Ο Μίκης της μεγάλης ποίησης από τον Γιώργο Νταλάρα

Ρωμιοσύνη, Επιτάφιος, Επιφάνεια, Άξιον Εστί, Μικρές Κυκλάδες, Λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας, Λυρικά, Μπαλάντες – Δηλαδή, Ρίτσος, Ελύτης, Αναγνωστάκης, Λειβαδίτης, Κατσαρός

o-mikis-tis-megalis-poiisis-apo-ton-giwrgo-ntalara
|
SHARE THIS
0
SHARES

Ο Γιώργος Νταλάρας επιχειρεί μία σύγχρονη προσέγγιση των εμβληματικών τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη, του Μίκη της ποίησης. Δύο συναυλίες, Τρίτη 18 και Τετάρτη 19 Μαρτίου, στο Μέγαρο Μουσικής και η προπώληση άρχισε με εντυπωσιακή ανταπόκριση.

Καλεσμένοι του Γιώργου Νταλάρα, η Ελεονώρα Ζουγανέλη και ο Μίλτος Πασχαλίδης, που επιχειρούν τη δική τους ερμηνεία στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη με σεβασμό και αγάπη

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γιώργος Νταλάρας ερμηνεύει Μίκη Θεοδωράκη, μελοποιημένα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου, του Οδυσσέα Ελύτη, του Μανώλη Αναγνωστάκη, του Τάσου Λειβαδίτη, του Μιχάλη Κατσαρού, του Γιάννη Θεοδωράκη αλλά και του ίδιου του συνθέτη που αποτέλεσαν για πολλές δεκαετίες, μυστική πηγή δύναμης, που ένωσε τις ψυχές των ανθρώπων σ ’έναν μύθο κοινό.

Καλεσμένοι του Γιώργου Νταλάρα η Ελεονώρα Ζουγανέλη και ο Μίλτος Πασχαλίδης, που επιχειρούν τη δική τους ερμηνεία στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη με σεβασμό και αγάπη.

Η επιλογή των τραγουδιών είναι του Γιώργου Νταλάρα ο οποίος υπογράφει και τις ενορχηστρώσεις τους σε συνεργασία με τον Γιώργο Παπαχριστούδη που είναι και ο διευθυντής της 14μελούς ορχήστρας. Η συναυλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Κύκλου Ποίηση και Μουσική της Σειράς Ελληνικό Τραγούδι.

Τραγούδια που για δεκαετίες, ήταν η η μυστική πηγή δύναμης, που ένωσε τις ψυχές των ανθρώπων σ ’έναν μύθο κοινό

Εναρξη με τη Ρωμιοσύνη του Ρίτσου, συνέχεια με Αξιον Εστί

Το πρόγραμμα της συναυλίας για την οποία συμπράττει Λαϊκή Ορχήστρα και Χορωδία, θα ξεκινήσει με τραγούδια του Γιάννη Ρίτσου.

Από τη «Ρωμιοσύνη» (1966), μια θαυμάσια σύζευξη δημοτικού τραγουδιού και υπερρεαλιστικής γραφής, ένα ποιητικό έπος γεμάτο ελπιδοφόρα αγωνιστικά μηνύματα για ελευθερία, δικαιοσύνη κι αδελφότητα, όπως και από τον περίφημο «Επιτάφιο» (1960) αλλά και τα «18 Λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας» - σύνθεση της διετίας 1971-1973 - που πρωτοηχογραφήθηκαν στο Παρίσι αλλά και την Ελλάδα, κρυφά, στη διάρκεια της χούντας με τον Γιώργο Νταλάρα και την Άννα Βίσση.

Η αρχική παρουσίαση του Αξιον Εστί, ως μια σύγχρονη λειτουργία, με τη θεία μουσική του Θεοδωράκη και τις κατανυκτικές φωνές των Γρηγόρη Μπιθικώτση και Μάνου Κατράκη, έμελε να εμπνεύσει έναν ολόκληρο λαό

Ακολουθούν τραγούδια από το «Άξιον Εστί» (1964) του νομπελίστα ποιητή μας Οδυσσέα Ελύτη, ένα ποιητικό έργο σε μορφή εκκλησιαστικής λειτουργίας, μια εξιστόρηση του δράματος και των παθών του ελληνισμού, που η αρχική παρουσίασή της ως μια σύγχρονη λειτουργία, με τη θεία μουσική του Θεοδωράκη και τις κατανυκτικές φωνές των Γρηγόρη Μπιθικώτση και Μάνου Κατράκη, έμελε να εμπνεύσει έναν ολόκληρο λαό. Αλλά και τραγούδια από τις «Μικρές Κυκλάδες» του (1963) όπως και το «Romancero Gitano» του Λόρκα που ο Ελύτης απέδωσε στα ελληνικά το 1967. Θα ακουστούν επίσης τραγούδια από το «Επιφάνια-Αβέρωφ» σε στίχους Γιώργου Σεφέρη, έργο που ο Μίκης έγραψε στη Ζάτουνα το 1969.

Τραγούδια από τις «Μπαλάντες» (1975) του Μανώλη Αναγνωστάκη που γράφτηκαν και μελοποιήθηκαν επί χούντας για να κυκλοφορήσουν αμέσως μετά την πτώση της. Από τα «Λυρικά» (1976) του Τάσου Λειβαδίτη, τραγούδια που έχουν έντονη πολιτική χροιά (αλλά απέχουν παρασάγγας από τον χαρακτηρισμό «εμβατηριακά») και συνιστούν τη μοναδική ολοκληρωμένη δουλειά της συνεργασίας του ποιητή με το συνθέτη ο οποίος και τα πρωτοερμήνευσε.

Η συναυλία περιλαμβάνει ακόμη μελοποιημένα ποιήματα του Μιχάλη Κατσαρού (από το έργο του «Κατά Σαδδουκαίων»), του δημοσιογράφου Γιάννη Θεοδωράκη - στιχουργού της «Όμορφης Πόλης» και του έργου «Λιποτάκτες» όπως και πλήθους άλλων μελοποιημένων από τον αδελφό του, Μίκη, τραγουδιών – αλλά και του ίδιου του συνθέτη.

info: «Γιώργος Νταλάρας: Η μουσική στην ποίηση του Μίκη Θεοδωράκη», Τρίτη 18 και Τετάρτη 19 Μαρτίου, Μέγαρο Μουσικής, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Τιμές 15, 27, 38, 55 ευρώ. Ειδικές τιμές 8 ευρώ (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 10 ευρώ 65+, πολύτεκνοι

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook