Ο Στράτης Μυριβήλης «ξαναζεί» στη Γεννάδειο. Μια αλλιώτικη ανάγνωση

Άργησε να εκδοθεί επειδή η λογοκρισία φοβόταν την...αντίδραση του Τούρκου πρεσβευτή. Εργο του Μυριβήλη έγινε σενάριο και διαβάστηκε για πρώτη φορά στη Γεννάδειο.

Ο Στράτης Μυριβήλης «ξαναζεί» στη Γεννάδειο. Μια αλλιώτικη ανάγνωση

Δεν ήταν μόνο η πρώτη φορά που το Αναγνωστήριο της Γενναδείου βιβλιοθήκης χρησιμοποιήθηκε για κάτι άλλο εκτός από μελέτη. Ηταν και το ότι η συγκέντρωση πριν από λίγες μέρες σε μια από τις σημαντικότερες βιβλιοθήκες της χώρας έγινε για κάτι που - στην Ελλάδα τουλάχιστον - δεν το έχουμε συνηθίσει: Για την ανάγνωση σεναρίου μιας κινηματογραφικής ταινίας που επιπλέον βρίσκεται και στο στάδιο της προ - παραγωγής.

Κι όμως. Το στοίχημα των ανθρώπων της Γενναδείου να ανοίξουν οι χώροι της (και) για διαφορετικές λειτουργίες φαίνεται να κερδήθηκε. Και σ' αυτό συνέβαλαν ιδιαίτερα δυο πολύ καλοί κινηματογραφιστές, η Ειρήνη Βαχλιώτη, (σημειωτέον, ανιψιά της μυθικής ενδυματολόγου, Θεώνης Βαχλιώτη Ολντριτζ που το 1974 κέρδισε το ΄Οσκαρ για τα κοστούμια του «Υπέροχου Γκάτσμπι») και ο Παναγιώτης Κλειδαράς οι οποίοι βρίσκονται πίσω από το κινηματογραφικό σενάριο που βασίζεται στο ομότιτλο έργο του Στράτη Μυριβήλη «Ο Βασίλης ο Αρβανίτης».

Εκεί λοιπόν, στο χώρο που φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, τα αρχείο του συγγραφέα και παρουσία της εγγονής του, Χριστίνας Αγγελοπούλου, το Αναγνωστήριο μεταμορφώθηκε σε μια μικρή σκηνή υπό το φως των κεριών. Και παρ' ότι δεν επρόκειτο για αμοιγώς λογοτεχνικό έργο, ούτε για κάποια ολοκληρωμένη δουλειά, οι 100 άνθρωποι που βρέθηκαν εκεί «ταξίδεψαν» σε έναν κόσμο που κάποτε ζούσε πιο κοντά στο νερό, στη φωτιά, στον αέρα και σ’ αυτή τη γη…σε μια εποχή μεγάλης αλλαγής.

Κι αυτό γιατί το σενάριο ζωντανεύει ποιητικά το μαγικό κόσμο ενός ήρωα στις αρχές του 20ού αιώνα στη Λέσβο - μιλώντας για τη θάλασσα, το απέναντι, δυο λαούς και τη λαχτάρα για ελευθερία... Κι όμως, αινιγματικά στον «Βασίλη Αρβανίτη» δεν υπάρχει ελευθερία, υπάρχει μόνο ελεύθερος άνθρωπος.

Ο Μυριβήλης παρουσίασε μια πρώτη μορφή του αφηγήματός του «Ο Βασίλης ο Αρβανίτης» σε τρεις συνέχειες στην εφημερίδα «Η Πρωία» στις 10, 17 και 18 Ιουνίου 1934. Το 1938 επεξεργάστηκε εκ νέου το έργο του προκειμένου να το συμπεριλάβει στη συλλογή διηγημάτων «Το γαλάζιο βιβλίο» που κυκλοφόρησε το 1939. Ενδεικτική του εθνικού χαρακτήρα του «Βασίλη του Αρβανίτη» είναι η επισήμανση του Κ. Α. Δημάδη ότι «εξαιτίας της διηγήματος αυτού καθυστέρησε επί δεκατέσσερις μήνες η έκδοση της συλλογής, επειδή η λογοκρισία φοβόταν την αντίδραση του Τούρκου πρεσβευτή στην Αθήνα» (Κ. Α. Δημάδης, Δικτατορία, Πόλεμος και Πεζογραφία 1936-1944). Η οριστική μορφή της νουβέλας δόθηκε από τον Μυριβήλη στα χρόνια της Κατοχής με ιδιαίτερη επιτυχία, αφού μετά την εξάντληση της πρώτης έκδοσης το 1943 χρειάστηκε να γίνει και μία δεύτερη την άνοιξη του 1944.

Το σενάριο, ο χάρτης πάνω στον οποίο χτίζεται κάθε κινηματογραφική ταινία έχει διασκευαστεί, λοιπόν, από την Ειρήνη Βαχλιώτη και τον Παναγιώτη Κλειδαρά. Οι δυο τους γνωρίστηκαν και συνεργάστηκαν στην πολυβραβευμένη ταινία της πρώτης, «Skipper Straad» που βασίστηκε στην ποίηση του Νίκου Καββαδία. Η Ειρήνη Βαχλιώτη έχει μακρά πορεία στο χώρο του ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με την αγγλική τηλεόραση και ο Παναγιώτης Κλειδαράς πολυβραβευμένη πορεία στη διεύθυνση φωτογραφίας για το σινεμά. Η φιλία τους δημιούργησε την όρεξη για συν-δημιουργία στο έργο «Ο Βασίλης ο Αρβανίτης», μια ιδιαίτερη κινηματογραφική προσέγγιση που, όπως προαναφέρθηκε, βρίσκεται στο στάδιο της προ-παραγωγής..

Προλόγησαν η Μαρία Γεωργοπούλου, διευθύντρια της Γενναδείου η οποία εξέφρασε ένα μεγάλο ευχαριστώ για το γεγονός ότι για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε ο χώρος του Αναγνωστηρίου για κάτι άλλο εκτός από μελέτη, ενώ στη συνέχεια μίλησε η εγγονή του Μυριβήλη, Χριστίνα Αγγελοπούλου, με συγκίνηση για την ποιότητα της δουλειάς που παρουσιάστηκε, για το σεβασμό στο έργο του παππού της και διάβασε και τα λόγια που έγραψε ο ιδιος ο Μυριβήλης για τον «Βασίλη τον Αρβανίτη».

Στο σύντομο διάλειμμα, ο κόσμος είχε την ευκαιρία να δει την μικρή έκθεση με το αυθεντικό χειρόγραφο του έργου, και αντικείμενα και φωτογραφίες του συγγραφέα από το Αρχείο του Μυριβήλη . Δεξιά κι αριστερά από τις βιτρίνες της έκθεσης υπήρχαν δυο οθόνες κομπιούτερ όπου κανείς μπορούσε να ξεφυλλίσει το σενάριο σε μορφή ebook και ένα άλμπουμ με σπάνιες αρχειακές φωτογραφίες από την Λέσβο και την εποχή του έργου που συγκέντρωσαν οι Ειρήνη Βαχλιώτη και Παναγιώτης Κλειδαράς μέσα από την ερευνά τους για το σενάριο και την ταινία.

(Φωτογραφίες Ανθή Μανώλη)

Ο Στράτης Μυριβήλης «ξαναζεί» στη Γεννάδειο. Μια αλλιώτικη ανάγνωση
Το Αναγνωστήριο της Γενναδείου

Η Ειρήνη Βαχλιώτη διαβάζει το σενάριο του «Βασίλη του Αρβανίτη»
Η Ειρήνη Βαχλιώτη διαβάζει το σενάριο του «Βασίλη του Αρβανίτη»

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ 11 Αυγ 2020 | 12:25

Ξεκινά την Παρασκευή 21 Αυγούστου το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Wim Vandekeybus, Israel Galván, Karine Ponties το πρώτο σαββατοκύριακο.

ΑΠΟ ΤΙΣ 8 ΕΩΣ ΤΙΣ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 11 Αυγ 2020 | 10:07

Διαδικτυακά η Art Athina 2020 - Ψηφιακή και ανοιχτή σε όλους

H πλατφόρμα Αrt Athina Viewing Rooms θα παρουσιαστεί την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 08 Αυγ 2020 | 12:36

Αισχύλεια 2020: Ξεκινά το ιστορικό και ενδιαφέρον φεστιβάλ της Ελευσίνας

Το Φεστιβάλ, από τα επιδραστικότερα και μακροβιότερα στην ελληνική επικράτεια, καταξιώνεται ολοένα και περισσότερο στη συνείδηση των πολιτών.

ΟΛΟ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ 07 Αυγ 2020 | 11:55

Το Εθνικό Θέατρο συνεχίζει τις παραστάσεις σε αρχαιολογικούς χώρους

Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν. Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο σε κάθε χώρο.

ΕΝΑ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΣΚΗΝΙΚΟ 07 Αυγ 2020 | 10:44

Αποκάλυψη: Μετά από 50 χρόνια ο Πολ Μακάρτνεϊ αποκαλύπτει γιατί μήνυσε τους Beatles

Μίλησε σχετικά με τη διαβόητη διάλυση των Beatles το 1970 και την μυστηριώδη μήνυση που είχε καταθέσει.

ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΥΚΟΝΟΥ 05 Αυγ 2020 | 12:34

"Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή εποχή" - Μοναδική ματιά στον σπουδαίο πολιτισμό

150 αντικείμενα συγκεντρώνονται για πρώτη φορά και αποκαλύπτουν μια ολοκληρωμένη εικόνα του Μυκηναϊκού πολιτισμού στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων.

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ & ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ 2020 04 Αυγ 2020 | 20:18

Επίδαυρος: Οι "Όρνιθες" πετούν στο Αρχαίο Θέατρο το τριήμερο 7-8-9 Αυγούστου

Το ΚΘΒΕ παρουσιάζει τη διαχρονική κωμωδία του Αριστοφάνη στην Επίδαυρο

ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΓΚΑΛΕΡΙ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ 04 Αυγ 2020 | 12:23

Επαναπατρίστηκε κλεμμένη εικόνα από την Ήπειρο, έργο του 19ου αιώνα

Η εικόνα είχε κλαπεί τον Σεπτέμβριο 2005 μαζί με άλλες έντεκα εικόνες.

ΣΕ ΝΕΟ ΧΩΡΟ ΦΥΛΑΞΗΣ ΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΕΩΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ 03 Αυγ 2020 | 19:00

Εκθαμβωτικά τα βασιλικά αυτοκίνητα στο Τατόι: Η συντήρηση, αποκατάσταση και μεταμόρφωσή τους [Εικόνες-Βίντεο]

Εντυπωσιάζουν τα αυτοκίνητα της τέως Βασιλικής οικογένειας με ηλικία από 55 έως 82 έτη

ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΙΣ ΚΑΝΝΕΣ 03 Αυγ 2020 | 08:25

Motorway 65: Η ελληνική ταινία που διεκδικεί τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών

Η ταινία της Εύης Καλογηροπούλου στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Καννών 2020

02 Αυγ 2020 | 20:29

Μάγεψε στη συναυλία στους Φιλίππους ο Σταύρος Ξαρχάκος - Τηρήθηκαν τα μέτρα από τους 1.000 θεατές [εικόνες,βίντεο]

Όλοι οι θεατές φορούσαν μάσκα, ενώ τηρήθηκαν και οι αποστάσεις των δύο μέτρων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 02 Αυγ 2020 | 11:57

"Στο Φως του Φεγγαριού": Αρβανιτάκη, Πασπαλά, Δάρρα τραγουδούν για την αυγουστιάτικη πανσέληνο

Μια μαγική βραδιά, κάτω από την αυγουστιάτικη πανσέληνο, θα χαρίσουν σε αρχαιολογικούς χώρους ανά την χώρα η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Φωτεινή Δάρρα και η Έλλη Πασπαλά - Όλο το πρόγραμμα

ΣΤΙΣ 4 ΚΑΙ 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 01 Αυγ 2020 | 20:46

Με την όπερα "Η επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα" επανέρχεται η Καμεράτα στο Φεστιβάλ Αθηνών

Η παράσταση θα παρουσιαστεί στα ιταλικά, με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού την Τρίτη 4 και την Τετάρτη 5 Αυγούστου.