Follow us

Ο σκηνοθέτης Κώστας Παπακωστόπουλος στο TheTOC: Ο κορονοϊός άλλαξε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και επικοινωνούμε

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης, ιδρυτής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Θεάτρου της Κολωνίας, Κώστας Παπακωστόπουλος, μιλά στο TheTOC.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΣΚΟΥΡΑ
ΠΑΠΑΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης, ιδρυτής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Θεάτρου της Κολωνίας Κώστας Παπακωστόπουλος, γνωστός στη Γερμανία για τις πρωτοποριακές παραστάσεις έργων αρχαίου δράματος, συμπληρώνει φέτος με το θεατρικό του σχήμα "Ελληνογερμανικό Θέατρο" 32 χρόνια δημιουργικής πορείας στη Γερμανία.

Ο Κώστας Παπακωστόπουλος μιλά στο TheTOC για το όραμά του σχετικά με το Ελληνογερμανικό Θέατρο, αλλά και την παράσταση "Ιφιγένεια στη Χώρα του Πένθους", που έρχεται στην Αθήνα το Σάββατο, 8 Οκτωβρίου. Πρόκειται για ένα έργο γραμμένο από τον ίδιο και εμπνευσμένο από́ την τραγωδία του Ευριπίδη "Ιφιγένεια εν Ταύροις".

"Η παράσταση είναι αφιερωμένη στους νέους, που στην εποχή της πανδημίας πιστεύω ότι υπέφεραν περισσότερο από όλους. Τα δύο αδέλφια, η Ιφιγένεια και ο Ορέστης, εκφράζουν στο έργο τους νέους ανθρώπους που αναζητούν τη χαμένη τους ελευθερία, την ανοιχτή επικοινωνία, τη ζεστή αγκαλιά, σε μια εποχή που κρίνοντας ρεαλιστικά όλα αυτά δεν είναι πλέον τόσο αυτονόητα", λέει ο σκηνοθέτης στο TheTOC.

Η συνέντευξη του Κώστα Παπακωστόπουλου στο TheTOC:

Ας ξεκινήσουμε τη συζήτηση με το Ελληνογερµανικό Θέατρο της Κολωνίας, που θα το χαρακτηρίζαμε ουσιαστικά "παιδί” σας. Όταν το δημιουργούσατε πριν από 32 χρόνια, περιμένατε ότι θα φτάνατε στο σήμερα;

Όταν το 1990 δημιουργούσα στην Κολωνία το Ελληνογερμανικό Θέατρο, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι φέτος το Θέατρό μας θα συμπλήρωνε 32 χρόνια δημιουργικής πορείας και θα ήταν πλέον ένα αναπόσπαστο κομμάτι της θεατρικής ζωής της πόλης μας, αλλά και της Γερμανίας. Σίγουρα ένα σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του Θεάτρου μας έπαιξε η σχέση μας με το αρχαίο δράμα και ο τρόπος που όλα αυτά τα χρόνια το προσεγγίζουμε: συγκεκριμένα η ανάδειξη των διαχρονικών κοινωνικών και πολιτικών θεμάτων που ενυπάρχουν σ’ αυτό και η μεταφορά τους στη σημερινή πραγματικότητα. Έτσι το Θέατρό μας παρουσίασε στην πορεία του κλασικούς Έλληνες συγγραφείς (Αριστοφάνη, Αισχύλο, Σοφοκλή, Ευριπίδη), έργα Νεοελλήνων θεατρικών συγγραφέων σε πρώτη γερμανική μετάφραση (Δημήτρη Κεχαίδη, Βασίλη Ζιώγα, Δημήτρη Δημητριάδη, Γιάννη Τσίρο), Ευρωπαίους που εμπνέονται από τον αρχαίο ελληνικό μύθο (Heiner Müller, William Shakespeare, Dea Loher, Lars von Trier), καθώς και δικά μου έργα.

Ποιο είναι το όραμά σας για το Ελληνογερµανικό Θέατρο;

Να συνεχίσουμε ως θέατρο να είμαστε μια ζωντανή γέφυρα ανάμεσα στο αρχαίο και στο σύγχρονο ευρωπαϊκό θέατρο, ανάμεσα στη Γερμανία και στην Ελλάδα, συνδέοντας την παράδοση με το σήμερα.

"Ιφιγένεια στη Χώρα του Πένθους": Τι σας ώθησε να γράψετε αυτό το έργο;

Η ιδέα προέκυψε ένα χρόνο μετά από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, στις αρχές του 2021. Είχε προηγηθεί ένας βαρύς χειμώνας απομόνωσης, εσωστρέφειας και έλλειψης επικοινωνίας. Παράλληλα είχαν ακυρωθεί όλες οι παραστάσεις του θεάτρου και το σύνολο των ανθρώπων της τέχνης είχε αποκοπεί από το κοινό του. ΄Ηταν η εποχή που ολόκληρος ο πλανήτης βίωνε μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Η επαφή με τους αγαπημένους μας αλλά και η ατομική μας ελευθερία είχαν ξαφνικά χαθεί.

Ο σκηνοθέτης Κώστας Παπακωστόπουλος στο TheTOC: Ο κορονοϊός άλλαξε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και επικοινωνούμε

Ποιος είναι ο στόχος της παράστασης; Τι επιθυμείτε να αναδείξετε μέσα από αυτή;

Η παράσταση είναι αφιερωμένη στους νέους, που στην εποχή της πανδημίας πιστεύω ότι υπέφεραν περισσότερο από όλους. Τα δύο αδέλφια, η Ιφιγένεια και ο Ορέστης, εκφράζουν στο έργο τους νέους ανθρώπους που αναζητούν τη χαμένη τους ελευθερία, την ανοιχτή επικοινωνία, τη ζεστή αγκαλιά, σε μια εποχή που κρίνοντας ρεαλιστικά όλα αυτά δεν είναι πλέον τόσο αυτονόητα.

Διαβάστε Επίσης

Θεωρείτε ότι βλέπουμε ακόμα τα κατάλοιπα της πανδημίας στον πολιτισμό; Πιστεύετε πως θα γυρίσουμε σύντομα στην προ κορονοϊού εποχή;

Θεωρώ ότι δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να μιλήσουμε για τα κατάλοιπα, διότι βρισκόμαστε εν μέρει ακόμα στο μάτι του κυκλώνα. Αυτό ισχύει και για τον πολιτισμό. Σε κάθε περίπτωση ο τρόπος που σκεφτόμαστε, δουλεύουμε, επικοινωνούμε έχει ήδη αλλάξει σε πολλά σημεία. Αν θα επιστρέψουμε πλήρως στις παλιές μας συνήθειες, αυτό παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό.

Ποια είναι η επόμενη δουλειά που ετοιμάζετε;

Τέλη Οκτωβρίου ξεκινάμε τις πρόβες με τις " Ευτυχισμένες Ημέρες" του Samuel Beckett, κάτι για το οποίο χαίρομαι ιδιαίτερα.

11

Η παράσταση, που παίχθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Θέατρο Urania της Κολωνίας, ανεβαίνει στην Αθήνα, για μία και μόνο φορά, το Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2022, στις 21:00, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, με ελληνικούς υπέρτιτλους. Η παράσταση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού του Κρατιδίου Ρηνανίας - Βεστφαλίας της Γερμανίας και της Πόλης της Κολωνίας, ενώ είναι ενταγμένη στις εκδηλώσεις που διοργανώνει το Ινστιτούτο Γκαίτε στο πλαίσιο του εορτασμού για τη συμπλήρωση 70 χρόνων λειτουργίας του στη χώρα μας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 50 ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ 08 Δεκ 2022 | 12:31

Γερμανία: Έρχονται και άλλες συλλήψεις ακροδεξιών "Πολιτών του Ράιχ" που πήγαν να κάνουν πραξικόπημα

Σύμφωνα με Γερμανούς ειδικούς, τα σχέδια της οργάνωσης "Πολίτες του Ράιχ" για βίαιη ανατροπή της δημοκρατικής τάξης ήταν σοβαρά και προχωρημένα.

ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ 07 Δεκ 2022 | 19:26

Γερμανία: Ποιοι είναι οι "Πολίτες του Ράιχ" που ετοίμαζαν πραξικόπημα - Αρνητές κορονοϊού, ακροδεξιοί και συνομωσιολόγοι

Η μεγαλύτερη μεταπολεμικά αντιτρομοκρατική επιχείρηση στη Γερμανία - 8 από τους 25 συλληφθέντες έχουν ήδη προφυλακιστεί.

ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ 07 Δεκ 2022 | 17:20

Μέγαρο Μουσικής: "Πανσέληνος" του Χριστόφορου Χριστοφή

Για έξι παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το υπαρξιακό δράμα εποχής "Πανσέληνος" του λογοτέχνη και σκηνοθέτη Χριστόφορου Χριστοφή

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΠΕΤΡΟΥ ΖΟΥΛΙΑ 07 Δεκ 2022 | 17:01

" Η τρελή του Σαγιό" έρχεται στο Θέατρο Παλλάς - Το τρέιλερ της πολυαναμενόμενης παράστασης

Η "Τρελή του Σαγιό", το εμβληματικό θεατρικό έργο του Ζαν Ζιρωντού σηκώνει αυλαία, λίγο πριν τις γιορτές, την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΕΦΟΔΟΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ 07 Δεκ 2022 | 10:15

Γερμανία: Ακροδεξιοί ετοίμαζαν πραξικόπημα και ένοπλη εισβολή στη Βουλή - Πρίγκιπας, δικαστίνα και πρώην βουλευτής

Οι επιδρομές της αστυνομίας πραγματοποιήθηκαν σε 11 ομοσπονδιακά γερμανικά κρατίδια και συνελήφθησαν 25 άτομα που ανήκαν στην οργάνωση "Πολίτες του Ράιχ".

"ΜΟΝΟ ΑΥΤΑ ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ" 06 Δεκ 2022 | 21:11

Μετανιωμένη η 97χρονη πρώην γραμματέας σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης - "Λυπάμαι για όλα όσα συνέβησαν"

Η Φύρχνερ κατηγορείται για συνέργεια σε περισσότερες από 11.000 ανθρωποκτονίες στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Στάτχοφ, στη σημερινή Πολωνία.

ΞΕΚΙΝΑ Η ΔΙΚΗ 06 Δεκ 2022 | 19:54

Γερμανία: Στο εδώλιο 45χρονος μπέιμπι σίτερ για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών - Αντιμετωπίζει σχεδόν 100 κατηγορίες

Ο παντρεμένος 45χρονος φέρεται να αντάλλαζε φωτογραφίες παιδικής πορνογραφίας και βίντεο "αδιανόητης βαρβαρότητας" με μεγάλο αριθμό ανδρών.

ΟΙ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ 06 Δεκ 2022 | 18:12

Κομψές με παλτό: Παρουσιάστριες, ηθοποιοί και μοντέλα σε πρεμιέρες με το απαραίτητο κομμάτι της γυναικείας γκαρνταρόμπας

Το robe coat της Άννας Μαρίας Παπαχαραλάμπους, το πράσινο παλτό της Δημητροπούλου, το militaire της Αλεξανιάν και το καμηλό της Μαλέσκου.

06 Δεκ 2022 | 10:27

Χρήστος Χωμενίδης - Γωγώ Μπρέμπου: H σπάνια δημόσια εμφάνιση στο θέατρο - Το robe coat της ηθοποιού

Η εντυπωσιακή εμφάνιση της Μπρέμπου με μίντι φόρεμα και μαύρο robe coat.

05 Δεκ 2022 | 20:35

Γερμανία: Πέθανε η μία από τις δύο μαθήτριες που δέχτηκαν επίθεση με μαχαίρι ενώ πήγαιναν σχολείο

Ο δράστης, o οποίος βγήκε από παρακείμενο κέντρο φιλοξενίας, τραυμάτισε τις μαθήτριες με μαχαιριές στο στήθος και στην κοιλιά.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 05 Δεκ 2022 | 19:45

Συναγερμός στο Ντίσελντορφ: Η αστυνομία απέκλεισε χριστουγεννιάτικη αγορά - Αναφορές για απειλή

Σύμφωνα με την Bild η χριστουγεννιάτικη αγορά στην περιοχή της παλιάς πόλης καθώς και άλλες περιοχές σε όλη την πόλη αποκλείστηκαν μετά από αναφορά μιας απειλής.

ΣΤΗ ΒΑΔΗ - ΒΥΡΤΕΜΒΕΡΓΗ 05 Δεκ 2022 | 13:53

Τρόμος στη Γερμανία για δύο μαθήτριες: Άγνωστος τις τραυμάτισε με μαχαίρι καθώς πήγαιναν στο σχολείο

Ο δράστης προσπάθησε να διαφύγει σε παρακείμενο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ 05 Δεκ 2022 | 09:43

Μπέττυ Μαγγίρα: Η εμφάνιση με σταυροκούμπωτο καμηλό κοστούμι και τσάντα Prada αξίας 2.700 ευρώ

Το σταυροκούμπωτο καμηλό κοστούμι που συνδύασε με λεοπάρ τοπ και η τσάντα που έκανε τη διαφορά.