Ο μάγος των μάγων έχει το δικό του μουσείο στη Βουδαπέστη

Ο πιο διάσημος μάγος του κόσμου και η ιστορία του από τη φτώχεια στη δόξα και στο απρόσμενο, άδοξο τέλος.

Αργυρώ Μποζώνη
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο μάγος των μάγων έχει το δικό του μουσείο στη Βουδαπέστη

Είναι ο μεγαλύτερος μάγος όλων των εποχών. Ακόμα και αν τα «κόλπα» της εποχής μας θεωρούνται ανώτερα, κανένας μάγος δε θα ξεπεράσει σε φήμη και δημοφιλία τον θρυλικό Χουντίνι. Κανένας δε θα ξεπεράσει τη μαγεία της έκπληξης που δημιούργησε σε ένα κοινό μέσα από τις σχεδόν αφελείς όπως μας φαίνονται σήμερα ταχυδακτυλουργίες του.. Για να αποκτήσουν τα μοναδικά του σύνεργα οι μάγοι κονταροχτυπήθηκαν σ επολλές δημοπρασίες. Ένα μεγάλο μέρος από την «προίκα» του Χάρι Χουντίνι δημοπρατήθηκε και πήγε στον μάγο David Copperfield. Επίσης πολλοί λίγοι γνωρίζουν ότι ο Χουντίνι ενώ τρελαινόταν για μικρά και μεγάλα τρικς απεχθανόταν τον πνευματισμό.

Ο μάγος των μάγων έχει το δικό του μουσείο στη Βουδαπέστη
Δεμένος στον ωκεανό

Αυτό ίσως οφείλεται στο ότι γεννήθηκε σε μια οικογένεια που θρησκευόταν. Ο Χάρι Χουντίνι γεννήθηκε στις 24 Μαρτίου του 1874 στη Βουδαπέστη, με το όνομα Ehrich Weisz. Ήταν ένα από τα έξι παιδιά του ραβίνου Mayer Weisz με τη δεύτερη σύζυγό του. Το 1876, ο Mayer Weisz μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες με το όνειρο μιας καλύτερης ζωής. Βρήκε δουλειά ως ραβίνος και άλλαξε το επίθετό του σε Weiss. Το 1876 τον ακολούθησε στις Ηνωμένες Πολιτείες και η υπόλοιπη οικογένεια. Μετακόμισαν στο Μιλγουόκι, όταν ο Ehrich ήταν οκτώ ετών. Στα πρώτα χρόνια της ζωής του, πωλούσε εφημερίδες και γυάλιζε παπούτσια για να βοηθά οικονομικά την οικογένειά του. Το πρώτο ακροβατικό του ο Χουντίνι το έκανε στα 9 του. Δεν ήταν μαγικό κόλπο αλλά ένα ακροβατικό με σκοινιά στον αέρα. Εξαιτίας του ακροβατικού έλλαξε και το όνομά του σε "Ehrich, ο πρίγκιπας του αέρα."

Ο μάγος των μάγων έχει το δικό του μουσείο στη Βουδαπέστη - εικόνα 2

Λένε πως όταν ήταν 12 χρονών εξαφανίστηκε από το σπίτι του. Ίσως αυτή να ήταν μια από τις λιγότερο διάσημες αλλά σίγουρα η πρώτη εξαφάνισή του. Και ας μην έγινε σε σκηνή θεάτρου. Όταν επέστρεψε όλα συνεχίστηκαν κανονικά και συνέχισε να δουλεύει σαν ως αγγελιοφόρος, ράφτης γραβατών και βοηθός φωτογράφου.

Ο μάγος των μάγων έχει το δικό του μουσείο στη Βουδαπέστη - εικόνα 3

Ξεκίνησε κάνοντας κόλπα σχεδόν ακροβατικά, πολύ μυστηριώδη αφού είχε απίστευτη ευκολία να λύνεται από κάθε είδους δεσμά. Μπορούσε να απελευθερωθεί σε δευτερόλεπτα από χειροπέδες, σκοινιά και αλυσίδες. Μόλις άρχισε να γίνεται γνωστός άλλαξε το όνομά του από Έριχ Βάις σε Χάρι Χουντίνι.

Το επίθετό του το οφείλει στο ίνδαλμά του που ήταν ο γάλλος μάγος Robert Houdin. Ο Χουντίνιο πρόσθεσε ένα μόνο «ι» για να διαφοροποιηθεί. Το «Χάρι» το «δανείστηκε» από έναν άλλο μάγο της εποχής του, τον Χάρι Κέλαρ.

Ο μάγος των μάγων έχει το δικό του μουσείο στη Βουδαπέστη - εικόνα 4

Ο Χουντίνι άρχισε να γίνεται διάσημος στην Αμερική και στη συνέχεια άρχισε να ταξιδεύει και στην Ευρώπη. Το όνειρό του είχε γίνει πραγματικότητα. Να κάνει μεγαλοπρεπείς παραστάσεις με καταπληκτικά για την εποχή σκηνικά και σκηνικά αντικείμενα, από σκάφανδρα μέχρι φέρετρα. Ο Χουντίνι δεν έβρισκε πουθενά εμπόδιο. Κλειδώθηκε σε κελί της φυλακής του Ιλινόις και αλυσοδέθηκε γυμνός. Θάφτηκε ζωντανός κάτω από τη γη σε τάφο περίπου δύο μέτρων και βγήκε ζωντανός. Απέδρασε από την κοιλιά φάλαινας που ξεβράστηκε στις ακτές της Βοστόνης. Ξέφυγε από τις χειροπέδες της Σκότλαντ Γιαρντ. Απέδρασε από σιβηρικό βαγόνι- φυλακή.

Το 1913 πραγματοποίησε ίσως το πιο γνωστό του νούμερο «Chinese Water Torture Cell». Κατάφερνε να απελευθερωθεί από έναν γυάλινο θάλαμο γεμάτο με νερό, μέσα στον οποίο ήταν κρεμασμένος ανάποδα, ενώ έπρεπε να κρατήσει την ανάσα του για πάνω από τρία λεπτά. Πέντε χρόνια αργότερα εξαφάνισε μπροστά στα έκπληκτα μάτια των Νεοϋορκέζων έναν ελέφαντα 10 τόνων! Τρία χρόνια αργότερα, το 1916 ο Χουντίνι εμφανίστηκε στην μεγάλη οθόνη ως πρωταγωνιστής επτά πέντε ταινιών του βωβού κινηματογράφου. Η φήμη του απογειώθηκε. Ο Χουντίνι ήταν και εξαιρετικός μέντορας μιας ολόκληρη γενιάς μάγων και ξόδευε μεγάλα ποσά για την εκπαίδευσή τους.

Ο μάγος των μάγων έχει το δικό του μουσείο στη Βουδαπέστη - εικόνα 5

Ο θάνατός του ήταν οδυνηρός, απροσδόκητος και άδοξος. Ο άνθρωπος που γέμιζε τις μεγάλες αίθουσες του κόσμου και άφηνε κατάπληκτο το κοινό που τον λάτρευε, ο μάγος που ήταν ο πιο ακριβοπληρωμένος και διάσημος, ο καλλιτέχνης που απογείωσε τη μαγεία όσο κανένας πέθανε από περιτονίτιδα και από το πείσμα του να μην πάει στο νοσοκομείο. Στις 22 Οκτωβρίου του 1926, ένας από τους μαθητές του τον χτύπησε τέσσερις φορές στην κοιλιά για να διαπιστώσει αν όντως – όπως ισχυριζόταν- ο Χουντίνι άντεχε σε κάθε χτύπημα. Δεν ήταν προετοιμασμένος και όταν βγήκε στην παράσταση ένιωθε αφόρητους πόνους. Ωστόσο μέσα σ' αυτό το διάστημα δεν κάλεσε γιατρό. Πολύ αργότερα ο γιατρός που έφτασε τον βρήκε με 39 πυρετό. Ο Χουντίνι συνέχισε την παράστασή του παρακούοντας τη συμβουλή του για άμεση περίθαλψη. Όταν μετά από επιμονή της συζύγου του έφτασε στο νοσοκομείο το επόμενο πρωί οι γιατροί βρήκαν στο χειρουργείο μια σκωληκοειδίτιδα με ρήξη. Οι ελπίδες του Χουντίνι ήταν πολύ λίγες. Στις 31 Οκτωβρίου, ο θρυλικός μάγος άφησε την τελευταία του πνοή.

Ο μάγος των μάγων έχει το δικό του μουσείο στη Βουδαπέστη - εικόνα 6
Ένα μουσείο στη γενέτειρά του

Ενενήντα χρόνια αργότερα, ένα μουσείο στη γενέτειρά του, τη Βουδαπέστη, το House of Houdini είναι αφιερωμένο στην τέχνη του και στη διατήρησή της για τις επόμενες γενιές. Βρίσκεται πολύ κοντά στο Βασιλικό Παλάτι και είναι σημείο συνάντησης για τους μάγους και τους λάτρεις της τέχνης της μαγείας από όλο τον κόσμο.

Ο μάγος των μάγων έχει το δικό του μουσείο στη Βουδαπέστη - εικόνα 7

Ο μάγος των μάγων έχει το δικό του μουσείο στη Βουδαπέστη - εικόνα 8

Περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη μόνιμη έκθεση αντικειμένων του Χάρι Χουντίνι, χειροπέδες, προσωπικές επιστολές, και άλλα πολύτιμα αντικείμενα. Η έκθεση εμπλουτίζεται με μοναδικά πρωτότυπα αντικείμενα από την ταινία "Χουντίνι" με τον Adrien Brody.Φέρνει τη μαγεία του Χουντίνι στο 21ο αιώνα με τη «μαγεία» της τεχνολογίας να βοηθά σε διαδραστικά θαύματα. Στο μουσείο κάνουν τα κόλπα τους οι πιο ταλαντούχοι νέοι μάγοι στην πόλη.Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ 13 Ιαν 2022 | 16:51

Πέθανε σε ηλικία 78 ετών η θρυλική τραγουδίστρια των Ronettes, Ρόνι Σπέκτορ

Η Ρόνι Σπέκτορ έγινε γνωστή στις αρχές της δεκαετίας του '60

ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ 13 Ιαν 2022 | 14:12

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας σκηνοθετεί για το θέατρο μαζί με τον Δαδακαρίδη - Τι ετοιμάζουν με τον Γιάννη Μπέζο

Ο Γιάννης Μπέζος και ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης πρωταγωνιστούν στις "Αινιγματικές Παραλλαγές". Ο Σωτήρης Τσαφούλιας συναντάει σκηνοθετικά τον Δαδακαρίδη.

ΠΕΘΑΝΕ ΤΟ 2018 13 Ιαν 2022 | 11:05

O Tζίμης Πανούσης μέσα από τα λόγια και τις κορυφαίες ατάκες του - "Εφυγε" σαν σήμερα πριν από 4 χρόνια

Ποιος ήταν ο Τζίμης Πανούσης πίσω από το καυστικό, προκλητικό, αντισυστημικό του προφίλ.

ΠΕΘΑΝΕ ΤΟ '92 12 Ιαν 2022 | 23:06

Τζένη Καρέζη: Γεννήθηκε σαν σήμερα πριν 90 χρόνια - Το βίντεο της Finos Film

Η Τζένη Καρέζη υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες ηθοποιούς του κινηματογράφου και του θεάτρου.

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥΣ 12 Ιαν 2022 | 11:13

Ηχηρή παρέμβαση των Times υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα: Γιατί άλλαξαν στάση μετά από 50 χρόνια

Ξεκάθαρη θέση υπέρ της επιστροφής των Γλυπτων του Παρθενώνα στην Ελλάδα παίρνουν οι Times του Λονδίνου στο κύριο άρθρο τους.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 11 Ιαν 2022 | 10:28

Χειμώνας στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Ολες οι εκδηλώσεις μέχρι και τον Φεβρουάριο

Με διάθεση ανανέωσης υποδέχεται το νέο έτος το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΖΩΦΟΡΟΥ 10 Ιαν 2022 | 15:17

Στο Μουσείο της Ακρόπολης το θραύσμα Fagan του Παρθενώνα - Μητσοτάκης: "Καλή αρχή" για τα Γλυπτά [εικόνες]

Αισιοδοξία για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. "Καλή αρχή" ευχήθηκε στην τελετή τοποθέτησης του θραύσματος Fagan στο Μουσείο της Ακρόπολης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΕΚΤΕΝΕΣ ΑΡΘΡΟ 10 Ιαν 2022 | 09:00

New York Times: Αθήνα, ένας κόμβος για τη σύγχρονη τέχνη στη σκιά της Ακρόπολης

Εκτενής ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο "Ένας κόμβος για τη σύγχρονη τέχνη δημιουργείται στη σκιά της Ακρόπολης".

Η ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ΙΣΤΟΡΙΑ 09 Ιαν 2022 | 11:47

Τζένη Καρέζη: Η πανέμορφη Δεσποινίδα που έγινε η Κυρία του θεάτρου και του σινεμά [Εικόνες]

Ενενήντα χρόνια από την γέννηση της σπουδαίας ηθοποιού, Τζένης Καρέζη.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΟΙΚΟΔΟΜΕΙΤΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ 08 Ιαν 2022 | 13:04

Τη Δευτέρα το "θραύσμα Fagan" από τη ζωφόρο του Παρθενώνα, στο Μουσείο της Ακρόπολης

Θραύσμα από τη ζωφόρο του Παρθενώνα επιστρέφει από Ιταλία στο Μουσείο Ακρόπολης -Την Δευτέρα η τοποθέτησή του

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ 05 Ιαν 2022 | 17:12

Επιστρέφει στην Ελλάδα θραύσμα του Παρθενώνα από το Μουσείο του Παλέρμο Antonino Salinas

Tο "θραύσμα Fagan θα εκτεθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης για διάστημα οκτώ ετών.

ΑΠΟΥΣΑ ΑΠΟ ΤΟ REUNION Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 01 Ιαν 2022 | 15:56

Χάρι Πότερ: Οι πρωταγωνιστές επανενώνονται διαδικτυακά την Πρωτοχρονιά - Θα λείπει η J. K. Rowling από το reunion [Βίντεο]

Σήμερα η επανένωση των ηθοποιών - Γιατί η συγγραφέας ήθελε να πάρει μία απόσταση από την αγαπημένη σειρά ταινιών.

ΘΛΙΨΗ 01 Ιαν 2022 | 10:02

Πέθανε λίγο πριν κλείσει τα 100 της χρόνια η Μπέτι Γουάιτ

Έφυγε από τη ζωή το "Χρυσό Κορίτσι", η ηθοποιός Μπέτι Γουάιτ, λίγες μέρες πριν κλείσει τα 100 της χρόνια