Ο Mr.Costa Navarino σώζει το γόητρο της Κάλλας

Ο Χρήστος Κωνσταντακόπουλος και η Faliro House Production κάνουν δωρεά την αξίας 40.000 ευρώ μελέτη για το πολύπαθο Μουσείο Κάλλας

|
SHARE THIS
0
SHARES

Εν αρχή ήταν να στεγαστεί στο σπίτι που έζησε η Μαρία Κάλλας στην οδό Πατησίων αριθμός 61 και Σκαραμαγκά. Η αξιοποίηση, όμως, της εγκαταλελειμμένης κατοικίας και η ανάδειξή της στο Μουσείο που – αν μη τι άλλο – δικαιούται η μεγαλύτερη ντίβα της λυρικής σκηνής του 20ου αιώνα σκάλωσε και κρίθηκε ασύμφορη. Κι εκεί που όλα έδειχναν να βρίσκονται στο κενό και η Μαρία Κάλλας να μένει «άστεγη», ο δήμος Αθηναίων ανακοινώνει πως η θρυλική σοπράνο θα βρει τελικά το σπίτι που της αξίζει.

΄Οπως αναφέρουν στο theTOC.gr οι άνθρωποι του δήμου Αθηναίων, το πλήρως επανδρωμένο Μουσείο Μαρία Κάλλας θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει εντός του 2015.

΄Οπως τουλάχιστον αναφέρουν στο theTOC.gr οι άνθρωποι του δήμου Αθηναίων, το πλήρως επανδρωμένο Μουσείο Μαρία Κάλλας θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει εντός του 2015. ΄Οχι στο συγκεκριμένο κτήριο που παραμένει παραδομένο στη φθορά του χρόνου, αλλά στον αριθμό 44 της οδού Μητροπόλεως. Ο λόγος για το τετραώροφο νεοκλασικό κτίριο έκτασης 1.070 τετραγωνικών μέτρων όπου αρχικά θα μεταφερόταν το Θεατρικό Μουσείο. Λόγω οικονομικών προβλημάτων, όμως, η μεταφορά αυτή δεν έγινε ποτέ και ο δήμος Αθηναίων ανέλαβε το πολυσυζητημένο project της δημιουργίας του Μουσείου Μαρία Κάλλας.

Το γόητρο της Μαρία Κάλλας αποκαθίσταται αρχικά μέσω της Faliro House Productions του Χρήστου Κωνσταντακόπουλου

΄Οπως φαίνεται, το γόητρο της Μαρία Κάλλας αποκαθίσταται αρχικά μέσω της Faliro House Productions του Χρήστου Κωνσταντακόπουλου (της εφοπλιστικής οικογένειας συνδεδεμένης με το Costa Navarino) με την πλούσια πολιτιστική δράση που έκανε δωρεά την, ύψους 40.000 ευρώ, μουσειολογική και μουσικολογική μελέτη για τη δημιουργία του Μουσείου. Από εκεί και πέρα το λόγο έχει το ΕΣΠΑ όπως μας λέει η κυρία Νέλλη Παπαχελά, Αντιδήμαρχος και πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων. Η μουσειολογική μελέτη έχει γίνει από την Ανδρομάχη Γκαζή, η μουσειογραφική μελέτη από την Ερατώ Κουτσουδάκη και η μελέτη μουσικολογίας από τον Αλέξανδρο Χαρκολάκη.

«Με βάση τη συγκεκριμένη μελέτη θα υποβληθεί πρόταση για ΕΣΠΑ», μας λέει η κυρία Παπαχελά. «Αν προλάβουμε αυτή τη διαχειριστική περίοδο, οι εργασίες για το Μουσείο μπορεί να ξεκινήσουν εντός του καλοκαιριού του 2014. Σε αντίθετη περίπτωση, το Μουσείο θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του 2014». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ίδιας δεν θα χρειαστούν περισσότερο από 3 μήνες για να ολοκληρωθεί το όλο project.

΄Ενας όροφος θα είναι αποκλειστικά αφιερωμένος στους μελετητές του έργου της Μαρία Κάλλας

Τα εκθέματα, η ψηφιακή και βιωματική διάσταση του Μουσείου

Προσωπική αλληλογραφία, σύνολα παραστάσεων που άφησαν εποχή (και μια υπέροχη γούνινη ετόλ), φωτογραφικό υλικό από το προσωπικό της αρχείο (φωτογραφίες άρθρου), συλλεκτικοί δίσκοι της δισκοθήκης της Κάλλας και άλλα αντικείμενα αποτελούν το εκθεσιακό υλικό του Μουσείου.

«Το Μουσείο θα έχει μεγάλο ψηφιακό και βιωματικό τμήμα», αναφέρει η κυρία Παπαχελά. «Στο ισόγειο θα βρίσκεται το Καφέ και το Πωλητήριο του Μουσείου, ενώ στους άλλους τρεις ορόφους θα αναπτυχθεί το εκθεσιακό υλικό. ΄Ενας όροφος θα είναι αποκλειστικά αφιερωμένος στους μελετητές του έργου της Μαρία Κάλλας», καταλήγει η ίδια.

Πολλά από τα εκθέματα βρίσκονταν μέχρι σήμερα σε Μουσείο για τη Μαρία Κάλλας στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων το οποίο, όμως, λειτουργούσε υποτυπωδώς και με χαμηλή επισκεψιμότητα όπως αναφέρει η κυρία Παπαχελά. Για το νέο Μουσείο που υπάρχει φιλοδοξία να προσελκύσει πολύ περισσότερους επισκέπτες δεδομένου του ότι θα βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, θα δοθεί αναλυτική συνέντευξη τύπου από τους ανθρώπους του δήμου Αθηναίων την Τετάρτη 2 Απριλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook