Ο Στέφανος Κορκολής στο TheTOC: «Είμαι πολεμιστής, όχι νικητής»

«Θαθελε αυτή τη μνήμη να την πει». Και τώρα που το CD με μελοποιημένο Καβάφη πραγματοποιήθηκε, ο Σ. Κορκολής μπορεί να κοιτάξει κατάματα το βιβλίο της ζωής του.

Ο Στέφανος Κορκολής στο TheTOC: «Είμαι πολεμιστής, όχι νικητής»
Δεν την αποκηρύσσει, αλλά όχι, δεν τον αντιπροσωπεύει καθόλου η ποπ εποχή του. Προτιμά τη μουσική που αγαπά κι ας βγάζει λιγότερα χρήματα... Και δεν βγήκε νικητής αλλά πολεμιστής μέσα από το πρόβλημα της υγείας του...
«Θαθελε αυτή τη μνήμη να την πει» εδώ και καιρό. Και τώρα που, εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες, τα διπλό CD/ χρυσόδετο βιβλίο (από την Panik Oxygen) βρίσκεται στα ράφια των δισκοπωλείων, ο Στέφανος Κορκολής ήρθε μαζί με την ερμηνεύτρια, Σοφία Μανουσάκη, στο στούντιο του TheTOC. Μίλησε για το τελευταίο του εγχείρημα να μελοποιήσει έργα του Καβάφη, για το άνοιγμα στο εξωτερικό και τις συναυλίες που έπονται στην Ελλάδα, έριξε μια ματιά στο βιβλίο της ζωής του και έκανε και δικό του απολογισμό. Κι όσο για την περιπέτεια με την υγεία του, δεν έχει βγει νικητής... δε νικιέται: «Πολεμιστής γίνεσαι. Το μόνο που μαθαίνεις ότι συμβαίνει και σε εσένα - όχι μόνο στο γείτονα - κοιτάς γύρω σου τα πολύ χειρότερα και λες πάλι καλά που είμαι γερός και κάθομαι εδώ και μιλάμε...»
-Kερδίσατε τελικά το στοίχημα να μπει ο Καβάφης στα σπίτια των Ελλήνων - αν μη τι άλλο δια της μουσικής;
Στέφανος Κορκολής. «Είναι ένα νεογέννητο έργο ακόμα, τριών εβδομάδων, αλλά νομίζω τα πρώτα σημάδια τα έχουμε εισπράξει πριν κυκλοφορήσει αυτό το βιβλίο - CD. Η πρώτη παρουσίαση του έργου έγινε στα Καβάφεια 2017 στην ΄Οπερα του Καΐρου σε σύνεδρους Καβαφιστές και μετά στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Στο τρίτο κομμάτι που παίζαμε το "μπράβο" συνοδεύτηκε από το "Επιτέλους, ο Καβάφης τραγουδιέται!..." Το στοίχημα δεν ήταν να μελοποιήσουμε Καβάφη, αλλά να τραγουδήσει ο κόσμος τον πιο σύγχρονο ΄Ελληνα ποιητή, πιο σύγχρονο και από το "τώρα" που μιλάμε».
- Διπλό άλμπουμ / βιβλίο «Θάθελα αυτήν την μνήμη να την πω», λοιπόν, που που κυκλοφορεί χρυσόδετο από την Panik Oxygen με μελοποιημένα από το Στέφανο Κορκολή έργα του Καβάφη, τραγουδισμένα από τη Σοφία Μανουσάκη αλλά κι ορχηστρικά. Ενα εγχείρημα με πάρα πολλούς συντελεστές...
Σοφία Μανουσάκη: «Πράγματι. Συνεργαστήκαμε με την Πολυφωνική Χορωδία Πατρών, τη Συμφωνική Ορχήστρα Λάρισας, την Καμεράτα του Δημοτικού Ωδείου Βόλου, την Παιδική Χορωδία "Ορίζοντες" από τα Χανιά, την ορχήστρα Φιλαρμόνια Αθηνών και άλλους... Τετρακόσια άτομα έχουν συμβάλλει σ' αυτό το έργο».
Στέφανος Κορκολής: «Κι όχι μόνο... Κι επιπλέον κι άλλοι μουσικοί που ήρθαν ως σολίστ κι έπαιξαν και βέβαια ο παραγωγός του δίσκου, Αντώνης Παπαβομβολάκης, ο αδερφός του, Δημήτρης, κι άλλοι. Μια δουλειά που ξεκίνησε με πολύ αγάπη, σεβασμό κι όρεξη...»
- Θα ήθελα μια απάντηση με το χέρι στην καρδιά: Αισθάνθηκες δέος (ακόμα και φόβο) να αγγίξεις μουσικά ένα ιερό τέρας της παγκόσμιας ποίησης όπως ο Κωνσταντίνος Καβάφης;

Στέφανος Κορκολής: «Υπήρξε μια συγκυρία. Πρώτη η Άλκηστις Πρωτοψάλτη σε μια συναυλία που κάναμε στο Ηρώδειο "Με τα φτερά της ποίησης" με ενθάρρυνε να μελοποιήσω Καβάφη. Παράλληλα, χωρίς καμία συνεννόηση, ο διευθυντής της δισκογραφικής μας εταιρείας, Γιώργος Αρσενάκος, όταν φτάσαμε σ' ένα αδιέξοδο τι να κάνουμε μετά από δυο χρυσούς δίσκους με έργα Μίκη Θεοδωράκη, μας ενθάρρυνε να στρέψουμε το βλέμμα στον Καβάφη. Αυτά τα δυο σημάδια εισέπραξα κι άρχισα να μελετώ τη ζωή του, προσπαθώντας να ακουμπήσω την ψυχή του. Και μετά άρχισα να μελοποιώ κατεβατά ολόκληρα διότι δεν υπάρχει ομοιοκαταληξία, μέτρο, αλλά έβγαιναν αυθόρμητα πολύ, ίσως διότι είχα κατορθώσει να ακουμπήσω τη ψυχή αυτού του τεράστιου...»

- «Μελωδίες που τραγουδιούνται από την εκφραστική φωνή της Σοφίας Μανουσάκη ή μετατρέπονται απλά (;) σε εύγλωττα καβαφικά συμφωνικά ποίηματα μέσα από τη συνθετική / ερμηνευτική οπτική του Στέφανου», γράφουν κάποιες από τις κριτικές. Σοφία με τι συναισθήματα προσέγγισες αυτή τη δουλειά;

Σοφία Μανουσάκη: «Είχα πάρα πολύ αγωνία, η ευθύνη ήταν μεγάλη προερχόμενη από δυο διπλά CD με μελοποιημένο Θεοδωράκη... Ακολουθώ αυτό το ταξίδι των συναισθημάτων, της ποίησης, της μουσικής...»

- Με τι κριτήρια έγινε η επιλογή των ποιημάτων που μελοποιήθηκαν εντός μιας τόσο πλούσιας λογοτεχνικής παρακαταθήκης, όπως αυτής του μεγάλου Αλέξανδρινού ποιητή;

Στάφανος Κορκολής: «Πω πω... δύσκολο ήταν αυτό. Επέλεξα αυτά που μου βγήκαν "με τη μία". Εβαλα το ποίημα στο αναλόγιο του πιάνου, και κατευθείαν έρρεαν τα έργα... Γι' αυτό πιστεύω ότι αυτά είναι τα πιο ειλικρινή από εμένα, και αυτά επέλεξα να συμπεριλάβω στο CD.
- Το ότι ο Καβαφικός λόγος σπάνια παρουσιάζει ομοιοκαταληξία δυσχέρανε και σε τι βαθμό την απόπειρα μελοποίησης ποιημάτων του;
Στέφανος Κορκολής: «Ισα ίσα μου ήταν πιο εύκολο, να το κάνω τραγούδι κι όχι μελοποίηση, να βάλω τις νότες πάνω στις λέξεις...»
- Εξωφρενικό - με την καλή έννοια το λέω - ο δίσκος να είναι στο νούμερο 8 (IFPI) μόλις την τρίτη εβδομάδα κυκλοφορίας του... (μαζί με πρόσωπα της μεγάλης πίστας - αυτό πως το βλέπεις; σε πειράζει κάπως;)
Στέφανος Κορκολής: «Για την ισσοροπία δεν ξέρω πως έρχεται, αλλά αισθανόμαστε χαρά διότι τελικά φαίνεται ότι ο Καβάφης τραγουδιέται. Μακάρι να ακούσω στο δρόμο να τραγουδούν το "Επέστρεφε", ή το "΄Ενας γέρος", όπως παλιότερα ο Μίκης κι ο Μάνος "περνούσαν" την ποίηση με τη λατέρνα μέσα απο τα μισάνοιχτα παραθυρόφυλλα. Αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι πολύ ευχάριστο για την ψυχή μας διότι δώσαμε πολύ ψυχή σ' αυτό. Ανοίγεται το εξωτερικό πάρα πολύ με τον Καβάφη. Εχουμε προτάσεις από πολύ μεγάλα θέατρα να παρουσιάσουμε το έργο όπως στα εγκαίνια μεγάλου θεάτρου στο Παρίσι, ενώ θα γυρίσουμε την Ελλάδα σε χώρους που αρμόζει να υποδεχτούν το ρεπερτόριο. Θα πάμε μ' ένα μικρό σύνολο και δεν θα παίξουμε μόνο Καβάφη. Θα παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα που το έχουμε ονομάσει "Κάθε συλλαβή μια νότα" και θα είναι όλο μελοποιημένη ποίηση, κι όχι μόνο από εμένα».
- Στέφανε - το λέω επειδή έχουμε κοντέψει να σκίσουμε τα ρούχα μας με το Σκόνη και θρύψαλα. Την έχεις αποκηρύξει την ποπ εποχή σου; Τι ήταν αυτό που σε έκανε να της γυρίσεις την πλάτη και να στραφείς στην κλασσική, την new age, τις συναυλίες και τα κονσέρτα;
Στέφανος Κορκολής: «Δεν έχω αποκηρύξει τίποτα στο βιβλίο της ζωής μου. Εχω περάσει πάρα πολύ ωραίες στιγμές αλλά αυτό είναι κάτι που δεν με ενδιαφέρει μουσικά. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως όταν πηγαίνουμε στο Half Note ή σε κάποιο άλλο αντίστοιχο χώρο και μου ζητούν το "Σκόνη και θρύψαλα" ή τους "5 Ανέμους" δεν θα τα παίξω. Ισως να πούμε το "Σβήσε το φεγγάρι", τραγούδια που έχω γράψει για την Πρωτοψάλτη ή τη Γαλάνη. Δεν αποκηρύσσω, αλλά δεν με αντιπροσωπεύει καθόλου μουσικά το τότε. Αιφνιδιάστηκα, μ΄άρεσε στην αρχή αλλά μετά κουράστηκα κι είπα να ξαναγυρίσω σ' αυτό που είμαι...»
- Κι ας έχεις μικρότερη δημοσιότητα... Κι ας βγάζεις λιγότερα χρήματα;
Στέφανος Κορκολής: «Ναι, ναι, ναι. Καλά να είμαι. Δεν είμαι καλά όταν κάνω κάτι που δεν μ' αρέσει και το κάνω για τους παραπάνω λόγους. Θέλω να είμαι καλά με τον εαυτό μου. Τα άλλα άστα...»
- Τι σε έμαθε το πρόβλημα που αντιμετώπισες με την υγεία σου - και βγήκες νικητής;
Στέφανος Κορκολής: «Δεν έχω βγει νικητής... δεν νικιέται... Πολεμιστής γίνεσαι. Αυτό που μαθαίνεις είναι ότι ανά πάσα στιγμή συμβαίνει και σε εσένα - όχι μόνο στο γείτονα - και κοιτάς γύρω σου τα πολύ χειρότερα και λες πάλι καλά που είμαι γερός και κάθομαι εδώ και μιλάμε και μπορώ να γράψω μουσική.
- Τελικά ο Καβάφης τραγουδιέται;
Στέφανος Κορκολής / Σοφία Μανουσάκη: «Εσείς θα μας το πείτε αυτό. Θα το κρίνει ο κόσμος. Προς το παρόν έτσι δείχνει...»
- Αν ήταν εν ζωή και του ζητούσαστε την έγκρισή του, τι νομίζετε ότι θα σας έλεγε;
Στέφανος Κορκολής: «Α, δεν μπορώ να ξέρω. Ας πούμε ο σπουδαίος Δημήτρης Δασκαλόπουλος που μαζί με τη σύζυγό του έχουν μελετήσει το έργο του Καβάφη για 47 χρόνια, μας είπαν ότι θα ήταν πολύ χαρούμενος».
- Σας ευχαριστώ που ήσασταν μαζί μας σήμερα
Στέφανος Κορκολής / Σοφία Μανουσάκη: «Κι εμείς. Ευχαριστούμε το TheTOC που πάντα σε πολύ συγκεκριμένες στιγμές μας στηρίζει και μας ανοίγει τις πόρτες του».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΩΝ ΡΕΠΠΑ-ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ 26 Οκτ 2020 | 15:02

"Φεγγάρι από χαρτί": Από 23 Οκτωβρίου στο Θέατρο REX Σκηνή "Μαρίκα Κοτοπούλη"

Η ατμόσφαιρα μιας πρωτεύουσας εφηβικής, όπου όλα μοιάζουν μαγικά και εφικτά, ζωντανεύει στη Σκηνή του Θεάτρου Rex.

25 Οκτ 2020 | 20:27

Δήμος Αχαρνών: Θεματικός Διαγωνισμός Ερασιτεχνικής Φωτογραφίας για τις "γωνιές της πόλης"

Δικαίωμα συμμετοχής να έχει οποιοσδήποτε ασχολείται με τη φωτογραφία ως χόμπι, ενώ… αποκλείονται οι επαγγελματίες φωτογράφοι.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 69 ΕΤΩΝ 25 Οκτ 2020 | 14:10

Νίκος Μπελογιάννης: Πέθανε ο γιος του "ανθρώπου με το γαρύφαλλο"

Μετά από τα 10 ημέρες νοσηλείας, ο γιος του Νίκου Μπελογιάννη και της Έλλης Παππά άφησε την τελευταία του πνοή.

Η EUROLIFE FFH ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ 23 Οκτ 2020 | 15:34

Οι Μουσειοσκευές ταξιδεύουν με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και τη Eurolife FFH

Δύο εκπαιδευτικές μουσειοσκευές βρίσκονται ήδη στον πρώτο παιδικό σταθμό της Πάτμου και στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ελευθερούπολης Καβάλας

23 Οκτ 2020 | 13:29

Marina Abramović: "Δεν μπορούμε να δούμε την πανδημία ως μια απελπιστική κατάσταση, πρέπει να διατηρήσουμε το χιούμορ μας"

Η καλλιτέχνης - ίσως στο πιο future forward έργο της - πουλάει μια εκδοχή επαυξημένης πραγματικότητας του εαυτού της.

Η ΔΙΑΣΗΜΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 23 Οκτ 2020 | 10:44

Βικτόρια Χίσλοπ: Μετά το "Νησί" έρχεται στην ΕΡΤ - Ετοιμάζει σειρά 12 αυτοτελών επεισοδίων

Τη συνεργασία της με την πολυβραβευμένη Βρετανίδα συγγραφέα, Βικτόρια Χίσλοπ, ανακοίνωσε η ΕΡΤ.

ΤΙ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΠΟΥ ΕΡΕΥΝΗΘΗΚΑΝ 22 Οκτ 2020 | 20:00

Εντυπωσιακά ευρήματα αποκαλύφθηκαν στη μυκηναϊκή νεκρόπολη της Τραπεζάς Αιγίου [Εικόνες]

Ένα πλήθος ταφικών κτερισμάτων και σκευής τάφων υψηλής ποιότητας, αποκαλύφθηκε στη μυκηναϊκή νεκρόπολη της Τραπεζάς,

22 Οκτ 2020 | 15:58

Ο "Ελληνικός Κόσμος" επαναλειτουργεί από τις 30 Οκτωβρίου

Το Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος" υποδέχεται ξανά το κοινό από την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου

ΣΤΙΣ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 22 Οκτ 2020 | 12:58

Ξάνθη: 95 χρόνια από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι, η γενέτειρά του τιμά τη μνήμη του

Με αφορμή την 95η επέτειο από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι, πλήθος εκδηλώσεων

«ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ, ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ, ΧΑΜΗΛΟΤΟΝΗ ΒΡΑΔΙΑ» 21 Οκτ 2020 | 19:58

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο βραβείο "Μελίνα Μερκούρη": "Το θέατρο είναι ο τόπος της συγκινησιακής αμεσότητας"

"Δύναμη και έμπνευση, ώστε να συντηρήσουν το θαύμα" ευχήθηκε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στη φετινή νικήτρια του θεατρικού βραβείου "Μελίνα Μερκούρη".

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ 21 Οκτ 2020 | 12:20

"Ας κρατήσουν οι χοροί"- Με Σαββόπουλο το βιντεοκλίπ για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση- Η ηχογράφηση στο Παναθηναϊκό Στάδιο [βίντεο]

Το βίντεο παρουσιάζει την ιστορική πορεία της Ελλάδας, μέσα από την αλληγορία της γιορτής μιας παρέας σύγχρονων Ελλήνων.

ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ REX- ΣΚΗΝΗ ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ 20 Οκτ 2020 | 22:45

Βραβείο "Μελίνα Μερκούρη": Φετινή νικήτρια η Δήμητρα Βλαγκοπούλου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε το βραβείο "Μελίνα Μερκούρη" στη Δήμητρα Βλαγκοπούλου

ΕΠΑΣΧΕ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ 20 Οκτ 2020 | 14:10

Πέθανε ο Jose Padilla - Ο "νονός" της Chill out μουσικής

Ο Jose Padilla θεωρούνταν ο "νονός" της Chill Out μουσικής.