Ο σταρ Βαν Γκογκ «πουλήθηκε» 66,3 εκατ. δολάρια!

Ο αδιαμφισβήτητος σταρ της δημοπρασίας που διοργανώθηκε από τον οίκο Sotheby's με θέμα Ιμπρεσιονιστές και Μοντέρνα Τέχνη, ήταν ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ.

o-star-ban-gkogk-poulithike-663-ekat-dolaria
SHARE THIS
0
SHARES

Όπως γράφουν και οι New York Times, ο πίνακας του Βίνσεντ Βαν Γκογκ «L'Allée Des Alyscamps», ήταν ο σταρ της δημοπρασίας που διοργανώθηκε χθες, από τον οίκο Sotheby's με θέμα Ιμπρεσιονιστές και Μοντέρνα Τέχνη

Πέντε πλειοδότες «κονταροχτυπήθηκαν» και τελικά, ο πίνακας πήγε σε ασιάτη συλλέκτη

Όλα αυτά το 2015, οπότε και συμπληρώνονται 125 χρόνια από τον θάνατο -την αυτοκτονία- του. 

 

Ο πίνακας πωλήθηκε έναντι 66,3 εκατ. δολαρίων, ενώ οι εκτίμήσεις, σύμφωνα με τον Οίκο, ήταν η τιμή πώλησης του έργου να αγγίξει τα 40 εκατ. δολάρια. 

Η υψηλότερη τιμή που έχει καταβληθεί για πίνακα του Βαν Γκογκ σε δημοπρασία είναι 82,5 εκατ. δολάρια το 1990 για το «Portrait of Dr. Gachet».

Και να σκεφθεί κανείς ότι μόνο ένα έργο είχε πουλήσει όσο ζούσε. 

Το έργο... βοήθησε στο ρεκόρ 

Η χθεσινή δημοπρασία έφερε 368 εκατομμύρια δολάρια στον οίκο Sotheby's, καθιστώντας τη δεύτερη σε πωλήσεις δημοπρασία ιμπρεσιονιστών και μοντέρνας τέχνης στην ιστορία του οίκου. 

«Portrait of Dr. Gachet»
«Portrait of Dr. Gachet»

Τα 9 έργα του Βίνσεντ

Από τις αρχές του 2005 μέχρι σήμερα, μόλις εννέα έργα από την ώριμη περίοδο του Βαν Γκογκ έχουν πωληθεί σε δημοπρασία του οίκου Sotheby's, με τελευταίο τον πίνακα «Still Life, Vase With Daisies and Poppies» του 1890 ο οποίος πουλήθηκε έναντι 61,7 εκατ. δολάρια την ώρα που αναμενόταν να πουληθεί από 30 εκατ. δολάρια έως 50 εκατ. δολάρια.

Το καβαλέτο του στην αρχαία ρωμαϊκή νεκρόπολη

Ο πίνακας «L'Allée Des Alyscamps» δημιουργήθηκε το 1888 από τον Βίνσεντ όταν πήρε το καβαλέτο του και το τοποθέτησε στην αρχαία ρωμαϊκή νεκρόπολη στην Arles, στη Γαλλία και ζωγράφισε τη λεωφόρο με τις λίθινες σαρκοφάγους την οποία σκεπάζουν οι πανύψηλες λεύκες οι οποίες φέρουν τα χρώματα του φθινοπώρου.

 

Η ζωή του κορυφαίου ολλανδού (30 Μαρτίου 1853 – 29 Ιουλίου 1890), του ζωγράφου της Εναστρης Νύχτας και των Ηλιοτρόπιων, θα ανέβει στο θέατρο, το φθινόπωρο του 2015.

Ο Βαν Γκογκ αυτοπυροβολήθηκε στο στήθος στις 27 Ιουλίου του 1890 και κατέληξε δύο ημέρες αργότερα.

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook