Ο Ξυδάκης, ο Χατζάκης και ο «πόλεμος» του Εθνικού

Πώς άρχισε ο «πόλεμος» Νίκου Ξυδάκη - Σωτήρη Χατζάκη. Τα επεισόδια που οδήγησαν στη «ρήξη», οι δηλώσεις, η νομοθετική ρύθμιση, η προσφυγή στη δικαιοσύνη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ο Ξυδάκης, ο Χατζάκης και ο «πόλεμος» του Εθνικού

Στις 15 Μαρτίου γίνεται γνωστό ότι ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης ζητά την παραίτηση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Σωτήρη Χατζάκη, αλλά εισπράττει άρνηση.

Η συνάντηση Νίκου Ξυδάκη – Σωτήρη Χατζάκη είχε γίνει την Πέμπτη 12 Μαρτίου, στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού στην Μπουμπουλίνας, δύο ημέρες μετά τη συνέντευξη Τύπου στην οποία ο Χατζάκης ανακοίνωσε τον απολογισμό της θητείας του.

Στη συνάντηση αυτή, ο Νίκος Ξυδάκης έκανε σαφές ότι, το όραμα του για την Πρώτη Κρατική Σκηνή της χώρας είναι διαφορετικό και ζήτησε από τον καλλιτεχνικό διευθυντή να υποβάλει την παραίτηση του.

Ο Ξυδάκης, ο Χατζάκης και ο «πόλεμος» του Εθνικού

Ο Σωτήρης Χατζάκης αρνήθηκε, απαντώντας ότι η θητεία του λήγει τον Μάιο του 2016 και επομένως δεν σκοπεύει να φύγει νωρίτερα.

Κατά τα φαινόμενα, ο Σωτήρης Χατζάκης είχε «υποπτευθεί», διαισθανθεί την εξέλιξη, για αυτό και είχε σπεύσει να παρουσιάσει απολογισμό, κατά την παρουσίαση του οποίου είχε κάνει σαφή την επιθυμία του να παραμείνει στο τιμόνι του Εθνικού -ήταν ήδη δύο χρόνια.

Η θητεία του καλλιτεχνικού διευθυντή είναι τριετής -ο προκάτοχος του, Γιάννης Χουβαρδιάς είχε συμπληρώσει έξι χρόνια, ήτοι δυο θητείες.

Ο Ξυδάκης, ο Χατζάκης και ο «πόλεμος» του Εθνικού - εικόνα 2

Η κόντρα από την αρχή μέχρι σήμερα

Κάπως έτσι ξεκίνησε η ιστορία αυτή, η οποία, παρά τον διορισμό του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή Στάθη Λιβαθινού -σήμερα, Τετάρτη, 23 Απριλίου, σε ΦΕΚ- φαίνεται ότι, βρίσκεται σε εξέλιξη, μια και ο Σωτήρης Χατζάκης, διά του δικηγόρου του Αντώνη Βγόντζα, ανακοίνωσε -επίσης, σήμερα- προσφυγή στο ΣτΕ για την ανάκληση του διορισμού του, αλλά και προσφυγή στα πολιτικά δικαστήρια ζητώντας χρηματική αποζημίωση από τον κ. Ξυδάκη «διότι σε δηλώσεις του έβλαψε την τιμή και την υπόληψη του κ. Χατζάκη», υπογραμμίζοντας ότι «Θα ζητήσουμε προσωπική κράτηση του κ. Ξυδάκη εάν δεν πληρώσει το χρηματικό πρόστιμο που θα του επιβληθεί -αν του επιβληθεί».

Τί μεσολάβησε από το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου μέχρι σήμερα;

Τί έγινε μετά την άρνηση του Σωτήρη Χατζάκη στον πολιτικό προϊστάμενο του να παραιτηθεί;

Ο Ξυδάκης, ο Χατζάκης και ο «πόλεμος» του Εθνικού - εικόνα 3

17 Μαρτίου οι τόνοι ανεβαίνουν

Το Υπουργείο Πολιτισμού με αφορμή τα δημοσιεύματα που αφορούσαν στη συνάντηση του Σ. Χατζάκη με τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού, Νίκο Ξυδάκη, την υποβολή παραίτησης, την άρνηση και τους χειρισμούς, απάντησε με μία σκληρή ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού με τίτλο «Διευκρινήσεις για το θέμα Χατζάκη» ήταν γεμάτη αιχμές «...Το πλήθος σκηνοθεσιών από διευθυντικές θέσεις σε δημόσιους οργανισμούς την τελευταία εικοσαετία», η δυσκολία «... να αντιληφθεί την εργασία του διαφορετικά» και η αποκάλυψη:

« ... Έσπευσε να παρασύρει τον πρόεδρο της Ένωσης Θεάτρων της Ευρώπης, o οποίος, δίχως να ενημερωθεί, θεώρησε σε επιστολή του ότι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου διώκεται για πολιτικούς λόγους!».

Η απάντηση του Χατζάκη στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟ ήταν άμεση:

«Με οδυνηρή έκπληξη διάβασα το δελτίο τύπου που συνέταξε ο αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού κύριος Νίκος Ξυδάκης. Δεν πρόκειται να επιβεβαιώσω ή να διαψεύσω το περιεχόμενο της συνάντησής μας την περασμένη Πέμπτη στο γραφείο του. Ούτε εν όλω, ούτε εν μέρει. Ούτε πρόκειται να περιγράψω το ύφος, το στυλ, την ένταση και τους ακριβείς χαρακτηρισμούς και αφορισμούς σε βάρος μου από τον κύριο Ξυδάκη. Την πλήρη περιγραφή την συνάντησής μας την εξέθεσα γραπτά, εκεί που έπρεπε, αμέσως μετά τη συνάντησή μας.

Ο Ξυδάκης, ο Χατζάκης και ο «πόλεμος» του Εθνικού - εικόνα 4

20 Μαρτίου, η επιστολή των εργαζομένων

Στις 20 Μαρτίου έρχεται στη δημοσιότητα επιστολή των εργαζομένων του Εθνικού με αιχμές κατά του Χατζάκη.

Αιχμές για εργαζόμενους δύο ταχυτήτων, για θέματα ασφαλείας, καθώς και για σπατάλες αφήνουν με επιστολή τους προς τον Σωτήρη Χατζάκη τα μέλη του Σωματείου των Εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου.

Ο Ξυδάκης, ο Χατζάκης και ο «πόλεμος» του Εθνικού - εικόνα 5

22 Μαρτίου νέα επεισόδια

Ο Ν. Ξυδάκης δεν θα απομακρύνει τον Σ. Χατζάκη από το Εθνικό λένε πηγές του υπουργείου στο TheTOC. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής μένει και αναλαμβάνει τις ευθύνες του...

«Η κίνηση που είχε τη δυνατότητα και τη νομιμοποίηση να κάνει ο αν. υπουργός σε σχέση με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού ήταν να του ζητήσει την παραίτησή του. Κατά τ’ άλλα το Εθνικό είναι οργανισμός εποπτευόμενος από το κράτος, έχει δικό του νομοθετικό πλαίσιο, και ο υπουργός δεν μπορεί να παρέμβει με κάποιο άλλο τρόπο. Ο υπουργός δεν μπορεί να παύσει τον κ. Χατζάκη. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής ελέγχεται από το ΔΣ με το οποίο συνεργάζεται. Μπορεί να οριστεί αλλά όχι να παυθεί από τον υπουργό Πολιτισμού. Εχει θητεία», αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Πολιτισμού στο TheTOC.

1η Απριλίου, ο Σ. Χατζάκης διαμηνύει στους εργαζόμενους: Μιλάτε με Ξυδάκη!

«Γιατί οι εργαζόμενοι του Εθνικού κάνουν στάση εργασίας;» αναρωτιέται σε επιστολή ο καλλιτεχνικός του διευθυντής. Επειδή παίρνουν 50 ευρώ μηνιαίως για σούπερ μάρκετ;

Για σύμπλευση με τον αν. υπουργό Πολιτισμού, Νίκο Ξυδάκη, κατηγορεί τους εργαζόμενους του Εθνικού Θεάτρου ο καλλιτεχνικός του διευθυντής, Σωτήρης Χατζάκης, αναφερόμενος στην στάση εργασίας που έχουν προγραμματίσει για την Τετάρτη 22 Απριλίου.

Σε επιστολή του που έχει εμφανή ειρωνική χροιά, ο Σωτήρης Χατζάκης διερωτάται για ποιον λόγο το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου προκηρύσσει στάση εργασίας.

5 Απριλίου, στο επίκεντρο οι συμβάσεις

Στο μάτι του κυκλώνα μπαίνουν τώρα οι συμβάσεις που έχει υπογράψει ο Σωτήρης Χατζάκης με συντελεστές παραστάσεων τις οποίες ζήτησε το υπουργείο Πολιτισμού αλλά το Εθνικό αρνήθηκε να τις δώσει.

Θα δοθούν μόνο αν υπάρξει άδεια της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και παράλληλη έγγραφη αίτηση του υπουργού ήταν η κατηγορηματική απάντηση του δ.σ. του Εθνικού μετά από συνεδρίασή του. Μια απάντηση η οποία προκάλεσε ιδιαίτερο εκνευρισμό στο υπουργείο που ισχυρίζεται ότι τίθεται θέμα απείθειας να μη προσκομίζονται στον υπουργό τα στοιχεία που ζητάει ένας εποπτευόμενος φορές όπως είναι το Εθνικό. ΄Ολες οι συμβάσεις έργου με το Δημόσιο αναρτώνται υποχρεωτικά στη «Διαύγεια», αναφέρουν. Μπορεί αυτή η στάση να θεωρηθεί ποινικό αδίκημα και να δρομολογήσει άμεσες εξελίξεις στο Εθνικό;

Μέχρι εκείνη την ημέρα, ο αν. υπουργός Πολιτισμού έχει υποστηρίξει ότι δεν είχε τα νομικά περιθώρια να αλλάξει τον κ. Χατζάκη που τελεί εν μέσω της θητείας του η οποία ολοκληρώνεται το Μάιο του 2016.

Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Σωτήρης Χατζάκης
Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Σωτήρης Χατζάκης

Ο κ. Χατζάκης, μάλιστα, είναι εκείνες τις ημέρες ιδιαίτερα κινητικός ως προς τα καθήκοντά του, προχωρώντας στον προγραμματισμό του Εθνικού για την επόμενη σαιζόν, κλείνοντας παραστάσεις και αναρτώντας φωτογραφίες όπως αυτή από την ανάγνωση των «Τρωάδων» στο Facebook με πρωταγωνιστές όπως η Καρυοφυλλιά Καραμπέτηαλλά και η ΄Αλκηστη Πρωτοψάλτη σε ρόλο – έκπληξη.

Ο Ξυδάκης, ο Χατζάκης και ο «πόλεμος» του Εθνικού - εικόνα 7

6 Απριλίου, ο Χατζάκης μιλά πρώτη φορά για προσφυγή στη δικαιοσύνη

Το ποτήρι ξεχείλισε: «Θα λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη ο Ν.Ξυδάκης», αναφέρει σε νέα επιστολή ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού.

Με μια νέα δήλωση - βόμβα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Σωτήρης Χατζάκης, φτάνει στο απόγειο την κόντρα του με τον αν. υπουργό Πολιτισμού κατηγορώντας τον για «χονδροειδέστατο ψεύδος», φτάνοντας στη Δικαιοσύνη για να βρει το δίκιο του και αναφέροντας πως ήρθε η ώρα να παρέμβει ο Πρωθυπουργός.

Ο κύριος Νίκος Ξυδάκης με συκοφαντεί επανειλημμένως. Προσβάλλει, ευθέως και με υπαινιγμούς σε κάθε ευκαιρία, την τιμή και την υπόληψή μου. Και ως πολίτη και ως καλλιτέχνη και ως δημόσιου λειτουργού. Αποφάσισα να μιλήσω ανοιχτά» δηλώνει.

7 Απριλίου: Ο Χατζάκης στο TheTOC

«Δεν τσαλακώνουμε έτσι ανθρώπους και δεν τους παραδίδουμε στην κοινωνία κηλιδωμένους»...

Λίγο μετά την ανακοίνωσή του ότι θα απευθυνθείστην «ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη» για να δικαιωθεί στην κόντρα του με τον Νίκο Ξυδάκη, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου άνοιξε τα χαρτιά του στο TheTOC.

Μιλά για «χονδροειδέστατα ψεύδη» του πολιτικού του προϊστάμενου και ξεκαθαρίζει ότι η στάση του Ν. Ξυδάκη είναι επικίνδυνη. «Καλώ τονκύριο Τσίπρα να παρέμβει προτού ο κ. Ξυδάκης γίνει ένα ατύχημα για τον πολιτισμό», καταλήγει.

16 Απριλίου, η νομοθετική ρύθμιση

Το Υπουργείο προωθεί ειδική νομοθετική ρύθμιση (με την οποία λήγουν οι θητείες όλων των επικεφαλής των περίπου 500 οργανισμών που εποπτεύονται από το Υπουργείο -μεταξύ των οποίων και το Εθνικό Θέατρο).

«Ο κ. Ξυδάκης ασχολείται μόνο με την παράνομη και απαράδεκτη δίωξή μου» λέει ο διευθυντής του Εθνικού. Ο Σωτήρης Χατζάκης στέλνει επιστολή - κεραυνό αναφέροντας ότι εκ μέρους του αν. υπουργού μετά την κακοήθεια έρχεται η χλεύη.

«Ο Νίκος Ξυδάκης δεν ασχολείται με την αποτροπή πωλήσεων πολύτιμων αγαθών της πολιτισμικής μας κληρονομιάς σε ιδιωτικούς πλειστηριασμούς. Ασχολείται αποκλειστικά με την παράνομη και απαράδεκτη δίωξή μου», αναφέρει μεταξύ άλλων.

21 Απριλίου, η «καρατόμηση» Χατζάκη

Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, Νίκου Ξυδάκη, που δημοσιεύεται σήμερα στο ΦΕΚ/ΥΟΔΔ/264, ανακαλείται ο διορισμός του Σωτήρη Χατζάκη από το Εθνικό.

Η απάντηση του Χατζάκη είναι αιχμηρή: «Με απόφασιν του Αναπληρωτού Υπουργού Πολιτισμού, επαύθην από Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, σήμερον, 21ην Απριλίου 2015. Άνευ Διαγγέλματος...»

Ο Ξυδάκης, ο Χατζάκης και ο «πόλεμος» του Εθνικού - εικόνα 8

22 Απριλίου, ο πρόεδρος της ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου, Γιώργος Στεφανάκης, αρνείται τα όσα καταλογίζει το υπουργείο Πολιτισμού στο επισήμως καταργημένο, από χθες, Διοικητικό Συμβούλιο.

Σε επιστολή του, προς τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού, Νίκο Ξυδάκη, ο κ.Στεφανάκης ισχυρίζεται ότι «η αμφισβήτηση από την τωρινή εποπτεύουσα Αρχή της τήρησης της νομιμότητας από το Διοικητικό Συμβούλιο, αποτελεί διοικητική αυθάδεια και αυθαιρεσία, η οποία στηρίζεται σε πρόωρες και λανθασμένες εκτιμήσεις».

22 Απριλίου, ο Χατζάκης στο TheTOC: Θα πάω τον Ξυδάκη στα δικαστήρια, ενώ ο Νίκος Ξυδάκης στέλνει στον Υπουργό Επικρατείας για Καταπολέμηση Διαφθοράς, Παναγιώτη Νικολούδη το φάκελο του Εθνικού Θεάτρου.

Ο διορισμός του Στάθη Λιβαθινού στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή είναι γεγονός, αλλά η κόντρα Ξυδάκη - Χατζάκη αναμένεται να έχει ακόμη πολλά επεισόδια...

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

18 Ιαν 2022 | 14:00

Η Γκαλερί Batagianni εγκαινιάζει τον ολοκαίνουργιο χώρο της με τη δέκατη ατομική έκθεση της Χριστίνας Κάλμπαρη

Μια σειρά ζωγραφικών έργων, που δημιούργησε τον τελευταίο φορτισμένο χρόνο που μας πέρασε.

ΔΥΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 18 Ιαν 2022 | 10:25

Εικόνα άλλης εποχής: Ο Αλέκος Φασιανός με τον Γιάννη Τσαρούχη στο Παρίσι των '80s - Σπάνιο κλικ

Ο Αλέκος Φασιανός και ο Γιάννης Τσαρούχης στο Παρίσι τη δεκαετία του '80. Οι δυο μεγάλοι ζωγράφοι είχαν πρωτοσυναντηθεί στην πόλη του φωτός την δεκαετία του '60 και εκεί ξεκίνησε η μεγάλη τους φιλία.

ΗΜΕΡΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ ΠΕΝΘΟΥΣ 17 Ιαν 2022 | 19:53

Αλέκος Φασιανός: "Ο Αλέκος δεν είναι ύλη, είναι πνεύμα - Hθελε πάντα να δίνει τη χαρά", λέει η σύζυγός του

Η Μαρίζα Φασιανού μίλησε για τον άνθρωπο Φασιανό που "αγαπούσε τη ζωή, τον άνθρωπο και το χιούμορ".

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 17 Ιαν 2022 | 19:17

Κώστας Γαβράς: Το συγκινητικό αντίο στον Αλέκο Φασιανό - "Θα ξαναϊδωθούμε σύντομα"

Ο Κώστας Γαβράς απέτισε φόρο τιμής στον φίλο του Αλέκο Φασιανό, με τον οποίο του άρεσε να τρώει αχινούς σε μια παρθένα παραλία της Ελλάδας.

ΕΝΑΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΚΩΜΙΚΟΣ 17 Ιαν 2022 | 09:32

Βασίλης Τσιβιλίκας: Ο πληθωρικός κωμικός που πίστευε ότι το γέλιο είναι υγεία - Γεννήθηκε σαν σήμερα

Ο Βασίλης Τσιβιλίκας άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 70 ετών, το 2012, σε ένα ασθενοφόρο στον δρόμο για το Σισμανόγλειο, μετά από έντονη καρδιακή ενόχληση.

17 Ιαν 2022 | 09:30

Το νέο ντοκιμαντέρ του οίκου Dior που διαφημίζει τη χώρα μας με τον καλύτερο τρόπο

Η δημιουργός του ντοκιμαντέρ The Greek Bar Jacket με τα παρασκήνια από τη δημιουργία της συλλογής Dior Cruise 2022 που παρουσιάστηκε στην Αθήνα, μιλά για την εμπειρία της.

ΘΛΙΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ 17 Ιαν 2022 | 07:35

Αλέκος Φασιανός (1935-2022): Η πορεία του σπουδαίου ζωγράφου που έκανε την καθημερινότητα τέχνη [εικόνες]

Θλίψη για την απώλεια του Αλέκου Φασιανού, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 87 ΕΤΩΝ 16 Ιαν 2022 | 21:12

Πέθανε ο Αλέκος Φασιανός - Ο εμβληματικός ζωγράφος που σφράγισε μια εποχή [εικόνες - βίντεο]

Ο Αλέκος Φασιανός άφησε την τελευταία του πνοή σπίτι του, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Μαρίζα και τα δύο τους παιδιά.

ΚΑΛΤ ΤΑΙΝΙΑ 14 Ιαν 2022 | 19:52

Πέθανε ο διάσημος Γάλλος σκηνοθέτης Ζαν Ζακ Μπενέξ - Ο δημιουργός της "Μπέτυ Μπλου"

Ο σκηνοθέτης άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στο Παρίσι την Πέμπτη, μετά από μακρά ασθένεια.

ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ 13 Ιαν 2022 | 16:51

Πέθανε σε ηλικία 78 ετών η θρυλική τραγουδίστρια των Ronettes, Ρόνι Σπέκτορ

Η Ρόνι Σπέκτορ έγινε γνωστή στις αρχές της δεκαετίας του '60

ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ 13 Ιαν 2022 | 14:12

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας σκηνοθετεί για το θέατρο μαζί με τον Δαδακαρίδη - Τι ετοιμάζουν με τον Γιάννη Μπέζο

Ο Γιάννης Μπέζος και ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης πρωταγωνιστούν στις "Αινιγματικές Παραλλαγές". Ο Σωτήρης Τσαφούλιας συναντάει σκηνοθετικά τον Δαδακαρίδη.

ΠΕΘΑΝΕ ΤΟ 2018 13 Ιαν 2022 | 11:05

O Tζίμης Πανούσης μέσα από τα λόγια και τις κορυφαίες ατάκες του - "Εφυγε" σαν σήμερα πριν από 4 χρόνια

Ποιος ήταν ο Τζίμης Πανούσης πίσω από το καυστικό, προκλητικό, αντισυστημικό του προφίλ.

ΠΕΘΑΝΕ ΤΟ '92 12 Ιαν 2022 | 23:06

Τζένη Καρέζη: Γεννήθηκε σαν σήμερα πριν 90 χρόνια - Το βίντεο της Finos Film

Η Τζένη Καρέζη υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες ηθοποιούς του κινηματογράφου και του θεάτρου.