Follow us

Ο Μάης του '68 στη Γαλλία και τον κόσμο από δυο ιστορικές προσωπικότητες

Τα γεγονότα του Μαΐου-Ιουνίου της Γαλλίας είναι αποτέλεσμα ενός διεθνούς κινήματος που ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ο Μάης του '68 στη Γαλλία και τον κόσμο από δυο ιστορικές προσωπικότητες

Στο λεύκωμα "Ο Μάης του '68: Στη Γαλλία και στον κόσμο" αποτυπώνεται εκείνη η εκρηκτική χρονιά που έμελλε να επηρεάσει καταλυτικά το πρόσωπο της σύγχρονης κοινωνίας. Η έκδοση περιλαμβάνει 140 ασπρόμαυρες φωτογραφίες-ντοκουμέντα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) και την έχει επιμεληθεί ο δημοσιογράφος Ζαν-Λουί Μαρτζοράτι, που έζησε από κοντά τα οδοφράγματα στη Γαλλία. Την εισαγωγή υπογράφει ο Σερζ Ζουλί, ιστορική μορφή της εξέγερσης και ιδρυτής της εφημερίδας Liberation.

Το 1968 είναι μια χρονιά-σταθμός: ο φεμινισμός ανθεί και οι γυναίκες απαιτούν δικαιώματα, οι νέοι επιθυμούν να έχουν στη ζωή τους επιλογές διαφορετικές από εκείνες των γονιών τους. Πολλοί καλλιτέχνες και διανοούμενοι σταματούν το έργο τους, και αφιερώνονται στην πολιτική και στον ακτιβισμό. Τα γεγονότα του Μαΐου-Ιουνίου είναι αποτέλεσμα ενός διεθνούς κινήματος που ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία και ενισχύθηκε από την αντίδραση στον πόλεμο του Βιετνάμ. Η Γαλλία, την εποχή εκείνη, σαρώθηκε όσο καμία άλλη χώρα από ένα τεράστιο κύμα αμφισβήτησης: 9 εκατομμύρια άτομα, κάθε ηλικίας, κοινωνικής τάξης και επαγγέλματος, απεργούν.

Από το λεύκωμα των Ζουλί-Μαρτζοράτι «Ο Μάης του ’68 στη Γαλλία και τον κόσμο» (εκδόσεις Μεταίχμιο) στο οποίο αποτυπώνεται η περιπέτεια εκείνου του Μάη που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στη σύγχρονη ιστορία, ξεχωρίσαμε μερικές που περιγράφουν την πολιτική και κοινωνική κατάσταση της εποχής.

Η ζωή το 1968

Ο Μάης του '68 στη Γαλλία και τον κόσμο από δυο ιστορικές προσωπικότητες
Η μόδα του Σόλεξ

Ο θρίαμβος των χίπις
Ο θρίαμβος των χίπις

Το 1968 παραμένει μέχρι τις μέρες μας η πιο ποπ χρονιά, γεμάτη έντονα χρώματα, τραγούδια που μένουν ανεξίτηλα στη μνήμη, αιματηρές συγκρούσεις, ψυχεδέλεια και ελευθεριότητα στη σύγχρονη ιστορία του δυτικού κόσμου: μια μαγική μυστηριώδης περιήγηση στις κοινωνίες, όπως το «Μagical mystery tour» που τραγούδησαν τον Δεκέμβριο του 1967 οι Μπιτλς, ξέφρενη και συναρπαστική στο τελευταίο λούνα παρκ της σύγχρονης Ιστορίας.

Η παρισινή φοιτητική εξέγερση

Όλα ξεκίνησαν από μια χούφτα φοιτητές που κατέλαβαν τη Σχολή τους μετά από διαμάχη τους με τη διοίκηση του Πανεπιστημίου και την αστυνομία. Λίγες ημέρες αρκούσαν για να μεταδοθεί η φλόγα που σιγόκαιγε στις ψυχές τους σε ολόκληρο το Παρίσι, σε ολόκληρη τη Γαλλία. Νεαροί εργάτες, μαθητές σχολείων, φοιτητές και απλοί πολίτες όλου του κόσμου που βρέθηκαν εκείνη τη χρονική στιγμή στο Παρίσι, σηκώθηκαν για πρώτη φορά στη ζωή τους όρθιοι αγγίζοντας τα όνειρά τους.

Τα περίχωρα και οι παραγκουπόλεις της Ναντέρ
Τα περίχωρα και οι παραγκουπόλεις της Ναντέρ

Η κατάληψη του πανεπιστημίου της Ναντέρ
Η κατάληψη του πανεπιστημίου της Ναντέρ

Μέσα στη Σορβόνη
Μέσα στη Σορβόνη

Ήταν η μοναδική φορά σε ολόκληρο τον εικοστό αιώνα που ξέσπασε μια παλλαϊκή εξέγερση χωρίς φυλετικές, κοινωνικές, ηλικιακές ή πολιτιστικές διακρίσεις.
Αυτό που ξεκίνησε ως μια απλή διαμαρτυρία ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ, κατέληξε να είναι μια καθολική εξέγερση ενάντια σε ό,τι εξέφραζε το σύστημα με τον τρόπο που ήταν δομημένο, οδηγώντας την αστική τάξη σε πραγματικό πανικό.

9 εκατομμυρια απεργοί

Στις φοιτητικές διαδηλώσεις του Παρισιού προστίθενται και οι εργατικές, καθώς και οι εργαζόμενοι αντιμετώπιζαν «συστημικά» προβλήματα, όπως το χαμηλό βιοτικό επίπεδο, οι κακές συνθήκες εργασίας, οι μικροί μισθοί, οι πολλές ώρες δουλειάς και η πλήρης απουσία εργατικών δικαιωμάτων. Ακολουθούν οι αγρότες που μετατρέπουν τις διαδηλώσεις σε αστικές πολεμικές συρράξεις -«διαθέτουν οργάνωση, είναι βίαιοι και οπλισμένοι με διάφορα αντικείμενα» ανέφερε αστυνομική έκθεση.

Τα ...οδοφράγματα του Παρισιού
Τα ...οδοφράγματα του Παρισιού

Μπορντό, Κάνες, Παρίσι συγκλονίζονται από εξεγέρσεις. Στις 3 Μαΐου, οι φοιτητές αυτο-οργανώνονται σε εθνικό επίπεδο, η αστυνομία βιαιοπραγεί και συλλαμβάνει εκατοντάδες διαδηλωτές, η επανάσταση μεταδίδεται από πειρατικά ραδιόφωνα και αφίσες, η κοινή γνώμη εξεγείρεται κατά της αυταρχικής κυβέρνησης που τραβά «άσους» από το μανίκι της: πρώτα το Κομμουνιστικό Κόμμα, που αποκηρύσσει την εξέγερση και τους «ψευτοεπαναστάτες» και μετά το προσκείμενο μεγάλο εργατικό συνδικάτο, η CGT, που, προσπαθώντας να θέσει υπό έλεγχο τις κινητοποιήσεις, καλεί γενική απεργία στις 13 Μάη. Η απεργία γίνεται με επιτυχία, αλλά πάνω από 4 εκατομμύρια εργάτες τη συνεχίζουν μέχρι τις 22 Μάη, χωρίς την «έγκριση» της CGT. Από τη «νύχτα των οδοφραγμάτων» στο Καρτιέ Λατέν μέχρι την επόμενη γενική «άγρια απεργία» (απεργία εκτός συνδικαλιστικού ελέγχου) στις 22 Μάη, η γαλλική οικονομία χάνει 150 εκατομμύρια εργατοημέρες και το γκολικό καθεστώς κλονίζεται.

Εργάτες-φοιτητές ενωμένοι
Εργάτες-φοιτητές ενωμένοι

Στις 24 Μάη ο πρόεδρος Ντε Γκολ απευθύνει διάγγελμα και προκηρύσσει έκτακτες γενικές εκλογές τον Ιούνιο, υποσχόμενος περισσότερη δημοκρατία και δικαιώματα στους φοιτητές και τους εργάτες. Ο επαναστατικός αναβρασμός παύει. Επηρεασμένοι από την CGT, πολλοί απεργοί επιστρέφουν στις δουλειές τους.

1968, η χρονιά που άλλαξε τον κόσμο

Ο πόλεμος του Βιετνάμ
Ο πόλεμος του Βιετνάμ

Το 1968 δεν έφερε μόνο στη Γαλλία κοινωνικά και πολιτικά αιτήματα στο προσκήνιο. Ήταν μια χρονιά που συντάραξε όλον τον κόσμο. Ο πόλεμος του Βιετνάμ βρισκόταν σε εξέλιξη. Η φωτογραφία ενός αστυνομικού από τη Σαϊγκόν να πυροβολεί εν ψυχρώ έναν υποτιθέμενο νεαρό Βιετκόγκ (μέλος του Μετώπου για την Απελευθέρωση του Ν. Βιετνάμ) έβγαλε πολλούς πασιφιστές ανά τον κόσμο στους δρόμους.

Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Στις 4 Απριλίου 1969 σκοτώθηκε στη Μέμφιδα των ΗΠΑ ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Η δολοφονία του ήταν για τους υποστηρικτές του κινήματος για τα δικαιώματα των μαύρων στις ΗΠΑ μια πράξη ρατσιστικής βίας. Σε πάνω από 100 πόλεις των ΗΠΑ σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια με πολλούς νεκρούς και τραυματίες. Στη φωτογραφία ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ σε μια πορεία τον Μάρτιο του 1968, λίγο πριν πεθάνει.

Μια άνοιξη χωρίς καλοκαίρι

Η άνοιξη της Πράγας
Η άνοιξη της Πράγας

Το πνεύμα του 1968 γρήγορα διαδόθηκε και στην Πράγα. Στόχος του ρεφορμιστή κομμουνιστή πολιτικού Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ ήταν «ένας σοσιαλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο». Ωστόσο τα σχέδιά του ανακόπηκαν όταν τον Αύγουστο του 1968 τα στρατεύματα του Συμφώνου της Βαρσοβίας εισέβαλαν στην Πράγα. Ο Ντούμπτσεκ αναγκάστηκε να υποχωρήσει. Η λεγόμενη «Άνοιξη της Πράγας» τελείωσε άδοξα.

Μπιάφρα, μια χώρα που κράτησε πολύ λίγο

Τον Μάιο του 1967 ο αντισυνταγματάρχης του νιγηριανού στρατού Odumegwu Ojukwu κηρύσσει την ανεξαρτησία μιας επαρχίας στα νοτιοανατολικά της χώρας, που πήρε το όνομα Μπιάφρα. Η απόσχιση της περιοχής όπου είχαν συγκεντρωθεί κυρίως μέλη της φυλής των Ίγκμπο προκάλεσε έναν άγριο εμφύλιο Nigerian Civil War. Ο πόλεμος της Μπιάφρας ήταν από τις πρώτες αιματηρές συγκρούσεις που σημάδεψαν το ξεκίνημα της μετα-αποικιακής εποχής της Αφρικής και στην παγκόσμια συλλογική συνείδηση κατεγράφη ως μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές τραγωδίες του 20ού αιώνα.

Μπιάφρα
Μπιάφρα

Έως τον Ιανουάριο του 1970, όταν οι κάτοικοι της Μπιάφραςαναγκάστηκαν να καταθέσουν τα όπλα, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν δολοφονηθεί –συντριπτικά περισσότεροι ανάμεσά τους οι Ίγκμπο. Υπολογίζεται ότι περίπου 2 εκατομμύρια πέθαναν από ασιτία εξαιτίας του αποκλεισμού που επέβαλαν στην επαρχία οι δυνάμεις του νιγηριανού στρατού που είχαν την υποστήριξη της Βρετανίας και της ΕΣΣΔ.

Οι φωτογραφίες του AFP δημοσιεύονται με την άδεια του εκδοτικού οίκου Μεταίχμιο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ 12 Αυγ 2022 | 07:45

Ελεύθερη είσοδος και εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία για την αποψινή αυγουστιάτικη Πανσέληνο

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε 50 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ενώ 55 θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό με ελεύθερη είσοδο.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 89 ΕΤΩΝ 12 Αυγ 2022 | 00:11

Γαλλία: Πέθανε ο Ζαν Ζακ Σεμπέ - Ο διάσημος σκιτσογράφος του "μικρού Νικόλα"

Ο Ζαν Ζακ Σεμπέ άφησε την τελευταία του πνοή στο εξοχικό του, περιτριγυρισμένος από τη σύζυγο και στενούς φίλους του, δήλωσε ο βιογράφος του.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ 09 Αυγ 2022 | 18:32

Έφυγε από τη ζωή η συγγραφέας Αγγελική Βαρελλά - Οι διακρίσεις της

Έζησε τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τον οποίο περιγράφει η ίδια στο βιβλίο της "Με το χαμόγελο στα χείλη".

"ΝΟΜΙΖΑ ΟΤΙ ΘΑ ΧΕΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΩΣ ΤΩΡΑ" 09 Αυγ 2022 | 13:47

Η μεγάλη κόντρα Λένον - Μακάρτνεϊ: Τι δείχνει η επιστολή που δημοπραττείται - "Δηλαδή νόμιζες ότι τo Imagine..."

Τι έγραφε ο Τζον Λένον στον Πολ Μακάρτνεϊ για το Imagine. Μεγάλη κόντρα μεταξύ των δύο "σκαθαριών" μέσω επιστολής που δημοπραττείται.

ΣΤΑ 73 ΤΗΣ 08 Αυγ 2022 | 23:02

Πέθανε η ηθοποιός και τραγουδίστρια Ολίβια Νιούτον Τζον - Πρωταγωνίστρια του "Grease"

Η Ολίβια Νιούτον Τζον έδινε για δεκαετίες μάχη με τον καρκίνο.

ΤΗ ΔΙΑΔΕΧΘΗΚΕ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΙΛΟΣ 08 Αυγ 2022 | 21:22

Η Ελένη Αρβελέρ αποχώρησε από την προεδρία του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών

Την Ελένη Γλύκαντζη-Αρβελέρ διαδέχθηκε ο Παναγιώτης Ροϊλός

ΝΕΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 07 Αυγ 2022 | 10:26

Λέσβος: Και ένα και δύο και τρία και... τέσσερα τα απολιθωμένα δάση [εικόνες]

Στη δυτική Λέσβο δεν υπάρχει μόνο ένα απολιθωμένο δάσος αλλά τέσσερα.

ΣΤΟ INSTAGRAM 03 Αυγ 2022 | 23:37

Ρετρό: Ρένα Βλαχοπούλου και Δημήτρης Μητροπάνος μαζί - Αδημοσίευτη φωτογραφία από το 1991

Ένα παλιό στιγμιότυπο της αξεπέραστης κωμικής ηθοποιού και του σπουδαίου λαϊκού ερμηνευτή επί σκηνής, από τον Δεκέμβριο του 1991.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ THETOC 03 Αυγ 2022 | 18:10

Ζωή Σαμσαρέλου - Φένια Παπαδόδημα: Δύο Ελληνίδες σε ένα μεγάλο φεστιβάλ του Παρισιού - Μιλούν στο TheTOC για την εμπειρία τους

Την εμπειρία τους από τη συμμετοχή τους στο Festival des Forêts του Παρισιού με το έργο "Απόλλων και Διόνυσος-Αόρατοι κόσμοι", περιγράφουν, μιλώντας στο TheTOC, η Ζωή Σαμσαρέλου και η Φένια Παπαδόδημα.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ INSTAGRAM 02 Αυγ 2022 | 14:46

"Τότε και τώρα": Άνδρες μοντέλα φωτογραφίζονται στην ίδια πόζα...με πριν από 20 χρόνια

Φωτογραφικά πορτρέτα ανδρών μοντέλων με διαφορά σχεδόν 20 ετών - Μια σύγκριση με τον νεότερο ευαυτό τους, τις προσδοκίες και την εικόνα τους.

ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΑ ΑΙΤΙΑ 01 Αυγ 2022 | 08:40

Νισέλ Νίκολς: Πέθανε σε ηλικία 89 ετών η "υπολοχαγός Ουχούρα" της σειράς "Star Trek"

Πέθανε σε 89 ετών η ηθοποιός Νισέλ Νίκολς - Έγινε γνωστή από τον ρόλο της υπολοχαγού Ουχούρα στην τηλεοπτική σειρά "Star Trek".

«ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ» 31 Ιουλ 2022 | 20:48

Times: Το Βρετανικό μουσείο ανοίγει πόρτα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

H εφημερίδα φιλοξενεί ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του Βρετανικού Μουσείου, ο οποίος για πρώτη φορά καλεί "τους Έλληνες συνεργάτες και φίλους για μια 'σύμπραξη του Παρθενώνα'".

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 30 Ιουλ 2022 | 18:56

ΕΛΣ: Ακυρώνεται η αποψινή παράσταση της Τόσκα στο Ηρώδειο

Η αποψινή παράσταση της Τόσκα στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού ακυρώνεται λόγω έκτακτου προβλήματος υγείας της σοπράνο Κριστίνε Οπολάις.