Ο σπουδαίος Δ.Γραμμένος για την ΕΛΣΟΝ: Χτίζουμε εμπειρίες σε νέο ρεπερτόριο

Θεωρείται ένας από τους χαρισματικούς καλλιτέχνες της γενιάς του. Η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων που ίδρυσε και διευθύνει έκανε ακόμα μια επιτυχημένη εμφάνιση

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ο σπουδαίος Δ.Γραμμένος για την ΕΛΣΟΝ: Χτίζουμε εμπειρίες σε νέο ρεπερτόριο

΄Εχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως ένας από τους πιο χαρισματικούς καλλιτέχνες της γενιάς του. Η πρώτη μεγάλη διεθνής επιτυχία του Διονύση Γραμμένου πραγματοποιήθηκε το 2008, κερδίζοντας το Χρυσό Μετάλλιο στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Μουσικών της EBU και τον τίτλο του «Ευρωπαίου Νέου Μουσικού της Χρονιάς», συμπράττοντας με τη Vienna Symphony Orchestra στην τελετή έναρξη του Φεστιβάλ της Βιέννης, μπροστά σε κοινό 50.000 θεατών και σε ζωντανή μετάδοση στην τηλεόραση σε περισσότερες από 20 χώρες. Σημειώνεται πως είναι ο πρώτος μουσικός πνευστού οργάνου στην ιστορία του διαγωνισμού που έλαβε τον τίτλο αυτό.

Κι ήταν η εκτέλεση του Κουιντέτου για Κλαρινέτo του Καρλ Μαρία Φον Βέμπερ (έργο 34 - 4ο Μέρος) από τον, κερκυραϊκής καταγωγής, αρχιμουσικό που υπενθύμισε αυτή του τη διάκριση κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συναυλίας της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων (ΕΛΣΟΝ) την οποία ίδρυσε και διευθύνει. Η εν λόγω εκτέλεση αποτέλεσε και την «έκπληξη» του προγράμματος της συναυλίας, έβδομης κατά σειρά της ΕΛΣΟΝ στους λίγους μήνες ζωής της, που πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαρτίου στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής του ΚΠΣΙΝ.

Η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων πάντα υπό τη μουσική διεύθυνση του Διονύση Γραμμένου και με τη συμμετοχή της διεθνούς φήμης βιολονίστα, Hyeyoon Park, εντυπωσίασε το κοινό κατά τη νέα συναυλία της σε ένα πρόγραμμα με έργα για Μουσική Δωματίου και Ορχήστρα Εγχόρδων.

Εξαιρετική επίσης η ερμηνεία του Νορβηγού, Eivind Ringstad (γεννημένος το 1994), ο οποίος αποτελεί σήμερα έναν από τους πιο διακεκριμένους βιολίστες της γενιάς του.

Η συναυλία αυτή έδωσε την αφορμή μιας μικρής κουβέντας με τον Διονύση Γραμμένο:

- Ποιο ήταν το σκεπτικό που σας οδήγησε στην επιλογή της διεθνούς φήμης βιολονίστα Hyeyoon Park και του νεαρού νορβηγού Eivind Ringstad στη συναυλία της ΕΛΣΟΝ το Σάββατο στο ΚΠΙΣΝ;

«Στόχος μου πίσω από την επιλογή των προσκεκλημένων καλλιτεχνών, είναι η σύμπραξη της ορχήστρας μας με σπουδαίους σολίστ οι οποίοι θα εμπνεύσουν και θα καθοδηγήσουν τους νέους μουσικούς της ΕΛΣΟΝ, παράλληλα όμως θα αποτελέσουν και πρότυπα για αυτούς, τόσο για τη μουσικότητά τους όσο και για το ήθος και τον επαγγελματισμό τους. Και οι δυο αυτοί προσκεκλημένοι μουσικοί της συναυλίας του περασμένου Σαββάτου, αν και νεαροί στην ηλικία, έχουν ήδη κερδίσει Πρώτα Βραβεία στους σπουδαιότερους διαγωνισμούς μουσικής διεθνώς και εμφανίζονται τακτικά ως σολίστ με μεγάλες ορχήστρες ανά τον κόσμο. Το γεγονός ότι βρέθηκαν μαζί μας στην Αθήνα, παίζοντας μουσική δίπλα στα νέα ταλαντούχα παιδιά μας, ήταν μια μεγάλη στιγμή και τιμή για όλους μας».
- Πως «εισπράξατε» την ανταπόκριση του κοινού σ' αυτές σας τις επιλογές αλλά και στη δική σας εκτέλεση του Κουιντέτου για Κλαρινέτο του Καρλ Μαρία Φον Βέμπερ;

«Το πρόγραμμα της συναυλίας αυτής ήταν κάτι πολύ καινούριο, κάτι διαφορετικό με βάση τα όσα μέχρι στιγμής είχαμε παρουσιάσει. Συνδυάσαμε έργα μουσικής δωματίου (στο Α’ μέρος της συναυλίας) με έργα για Ορχήστρα Εγχόρδων, με σκοπό να φέρουμε τους μουσικούς της ορχήστρας μας ακόμη πιο κοντά, σχηματίζοντας έτσι μικρότερα σύνολα και δίνοντάς τους την ευκαιρία να συμπράξουν σε ένα διαφορετικό ρεπερτόριο, πέρα από αυτό της ορχήστρας. Παράλληλα, μέσα από τη διδασκαλία της μουσικής δωματίου, επιδιώξαμε να ευαισθητοποιήσουμε ακόμη περισσότερο την επικοινωνία των μουσικών μεταξύ τους, αξιοποιώντας το συστατικό αυτό και προς όφελος του μεγαλύτερου συνόλου, της ορχήστρας. Ακριβώς αυτό το σκοπό είχε και η σύμπραξή μου με τους νέους, ως κλαρινετίστας. Να δημιουργήσουμε μουσική μαζί και να χτίσουμε περαιτέρω εμπειρίες πάνω σε ένα διαφορετικό ρεπερτόριο. Θεωρώ πως το κοινό αγκάλιασε τη συναυλία μας και το πρόγραμμα αυτό, κάτι το οποίο μας έδειξε με το πιο θερμό του χειροκρότημα».

Η είσοδος ήταν και πάλι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας.

Ο σπουδαίος Δ.Γραμμένος για την ΕΛΣΟΝ: Χτίζουμε εμπειρίες σε νέο ρεπερτόριο
Η ΕΛΣΟΝ στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ (Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν)

Λίγα λόγια για την ΕΛΣΟΝ

Η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΕΛΣΟΝ, www.elson.gr), η οποία αποτελείται από νέους Έλληνες μουσικούς από όλη την Ελλάδα, καθώς και ΄Eλληνες μουσικούς που ζουν στο εξωτερικό, συμπλήρωσε έναν χρόνο ζωής, έχοντας πραγματοποιήσει έως σήμερα 6 δωρεάν -«sold out»- συναυλίες, αλλά και πολλές ακόμη εκπαιδευτικές δράσεις.

Η ΕΛΣΟΝ, ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, με την πολύτιμη χρηματοδότηση από το Κοινωφελές ΄Ιδρυμα ΄Ιωάννη Σ. Λάτση και τη συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καταφέρνει ήδη να εκπληρώσει δυναμικά, το βασικό στόχο της ίδρυσής της:

Να καλύψει το σημαντικό κενό που υπήρχε στην Ελλάδα - και μεγάλωσε περαιτέρω εν μέσω κρίσης – σε σχέση με την αντίστοιχη παράδοση άλλων χωρών ως προς τον εντοπισμό, την καθοδήγηση, την εκπαίδευση και την ανάδειξη νέων ταλαντούχων μουσικών στο συμφωνικό και οπερατικό ρεπερτόριο.

O ιδρυτής και μουσικός διευθυντής της Ορχήστρας, Διονύσης Γραμμένος, που έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως ένας από τους πιο χαρισματικούς καλλιτέχνες της γενιάς του, έχει πει αναφέρει σχετικά:

«Αξίζει και η Ελλάδα μία Εθνική Ορχήστρα Νέων, βασισμένη στα καλύτερα αντίστοιχα ευρωπαϊκά πρότυπα. Ένα σύνολο στο οποίο να ενώνονται οι δυνάμεις των ταλαντούχων μουσικών της, δημιουργώντας το χώρο και τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να καθοδηγηθούν και να ανθίσουν μουσικά στα πρώτα βήματα της σταδιοδρομίας τους. Η ΕΛΣΟΝ δημιουργήθηκε για τη νέα γενιά μουσικών και παράλληλα με την εκπαίδευσή τους, μεριμνά για το νεανικό ακροατήριο παρέχοντάς του πρόσβαση στις δραστηριότητές της με σκοπό να μεταδώσει την ποιότητα και τις αξίες που αυτό το είδος μουσικής πρεσβεύει».

Η ΕΛΣΟΝ στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ (Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν)
Η ΕΛΣΟΝ στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ (Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν)


Σύντομος απολογισμός της ΕΛΣΟΝ

Έως σήμερα:

• Στην ΕΛΣΟΝ συμμετείχαν πάνω από 80 νέοι Έλληνες μουσικοί, οι οποίοι ζουν στην Ελλάδα, αλλά και Έλληνες μουσικοί, οι οποίοι ζουν στο εξωτερικό.

• Σε όλους τους μουσικούς που επιλέγονται από την Ορχήστρα κατόπιν ακροάσεων παρέχεται δωρεάν εκπαίδευση, καθώς και πλήρης κάλυψη όλων των εξόδων συμμετοχής τους (διαμονή, διατροφή και μετακίνηση).

• ΄Εξι συνολικά, δωρεάν - «sold out» - συναυλίες της ΕΛΣΟΝ πραγματοποιήθηκαν, πέντε στις εγκαταστάσεις της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και μία στη Θεσσαλονίκη (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).

• Πάνω από 1.100 νέοι συμμετείχαν στις Εκπαιδευτικές Δράσεις της ΕΛΣΟΝ (ανοιχτές πρόβες και workshops για μαθητές, αλλά και νέους μουσικούς ανεξαρτήτως ηλικίας και επιπέδου).

• Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις μουσικών της ΕΛΣΟΝ σε σχολεία με σκοπό την παρουσίαση έργων και των μουσικών οργάνων.

• Τις πρόβες της ΕΛΣΟΝ είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ανήλικοι ασυνόδευτοι πρόσφυγες σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ ΦΑΡΟΣ.

• Καθηγητές της ΕΛΣΟΝ οι εξάρχοντες των ελληνικών ορχηστρών: Ανδρέας Παπανικολάου (Βιολί/ΚΟΘ), Νίκος Νικόπουλος (Φλάουτο/ΕΛΣ), Αγγέλα Γιαννάκη (Βιόλα/ΕΛΣ), Τάκης Καπογιάννης (Κοντραμπάσο/ΚΟΑ), Βασίλης Σαΐτης (Βιολοντσέλο/ΚΟΘ), Απόλλων Γραμματικόπουλος (Βιολί/ ΚΟΑ) και Κώστας Σίσκος (Κόρνο/ΚΟΑ)

Η ΕΛΣΟΝ στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ (Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν)
Η ΕΛΣΟΝ στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ (Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν)

Μάθετε περισσότερα για την ΕΛΣΟΝ

Στην ιστοσελίδα www.elson.gr

Στο Facebook (www.facebook.com/GreekYouthSymphonyOrchestra)

Αποσπάσματα συναυλιών στο Youtube (bit.ly/2DfrkDY)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

02 Ιουλ 2020 | 13:43

Ο Ernest Hemingway μέσα από τα δικά του λόγια

Οι σπουδαίες φράσεις του Papa που έγραψαν ιστορία.

ΘΕΡΙΝΑ ΣΙΝΕΜΑ 02 Ιουλ 2020 | 08:57

Οι ταινίες της εβδομάδας: Με θρυλικές επανεκδόσεις και μια ταινία γυρισμένη στην Ελλάδα

Στη "μάχη" μπήκαν από χθες και οι κλειστές κινηματογραφικές αίθουσες.

15 ΚΑΙ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ 02 Ιουλ 2020 | 08:01

Με συναυλία για τον Θάνο Μικρούτσικο ανοίγει το Ηρώδειο στην μετά-κορονοϊό περίοδο

Για έναν συνθέτη που σφράγισε με το έργο του όχι μόνο τη μουσική σκηνή του τόπου μας.

ΠΡΟΣ ΑΠΟΛΥΣΗ 3.500 ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ 30 Ιουν 2020 | 18:23

Στον "αέρα" το διάσημο Cirque du Soleil λόγω κορονοϊού - Τι λέει Ελληνίδα εργαζόμενη [Βίντεο]

Το Cirque du Soleil, "πνίγεται" σε χρέος σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με πολλές αναφορές.

ΑΠΟ ΑΝΑΚΟΠΗ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 30 Ιουν 2020 | 16:27
ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 81 ΕΤΩΝ 30 Ιουν 2020 | 10:21

Πέθανε ο Ρίτσαρντ Γουέμπ, ο συγγραφέας του "Πρωτάρη"

Ο εκκεντρικός συγγραφέας παρά την επιτυχία του βιβλίου του, κέρδισε μόνο 20.000 δολάρια από τα δικαιώματα της ταινίας.

ΜΙΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ 30 Ιουν 2020 | 08:38

Κωνσταντίνος Ξενάκης: Ένας σημαντικός εικαστικός της διασποράς και τα έργα του στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου

Καλλιτέχνης με διεθνή παρουσία, ο Κωνσταντίνος Ξενάκης αυτο-καθορίζεται από ένα αίσθημα ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο.

ΑΠΟ ΤΗΝ 1Η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 29 Ιουν 2020 | 20:53

Η Ελληνίδα Χριστιάνα Στεφάνου νέα διευθύντρια της Ακαδημίας Μπαλέτου της ξακουστής Κρατικής Όπερας Βιέννης

Διετέλεσε δευθύντρια μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής την περίοδο 2011-2012.

ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Η ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ 29 Ιουν 2020 | 16:31

Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με την Αννα Φόνσου για "το σπίτι του ηθοποιού"

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε το έντονο ενδιαφέρον του για την βιωσιμότητα του έργου που επιτελείται στο Σπίτι του Ηθοποιού

ΤΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΤΑΙ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΦΩΤΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ 29 Ιουν 2020 | 14:28

Επίδαυρος: Η Αλίκη, ο Κουν, ο Μινωτής... - Η ιστορία της Επιδαύρου μέσα από την περίφημη ταβέρνα του "Λεωνίδα"

Ένα νέο λεύκωμα αφιερωμένο σε 60 χρόνια ζωής των καλλιτεχνών στην Επίδαυρο.

ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΙΚΗ PERFORMANCE 26 Ιουν 2020 | 23:15

"Εν κινήσει": Το Calderone πάει Πολυμήχανο - Έκθεση φωτογραφίας στην Αργυρούπολη

Το Σάββατο 4 Ιουλίου σάς προσκαλεί σε μια βόλτα στην Αργυρούπολη (Φλέμινγκ 58, Πλατεία Ανεξαρτησίας)

21-30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 25 Ιουν 2020 | 10:33

Με 21 ελληνικές και ξένες παραγωγές το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Στην μνήμη του Θάνου Μικρούτσικου που το οραματίστηκε.

ΑΠΟ ΑΝΤΟΝΙΟΝΙ ΜΕΧΡΙ ΠΟΥΑΡΟ 25 Ιουν 2020 | 08:41

Οι νέες ταινίες στα θερινά σινεμά: Κλασικά αριστουργήματα και κωμωδίες

Με δέκα ταινίες, έξι νέες και τέσσερις επανεκδόσεις.