Ο Σ. Χατζάκης κινείται δικαστικά εναντίον του Ν. Ξυδάκη

Το ποτήρι ξεχείλισε:«Θα λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη ο Ν.Ξυδάκης», αναφέρει σε νέα επιστολή ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού.Απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ο Σ. Χατζάκης κινείται δικαστικά εναντίον του Ν. Ξυδάκη

Με μια νέα δήλωση - βόμβα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Σωτήρης Χατζάκης, φτάνει στο απόγειο την κόντρα του με τον αν. υπουργό Πολιτισμού κατηγορώντας τον για «χονδροειδέστατο ψεύδος», φτάνοντας στη Δικαιοσύνη για να βρει το δίκιο του και αναφέροντας πως ήρθε η ώρα να παρέμβει ο Πρωθυπουργός.

Επιβεβαιώνεται έτσι δημοσίευμα του TheTOC που ανέφερε ότι ως προς το ζήτημα θα έχουμε εξελίξεις τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Ιδού αναλυτικά η επιστολή του Σωτήρη Χατζάκη:

Ο κύριος Νίκος Ξυδάκης με συκοφαντεί επανειλημμένως. Προσβάλλει, ευθέως και με υπαινιγμούς σε κάθε ευκαιρία, την τιμή και την υπόληψή μου. Και ως πολίτη και ως καλλιτέχνη και ως δημόσιου λειτουργού. Αποφάσισα να μιλήσω ανοιχτά.

Πρώτον: Με την ανάληψη των καθηκόντων του, αξίωσε να παραιτηθώ από τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, επικαλούμενος, ανακριβώς, όπως διαπίστωσα, το όνομα του Πρωθυπουργού. Και στη σταθερή άρνησή μου, με απείλησε ότι θα μου στείλει το ΣΔΟΕ. Δεν είναι αυτό αξιόποινη συμπεριφορά;

Δεύτερον: Επιχειρεί να δημιουργήσει εντέχνως την ψευδή εντύπωση ότι κάποιο, δήθεν, σκάνδαλο κρύβεται στο Εθνικό Θέατρο. Για τον σκοπό αυτό ζήτησε, με ομολογημένη πρόθεση να τις δημοσιοποιήσει, τις συμβάσεις των καλλιτεχνών με όλους τους όρους που αναφέρονται σε αυτές. Οι καλλιτέχνες του Εθνικού Θεάτρου αρνήθηκαν να δώσουν τη συγκατάθεσή τους. Ζητήσαμε γνωμοδότηση από ένα από τα πιο έγκυρα νομικά γραφεία και επιβεβαιώθηκε η άποψή μας ότι πρέπει να αναφερθούμε στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και να υπακούσουμε σε ό,τι εκείνη κρίνει αμετάκλητα. Ο κύριος Ν. Ξυδάκης, παρ' όλα αυτά, επιμένει και να τις αναρτήσουμε τις συμβάσεις αυτές. Με τον ελάχιστα σοβαρό ισχυρισμό ότι τα μόνα στοιχεία που προστατεύονται είναι εκείνα που αφορούν «στην σεξουαλική ζωή των καλλιτεχνών και τις πολιτικές ή ιδεολογικές πεποιθήσεις τους!»

Τρίτον: Σήμερα καλεί εμένα και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, σε ένα είδος πρωτότυπης πειθαρχικής διαδικασίας, να του δώσουμε, μέσα σε προθεσμία τριών ημερών από την αποστολή, γραπτές εξηγήσεις για «σοβαρότατες κατηγορίες που αφορούν στη νόμιμη υπό καθεστώς διαφάνειας άσκηση των καθηκόντων μου». Προφανώς αγνοεί ότι δεν υπόκειμαι στον πειθαρχικό του έλεγχο. Και το περιεχόμενο της εποπτείας, όπως το προβλέπει ο ιδρυτικός νόμος, που κατοχύρωσε το Αυτοδιοίκητο του Εθνικού Θεάτρου, περιορίζεται μόνο στην περίπτωση που απορριφθεί ο απολογισμός του έργου μου από τα δύο τρίτα του Διοικητικού Συμβουλίου. Με πλήρως αιτιολογημένη, μάλιστα, απόφαση. Δυστυχώς, γι΄ αυτόν, ο απολογισμός του έργου μου έχει εγκριθεί και του έχει αποσταλεί. Και τι σχεδίασε ο κύριος Αναπληρωτής Υπουργός; Μεθοδεύει την αντικατάστασή του Διοικητικού Συμβουλίου!

Τέταρτον: Στο πλαίσιο της προηγούμενης μεθόδευσής του, εγκαλεί εμένα και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, με τον ακόλουθο απαράδεκτο ισχυρισμό του. Ενώ ο νόμος προβλέπει για τον καλλιτεχνικό διευθυντή και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου από δύο τον χρόνο καλλιτεχνικές παραγωγές με προσωπική σκηνοθεσία εγώ και ο γνωστός σκηνογράφος – ενδυματολόγος κύριος Γ. Μετζικώφ, εμείς συμμετέχουμε σε τρεις.

Δεν θα του χαρίσω την αλήθεια με την άσκηση νομίμου δικαιώματός μου να προστατεύσω την τιμή και την υπόληψή μου, με τις εγγυήσεις που προβλέπει το Σύνταγμα. Την αλήθεια, τώρα! Πράγματι μέσα στο 2014 σκηνοθέτησα τρία έργα. Το πρώτο το ανέλαβα όταν είχε καταρρεύσει η σχέση σκηνοθέτη και ηθοποιών με κίνδυνο την οριστική ματαίωση των παραστάσεων και την αντίστοιχη τεράστια υλική και ηθική ζημιά του Εθνικού Θεάτρου. Την σκηνοθεσία την ανέλαβα μετά από απαίτηση όλων των καλλιτεχνών του συγκεκριμένου έργου. Το τρίτο έργο το ανέλαβα, με ρητή δήλωσή μου στη σχετική σύμβαση, χωρίς καμία απολύτως οικονομική απολαβή και αξίωση. Και με τη σύμφωνη γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου. Όσον αφορά τις «σοβαρότατες» (!!!), κατ΄ αυτόν, κατηγορίες σε βάρος του κυρίου Γ. Μετζικώφ προφανώς οι, κατά παράβαση της υποχρέωσης τους προς το Εθνικό Θέατρο, συνομιλητές του κυρίου Αναπληρωτή Υπουργού, παρέλειψαν να του διευκρινίσουν ότι η τρίτη συνεργασία του κυρίου Γ. Μετζικώφ, όπως πιστοποιεί το Υπουργείο Πολιτισμού του Αζερμπαϊτζάν, αφορά συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου με το Κρατικό Θέατρο του Αζερμπαϊτζάν και ξεκινάει με πρόβες στις αρχές Ιανουαρίου του 2016. Οι παραστάσεις, μάλιστα, θα δοθούν τον Μάρτιο του 2016 στο Αζερμπαϊτζάν. Είναι μάλιστα γνωστό ότι ουδείς στο Εθνικό Θέατρο εισπράττει αμοιβή ή αποζημίωση προκαταβολικά, παρά μόνο μετά την ολοκλήρωση συνεργασίας με πρόβες τουλάχιστον είκοσι ημερών.

Πέμπτον: Μετά από όλα αυτά αποφάσισα να προσφύγω στην ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη. Εκεί θα λογοδοτήσει. Την απόφασή μου αυτή ενίσχυσε και ένα χονδροειδέστατο ψεύδος στη χθεσινή του συνέντευξη στο Βήμα της Κυριακής. Ισχυρίστηκε ψευδώς (ανάμεσα σε ομίχλη ψευδών ισχυρισμών για δήθεν εμπλοκή μου σε οικονομικά και διαχειριστικά προβλήματα) ότι προηγουμένως είχα παυθεί από Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Η αλήθεια είναι απλή: την 21η Μαΐου 2013 με κάλεσε ο τότε Υπουργός Πολιτισμού, με την ιδιότητά μου ως Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, να αναλάβω ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου. Αποδέχτηκα την τιμητική πρόσκλησή του. Αυτονόητα παραιτήθηκα την ίδια ώρα από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Και την ίδια μέρα διορίστηκα ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου. Το ποτήρι πια ξεχείλισε. Δεν είχα μιλήσει δημόσια για τις αναφορές του ότι έψαχνε για νέο καλλιτεχνικό διευθυντή «με κύρος» για να υπηρετήσει τα προσωπικά του «οράματα». Τώρα φτάνει πια. Τον λόγο τον έχει η Ελληνική Δικαιοσύνη.

Έκτον: Νομίζω ότι ήρθε πια η ώρα του Πρωθυπουργού. Γνωρίζω τα τεράστια προβλήματα που έχει να διαχειριστεί. Γνωρίζει όμως και ο ίδιος το έργο, που επιτελώ, όπως και οι εκατοντάδες χιλιάδες θεατές που τιμούν με την παρουσία τους τις παραστάσεις και τις δράσεις του Εθνικού Θεάτρου. Προσωπικά ό, τι λέω το υπογράφω. Θέλω να μάθει ο Πρωθυπουργός και ο Ελληνικός λαός ότι ο κύριος Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού, ακόμα και τα έγγραφά του ύφους «δια ταύτα αποφασίζομεν και διατάσσομεν» δεν τα υπογράφει ο ίδιος. Κάτω από τον τίτλο «Γραφείο Υπουργού Αναπληρωτή Πολιτισμού» τίθεται μία μονογραφή αγνώστου προσώπου που με κανέναν τρόπο δεν ταυτίζεται με τη γνωστή από τα νομοσχέδια υπογραφή του Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού. Τέλος, στην «ΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ», μου τάσσει προθεσμία τριών ημερών από την αποστολή της κλήσης αυτής και όχι από την επίδοση της σε εμένα προσωπικά. Η κλήση φέρει ημερομηνία 3 Απριλίου 2015. Η τριήμερη προθεσμία λήγει, κατ΄ αυτόν, στις 6 Απριλίου 2015. Κατά συνέπεια, ο αναρμοδίως εγκαλών δεν θέλει καν να με ακούσει, κατά το Σύνταγμα. Έλεος!

Σωτήρης Χατζάκης

Καλλιτεχνικός Διευθυντής Εθνικού Θεάτρου

Από το υπουργείο Πολιτισμού ήρθε η εξής δήλωση - απάντηση:

Ο αν. Υπουργός Πολιτισμού ασκώντας την κατά νόμο εποπτεία του στα όργανα διοίκησης του Εθνικού Θεάτρου ζήτησε εγγράφως εξηγήσεις για ρητώς και αναλυτικώς εκτεθέντα ζητήματα που σχετίζονται με τη νόμιμη λειτουργία του εποπτευόμενου Οργανισμού.

Αναμένονται οι εξηγήσεις των αρμοδίων.

Το καθήκον όλων μας είναι η διαφανής διαχείριση του δημοσίου χρήματος και η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

18 Ιαν 2022 | 19:54

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στη Σορβόννη: "Η Ελλάδα και η Γαλλία τον 19ο αιώνα"

Την εκδήλωση χαιρέτησε με ηχογραφημένο μήνυμά της στα γαλλικά η Προέδρος της Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου

18 Ιαν 2022 | 14:00

Η Γκαλερί Batagianni εγκαινιάζει τον ολοκαίνουργιο χώρο της με τη δέκατη ατομική έκθεση της Χριστίνας Κάλμπαρη

Μια σειρά ζωγραφικών έργων, που δημιούργησε τον τελευταίο φορτισμένο χρόνο που μας πέρασε.

ΔΥΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 18 Ιαν 2022 | 10:25

Εικόνα άλλης εποχής: Ο Αλέκος Φασιανός με τον Γιάννη Τσαρούχη στο Παρίσι των '80s - Σπάνιο κλικ

Ο Αλέκος Φασιανός και ο Γιάννης Τσαρούχης στο Παρίσι τη δεκαετία του '80. Οι δυο μεγάλοι ζωγράφοι είχαν πρωτοσυναντηθεί στην πόλη του φωτός την δεκαετία του '60 και εκεί ξεκίνησε η μεγάλη τους φιλία.

ΗΜΕΡΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ ΠΕΝΘΟΥΣ 17 Ιαν 2022 | 19:53

Αλέκος Φασιανός: "Ο Αλέκος δεν είναι ύλη, είναι πνεύμα - Hθελε πάντα να δίνει τη χαρά", λέει η σύζυγός του

Η Μαρίζα Φασιανού μίλησε για τον άνθρωπο Φασιανό που "αγαπούσε τη ζωή, τον άνθρωπο και το χιούμορ".

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 17 Ιαν 2022 | 19:17

Κώστας Γαβράς: Το συγκινητικό αντίο στον Αλέκο Φασιανό - "Θα ξαναϊδωθούμε σύντομα"

Ο Κώστας Γαβράς απέτισε φόρο τιμής στον φίλο του Αλέκο Φασιανό, με τον οποίο του άρεσε να τρώει αχινούς σε μια παρθένα παραλία της Ελλάδας.

ΕΝΑΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΚΩΜΙΚΟΣ 17 Ιαν 2022 | 09:32

Βασίλης Τσιβιλίκας: Ο πληθωρικός κωμικός που πίστευε ότι το γέλιο είναι υγεία - Γεννήθηκε σαν σήμερα

Ο Βασίλης Τσιβιλίκας άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 70 ετών, το 2012, σε ένα ασθενοφόρο στον δρόμο για το Σισμανόγλειο, μετά από έντονη καρδιακή ενόχληση.

17 Ιαν 2022 | 09:30

Το νέο ντοκιμαντέρ του οίκου Dior που διαφημίζει τη χώρα μας με τον καλύτερο τρόπο

Η δημιουργός του ντοκιμαντέρ The Greek Bar Jacket με τα παρασκήνια από τη δημιουργία της συλλογής Dior Cruise 2022 που παρουσιάστηκε στην Αθήνα, μιλά για την εμπειρία της.

ΘΛΙΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ 17 Ιαν 2022 | 07:35

Αλέκος Φασιανός (1935-2022): Η πορεία του σπουδαίου ζωγράφου που έκανε την καθημερινότητα τέχνη [εικόνες]

Θλίψη για την απώλεια του Αλέκου Φασιανού, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 87 ΕΤΩΝ 16 Ιαν 2022 | 21:12

Πέθανε ο Αλέκος Φασιανός - Ο εμβληματικός ζωγράφος που σφράγισε μια εποχή [εικόνες - βίντεο]

Ο Αλέκος Φασιανός άφησε την τελευταία του πνοή σπίτι του, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Μαρίζα και τα δύο τους παιδιά.

ΚΑΛΤ ΤΑΙΝΙΑ 14 Ιαν 2022 | 19:52

Πέθανε ο διάσημος Γάλλος σκηνοθέτης Ζαν Ζακ Μπενέξ - Ο δημιουργός της "Μπέτυ Μπλου"

Ο σκηνοθέτης άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στο Παρίσι την Πέμπτη, μετά από μακρά ασθένεια.

ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ 13 Ιαν 2022 | 16:51

Πέθανε σε ηλικία 78 ετών η θρυλική τραγουδίστρια των Ronettes, Ρόνι Σπέκτορ

Η Ρόνι Σπέκτορ έγινε γνωστή στις αρχές της δεκαετίας του '60

ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ 13 Ιαν 2022 | 14:12

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας σκηνοθετεί για το θέατρο μαζί με τον Δαδακαρίδη - Τι ετοιμάζουν με τον Γιάννη Μπέζο

Ο Γιάννης Μπέζος και ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης πρωταγωνιστούν στις "Αινιγματικές Παραλλαγές". Ο Σωτήρης Τσαφούλιας συναντάει σκηνοθετικά τον Δαδακαρίδη.

ΠΕΘΑΝΕ ΤΟ 2018 13 Ιαν 2022 | 11:05

O Tζίμης Πανούσης μέσα από τα λόγια και τις κορυφαίες ατάκες του - "Εφυγε" σαν σήμερα πριν από 4 χρόνια

Ποιος ήταν ο Τζίμης Πανούσης πίσω από το καυστικό, προκλητικό, αντισυστημικό του προφίλ.