Ο "Oίκτος" καλύτερη ταινία μυθοπλασίας στα βραβεία ΙΡΙΣ

Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου αποφάσισε να τιμήσει «το μέλλον του ελληνικού σινεμά» δίνοντας τιμητικό βραβείο σε δέκα σπουδαστές σχολών κινηματογράφου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ο "Oίκτος" καλύτερη ταινία μυθοπλασίας στα βραβεία ΙΡΙΣ

Ο «Οίκτος» του Μπάμπη Μακρίδη αναδείχθηκε καλύτερη ταινία μυθοπλασίας μεγάλου μήκους στην 10η τελετή απονομής των Βραβείων Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Το βραβείο παρέλαβε η παραγωγός της ταινίας Αμάντα Λιβανού. «Ευχαριστούμε τα μέλη της Ακαδημίας, αλλά και όσους δεν είναι μέλη της και πρέπει να γίνουν. Δεν ξέρω τι είναι τα βραβεία, είναι πολύ ωραίο να παίρνεις βραβείο. Είναι απαίσιο να κάθεσαι στην αίθουσα και να μην παίρνεις τίποτα. Ο Μπάμπης δεν κατάφερε να είναι σήμερα εδώ, αλλά θα χαρεί πολύ» είπε παραλαμβάνοντας το βραβείο, ενώ ευχαρίστησε τους συμπαραγωγούς της ταινίας, Χρήστο Β. Κωνσταντακόπουλο, Klaudia Smieja, Beata Rzezniczek , Αφροδίτη Παναγιωτάκου και το ΔΣ του Ιδρύματος Ωνάση, που πίστεψαν στην ταινία. Το βραβείο παρουσίασε η Φοίβη Στάνκογλου, που έχει γεννηθεί το 2009 και είναι συνομήλικη με την Ακαδημία.

Ο Άγγελος Φραντζής κέρδισε το Βραβείο Σκηνοθεσίας για την ταινία του «Ακίνητο Ποτάμι». Ο σκηνοθέτης ευχαρίστησε όλους τους ανθρώπους που δούλεψαν για την ταινία του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και δήλωσε: «Είμαι λίγο καχύποπτος με τα βραβεία, δεν ξέρω αν τονώνουν την τέχνη ή αν απλά τονώνουν την ματαιοδοξία μας. Γι' αυτό τα βλέπω σαν παιχνίδι. Ένα παιχνίδι χωρίς κανόνες. Κάθε βράβευση είναι εντελώς υποκειμενική και δεν λέει τίποτα στην πραγματικότητα. Παρ' όλ' αυτά, ευχαριστώ πάρα πολύ για το βραβείο».

Το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Τεκμηρίωσης δόθηκε στην Ευαγγελία Κρανιώτη για το «Obscuro Barroco», η οποία ευχαρίστησε την πρωταγωνίστρια της ταινίας της, που πέθανε λίγο μετά τα γυρίσματα.

Το Βραβείο Α' Γυναικείου Ρόλου πήρε η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου για την ερμηνεία της στην ταινία «Η Δουλειά της» του Νίκου Labot. «Θέλω να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε πολλούς ανθρώπους που είναι μέσα σε αυτή την αίθουσα και στην Ακαδημία» δήλωσε η ηθοποιός.

Το Βραβείο Α' Ανδρικού Ρόλου δόθηκε στον Άρη Σερβετάλη για την ταινία «The Waiter» του Στηβ Κρικρή. Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους του ηθοποιού ο σκηνοθέτης της ταινίας.

Το Βραβείο Β' Γυναικείου Ρόλου κέρδισε η Μαρία Φιλίνη για την ταινία «Η Δουλειά της». Η ηθοποιός ευχαριστήστε τον σκηνοθέτη της ταινίας Νίκο Labot που της εμπιστεύθηκε ένα φωτεινό ρόλο σε μία σκοτεινή περίοδο της ζωής της, και αφιέρωσε το βραβείο σε όλες τις γυναίκες που πηγαίνουν στη δουλειά τους, ακόμα και όταν η ζωή δεν τους χαμογελά.

Το Βραβείο Β' Ανδρικού Ρόλου δόθηκε στον Γιάννη Στάνκογλου για την ταινία «The Waiter» του Στηβ Κρικρή . «Είναι η πρώτη φορά που παίρνω βραβείο από την Ακαδημία παρόλο που είμαι υποψήφιος αρκετά συχνά. Ευχαριστώ όσους δούλεψαν στη ταινία μπροστά και πίσω από τις κάμερες» δήλωσε ο ηθοποιός.

Το Βραβείο Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας δόθηκε στη Ζακλίν Λέντζου για την ταινία «Έκτορας Μαλό: Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς» και το Βραβείο Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας Τεκμηρίωσης στον Δημήτρη Γκότση για τον «Τέταρτο Τοίχο».

Το Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη απονεμήθηκε στον Νίκο Labot για την ταινία «Η Δουλειά της». Το βραβείο έδωσε στον σκηνοθέτη ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος. «Χαίρομαι πολύ που μου το δίνει ο συμμαθητής μου στη Σταυράκου, αν κι αυτός πήρε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη πριν από δέκα χρόνια», είπε ο Νίκος Labot πριν ευχαριστήσει τους συντελεστές και κυρίως τις γυναίκες της ταινίας του.

Φέτος, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου αποφάσισε να τιμήσει συμβολικά «το μέλλον του ελληνικού σινεμά» δίνοντας τιμητικό βραβείο σε δέκα σπουδαστές σχολών κινηματογράφου. «Ονειρευόμαστε ομάδες φίλων που κάνουν ταινίες. Ομάδες ανθρώπων που εμπιστεύονται και υπολογίζουν τη δουλειά των άλλων» είπαν, μεταξύ άλλων, οι σπουδαστές.

Το Βραβείο σεναρίου δόθηκε στον Μάριο Πιπερίδη για την ταινία «Φυγαδεύοντας τον Χέντριξ».

Το Βραβείο Ειδικών Εφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας δόθηκε στους Αδελφούς Αλαχούζους, Αντώνη Κοτζιά, Ανθή Τσιρούκη και YAFKA για το «Chinatown-Τα Τρία Καταφύγια».

Το Βραβείο Μακιγιάζ πήρε η Εύη Ζαφειροπούλου για τον «Οίκτο», το Βραβείο Σκηνογραφίας ο Κώστας Παππάς για το «The Waiter», το Βραβείο Μοντάζ ο Γιώργος Λαμπρινός για το «Obscuro Barrocο» και το Βραβείο Φωτογραφίας ο Σιμόν Μποφίς για το «Ακίνητο Ποτάμι».

Το Βραβείο Ενδυματολογίας απονεμήθηκε στις Κάτια Γκουλιώνη, Ιέβα Κουπκάνε, Ιλζε Κάζα και Ιλζε Νεγκρίμπε για το «Ακίνητο Ποτάμι» και το Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής στον Coti K. για το «The Waiter».

Το Βραβείο Ήχου δόθηκε εξ ημισείας στους Δημήτρη Αθανασόπουλο, Χρήστο Γούσιο, Κώστα Βαρυμπομπιώτη για το «1968» και Στέφανο Ευθυμίου, Λέανδρο Ντούνη για τον «Οίκτο».

Την τελετή απονομής παρουσίασαν η Μπέσυ Μάλφα και ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης. Η βραδιά ξεκίνησε με τον Τάσο Μπουλμέτη στη σκηνή, τον πρόεδρο της ΕΑΚ στην πρώτη της τελετή απονομής βραβείων το 2010, αλλά φετινό υποψήφιο για την ταινία του «1968».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο σημερινός πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Βασίλης Κατσούφης, ο οποίος, αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει το σινεμά σήμερα, εξαιτίας της απουσίας εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου για την ελληνική κινηματογραφική παραγωγή.

«Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου κλείνει φέτος δέκα χρόνια. Μέσα στο δύσκολο περιβάλλον της κρίσης κατάφερε να καθιερωθεί στο χώρο του κινηματογράφου και να γίνει σημείο αναφοράς, μετρώντας σήμερα περίπου 400 μέλη, χάρη στις προσπάθειες όλων που πίστεψαν σε αυτήν από την ίδρυση της. Τώρα θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τους στόχους της με γνώμονα τις σημερινές συνθήκες και εξελίξεις. Ο ελληνικός κινηματογράφος μπορεί ν' αναδείξει τον πολιτισμό, ν' αναπτύξει την οικονομία, ν' αυξήσει τον τουρισμό και να προσφέρει θέσεις εργασίας» δήλωσε ο κ. Κατσούφης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η EUROLIFE FFH ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ 23 Οκτ 2020 | 15:34

Οι Μουσειοσκευές ταξιδεύουν με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και τη Eurolife FFH

Δύο εκπαιδευτικές μουσειοσκευές βρίσκονται ήδη στον πρώτο παιδικό σταθμό της Πάτμου και στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ελευθερούπολης Καβάλας

23 Οκτ 2020 | 13:29

Marina Abramović: "Δεν μπορούμε να δούμε την πανδημία ως μια απελπιστική κατάσταση, πρέπει να διατηρήσουμε το χιούμορ μας"

Η καλλιτέχνης - ίσως στο πιο future forward έργο της - πουλάει μια εκδοχή επαυξημένης πραγματικότητας του εαυτού της.

Η ΔΙΑΣΗΜΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 23 Οκτ 2020 | 10:44

Βικτόρια Χίσλοπ: Μετά το "Νησί" έρχεται στην ΕΡΤ - Ετοιμάζει σειρά 12 αυτοτελών επεισοδίων

Τη συνεργασία της με την πολυβραβευμένη Βρετανίδα συγγραφέα, Βικτόρια Χίσλοπ, ανακοίνωσε η ΕΡΤ.

ΤΙ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΠΟΥ ΕΡΕΥΝΗΘΗΚΑΝ 22 Οκτ 2020 | 20:00

Εντυπωσιακά ευρήματα αποκαλύφθηκαν στη μυκηναϊκή νεκρόπολη της Τραπεζάς Αιγίου [Εικόνες]

Ένα πλήθος ταφικών κτερισμάτων και σκευής τάφων υψηλής ποιότητας, αποκαλύφθηκε στη μυκηναϊκή νεκρόπολη της Τραπεζάς,

22 Οκτ 2020 | 15:58

Ο "Ελληνικός Κόσμος" επαναλειτουργεί από τις 30 Οκτωβρίου

Το Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος" υποδέχεται ξανά το κοινό από την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου

ΣΤΙΣ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 22 Οκτ 2020 | 12:58

Ξάνθη: 95 χρόνια από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι, η γενέτειρά του τιμά τη μνήμη του

Με αφορμή την 95η επέτειο από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι, πλήθος εκδηλώσεων

«ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ, ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ, ΧΑΜΗΛΟΤΟΝΗ ΒΡΑΔΙΑ» 21 Οκτ 2020 | 19:58

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο βραβείο "Μελίνα Μερκούρη": "Το θέατρο είναι ο τόπος της συγκινησιακής αμεσότητας"

"Δύναμη και έμπνευση, ώστε να συντηρήσουν το θαύμα" ευχήθηκε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στη φετινή νικήτρια του θεατρικού βραβείου "Μελίνα Μερκούρη".

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ 21 Οκτ 2020 | 12:20

"Ας κρατήσουν οι χοροί"- Με Σαββόπουλο το βιντεοκλίπ για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση- Η ηχογράφηση στο Παναθηναϊκό Στάδιο [βίντεο]

Το βίντεο παρουσιάζει την ιστορική πορεία της Ελλάδας, μέσα από την αλληγορία της γιορτής μιας παρέας σύγχρονων Ελλήνων.

ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ REX- ΣΚΗΝΗ ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ 20 Οκτ 2020 | 22:45

Βραβείο "Μελίνα Μερκούρη": Φετινή νικήτρια η Δήμητρα Βλαγκοπούλου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε το βραβείο "Μελίνα Μερκούρη" στη Δήμητρα Βλαγκοπούλου

ΕΠΑΣΧΕ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ 20 Οκτ 2020 | 14:10

Πέθανε ο Jose Padilla - Ο "νονός" της Chill out μουσικής

Ο Jose Padilla θεωρούνταν ο "νονός" της Chill Out μουσικής.

ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ 20 Οκτ 2020 | 09:52

Με λέμφωμα διαγνώστηκε ο ηθοποιός Τζεφ Μπρίτζες- Το μήνυμα του "Μπιγκ Λεμπόφσκι"

Ο 70χρονος Αμερικανός ηθοποιός Τζεφ Μπρίτζες ανακοίνωσε χθες το βράδυ σε μήνυμά του στο Twitter ότι έχει λέμφωμα.

19 Οκτ 2020 | 14:27

Η Μελίνα Μερκούρη μιλά για... τη Μελίνα στο ERTFLIX

Η Μελίνα Μερκούρη μιλάει για γνωστές και άγνωστες πτυχές τόσο της προσωπικής της ζωής όσο και της καριέρας της ως ηθοποιού και πολιτικού.

100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ 18 Οκτ 2020 | 20:56

Μελίνα Μερκούρη: Την τελευταία Ελληνίδα "θεά" τιμά η Αυστρία- Μεγάλη εκδήλωση αύριο στη Βιέννη

Την αυριανή εκδήλωση στο Μέγαρο της Αυστριακής Ραδιοτηλεόρασης, θα παρουσιάσει η Αραμπέλα Φενίβες, με την μονωδό και υψίφωνο Ελπινίκη Ζερβού να ερμηνεύει τραγούδια της Μελίνας.