Ο μαύρος χάρτης της Αθήνας: Η φρίκη των ρατσιστικών επιθέσεων σε σκίτσα

Το χρονικό διάστημα από το 2011 ως το 2018 πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 1.000 καταγεγραμμένες ρατσιστικές επιθέσεις στην Αθήνα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ο μαύρος χάρτης της Αθήνας: Η φρίκη των ρατσιστικών επιθέσεων σε σκίτσα

Ρατσιστικές επιθέσεις που έχουν πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης, όπως η δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι και του Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα και η επίθεση ενάντια στους Αιγύπτιους ψαράδες στο Πέραμα, αλλά και λιγότερο γνωστές απόπειρες δολοφονίας με ρατσιστικό κίνητρο, μεταξύ των οποίων οι επιθέσεις σε ζευγάρι αναγνωρισμένων προσφύγων στην Αττική με ξύλο με καρφιά ή σε έγκυο και τη μικρή κόρη της στον Άγιο Παντελεήμονα, καταγράφονται στο διαδραστικό χάρτη «Βαλ’τους Χ - Ο Μαύρος Χάρτης της Αθήνας».

Η δημιουργία του χάρτη αποτελεί μέρος της ομότιτλης καμπάνιας που δημιούργησαν το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ και η ΜΚΟ «HumanRights360», με την υποστήριξη του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων. Στόχος της καμπάνιας είναι να εντοπίσει και να αναδείξει στους δρόμους της Αθήνας τα σημεία 50 ρατσιστικών επιθέσεων.

Ο μαύρος χάρτης της Αθήνας: Η φρίκη των ρατσιστικών επιθέσεων σε σκίτσα

Το χρονικό διάστημα από το 2011 ως το 2018 πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 1.000 καταγεγραμμένες ρατσιστικές επιθέσεις στην Αθήνα. Για το διαδραστικό χάρτη επιλέχθηκαν 50, οι περισσότερες από τις οποίες έγιναν από το 2011 ως το 2013, ενώ συμπληρώθηκαν με κάποιες πριν και μετά από το διάστημα αυτό. Ανάμεσα σε αυτές, εμβληματικές υποθέσεις που δικάζονται στη δίκη της Χρυσής Αυγής, όπως η επίθεση κατά συνδικαλιστών του ΚΚΕ, η επίθεση κατά Αιγυπτίων αλιεργατών και η δολοφονία Φύσσα, καθώς και παλαιότερα περιστατικά, όπως η επίθεση στον Δημήτρη Κουσουρή το 1998 έξω από το δικαστήριο της Ευελπίδων, αλλά και πολύ πιο πρόσφατα, όπως η επίθεση το 2017 στον φοιτητή Αλέξη Λάζαρη.

Στα σημεία των συμβάντων έχει τοποθετηθεί ένα αυτοκόλλητο με τυπωμένο το QR Code της κάθε επίθεσης. Μόλις ο χρήστης του κινητού σκανάρει τον κωδικό οδηγείται στην ηλεκτρονική διεύθυνση της επίθεσης στο https://valtousx.gr, όπου υπάρχει η περιγραφή της επίθεσης και η εικόνα της.

Ο μαύρος χάρτης της Αθήνας: Η φρίκη των ρατσιστικών επιθέσεων σε σκίτσα - εικόνα 2

Την εικονοποίηση των επιθέσεων ανέλαβαν 25 δημιουργοί κόμικς και σκιτσογράφοι, οι οποίοι κλήθηκαν να εμπνευστούν τα σκίτσα τους από τις ιστορίες πίσω από τις επιθέσεις. Τα 50 έργα κόμικς που δημιούργησαν παρουσιάζονται σε έκθεση, που εγκαινιάστηκε χτες το βράδυ και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Τα έργα υπογράφουν οι Αδαμοπούλου, Αναστασίου, Βαβαγιάννης, Γιακουμάκης, Δερβενιώτης, Θεοδωροπούλου, Καραγεωργίου, Καραμπάλιος, Κεφαλάς, Κουντούρης, Μικάλεφ, Μπότσος, Νικολαΐδου, Οθωναίου, Πετρόπουλος, Πέτρου, Χαλκιάς, Aspallax, Bratimoto, John Antono, No Budget Epics, Panagos, PanPan, Piotr και Tasmar.

Σκοπός του εγχειρήματος είναι να συγκροτήσει την τοπογραφία της ρατσιστικής βίας και να κάνει γνωστή στο ευρύ κοινό την επικινδυνότητά της. Ο χάρτης που δημιουργήθηκε αποτυπώνει τόσο τις επιθέσεις όσο και τις ιστορίες της ρατσιστικής βίας που βρίσκονται πίσω από αυτές. Με μία περιήγηση στα σημεία του, ο επισκέπτης συνειδητοποιεί ότι καθεμία από τις επιθέσεις αυτές δεν είναι απλώς μια διεύθυνση, αλλά ένα σημείο όπου μια βίαιη υπόθεση έλαβε χώρα δίπλα μας, στις γειτονιές της Αθήνας.

Ο μαύρος χάρτης της Αθήνας: Η φρίκη των ρατσιστικών επιθέσεων σε σκίτσα - εικόνα 3

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ηλέκτρα Αλεξανδροπούλου από το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ, η πρωτοβουλία αυτή «ξεκίνησε από την αγωνία να κάνουμε πράγματα, ώστε να ανέβει στην ατζέντα της κοινωνίας η δίκη της Χρυσής Αυγής, η οποία είναι η μεγαλύτερη δίκη μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς δικάζονται οπαδοί του ναζισμού για εγκληματική οργάνωση».

Στην καταγραφή των περιστατικών συνέβαλε η δημιουργία του Δικτύου Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας το 2011, μέλος του οποίου είναι και η οργάνωση «HumanRights360». Όπως επισημαίνει η επικεφαλής της οργάνωσης Ελένη Τάκου, «η λειτουργία του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας βοήθησε στην καταγραφή αυτών των περιστατικών, ωστόσο αυτά είναι η κορυφή του παγόβουνου, καθώς ένα πολύ μικρό ποσοστό των θυμάτων έρχονται σε επαφή με τις οργανώσεις». Κομβικό σημείο, τονίζει η ίδια, αποτέλεσε η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, «καθώς μέχρι τότε δεν καταγράφονταν επιθέσεις ή καταγράφονταν και έμπαιναν στα συρτάρια των αστυνομικών τμημάτων και των υπουργικών γραφείων».

Ο μαύρος χάρτης της Αθήνας: Η φρίκη των ρατσιστικών επιθέσεων σε σκίτσα - εικόνα 4

Με τη δίκη της Χρυσής Αυγής οι οργανωμένες ρατσιστικές επιθέσεις έχουν μειωθεί, τουλάχιστον στο κέντρο της Αθήνας, ωστόσο οι ανθρωπιστικές οργανώσεις εκφράζουν την ανησυχία τους για ενδεχόμενο πισωγύρισμα που θα επιφέρει η προτεινόμενη αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα και ζητούν να μην καταργηθεί το άρθρο 81Α, που επιφέρει βαρύτερες ποινές για τα εγκλήματα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά. «Με την αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα θα ξαναγυρίσουμε σε ένα καθεστώς, όπου το ρατσιστικό κίνητρο θα είναι επιβαρυντική περίσταση μόνο στο τέλος της δικαστικής διαδικασίας, παρά το γεγονός ότι το 2014 υπήρξε μια μεγάλη τομή όπου η αστυνομία μπορούσε να χαρακτηρίσει ένα έγκλημα από την αρχή ως πιθανολογούμενα ρατσιστικό και ο εισαγγελέας να εισάγει το αδίκημα ως αδίκημα με ρατσιστικό κίνητρο».

Ο μαύρος χάρτης της Αθήνας: Η φρίκη των ρατσιστικών επιθέσεων σε σκίτσα - εικόνα 5

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Βαλ’τους Χ-Ο Μαύρος Χάρτης της Αθήνας» θα πραγματοποιηθούν δύο παράλληλες εκδηλώσεις. Το Σάββατο, στις 6.30 μ.μ., στο χώρο της έκθεσης θα φιλοξενηθεί συζήτηση για τη θέση της καλλιτεχνικής δημιουργίας απέναντι στη ρατσιστική βία, με τη συμμετοχή των δημιουργών κόμικς της έκθεσης. Την Κυριακή, στις 4 μ.μ., στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων έξι υποψήφιοι δήμαρχοι της Αθήνας (Παύλος Γερουλάνος, Νάσος Ηλιόπουλος, Κώστας Μπακογιάννης, Πέτρος Κωνσταντίνου, Νίκος Σοφιανός, Γιάννης Τσιρώνης) θα συζητήσουν για τη ρατσιστική βία και το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η συζήτηση διοργανώνεται από το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Αθηναίων. «Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να δεσμευτούν οι υποψήφιοι στο κατά πόσο θα φτιάξουν ένα δημόσιο χώρο που θα αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα και θα αποκλείει τέτοια φαινόμενα, αλλά και κατά πόσο θα αποκλείσουν ξενοφοβικές και ρατσιστικές τάσεις από τη λειτουργία του δήμου», παρατηρεί η κ. Τάκου.

Ο μαύρος χάρτης της Αθήνας: Η φρίκη των ρατσιστικών επιθέσεων σε σκίτσα - εικόνα 6

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 17 Μαρτίου και λειτουργεί από τις 12.00 το μεσημέρι μέχρι τις 9.00 μ.μ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφίες: Όρισμένα από τα σκίτσα που εκτίθενται στην έκθεση και τα οποία παραχώρησε για χρήση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ΜΚΟ «HumanRights360».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΥΓΧΡΩΤΙΣΜΟΥ 18 Ιαν 2021 | 16:23

Άνοιγμα λιανεμπορίου: Mε μάσκες, αποστάσεις αλλά και ουρές σε καταστήματα - Τι έγινε σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα

Ζωντάνεψε το λιανεμπόριο με το άνοιγμα των καταστημάτων - Ουρές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα,

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 15 Ιαν 2021 | 18:40

Κακοκαιρία "Λέανδρος": Χιόνια ακόμα και μέσα στην Αθήνα - Πρόγνωση ανά ώρα από τον Γιάννη Καλλιάνο

ΤΙ αναφέρει στην πρόγνωσή του ο Γιάννης Καλλιάνος για τον καιρό που θα κάνει το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα - Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει

ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ 15 Ιαν 2021 | 06:54

Πυρκαγιά σε αποθήκη στο κέντρο της Αθήνας [εικόνες]

Πρόκειται για αποθήκη με ανταλλακτικά για φουγάρα και καμινάδες που καταστράφηκε ολοκληρωτικά.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΜΑΤ 14 Ιαν 2021 | 12:52

Επεισόδια με χημικά στο κέντρο της Αθήνας: Συγκέντρωση φοιτητών κατά του νομοσχεδίου Κεραμέως

Φοιτητικές ενώσεις, έχουν καλέσει σε διαμαρτυρία ενάντια στην κατάθεση του νομοσχεδίου και της αστυνόμευσης στα πανεπιστήμια στα Προπύλαια.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 14 Ιαν 2021 | 08:01

Καλλιάνος: Ερχεται αλλοπρόσαλλη κακοκαιρία με εκπλήξεις - Ψύχος μέχρι την Τετάρτη, χιόνια και στην Αττική

Για μία... αλλοπρόσαλλη, κακοκαιρία, η οποία κρύβει εκπλήξεις, κάνει λόγο ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ 12 Ιαν 2021 | 12:56

Προειδοποίηση Αρνιακού: Έρχονται χιόνια τα επόμενα 24ωρα και στην Αθήνα

Ο γνωστός μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός προειδοποιεί για χιόνια στην Αττική.

ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 09 Ιαν 2021 | 07:41

Κορονοϊός: Αυτές οι περιοχές της Αθήνας παραμένουν στο "κόκκινο" - Προβληματισμός και ανησυχία στις αρχές

Συναγερμός για τις 8 περιοχές του Κεντρικού Τομέα Αθηνών - Κρίσιμη η κατάσταση και στα δυτικά προάστια

Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ 08 Ιαν 2021 | 17:54

Κορονοϊός: Οι 8 "κόκκινες" περιοχές της Αθήνας - Στην Αττική το 1/3 των κρουσμάτων - Η διασπορά στη χώρα

Στα ύψη παραμένουν σήμερα τα κρούσματα στην Αττική,αφού εντοπίζεται στην περιοχή το ένα τρίτο των λοιμώξεων της χώρας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 07 Ιαν 2021 | 07:45

Χριστούγεννα καραντίνας: Μειωμένη κατά 60% η έξοδος των Αθηναίων προς την περιφέρεια

Από τις 23 Δεκεμβρίου μέχρι και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, συνολικά 168.349 οχήματα εγκατέλειψαν την Αθήνα.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ 06 Ιαν 2021 | 08:31

Κορονοϊός: Στο "κόκκινο" πάλι η Αττική μετά τις γιορτές - Μεγάλη διασπορά δείχνουν κρούσματα και λύματα

Επιβαρυμένο το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική λόγω Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς - Ανησυχία προκαλεί η εικόνα σε κρούσματα και λύματα

ΒΗΜΑ ΒΗΜΑ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 05 Ιαν 2021 | 11:11

Δήμος Αθηναίων: Κάρτα στάθμευσης μονίμων κατοίκων "ηλεκτρονικά" και με λίγα κλικ

Η Δημοτική Αρχή προχωρά με γοργούς ρυθμούς στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δημοτικής Αστυνομίας.

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ 04 Ιαν 2021 | 19:55

ΕΟΔΥ: Δωρεάν rapid test αύριο στο κέντρο της Αθήνας - Απαραίτητος ο ΑΜΚΑ και η ταυτότητα

Στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Ερμού θα κάνει την Τρίτη τεστ κορονοϊού ο ΕΟΔΥ.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ 03 Ιαν 2021 | 20:44

Κορονοϊός: Οι 6 περιοχές της Αθήνας που ανησυχούν τους ειδικούς - Αύξηση κρουσμάτων το τελευταίο 10ήμερο

Νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛΑΣ με μπλόκα σε 6 "κόκκινες περιοχές" για την κινητικότητα και το συγχρωτισμό