Ο Μπιλ Γκέιτς δανείζει το σπάνιο σημειωματάριο του Ντα Βίντσι

Προκειμένου να εκτεθεί για πρώτη φορά στο κοινό.

o-mpil-gkeits-daneizei-to-spanio-simeiwmatario-tou-nta-bintsi
SHARE THIS
0
SHARES

Για την επέτειο των 500 ετών από το θάνατο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ο Μπιλ Γκέιτς δάνεισε για το 2019, ένα σπάνιο σημειωματάριο του Ντα Βίντσι που έχει στην κατοχή του. Ο Codex Leicester θα παρουσιαστεί μαζί με δύο άλλα σημειωματάρια για πρώτη φορά.

Ο Γκέιτς είχε αγοράσει το σημειωματάριο για 30 εκατομμύρια δολάρια το 1994 από τον Αμερικανό μεγιστάνα των πετρελαίων Armand Hammer. Νωρίτερα ανήκε στο Thomas Coke, κόμη του Leicester που  τον αγόρασε σε μια περιήγηση στην ευρωπαϊκή ήπειρο το 1719.

Θα παρουσιαστεί μαζί με άλλα δυο σημειωματάρια και αυτή όπως είπε ο Roly Keating, διευθύνων σύμβουλος της βιβλιοθήκης, θα είναι μια «αξιοσημείωτη συνάντηση τριών εξαιρετικών και πολύ διάσημων εγγράφων».

 

Αυτή είναι μια έκθεση από τις πολλές που θα γίνουν το 2019 και σηματοδοτούν την 500η επέτειο από το θάνατο του καλλιτέχνη. Τα δυο άλλα διάσημα σημειωματάρια είναι ο Codex Forster, που ανήκει στο Μουσείο Victoria & Albert (V & A) και ο Codex Arundel, που ανήκει στη Βρετανική Βιβλιοθήκη. Και τα τρία μας δείχνουν πόσο προφητικός και μπροστά από την εποχή του ήταν ο Ντα Βίντσι.

Περίπου το ένα τρίτο του σημειωματάριου έχει εγγραφές και σχέδια που σχετίζονται με το νερό, με τον Λεονάρντο να στοιχηματίζει για τα αποτελέσματα όταν αντικείμενα διαφορετικού σχήματος ρίχνονται στο νερό.

Περιλαμβάνει επίσης μια συζήτηση σχετικά με τον υποβρύχιο πόλεμο στον οποίο περιγράφει πώς μπορεί να είναι δυνατή η παράταση του χρόνου όταν ένα άτομο μπορεί να παραμείνει κάτω από το νερό και πώς αυτό θα μπορούσε να έχει πιθανές στρατιωτικές χρήσεις.

Η Andrea Clarke, επιμελήτρια της έκθεσης, είπε ότι τα σημειωματάρια έδειξαν πόσο δυναμικός στοχαστής Λεονάρντο και πώς έκανε μια πληθώρα συνδέσεων μεταξύ φαινομένων και επιστημονικών κλάδων. Είναι η πρώτη φορά που το σημειωματάριο εκτίθεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

φωτογραφίες: EPA

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook