Ο μαύρος χάρτης της Αθήνας: Η φρίκη των ρατσιστικών επιθέσεων σε σκίτσα

Το χρονικό διάστημα από το 2011 ως το 2018 πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 1.000 καταγεγραμμένες ρατσιστικές επιθέσεις στην Αθήνα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ο μαύρος χάρτης της Αθήνας: Η φρίκη των ρατσιστικών επιθέσεων σε σκίτσα

Ρατσιστικές επιθέσεις που έχουν πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης, όπως η δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι και του Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα και η επίθεση ενάντια στους Αιγύπτιους ψαράδες στο Πέραμα, αλλά και λιγότερο γνωστές απόπειρες δολοφονίας με ρατσιστικό κίνητρο, μεταξύ των οποίων οι επιθέσεις σε ζευγάρι αναγνωρισμένων προσφύγων στην Αττική με ξύλο με καρφιά ή σε έγκυο και τη μικρή κόρη της στον Άγιο Παντελεήμονα, καταγράφονται στο διαδραστικό χάρτη «Βαλ’τους Χ - Ο Μαύρος Χάρτης της Αθήνας».

Η δημιουργία του χάρτη αποτελεί μέρος της ομότιτλης καμπάνιας που δημιούργησαν το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ και η ΜΚΟ «HumanRights360», με την υποστήριξη του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων. Στόχος της καμπάνιας είναι να εντοπίσει και να αναδείξει στους δρόμους της Αθήνας τα σημεία 50 ρατσιστικών επιθέσεων.

Ο μαύρος χάρτης της Αθήνας: Η φρίκη των ρατσιστικών επιθέσεων σε σκίτσα

Το χρονικό διάστημα από το 2011 ως το 2018 πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 1.000 καταγεγραμμένες ρατσιστικές επιθέσεις στην Αθήνα. Για το διαδραστικό χάρτη επιλέχθηκαν 50, οι περισσότερες από τις οποίες έγιναν από το 2011 ως το 2013, ενώ συμπληρώθηκαν με κάποιες πριν και μετά από το διάστημα αυτό. Ανάμεσα σε αυτές, εμβληματικές υποθέσεις που δικάζονται στη δίκη της Χρυσής Αυγής, όπως η επίθεση κατά συνδικαλιστών του ΚΚΕ, η επίθεση κατά Αιγυπτίων αλιεργατών και η δολοφονία Φύσσα, καθώς και παλαιότερα περιστατικά, όπως η επίθεση στον Δημήτρη Κουσουρή το 1998 έξω από το δικαστήριο της Ευελπίδων, αλλά και πολύ πιο πρόσφατα, όπως η επίθεση το 2017 στον φοιτητή Αλέξη Λάζαρη.

Στα σημεία των συμβάντων έχει τοποθετηθεί ένα αυτοκόλλητο με τυπωμένο το QR Code της κάθε επίθεσης. Μόλις ο χρήστης του κινητού σκανάρει τον κωδικό οδηγείται στην ηλεκτρονική διεύθυνση της επίθεσης στο https://valtousx.gr, όπου υπάρχει η περιγραφή της επίθεσης και η εικόνα της.

Ο μαύρος χάρτης της Αθήνας: Η φρίκη των ρατσιστικών επιθέσεων σε σκίτσα - εικόνα 2

Την εικονοποίηση των επιθέσεων ανέλαβαν 25 δημιουργοί κόμικς και σκιτσογράφοι, οι οποίοι κλήθηκαν να εμπνευστούν τα σκίτσα τους από τις ιστορίες πίσω από τις επιθέσεις. Τα 50 έργα κόμικς που δημιούργησαν παρουσιάζονται σε έκθεση, που εγκαινιάστηκε χτες το βράδυ και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Τα έργα υπογράφουν οι Αδαμοπούλου, Αναστασίου, Βαβαγιάννης, Γιακουμάκης, Δερβενιώτης, Θεοδωροπούλου, Καραγεωργίου, Καραμπάλιος, Κεφαλάς, Κουντούρης, Μικάλεφ, Μπότσος, Νικολαΐδου, Οθωναίου, Πετρόπουλος, Πέτρου, Χαλκιάς, Aspallax, Bratimoto, John Antono, No Budget Epics, Panagos, PanPan, Piotr και Tasmar.

Σκοπός του εγχειρήματος είναι να συγκροτήσει την τοπογραφία της ρατσιστικής βίας και να κάνει γνωστή στο ευρύ κοινό την επικινδυνότητά της. Ο χάρτης που δημιουργήθηκε αποτυπώνει τόσο τις επιθέσεις όσο και τις ιστορίες της ρατσιστικής βίας που βρίσκονται πίσω από αυτές. Με μία περιήγηση στα σημεία του, ο επισκέπτης συνειδητοποιεί ότι καθεμία από τις επιθέσεις αυτές δεν είναι απλώς μια διεύθυνση, αλλά ένα σημείο όπου μια βίαιη υπόθεση έλαβε χώρα δίπλα μας, στις γειτονιές της Αθήνας.

Ο μαύρος χάρτης της Αθήνας: Η φρίκη των ρατσιστικών επιθέσεων σε σκίτσα - εικόνα 3

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ηλέκτρα Αλεξανδροπούλου από το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ, η πρωτοβουλία αυτή «ξεκίνησε από την αγωνία να κάνουμε πράγματα, ώστε να ανέβει στην ατζέντα της κοινωνίας η δίκη της Χρυσής Αυγής, η οποία είναι η μεγαλύτερη δίκη μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς δικάζονται οπαδοί του ναζισμού για εγκληματική οργάνωση».

Στην καταγραφή των περιστατικών συνέβαλε η δημιουργία του Δικτύου Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας το 2011, μέλος του οποίου είναι και η οργάνωση «HumanRights360». Όπως επισημαίνει η επικεφαλής της οργάνωσης Ελένη Τάκου, «η λειτουργία του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας βοήθησε στην καταγραφή αυτών των περιστατικών, ωστόσο αυτά είναι η κορυφή του παγόβουνου, καθώς ένα πολύ μικρό ποσοστό των θυμάτων έρχονται σε επαφή με τις οργανώσεις». Κομβικό σημείο, τονίζει η ίδια, αποτέλεσε η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, «καθώς μέχρι τότε δεν καταγράφονταν επιθέσεις ή καταγράφονταν και έμπαιναν στα συρτάρια των αστυνομικών τμημάτων και των υπουργικών γραφείων».

Ο μαύρος χάρτης της Αθήνας: Η φρίκη των ρατσιστικών επιθέσεων σε σκίτσα - εικόνα 4

Με τη δίκη της Χρυσής Αυγής οι οργανωμένες ρατσιστικές επιθέσεις έχουν μειωθεί, τουλάχιστον στο κέντρο της Αθήνας, ωστόσο οι ανθρωπιστικές οργανώσεις εκφράζουν την ανησυχία τους για ενδεχόμενο πισωγύρισμα που θα επιφέρει η προτεινόμενη αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα και ζητούν να μην καταργηθεί το άρθρο 81Α, που επιφέρει βαρύτερες ποινές για τα εγκλήματα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά. «Με την αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα θα ξαναγυρίσουμε σε ένα καθεστώς, όπου το ρατσιστικό κίνητρο θα είναι επιβαρυντική περίσταση μόνο στο τέλος της δικαστικής διαδικασίας, παρά το γεγονός ότι το 2014 υπήρξε μια μεγάλη τομή όπου η αστυνομία μπορούσε να χαρακτηρίσει ένα έγκλημα από την αρχή ως πιθανολογούμενα ρατσιστικό και ο εισαγγελέας να εισάγει το αδίκημα ως αδίκημα με ρατσιστικό κίνητρο».

Ο μαύρος χάρτης της Αθήνας: Η φρίκη των ρατσιστικών επιθέσεων σε σκίτσα - εικόνα 5

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Βαλ’τους Χ-Ο Μαύρος Χάρτης της Αθήνας» θα πραγματοποιηθούν δύο παράλληλες εκδηλώσεις. Το Σάββατο, στις 6.30 μ.μ., στο χώρο της έκθεσης θα φιλοξενηθεί συζήτηση για τη θέση της καλλιτεχνικής δημιουργίας απέναντι στη ρατσιστική βία, με τη συμμετοχή των δημιουργών κόμικς της έκθεσης. Την Κυριακή, στις 4 μ.μ., στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων έξι υποψήφιοι δήμαρχοι της Αθήνας (Παύλος Γερουλάνος, Νάσος Ηλιόπουλος, Κώστας Μπακογιάννης, Πέτρος Κωνσταντίνου, Νίκος Σοφιανός, Γιάννης Τσιρώνης) θα συζητήσουν για τη ρατσιστική βία και το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η συζήτηση διοργανώνεται από το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Αθηναίων. «Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να δεσμευτούν οι υποψήφιοι στο κατά πόσο θα φτιάξουν ένα δημόσιο χώρο που θα αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα και θα αποκλείει τέτοια φαινόμενα, αλλά και κατά πόσο θα αποκλείσουν ξενοφοβικές και ρατσιστικές τάσεις από τη λειτουργία του δήμου», παρατηρεί η κ. Τάκου.

Ο μαύρος χάρτης της Αθήνας: Η φρίκη των ρατσιστικών επιθέσεων σε σκίτσα - εικόνα 6

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 17 Μαρτίου και λειτουργεί από τις 12.00 το μεσημέρι μέχρι τις 9.00 μ.μ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφίες: Όρισμένα από τα σκίτσα που εκτίθενται στην έκθεση και τα οποία παραχώρησε για χρήση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ΜΚΟ «HumanRights360».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ 18 Ιαν 2022 | 16:54

Καιρός: Ψυχρή εισβολή με πολικό ψύχος και χιόνια ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας - "Βουτιά" στους -18 και ολικός παγετός

Πέφτει η θερμοκρασία το επόμενο διήμερο - Μεγαλύτερη "βουτιά" του υδράργυρου το Σαββατοκύριακο - Χιόνια και τσουχτερό κρύο

18 Ιαν 2022 | 14:00

Η Γκαλερί Batagianni εγκαινιάζει τον ολοκαίνουργιο χώρο της με τη δέκατη ατομική έκθεση της Χριστίνας Κάλμπαρη

Μια σειρά ζωγραφικών έργων, που δημιούργησε τον τελευταίο φορτισμένο χρόνο που μας πέρασε.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΙ 18 Ιαν 2022 | 11:55

Έρχεται πολικό ψύχος από τη Ρωσία με θερμοκρασίες έως και -20 βαθμούς Κελσίου - Χιόνια και στο κέντρο της Αθήνας

Πολικό ψύχος προερχόμενο από τη Δυτική Ρωσία με θερμοκρασίες που στα βόρεια τμήματα της χώρας μπορεί να φθάσουν έως και τους -20 βαθμούς Κελσίου, έρχεται από την Παρασκευή

ΓΑΛΛΙΚΗ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ 17 Ιαν 2022 | 19:05

Γαλλία: Καταδίκη του ακροδεξιού Ζεμούρ για ρατσισμό - Ο ίδιος μιλά για φίμωση της ελευθερίας του λόγου

Με καταδίκη για υποκίνηση φυλετικού μίσους βαρύνεται πλέον ο υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας ενώ το 64% των Γάλλων τον θεωρεί επικίνδυνο.

ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ, ΛΑΙΚΗ ΤΕΧΝΗ-ΤΕΧΝΗΜΑ 16 Ιαν 2022 | 20:10

Γεωργιάδης: Οι εμπορικές εκθέσεις θα αναγεννηθούν το 2022

"Η έκθεση στο Metropolitan Expo είχε πολύ μεγάλη προσέλευση και πολύ μεγάλη κίνηση για τους συμμετέχοντες εμπόρους", είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

ΕΚΤΕΝΕΣ ΑΡΘΡΟ 10 Ιαν 2022 | 09:00

New York Times: Αθήνα, ένας κόμβος για τη σύγχρονη τέχνη στη σκιά της Ακρόπολης

Εκτενής ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο "Ένας κόμβος για τη σύγχρονη τέχνη δημιουργείται στη σκιά της Ακρόπολης".

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 06 Ιαν 2022 | 18:14

Κορονοϊός: "Στενάζει" η Αττική με 12.884 κρούσματα - 4.044 μόνο στο κέντρο της Αθήνας - 3.739 στη Θεσσαλονίκη

Για ακόμα μια μέρα, η Αττική με 12.884 κρούσματα κατακτά την αρνητική πρωτιά των κρουσμάτων, με τη Θεσσαλονίκη να ακολουθεί με 3.739

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 02 Ιαν 2022 | 17:40

Κορονοϊός: 17.633 νέα κρούσματα - 61 θάνατοι και 626 διασωληνωμένοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 17.633 νέα κρούσματα - 1.258.495 μολύνσεις από την έναρξη της πανδημίας - 400 εισαγωγές ασθενών σε 24 ώρες

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 01 Ιαν 2022 | 08:57

Πρωτοχρονιά: Με λάμψη και φαντασμαγορικό τρόπο καλωσόρισε το 2022 η Αθήνα [Εικόνες - Βίντεο]

Ο Δήμος Αθηναίων αποχαιρέτισε το 2021 και υποδέχθηκε τη νέα χρονιά με ένα φαντασμαγορικό θέαμα, γεμάτο φως και λάμψη - Εικόνες από Ακρόπολη και Σύνταγμα

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 30 Δεκ 2021 | 17:56

Κορονοϊός: "Παραδομένη" η Αττική με 15.713 νέα κρούσματα - 5000 μόνο στο κέντρο της Αθήνας - 3.997 στη Θεσσαλονίκη

Αρνητικό ρεκόρ με 15.713 νέα κρούσματα στην Αττική και 3.997 στη Θεσσαλονίκη - Στο "κόκκινο" με τριψήφια νούμερα 40 περιοχές

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 27 Δεκ 2021 | 17:55

Κορονοϊός: Ασύλληπτο αρνητικό ρεκόρ στην Αττική με 4.038 κρούσματα - 1.048 η Θεσσαλονίκη - 14 περιοχές με τριψήφιο αριθμό

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 9.284 νέα κρούσματα με την Αττική να καταγράφει αρνητικό ρεκόρ με 4.038, ενώ στη Θεσσαλονίκη βεβαιώθηκαν 1.048 νέες μολύνσεις

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 25 Δεκ 2021 | 21:30
ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ 24 Δεκ 2021 | 15:39

Αυτός είναι ο 40χρονος τζιχαντιστής που συνελήφθη στην Αθήνα - Στον εισαγγελέα υπό δρακόντεια μέτρα [Εικόνες]

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας μεταφέρθηκε στον εισαγγελέα ο 40χρονος Ιρακινός που συνελήφθη ως μέλος του ISIS.