνικό μονόλογο γεμάτο λυρισμό και στοχασμό, που σημάδεψε τα ελληνικά γράμματα. Έργο βαθύτατα λυρικό, εμβληματικό της πρόθεσης του ποιητή να «ξανακάνει την ποίηση να βλέπεται και να ακούγεται» –όπως ο ίδιος έλεγε– μετουσιώνεται μέσα από τη μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου. Για την παράσταση, ο Έλληνας μουσικοσυνθέτης δημιούργησε ένα νέο μουσικό έργο.

 

 «Αφησέ με να “ρθω μαζί σου..»

 ...ζητά η γυναίκα, αλλά ταυτόχρονα φοβάται να αντιμετωπίσει τη ζωή. Ελπίζει αλλά δεν έχει πλέον τη δύναμη να κάνει όσα θέλει. Ο συγκινητικός μονόλογος της γυναίκας, η εξομολόγηση της και η παραδοχή πως «Δεν έχει σημασία αν ασπρίσαν τα μαλλιά μου, δεν είναι τούτη η λύπη μου, η λύπη μου είναι που δεν ασπρίζει και η καρδία μου», συγκινούν ως μια παρατεταμένη ικεσία για ζωή κι ελπίδα, μέσα από ροή παραστάσεων και συμβόλων.

   Ιδανική  Γυναίκα με τα Μαύρα που μιλάει στον νέο, η Μαρινέλλα, ερμηνεύτρια θρύλος και για πολλούς σύμβολο...

   Τη σκηνοθετική μπαγκέτα αυτού του υψηλής ενέργειας και δύναμης καλλιτεχνικού γεγονότος κρατάει ο ταλαντούχος ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιώργος Νανούρης.

www.greekfestival.gr

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook