Follow us

Ο ρομαντικός Φρανσουά Τριφό: Το αναμορφωτήριο, οι απόπειρες αυτοκτονίες και η νουβέλ βαγκ

Είναι από τις περιπτώσεις που ο κινηματογράφος δεν τον έκανε απλώς διάσημο και σημείο αναφοράς για τη νουβέλ βαγκ, αλλά πραγματικά του έσωσε τη ζωή. Ο Φρανσουά Τριφό είναι ένα τέκνο του σινεμά.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΤΡΙΦΟ

Είναι από τις περιπτώσεις που ο κινηματογράφος δεν τον έκανε απλώς διάσημο και σημείο αναφοράς για τη νουβέλ βαγκ, αλλά πραγματικά του έσωσε τη ζωή. Ο Φρανσουά Τριφό είναι ένα τέκνο του σινεμά. Χωρίς να γνωρίσει τον πραγματικό του πατέρα, ζώντας την παιδική του ηλικία αποξενωμένος από την οικογένειά του, με αρκετά προβλήματα, σε μία κακόφημη περιοχή του Παρισιού, είχε ως μοναδική διέξοδο τη σκοτεινή κινηματογραφική αίθουσα.

Η αγάπη του για το σινεμά και ειδικότερα για τον κλασικό αμερικάνικο κινηματογράφο μετετράπη σε πάθος, εμμονή. Ήθελε να βλέπει τουλάχιστον τρεις ταινίες την ημέρα, κρατώντας σημειώσεις και φτιάχνοντας από την εφηβική του ηλικία το δικό του σύμπαν που συμβάδιζε με τον κινηματογράφο.

Δεν τον πτόησε ούτε ο εγκλεισμός του στο αναμορφωτήριο, ούτε η ψυχολογική του αστάθεια που θα φέρει και δύο απόπειρες αυτοκτονίας. Η μαγεία του σινεμά θα του φωτίσει το δρόμο που θα τον απομακρύνει από τους δαίμονές του και με τη βοήθεια του θεωρητικού Αντρέ Μπαζέν θα μπει στο κινηματογραφικό κύκλωμα. Αρχικά ως κριτικός των περίφημων Cahiers du cinema και στη συνέχεια ως σκηνοθέτης, ανοίγοντας τον τεράστιο κύκλο του "Νέου Κύματος", μαζί με τον Ζακ Λικ Γκοντάρ, αλλά και τους Ερίκ Ρομέρ, Κλοντ Σαμπρόλ και Ανιές Βαρντά.

Αν ζούσε σήμερα ο Φρανσουά Τριφό, θα γινόταν 90 χρόνων (γεννήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 1932), δηλαδή δυο χρόνια μικρότερος από τον Γκοντάρ, που συνεχίζει ακόμη και σήμερα να δημιουργεί, να πειραματίζεται, να αφυπνίζει, να μιλά για τα εγκλήματα του δυτικού "πολιτισμού".

Όμως, ο Τριφό, αυτός ο ονειροπόλος ρομαντικός, δεν πρόλαβε να ζήσει τις τελευταίες δεκαετίες που προμηνύουν ένα δυστοπικό μέλλον. Η ζωή του κόπηκε απότομα πάνω στην καλλιτεχνική του ακμή, σε ηλικία 52 ετών, τον Οκτώβριο του 1984.

Κακόφημοι δρόμοι

Ο Φρανσουά Τριφό γεννήθηκε στο Παρίσι, χωρίς να γνωρίσει πατέρα και με τη μητέρα του Ζανίν να παντρεύεται τον Ρολάντ Τριφό, που δέχθηκε να τον υιοθετήσει. Έζησε πολλά χρόνια με τη γιαγιά του και με διάφορες νταντάδες. Έζησε τα μικράτα του κυρίως στους δρόμους της κακόφημης περιοχής όπου διέμενε, ενώ μοναδική του διέξοδος ήταν το σινεμά.

Χωρίς ιδιαίτερη εκτίμηση στους γονείς του, που λάτρευαν την ορειβασία, κάτι αδιανόητο για τον ίδιο, θα αρχίσει να βλέπει μανιωδώς ταινίες, φτάνοντας τις 4.000 μέχρι τα 19 του χρόνια. Έφηβος θα κλέψει τη γραφομηχανή ενός θείου του, για να χρηματοδοτήσει μία κινηματογραφική λέσχη για τους φίλους του. Αυτό θα εξαγριώσει τον πατριό του, ο οποίος θα τον κλείσει στο αναμορφωτήριο για έξι μήνες!

Ο ρομαντικός Φρανσουά Τριφό: Το αναμορφωτήριο, οι απόπειρες αυτοκτονίες και η νουβέλ βαγκ

Από το αναμορφωτήριο στη Σαϊγκόν

Στο αναμορφωτήριο θα συνεχίσει να μελετά τον κινηματογράφο, ενώ οι ιθύνοντες του ιδρύματος διέγνωσαν "ψυχοκινητική αστάθεια" και μετά από λίγο διαπίστωσαν ότι αυτό οφείλεται στο προβληματικό οικογενειακό περιβάλλον και για την ακρίβεια στην έλλειψη ενδιαφέροντος και αγάπης προς το πρόσωπό του.

Σε ηλικία 18 χρόνων, θα επιχειρήσει να αυτοκτονήσει με 23 χαρακιές στο χέρι του. Θα γλυτώσει από θαύμα. Για να έρθει ακόμη μία παράλογη επιλογή. Θα καταταχθεί στο στρατό και θα σταλεί στη Σαϊγκόν, όπου η αποικιοκρατική Γαλλία έβγαζε όλο το μένος της. Σύντομα θα καταλάβει το λάθος του και θα λιποτακτήσει, για να συλληφθεί και να μπει στη φυλακή. Θα εκδιωχθεί από το στράτευμα ως "ασταθής χαρακτήρας", θα επιστρέψει στο Παρίσι, αλλά βλέποντας ότι όλα παραμένουν ίδια θα επιχειρήσει για δεύτερη φορά να αυτοκτονήσει. Ευτυχώς χωρίς επιτυχία.

Κινηματογραφική τρέλα και ο Μπαζέν

Ένας από τους γιατρούς που τον κουράριζαν γνώριζε τον θεωρητικό του κινηματογράφου Αντρέ Μπαζέν και θα τον φέρει σε επαφή μαζί του, γνωρίζοντας την τρέλα του Τριφό για το σινεμά. Ο Μπαζέν θα του δώσει την ευκαιρία να γράψει κριτικές στο Cahiers du cinema και να διακριθεί για την εμβρίθεια και την καυστικότητα των κειμένων του. Εκεί θα γνωριστεί και με τα άλλα τρομερά παιδιά του "Νέου Κύματος" και θα καταλάβει ότι το επόμενο βήμα που έπρεπε να κάνει ήταν η σκηνοθεσία.

Έτσι μετά από ένα μικρού μήκους φιλμ, ο Τριφό, στα τέλη της δεκαετίας του '50 θα μας προσφέρει την πρώτη του ταινία, τα "Τετρακόσια Χτυπήματα", στην οποία υπάρχουν αρκετά αυτοβιογραφικά στοιχεία, καθώς παρακολουθούμε ένα αγόρι, που μέσα από συνεχείς συγκρούσεις με το περιβάλλον του, προσπαθεί να δραπετεύσει, να ενηλικιωθεί με τα δικά του θέλω. Το όνομά του θα μπει θριαμβευτικά στον χάρτη του σινεμά, καθώς με τα "Τετρακόσια Χτυπήματα" θα κερδίσει το Βραβείο Σκηνοθεσίας στις Κάννες. Με κεντρικό ήρωα τον νεαρό Αντουάν, το κινηματογραφικό άλτερ έγκο τού σκηνοθέτη, θα μας γνωρίσει καλύτερα τον δικό του κόσμο, σε ακόμη τέσσερις ταινίες "Ο Έρωτας στα Είκοσι" (1962), "Κλεμμένα Φιλιά" (1968), "Παράνομο Κρεβάτι" (1970) και "Η Αγάπη το Βάζει στα Πόδια" (1979).

ΤΡΙΦΟ

Ουφολόγος...

Η πορεία του θα είναι αξιοπρόσεκτη, καθώς ο Τριφό, ακόμη και όταν καταξιώθηκε ως ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του γαλλικού σινεμά, σκηνοθετώντας τα σημαντικά φιλμ "Ζιλ και Τζιμ", "Φαρενάιτ 451", "Αμερικάνικη Νύχτα", γράφοντας σενάρια, συμμετέχοντας σε παραγωγές και παίζοντας τον Γάλλο ουφολόγο στο εξαιρετικό φιλμ επιστημονικής φαντασίας του Σπίλμπεργκ "Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου", θα παραμείνει ένας ρομαντικός λάτρης του κινηματογράφου.

Πίστευε ότι "το σινεμά τού αύριο δεν θα γίνει από υπαλλήλους τής κάμερας, αλλά από καλλιτέχνες για τους οποίους το γύρισμα θα είναι μια παθιασμένη περιπέτεια, μια ερωτική πράξη". Το όνειρό του για αυτό που λάτρευε θα διαψευστεί παταγωδώς. Λογικά αν είχε ζήσει τις επόμενες δεκαετίες θα είχαμε και τρίτη απόπειρα αυτοκτονίας. Βεβαίως πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις, σκηνοθέτες που δεν είναι υπάλληλοι, άνθρωποι με ιδέες, που θα τις υποστηρίξουν αντιμετωπίζοντας ακόμη και σφοδρές πολεμικές.

Αλλά ας μην εθελοτυφλούμε, οι εξαιρέσεις, με τον κατάλληλο χειρισμό, είναι πάντα μια καλή δικαιολογία για να κρυφτούν αλλότριες επιδιώξεις, συμφέροντα, χειραγώγηση των μαζών, κέρδη, πολλά κέρδη.

Τριφό-Χίτσκοκ

Ο Φρανσουά Τριφό, θιασώτης της απλότητας και της αρχής ότι η αφήγηση αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της μυθοπλασίας, δεν θα μπλέξει με τις ψυχαναλυτικές παρεμβολές, τους περίπλοκους συμβολισμούς, την πολιτική στράτευση, παρότι πολιτικοποιημένος. Παρόλα αυτά η αντιφατικότητα του χαρακτήρα του θα τον κάνει τον πιο μεγάλο θαυμαστή του Χίτσκοκ, κάτι που θα αποτυπωθεί και στο βιβλίο του "Χίτσκοκ-Τριφό", σε μια συνομιλία ποταμό, που διερευνά τον κινηματογραφικό κόσμο του μετρ, ένα έργο, που ως ένα βαθμό συνέβαλε και στην υπερεκτίμηση αρκετών ταινιών του Άγγλου φλεγματικού και συμπλεγματικού σκηνοθέτη.

Μια μεγάλη καρδιά

Όμως, ο Τριφό, πέρα από τις όποιες αδυναμίες του και ως σκηνοθέτης, ήξερε να αγαπά. Και τις γυναίκες, αλλά πολύ περισσότερο το σινεμά. Ο θάνατός του στις 21 Οκτωβρίου του 1984 θα αφήσει μόνο του τον φίλο του Γκοντάρ, που όπως θέλει η κλισέ έκφραση των σινεφίλ, "ο Γκοντάρ ήταν το μυαλό και ο Τριφό η καρδιά της νουβέλ βαγκ". Ίσως γι' αυτό ο Γκοντάρ τα τελευταία χρόνια θέλοντας να καλύψει το κενό που άφησε ο φίλος του και "αιώνιος έφηβος του σινεμά", απέκτησε και μια μεγάλη καρδιά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΙ ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ 16 Ιουν 2022 | 09:05

Τι θα δούμε στα σινεμά αυτή την εβδομάδα: Το αφεντικό, η ερωτική τρίτη ηλικία, τα Άγραφα και 2 κλασικές επανεκδόσεις

Ακόμη οχτώ ταινίες, ανάμεσά τους και τρεις επανεκδόσεις, έρχονται να προστεθούν στο ήδη φορτωμένο πρόγραμμα προβολών στους κινηματογράφους.

ΣΤΗΝ ESPRESSO 15 Ιουν 2022 | 21:15

"Σασμός": Βόμβα από την... παραλίγο "Αργυρώ" - "Αρνήθηκα τον ρόλο γιατί ο σκηνοθέτης δεν ήταν αξιοπρεπής"

"Όταν συνάντησα τον πρόεδρο του Σωματείου Ηθοποιών της Κύπρου, μου είπε ότι έχει ήδη καταγγελθεί για πολλές υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης σε ηθοποιούς στην Κύπρο", είπε για τον σκηνοθέτη του "Σασμού"

ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ 09 Ιουν 2022 | 08:22

Τι θα δούμε στα σινεμά αυτή την εβδομάδα: Γαλλικές ανησυχίες, αμερικάνικοι εφιάλτες από το παρελθόν και δεινόσαυροι

Μια από τις καλύτερες και ενδιαφέρουσες κινηματογραφικές εβδομάδες, των τελευταίων μηνών, ξεκινά απόψε, λόγω του συνωστισμού αξιόλογων ταινιών.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΙ ΤΗΝ "ΑΝΤΙΓΟΝΗ, ΜΕΤΕΩΡΗ" 08 Ιουν 2022 | 07:29

Η σκηνοθέτις Ρηνιώ Κυριαζή στο TheTOC: Παλεύουμε σε πολύ δύσκολες εργασιακές συνθήκες - Συνεχίζουμε γιατί είμαστε τρελοί

"Χωρίς τέχνη η ζωή δεν βγαίνει", σημειώνει στο TheTOC η ταλαντούχα σκηνοθέτις Ρηνιώ Κυριαζή. Τι λέει για την παράσταση "Αντιγόνη, μετέωρη", την οποία σκηνοθετεί.

ΣΤΙΣ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 02 Ιουν 2022 | 10:50

"Αthenee": Ανοίγει ξανά μετά από 20 χρόνια το ιστορικό θερινό σινεμά - Αφιέρωμα στη δεκαετία του '80 με Χάρρυ Κλυνν

O ιστορικός θερινός κινηματογράφος "Αthenee" επανέρχεται μετά από δύο δεκαετίες παύσης. Η βραδιά θα ξεκινήσει με συναυλία των 1550 και θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας "Αλαλούμ" με τον Χάρρυ Κλυνν.

27 Ιουν 2022 | 14:58

"ΕΙΧΑ ΚΑΡΔΙΑ ΠΟΥ ΑΝΘΙΖΕ": Οι CHÓRES τραγουδούν για τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού "Άλμα Ζωής"

Mέλη του Συλλόγου "Άλμα Ζωής", έπειτα από έναν κύκλο βιωματικών μαθημάτων πολυφωνικού τραγουδιού, θα συναντηθούν επί σκηνής με 100 CHÓRES.

ΣΧΕΔΟΝ 150 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ  ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΗΣ ΑΝΕΒΑΣΜΑ 27 Ιουν 2022 | 14:19

Καραγκιόζης στον Κήπο του Μεγάρου: Ο Μεγαλέξανδρος και ο δράκος

Το θρυλικό έργο του θεάτρου σκιών αναβιώνει από τον θίασο του Ηλία Καρελλά και με ζωντανή μουσική από το Μπαμ Τρίο.

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ 27 Ιουν 2022 | 13:49

Σύρος: Πώς ο Ξαρχάκος βρέθηκε να διευθύνει την κομπανία των πιτσιρικάδων που έπαιζαν τη Φραγκοσυριανή

Ολο το παρασκήνιο της μαγικής βραδιάς στη Σύρο, με τον Σταύρο Ξαρχάκο σε ρόλο μαέστρου της παιδικής κομπανίας

ΕΠΙΣΗΜΟ 25 Ιουν 2022 | 00:01

Αυτή είναι η πρώτη ελληνική ταινία που μπήκε στο Netflix - Με πρωταγωνιστή τον Άρη Σερβετάλη

Το φιλμ νουάρ που γυρίστηκε στην Αθήνα, είναι διαθέσιμο από τον Ιούνιο του 2022 στο Netflix σε συνολικά 23 ευρωπαϊκές χώρες

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΟΜΙΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 24 Ιουν 2022 | 16:38

"Επιστροφή στα 50’s": Κινηματογραφικό αφιέρωμα στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς οργανώνει τις Παρασκευές του Ιουλίου θερινό κινηματογραφικό αφιέρωμα, με τίτλο "Επιστροφή στα 50’s".

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ 24 Ιουν 2022 | 16:20

Βραβείο στα Bravo Sustainability Awards 2022 για το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου

Φέτος ο Θεσμός Bravo σημείωσε "ρεκόρ" συμμετοχών, με περισσότερες από 300 πρωτοβουλίες να συμμετέχουν στον Ετήσιο Κοινωνικό Διάλογο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΒΓΑ ΜΕΤΑΞΥ SNIK ΚΑΙ LIGHT 24 Ιουν 2022 | 13:37

Η Μαρία Φαραντούρη για τους τράπερς: Δεν είναι τραγουδιστές, είναι απλές φωνές

Η μεγάλη τραγουδίστρια Μαρία Φαραντουρη ρωτήθηκε για τους τράπερς και απάντησε πως δεν είναι τραγουδιστές, είναι απλές φωνές.

ΕΠΑΙΖΕ ΤΗ ΦΡΑΓΚΟΣΥΡΙΑΝΗ 23 Ιουν 2022 | 15:28

Τεράστιος Σταύρος Ξαρχάκος: Διευθύνει μοναδικά πιτσιρίκια με μπουζούκια σε ταβέρνα στη Σύρο [Βίντεο]

Ο Σταύρος Ξαρχάκος υπέκυψε στη μεγάλη του αγάπη τη μουσική κι ενώ έτρωγε σε ταβέρνα στη Σύρο ξεκίνησε να διευθύνει κομπανία που έπαιζε τη Φραγκοσυριανή.