Follow us

Ο Ομηρος και ο μυστικός αριθμός 3 στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια

Μια κρυφή υπέροχη σχέση του Ομήρου με τα μαθηματικά και τον αριθμό τρία αποκαλύπτει διδάκτωρ της φιλοσοφίας σε εκδήλωση της Μαθηματικής Εταιρείας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ο Ομηρος και ο μυστικός αριθμός 3 στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια

Άριστος γνώστης των μαθηματικών, με ιδιαίτερη αδυναμία στον αριθμό τρία φαίνεται πως ήταν ο 'Ομηρος: τόσο στην Ιλιάδα, όσο και στην Οδύσσεια, χρησιμοποιεί με αξιοσημείωτο τρόπο στις αναφορές του χαρακτηριστικούς αριθμούς από το ένα ως το εννέα και τα πολλαπλάσιά τους, ενώ το ίδιο το μέτρο των στίχων διαπνέεται από αρμονία που θυμίζει τα πυθαγόρεια μαθηματικά μοντέλα.

«Το έπος [της Ιλιάδας] είναι γραμμένο σε δακτυλικό εξάμετρο, κάτι που σημαίνει ότι έχουμε μια μακρόχρονη συλλαβή και δύο βραχύχρονες. Η εναλλαγή αυτή θυμίζει τα πυθαγόρεια μαθηματικά και πετυχαίνει αρμονία στον λόγο εξηγεί στο ΑΠΕ η διδάκτωρ φιλοσοφίας Αναστασία Τσώνη, ομιλήτρια στην 8η Μαθηματική Εβδομάδα που διοργανώνει από χτες στη Θεσσαλονίκη η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία-Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας.

ό,τι και να κάνει, ο 'Ομηρος σχηματίζει πάντα και με επιμονή μαθηματικό λόγο

Η ποιητικότητα και η μαεστρία του Ομήρου υπάρχουν με αντίστοιχο τρόπο και στην εσωτερική σύνταξη των Απολόγων [της Οδύσσειας]» εξηγεί η δρ Τσώνη, σύμφωνα με την οποία ό,τι και να κάνει, ο 'Ομηρος σχηματίζει πάντα και με επιμονή μαθηματικό λόγο.

Για να δώσει μαθηματικές προεκτάσεις στους στίχους του, ο 'Ομηρος χρησιμοποιεί, σύμφωνα με την κα Τσώνη, τους λεξάριθμους, στους οποίους το γράμμα «άλφα» αντιστοιχεί στον αριθμό «ένα», το «Β» στο δύο και ούτω καθεξής (μετά το «κάππα» οι αριθμοί ανεβαίνουν ανά γράμμα σε δεκάδες και μετά το «ρο» σε εκατοντάδες).

Ενδεικτικά αναφέρει, ότι αν οι πρώτες τέσσερις λέξεις της Α' Ραψωδίας της Οδύσσειας («άνδρα μοι έννεπε, μούσα») «αποκωδικοποιηθούν» με λεξάριθμους προκύπτει ο αριθμός 1182, που αν αθροιστεί ανά ψηφίο, προκύπτει και πάλι ο αριθμός τρία.

Ολόκληρες αριθμητικές παραστάσεις καταλήγουν στον αριθμό τρία και τα πολλαπλάσιά του

«Ολόκληρες αριθμητικές παραστάσεις καταλήγουν στον αριθμό τρία και τα πολλαπλάσιά του» υποστηρίζει η κα Τσώνη και προσθέτει ότι στην Ιλιάδα, ολόκληρο το κείμενο οργανώνεται μαθηματικά σε τρία επίπεδα.

«Στο κείμενο αναφέρονται 29 ελληνικά βασίλεια στη νότια Βαλκανική, σε έξι γεωγραφικές ενότητες, σε 164 συγκεκριμένες θέσεις με 64 ηγεμόνες. Κάθε βασίλειο συμμετέχει στην εκστρατεία με συγκεκριμένο αριθμό πλοίων κι όλα μαζί αθροίζονται σε 1186.

Καθένα από αυτά έχει 50 έως 120 στρατιώτες. Αν όλοι οι αριθμοί αθροιστούν, καταλήγουμε και πάλι στο τρία» εξηγεί η δρ Τσώνη, η οποία διδάσκει στο Β’ Πειραματικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης.

Ο Όμηρος αποδεικνύεται επίμονος - και με μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια - και σε ό,τι αφορά τον αριθμό των δώρων του Αγαμέμνονα προς τον Αχιλλέα, του Πρίαμου προς τον Αχιλλέα, ακόμη και των λάφυρων μετά από συγκεκριμένες μάχες.

Ολόκληρη η Ιλιάδα περιγράφει μια περίοδο 51 ημερών (5+1=6, οπότε καταλήγουμε και πάλι σε πολλαπλάσιο του αριθμού τρία), ενώ εννέα μέρες διαρκεί ο λοιμός και 12 η απραξία του Έκτορα. Επιπλέον, «τρεις φορές τίναξε ο Θεός Απόλλωνας τη φωτεινή του ασπίδα στην Ε' Ραψωδία, τρεις φορές σκάλωσε ο Πάτροκλος στο τείχος κτλ» σημειώνει.

Σχετικά με τα επεισόδια της Οδύσσειας και την εσωτερική σύνταξη των Απολόγων, αυτά σχηματίζουν και πάλι τριάδες και μάλιστα με πολύ συγκεκριμένη σειρά: Κίκονες, Λωτοφάγοι και Κύκλωπες, Αίολος, Λαιστρυγόνες και Κίρκη και Σειρήνες, Σκύλλα-Χάρυβδη, Θρινάκια.

«Πάντοτε το πρώτο είναι συνοπτικό και τα άλλα δύο διεξοδικά. Είναι συμμετρικά δεμένα μεταξύ τους με «κρίκους» και ο τρίτος κόμβος της αφήγησης είναι αυτός που αλλάζει αποφασιστικά την τύχη του Οδυσσέα και των εταίρων του» σημειώνει η κα Τσώνη.

«Θέλουν οι μαθηματικοί, οι φιλόλογοι, οι καλλιτέχνες να βρουν τον εαυτό τους; Θα τον βρουν στα ομηρικά έπη» υπογραμμίζει η δρ Τσώνη κι αναφέρει εν κατακλείδι έναν στίχο του Κωστή Παλαμά από το ποίημά του «Pαψωδία»: «ω μεγαλόχαρο βιβλίο, σε καρτερούσα μάθημα κι εσύ ήρθες θάμα»...

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

20 Σεπ 2023 | 06:30

Προσφορά προπώλησης για παραστάσεις του θεάτρου Επί Κολωνώ

Το Επί Κολωνώ υποδέχεται τη νέα καλλιτεχνική περίοδο με μια ειδική προσφορά προπώλησης για τις παραστάσεις που θα κάνουν πρεμιέρα μέσα στον Οκτώβριο.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΝΔΩΝΗ 19 Σεπ 2023 | 18:57

Το Ζαγόρι μπήκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

Παγκόσμια κληρονομιά το Ζαγόρι - Η αξία της αρχιτεκτονικής των Ζαγοροχωρίων.

ΙΔΡΥΤΙΚ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΚΟΜΠΑΝΙΑΣ 19 Σεπ 2023 | 18:36

Ελευθερία Αρβανιτάκη: "Θα σε σκέφτομαι πάντα με αγάπη και ευγνωμοσύνη" - Ο αποχαιρετισμός στον Στράτο Στρατηγόπουλο

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη, αποχαιρέτησε τον Στράτο Στρατηγόπουλο, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Οπισθοδρομικής Κομπανίας

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 19 Σεπ 2023 | 13:16

ΕΡΤ: Philip Glass "Koyaanisqatsi" στην εκπομπή "Intercity"

Την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023, στις 23:00.

ΣΤΗΝ ΕΡΤ1 18 Σεπ 2023 | 12:57

"Φτάσαμε": Ο Ζερόμ Καλούτα ταξιδεύει στην Ελλάδα και μαζί του ταξιδεύουμε κι εμείς

Είναι πάντα ωραία έκπληξη όταν ένα μη τηλεοπτικό πρόσωπο κάνει την υπέρβαση και καταφέρνει να παρουσιάσει μια εκπομπή η οποία μάλιστα δεν μεταδίδεται από την ασφάλεια ενός τηλεοπτικού στούντιο.

"ΝΥΧΤΑ ΣΤΑΣΟΥ" 18 Σεπ 2023 | 12:44

Η νέα μουσική εκπομπή της ΕΡΤ - Ποια θα είναι τελικά η συμπαρουσιάστρια του Νικολόπουλου

Σε ένα ταξίδι στη μαγεία του λαϊκού τραγουδιού μάς προσκαλεί η ΕΡΤ με τη νέα μουσική εκπομπή "Νύχτα στάσου".

"ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΟΝ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟ" 16 Σεπ 2023 | 15:23

Το Θέατρο του Λυκαβηττού ξανάνοιξε τις πύλες του μετά από 15 χρόνια με συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου [εικόνες]

Το Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού "ζωντάνεψε" μετά από 15 χρόνια "σιωπής" - Στους πλημμυροπαθείς τα έσοδα από τη συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου.

ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ 16 Σεπ 2023 | 12:35

"Frogs": Πρεμιέρα για την πρώτη ταινία στα αρχαία ελληνικά - Ποιοι είναι οι δημιουργοί της

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία στον κόσμο εξ ολοκλήρου στην αρχαία ελληνική γλώσσα είναι γεγονός.

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΛΟΜΒΙΑΣ 15 Σεπ 2023 | 19:08

Πέθανε ο σπουδαίος ζωγράφος και γλύπτης Φερνάντο Μποτέρο

Ο Φερνάντο Μποτέρο, γεννημένος το 1932 στο Μεντεγίν, θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα.

15 Σεπ 2023 | 17:23

Ο Αντώνης Ρέμος υποδέχθηκε τον Michael Bolton "Κάτω από την Ακρόπολη"

Μία μαγική συναυλία στο Ωδείο του Ηρώδου Αττικού, στη σκιά της Ακρόπολης

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΝΑΝΤΙΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ 15 Σεπ 2023 | 09:18

Λυκαβηττός: Το Θέατρο που εμπνεύστηκε η Συνοδινού και σχεδίασε ο Ζενέτος, επαναλειτουργεί μετά από 15 χρόνια - Η ιστορία του

Το Θέατρο που για πέντε δεκαετίες φιλοξένησε θεατρικές παραστάσεις, ιστορικές συναυλίες και διάφορες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και παρέμενε "βουβό" για 15 χρόνια.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 87 ΕΤΩΝ 14 Σεπ 2023 | 16:24

Πέθανε στην Ρώμη ο γνωστός ζωγράφος Ιουλιανός Καττίνης

Κατά την περίοδο της δικτατορίας ο Ιουλιανός Καττίνης συνέβαλε με έργα του στη συγκέντρωση χρημάτων υπέρ των οργανώσεων της ελληνικής αντίστασης.

14 Σεπ 2023 | 12:51

ΜΕΛΙSSES: ΜΑΖΙ... οι παρέες γράφουν ιστορία - Μια συναυλία για καλό σκοπό

Μια μοναδική συναυλία για τα παιδιά της Ένωσης "Μαζί για το Παιδί" - Ένα αφιέρωμα στα ελληνικά μουσικά συγκροτήματα