Ο σπουδαίος Δ.Γραμμένος για την ΕΛΣΟΝ: Χτίζουμε εμπειρίες σε νέο ρεπερτόριο

Θεωρείται ένας από τους χαρισματικούς καλλιτέχνες της γενιάς του. Η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων που ίδρυσε και διευθύνει έκανε ακόμα μια επιτυχημένη εμφάνιση

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ο σπουδαίος Δ.Γραμμένος για την ΕΛΣΟΝ: Χτίζουμε εμπειρίες σε νέο ρεπερτόριο

΄Εχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως ένας από τους πιο χαρισματικούς καλλιτέχνες της γενιάς του. Η πρώτη μεγάλη διεθνής επιτυχία του Διονύση Γραμμένου πραγματοποιήθηκε το 2008, κερδίζοντας το Χρυσό Μετάλλιο στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Μουσικών της EBU και τον τίτλο του «Ευρωπαίου Νέου Μουσικού της Χρονιάς», συμπράττοντας με τη Vienna Symphony Orchestra στην τελετή έναρξη του Φεστιβάλ της Βιέννης, μπροστά σε κοινό 50.000 θεατών και σε ζωντανή μετάδοση στην τηλεόραση σε περισσότερες από 20 χώρες. Σημειώνεται πως είναι ο πρώτος μουσικός πνευστού οργάνου στην ιστορία του διαγωνισμού που έλαβε τον τίτλο αυτό.

Κι ήταν η εκτέλεση του Κουιντέτου για Κλαρινέτo του Καρλ Μαρία Φον Βέμπερ (έργο 34 - 4ο Μέρος) από τον, κερκυραϊκής καταγωγής, αρχιμουσικό που υπενθύμισε αυτή του τη διάκριση κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συναυλίας της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων (ΕΛΣΟΝ) την οποία ίδρυσε και διευθύνει. Η εν λόγω εκτέλεση αποτέλεσε και την «έκπληξη» του προγράμματος της συναυλίας, έβδομης κατά σειρά της ΕΛΣΟΝ στους λίγους μήνες ζωής της, που πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαρτίου στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής του ΚΠΣΙΝ.

Η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων πάντα υπό τη μουσική διεύθυνση του Διονύση Γραμμένου και με τη συμμετοχή της διεθνούς φήμης βιολονίστα, Hyeyoon Park, εντυπωσίασε το κοινό κατά τη νέα συναυλία της σε ένα πρόγραμμα με έργα για Μουσική Δωματίου και Ορχήστρα Εγχόρδων.

Εξαιρετική επίσης η ερμηνεία του Νορβηγού, Eivind Ringstad (γεννημένος το 1994), ο οποίος αποτελεί σήμερα έναν από τους πιο διακεκριμένους βιολίστες της γενιάς του.

Η συναυλία αυτή έδωσε την αφορμή μιας μικρής κουβέντας με τον Διονύση Γραμμένο:

- Ποιο ήταν το σκεπτικό που σας οδήγησε στην επιλογή της διεθνούς φήμης βιολονίστα Hyeyoon Park και του νεαρού νορβηγού Eivind Ringstad στη συναυλία της ΕΛΣΟΝ το Σάββατο στο ΚΠΙΣΝ;

«Στόχος μου πίσω από την επιλογή των προσκεκλημένων καλλιτεχνών, είναι η σύμπραξη της ορχήστρας μας με σπουδαίους σολίστ οι οποίοι θα εμπνεύσουν και θα καθοδηγήσουν τους νέους μουσικούς της ΕΛΣΟΝ, παράλληλα όμως θα αποτελέσουν και πρότυπα για αυτούς, τόσο για τη μουσικότητά τους όσο και για το ήθος και τον επαγγελματισμό τους. Και οι δυο αυτοί προσκεκλημένοι μουσικοί της συναυλίας του περασμένου Σαββάτου, αν και νεαροί στην ηλικία, έχουν ήδη κερδίσει Πρώτα Βραβεία στους σπουδαιότερους διαγωνισμούς μουσικής διεθνώς και εμφανίζονται τακτικά ως σολίστ με μεγάλες ορχήστρες ανά τον κόσμο. Το γεγονός ότι βρέθηκαν μαζί μας στην Αθήνα, παίζοντας μουσική δίπλα στα νέα ταλαντούχα παιδιά μας, ήταν μια μεγάλη στιγμή και τιμή για όλους μας».
- Πως «εισπράξατε» την ανταπόκριση του κοινού σ' αυτές σας τις επιλογές αλλά και στη δική σας εκτέλεση του Κουιντέτου για Κλαρινέτο του Καρλ Μαρία Φον Βέμπερ;

«Το πρόγραμμα της συναυλίας αυτής ήταν κάτι πολύ καινούριο, κάτι διαφορετικό με βάση τα όσα μέχρι στιγμής είχαμε παρουσιάσει. Συνδυάσαμε έργα μουσικής δωματίου (στο Α’ μέρος της συναυλίας) με έργα για Ορχήστρα Εγχόρδων, με σκοπό να φέρουμε τους μουσικούς της ορχήστρας μας ακόμη πιο κοντά, σχηματίζοντας έτσι μικρότερα σύνολα και δίνοντάς τους την ευκαιρία να συμπράξουν σε ένα διαφορετικό ρεπερτόριο, πέρα από αυτό της ορχήστρας. Παράλληλα, μέσα από τη διδασκαλία της μουσικής δωματίου, επιδιώξαμε να ευαισθητοποιήσουμε ακόμη περισσότερο την επικοινωνία των μουσικών μεταξύ τους, αξιοποιώντας το συστατικό αυτό και προς όφελος του μεγαλύτερου συνόλου, της ορχήστρας. Ακριβώς αυτό το σκοπό είχε και η σύμπραξή μου με τους νέους, ως κλαρινετίστας. Να δημιουργήσουμε μουσική μαζί και να χτίσουμε περαιτέρω εμπειρίες πάνω σε ένα διαφορετικό ρεπερτόριο. Θεωρώ πως το κοινό αγκάλιασε τη συναυλία μας και το πρόγραμμα αυτό, κάτι το οποίο μας έδειξε με το πιο θερμό του χειροκρότημα».

Η είσοδος ήταν και πάλι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας.

Ο σπουδαίος Δ.Γραμμένος για την ΕΛΣΟΝ: Χτίζουμε εμπειρίες σε νέο ρεπερτόριο
Η ΕΛΣΟΝ στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ (Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν)

Λίγα λόγια για την ΕΛΣΟΝ

Η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΕΛΣΟΝ, www.elson.gr), η οποία αποτελείται από νέους Έλληνες μουσικούς από όλη την Ελλάδα, καθώς και ΄Eλληνες μουσικούς που ζουν στο εξωτερικό, συμπλήρωσε έναν χρόνο ζωής, έχοντας πραγματοποιήσει έως σήμερα 6 δωρεάν -«sold out»- συναυλίες, αλλά και πολλές ακόμη εκπαιδευτικές δράσεις.

Η ΕΛΣΟΝ, ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, με την πολύτιμη χρηματοδότηση από το Κοινωφελές ΄Ιδρυμα ΄Ιωάννη Σ. Λάτση και τη συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καταφέρνει ήδη να εκπληρώσει δυναμικά, το βασικό στόχο της ίδρυσής της:

Να καλύψει το σημαντικό κενό που υπήρχε στην Ελλάδα - και μεγάλωσε περαιτέρω εν μέσω κρίσης – σε σχέση με την αντίστοιχη παράδοση άλλων χωρών ως προς τον εντοπισμό, την καθοδήγηση, την εκπαίδευση και την ανάδειξη νέων ταλαντούχων μουσικών στο συμφωνικό και οπερατικό ρεπερτόριο.

O ιδρυτής και μουσικός διευθυντής της Ορχήστρας, Διονύσης Γραμμένος, που έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως ένας από τους πιο χαρισματικούς καλλιτέχνες της γενιάς του, έχει πει αναφέρει σχετικά:

«Αξίζει και η Ελλάδα μία Εθνική Ορχήστρα Νέων, βασισμένη στα καλύτερα αντίστοιχα ευρωπαϊκά πρότυπα. Ένα σύνολο στο οποίο να ενώνονται οι δυνάμεις των ταλαντούχων μουσικών της, δημιουργώντας το χώρο και τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να καθοδηγηθούν και να ανθίσουν μουσικά στα πρώτα βήματα της σταδιοδρομίας τους. Η ΕΛΣΟΝ δημιουργήθηκε για τη νέα γενιά μουσικών και παράλληλα με την εκπαίδευσή τους, μεριμνά για το νεανικό ακροατήριο παρέχοντάς του πρόσβαση στις δραστηριότητές της με σκοπό να μεταδώσει την ποιότητα και τις αξίες που αυτό το είδος μουσικής πρεσβεύει».

Η ΕΛΣΟΝ στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ (Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν)
Η ΕΛΣΟΝ στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ (Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν)


Σύντομος απολογισμός της ΕΛΣΟΝ

Έως σήμερα:

• Στην ΕΛΣΟΝ συμμετείχαν πάνω από 80 νέοι Έλληνες μουσικοί, οι οποίοι ζουν στην Ελλάδα, αλλά και Έλληνες μουσικοί, οι οποίοι ζουν στο εξωτερικό.

• Σε όλους τους μουσικούς που επιλέγονται από την Ορχήστρα κατόπιν ακροάσεων παρέχεται δωρεάν εκπαίδευση, καθώς και πλήρης κάλυψη όλων των εξόδων συμμετοχής τους (διαμονή, διατροφή και μετακίνηση).

• ΄Εξι συνολικά, δωρεάν - «sold out» - συναυλίες της ΕΛΣΟΝ πραγματοποιήθηκαν, πέντε στις εγκαταστάσεις της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και μία στη Θεσσαλονίκη (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).

• Πάνω από 1.100 νέοι συμμετείχαν στις Εκπαιδευτικές Δράσεις της ΕΛΣΟΝ (ανοιχτές πρόβες και workshops για μαθητές, αλλά και νέους μουσικούς ανεξαρτήτως ηλικίας και επιπέδου).

• Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις μουσικών της ΕΛΣΟΝ σε σχολεία με σκοπό την παρουσίαση έργων και των μουσικών οργάνων.

• Τις πρόβες της ΕΛΣΟΝ είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ανήλικοι ασυνόδευτοι πρόσφυγες σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ ΦΑΡΟΣ.

• Καθηγητές της ΕΛΣΟΝ οι εξάρχοντες των ελληνικών ορχηστρών: Ανδρέας Παπανικολάου (Βιολί/ΚΟΘ), Νίκος Νικόπουλος (Φλάουτο/ΕΛΣ), Αγγέλα Γιαννάκη (Βιόλα/ΕΛΣ), Τάκης Καπογιάννης (Κοντραμπάσο/ΚΟΑ), Βασίλης Σαΐτης (Βιολοντσέλο/ΚΟΘ), Απόλλων Γραμματικόπουλος (Βιολί/ ΚΟΑ) και Κώστας Σίσκος (Κόρνο/ΚΟΑ)

Η ΕΛΣΟΝ στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ (Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν)
Η ΕΛΣΟΝ στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ (Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν)

Μάθετε περισσότερα για την ΕΛΣΟΝ

Στην ιστοσελίδα www.elson.gr

Στο Facebook (www.facebook.com/GreekYouthSymphonyOrchestra)

Αποσπάσματα συναυλιών στο Youtube (bit.ly/2DfrkDY)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΥΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 18 Ιαν 2022 | 10:25

Εικόνα άλλης εποχής: Ο Αλέκος Φασιανός με τον Γιάννη Τσαρούχη στο Παρίσι των '80s - Σπάνιο κλικ

Ο Αλέκος Φασιανός και ο Γιάννης Τσαρούχης στο Παρίσι τη δεκαετία του '80. Οι δυο μεγάλοι ζωγράφοι είχαν πρωτοσυναντηθεί στην πόλη του φωτός την δεκαετία του '60 και εκεί ξεκίνησε η μεγάλη τους φιλία.

ΗΜΕΡΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ ΠΕΝΘΟΥΣ 17 Ιαν 2022 | 19:53

Αλέκος Φασιανός: "Ο Αλέκος δεν είναι ύλη, είναι πνεύμα - Hθελε πάντα να δίνει τη χαρά", λέει η σύζυγός του

Η Μαρίζα Φασιανού μίλησε για τον άνθρωπο Φασιανό που "αγαπούσε τη ζωή, τον άνθρωπο και το χιούμορ".

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 17 Ιαν 2022 | 19:17

Κώστας Γαβράς: Το συγκινητικό αντίο στον Αλέκο Φασιανό - "Θα ξαναϊδωθούμε σύντομα"

Ο Κώστας Γαβράς απέτισε φόρο τιμής στον φίλο του Αλέκο Φασιανό, με τον οποίο του άρεσε να τρώει αχινούς σε μια παρθένα παραλία της Ελλάδας.

ΕΝΑΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΚΩΜΙΚΟΣ 17 Ιαν 2022 | 09:32

Βασίλης Τσιβιλίκας: Ο πληθωρικός κωμικός που πίστευε ότι το γέλιο είναι υγεία - Γεννήθηκε σαν σήμερα

Ο Βασίλης Τσιβιλίκας άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 70 ετών, το 2012, σε ένα ασθενοφόρο στον δρόμο για το Σισμανόγλειο, μετά από έντονη καρδιακή ενόχληση.

17 Ιαν 2022 | 09:30

Το νέο ντοκιμαντέρ του οίκου Dior που διαφημίζει τη χώρα μας με τον καλύτερο τρόπο

Η δημιουργός του ντοκιμαντέρ The Greek Bar Jacket με τα παρασκήνια από τη δημιουργία της συλλογής Dior Cruise 2022 που παρουσιάστηκε στην Αθήνα, μιλά για την εμπειρία της.

ΘΛΙΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ 17 Ιαν 2022 | 07:35

Αλέκος Φασιανός (1935-2022): Η πορεία του σπουδαίου ζωγράφου που έκανε την καθημερινότητα τέχνη [εικόνες]

Θλίψη για την απώλεια του Αλέκου Φασιανού, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 87 ΕΤΩΝ 16 Ιαν 2022 | 21:12

Πέθανε ο Αλέκος Φασιανός - Ο εμβληματικός ζωγράφος που σφράγισε μια εποχή [εικόνες - βίντεο]

Ο Αλέκος Φασιανός άφησε την τελευταία του πνοή σπίτι του, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Μαρίζα και τα δύο τους παιδιά.

ΚΑΛΤ ΤΑΙΝΙΑ 14 Ιαν 2022 | 19:52

Πέθανε ο διάσημος Γάλλος σκηνοθέτης Ζαν Ζακ Μπενέξ - Ο δημιουργός της "Μπέτυ Μπλου"

Ο σκηνοθέτης άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στο Παρίσι την Πέμπτη, μετά από μακρά ασθένεια.

ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ 13 Ιαν 2022 | 16:51

Πέθανε σε ηλικία 78 ετών η θρυλική τραγουδίστρια των Ronettes, Ρόνι Σπέκτορ

Η Ρόνι Σπέκτορ έγινε γνωστή στις αρχές της δεκαετίας του '60

ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ 13 Ιαν 2022 | 14:12

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας σκηνοθετεί για το θέατρο μαζί με τον Δαδακαρίδη - Τι ετοιμάζουν με τον Γιάννη Μπέζο

Ο Γιάννης Μπέζος και ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης πρωταγωνιστούν στις "Αινιγματικές Παραλλαγές". Ο Σωτήρης Τσαφούλιας συναντάει σκηνοθετικά τον Δαδακαρίδη.

ΠΕΘΑΝΕ ΤΟ 2018 13 Ιαν 2022 | 11:05

O Tζίμης Πανούσης μέσα από τα λόγια και τις κορυφαίες ατάκες του - "Εφυγε" σαν σήμερα πριν από 4 χρόνια

Ποιος ήταν ο Τζίμης Πανούσης πίσω από το καυστικό, προκλητικό, αντισυστημικό του προφίλ.

ΠΕΘΑΝΕ ΤΟ '92 12 Ιαν 2022 | 23:06

Τζένη Καρέζη: Γεννήθηκε σαν σήμερα πριν 90 χρόνια - Το βίντεο της Finos Film

Η Τζένη Καρέζη υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες ηθοποιούς του κινηματογράφου και του θεάτρου.

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥΣ 12 Ιαν 2022 | 11:13

Ηχηρή παρέμβαση των Times υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα: Γιατί άλλαξαν στάση μετά από 50 χρόνια

Ξεκάθαρη θέση υπέρ της επιστροφής των Γλυπτων του Παρθενώνα στην Ελλάδα παίρνουν οι Times του Λονδίνου στο κύριο άρθρο τους.