Ο Πλάτωνας σχεδίασε την Αμφίπολη;

Σύμφωνα με θεωρία του αρχιτέκτονα και μελετητή, Ιορδάνη Δημακόπουλου, είναι πιθανό ο μέγας φιλόσοφος Πλάτωνας να σχεδίασε τον τύμβο Καστά

o-platwnas-sxediase-tin-amfipoli
SHARE THIS
0
SHARES

Μια θεωρία που ανοίγει νέους δρόμους στο θέμα της Αμφίπολης διατυπώνει στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», ο αρχιτέκτονας και μελετητής ιστορίας και αρχαιολογίας, Ιορδάνης Δημακόπουλος, ο οποίος επισημαίνει ότι σχεδιαστής του τύμβου μπορεί να είναι ο Πλάτωνας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο διάσημος σ' όλο τον ελληνικό κόσμο Αθηναίος φιλόσοφος ήταν ο μόνος, στον οποίο θα μπορούσε να απευθυνθεί ο βασιλιάς της Μακεδονίας και πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Φίλιππος, για να του ζητήσει να σχεδιάσει ένα ταφικό μνημείο που να αντέχει στο χρόνο και να μη βουλιάζει όπως συνέβαινε τότε με τους κιβωτιόσχημους τάφους.

Το συμπέρασμα προκύπτει από παρατηρήσεις του κ. Δημακόπουλου σε 100 θολωτούς μακεδονικούς τάφους, κάποιους από τους οποίους ως υψηλόβαθμο στέλεχος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας είχε την ευκαιρία να δει από κοντά και να μελετήσει τα κατασκευαστικά σχέδια τους ο ίδιος.

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook