Ο μεγάλος πόλεμος για την κληρονομιά του Τζόνι Χάλιντεϊ

Τα παιδιά του Tζόνι Χάλιντεϊ ζήτησαν να «παγώσει» η διαθήκη του.

o-megalos-polemos-gia-tin-klironomia-tou-tzoni-xalintei
SHARE THIS
0
SHARES

Ο τελευταίος ροκ σταρ της Γαλλίας κατάφερε με την διαθήκη στην οποία αφήνει όλη του την περιουσία στη χήρα του να διχάσει την οικογένειά του. Όπως γράφει ο Γκάρντιαν τα δυσαρεστημένα μέλη της οικογένειας του Χάλιντεϊ ζήτησαν να «παγώσει» η περιουσία του ύψους 100εκ. ευρώ. Η μάχη μαίνεται μεταξύ των κληρονόμων, της χήρας του και των δυο μεγαλύτερων παιδιών του.

Την Πέμπτη, το δικαστήριο στο Nanterre έξω από το Παρίσι κλήθηκε να καθορίσει ποιος κατέχει το "ηθικό δικαίωμα" στο έργο του Χάλιντέϊ και ιδιαίτερα σε ένα άλμπουμ στο οποίο εργαζόταν όταν πέθανε.

 

Στο επίκεντρο της διαμάχης είναι το αν η τελευταία βούληση τουΧάλιντεϊ, που έγινε στην Αμερική, είναι έγκυρη ή αν η περιουσία του εμπίπτει στους πολύ αυστηρότερους νόμους κληρονομιάς της Γαλλίας. Ο τελευταίος ροκ σταρ της Γαλλίας πέθανε τον Δεκέμβριο του 2017. Την κηδεία του, παρακολούθησαν οι Γάλλοι πολιτικοί, οι αστέρες του ποπ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουήλ Μακρόν. Εκτιμάται ότι εκατομμύρια οπαδοί του βρέθηκαν στους δρόμους για να αποτίσουν φόρο τιμής στο αστέρι της γαλλικής μουσικής.

Η ενότητα της οικογένειας διήρκεσε τόσο όσο να ανοιχτεί η διαθήκη του. Το έγγραφο, που γράφτηκε στα αγγλικά, όριζε τη σύζυγό του Λετίσια εκτελεστή της διαθήκης, ενώ  άφηνε τα πάντα σε αυτήν και τα δύο υιοθετημένα παιδιά τους.

Στα μεγαλύτερα παιδιά του David Hallyday, από το γάμο του με τον τραγουδιστή Sylvie Vartan και Laura Smet, μητέρα της οποίας είναι η ηθοποιός Nathalie Baye, δεν άφησε τίποτα. Ο Χάλιντέι είχε δηλώσει πως είχε κάνει πλήρη και επαρκή παροχή γι 'αυτούς ενώ ήταν ζωντανός.

 

Οι δικηγόροι των παιδιών του δήλωσαν ότι οι πελάτες του θέλουν να έχουν έλεγχο στο καλλιτεχνικό έργο του πατέρα τους και τα πνευματικά δικαιώματα που προκύπτουν από αυτό. Ζητούν από τη χήρα του να τους επιτρέψει να έχουν πρόσβαση στο τελευταίο του άλμπουμ. Ζήτησαν επίσης πάγωμα για την πώληση ακινήτων ή τίτλων που αποτελούν μέρος της περιουσίας του πατέρα τους.

 

Το δικαστήριο κλήθηκε επίσης να εξετάσει το ζήτημα αν ο Γάλλος τραγουδιστής είχε το δικαίωμα να ξεφύγει από τους νόμους κληρονομιάς της Γαλλίας, οι οποίοι δεν επιτρέπουν την αποκλήρωση των παιδιών, ισχυριζόμενοι ότι κατοικούν στο Λος Άντζελες. Σύμφωνα με το γαλλικό δίκαιο, η χήρα του Χάλιντεϊ δικαιούται το 25% της περιουσίας του και κάθε ένα από τα παιδιά του μέρος ίσο με 18,75%. Οι δικηγόροι της χήρας του λένε ότι η τελική βούληση έχει συνταχθεί σύμφωνα με τους αμερικανικούς νόμους, επιτρέποντάς του να διανέμει την περιουσία του εξ 'ολοκλήρου όπως ήθελε.

Η υπόθεση παρακολουθείται στενά από τις γαλλικές φορολογικές αρχές, οι οποίες θα χάσουν το ρόλο τους στην κληρονομιά, αν η αμερικανική βούληση θεωρηθεί έγκυρη και δεσμευτική.

Ο Hallyday, που πούλησε πάνω από 110 εκατομμύρια δίσκους σε μια μακρά σταδιοδρομία, κατείχε ένα μεγάλο σπίτι στα περίχωρα του Παρισιού, όπου πέθανε, μια βίλα στο νησί του Αγίου Βαρθολομαίου στην Καραϊβική και δύο ιδιοκτησίες στο Λος Άντζελες, όπου η Jade και η Joy, οι δυο υιοθετημένες κόρες του  πήγαιναν σχολείο. Η περιουσία του Hallyday περιλαμβάνει επίσης τα δικαιώματα σε περισσότερα από 1.000 τραγούδια και μια συλλογή αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook