Ο Θανάσης Παπαγεωργίου στο Θέατρο Τέχνης

Ο μονόλογος του Γιάννη Τσίρου που θα ερμηνεύσει ο Θ. Παπαγεωργίου αφορά έναν πρόσφατα καταδικασμένο για οικονομικά σκάνδαλα πολιτικό, λίγο μετά την αποφυλάκισή του

o-thanasis-papagewrgiou-sto-theatro-texnis
SHARE THIS
0
SHARES

Δύο ιστορικά θέατρα θα συνεργαστούν, σε μία προσπάθειά να αποδείξουν ότι η αληθινή τέχνη βρίσκεται εδώ και ο αγώνας για την αντιμετώπιση της ισοπέδωσης των πάντων, δεν θα σταματήσει ποτέ από τους ανθρώπους που πιστεύουν σε μια καλύτερη πνευματική ποιότητα ζωής.

 

Το Θέατρο Τέχνης θα φιλοξενήσει τον ιδρυτή και εμψυχωτή του Θεάτρου «Στοά» σε μια ξεχωριστή συνεργασία, αφού ο Θανάσης Παπαγεωργίου θα εμφανιστεί στη σκηνή του Υπογείου, ερμηνεύοντας έναν ιδιαίτερα τολμηρό μονόλογο του Γιάννη Τσίρου.

Πρόκειται για το έργο «Διαλέξεις αθλιότητας» σε σκηνοθεσία του ίδιου του Θανάση Παπαγεωργίου, που θα κάνει πρεμιέρα στις 19 Ιανουαρίου και θα παιχτεί για τέσσερα Δευτερότριτα (έως τις 8 Φεβρουαρίου) στο θέατρο της οδού Πεσμαζόγλου.

Η ανοχή των πολιτών στην αλαζονεία και τη διαφθορά 

Ο μονόλογος αφορά έναν πρόσφατα καταδικασμένο για οικονομικά σκάνδαλα πολιτικό, λίγους μήνες μετά την αποφυλάκισή του, οργανώνει διαλέξεις, με σκοπό να εξηγήσει τους λόγους που τον ανάγκασαν να καταχραστεί δημόσιο χρήμα. Τα επιχειρήματα του πολιτικού στηρίζονται στην ανοχή που δείχνουν οι πολίτες απέναντι στην αλαζονεία και τη διαφθορά των πολιτικών προσώπων, προκειμένου να ικανοποιηθούν σε προσωπικό επίπεδο, αδιαφορώντας για τις μεθόδους που θα ακολουθήσει ο πολιτικός προκειμένου να τις ικανοποιήσει. Έτσι, για μια ακόμη φορά, ο πολίτης θα βρεθεί κατηγορούμενος, αλλά έτσι που να αμφιβάλλει κανείς για το άδικο του πολιτικού και το δίκιο του πολίτη.  Γιατί, όπως λέει και ο ήρωας στο έργο του Τσίρου, «για κανένα λόγο δεν θα δεχτώ ότι πρόδωσα κάποιον περισσότερο απ’ ό,τι πρόδωσε ο ίδιος τον εαυτό του».

Είναι ένας φαύλος κύκλος όπου η ανεύθυνη πολιτεία δημιουργεί μια ανεύθυνη κοινωνία, η οποία με τη σειρά της εκλέγει την ανεύθυνη πολιτεία. 

Ο Γιάννης Τσίρος, ένας από τους νεώτερους και πιο ενδιαφέροντες συγγραφείς, με προϋπηρεσία στη συγγραφή σεναρίων γνωστών ταινιών, εμφανίστηκε για πρώτη φορά σαν θεατρικός συγγραφέας από το Θέατρο Στοά το 2005 με το έργο του «Αξύριστα πηγούνια» ενώ το δεύτερο θεατρικό του, με τίτλο «Τα μάτια τέσσερα», παίχτηκε στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης το 2010 και τα δύο με ξεχωριστή επιτυχία.

Όταν ένας επίορκος πολιτικός βγαίνει από τη φυλακή

«Για τα κακουργήματα του άθλιου κόσμου μας κανείς δεν είναι τόσο ένοχος ώστε να φορτωθεί την καταδίκη και κανείς τόσο αθώος ώστε να ζητά την απαλλαγή του», γράφει ο Γιάννης Τσίρος.

«Με ρομφαία αυτό το επιχείρημα, ένας επίορκος πολιτικός, βγαίνοντας από τη φυλακή μετατρέπεται, με τις ομιλίες του σε κατήγορο των παλιών ψηφοφόρων του.

 

Τα τελευταία χρόνια άκουσα πολλές φορές από οργισμένους ανθρώπους να ζητούν για κάποιους πολιτικούς κρεμάλα. Κάποιοι από αυτούς με διαβεβαίωσαν ότι δεν πρόκειται για σχήμα λόγου, ζητούσαν πραγματική αγχόνη. Ήθελαν να δουν τους πολιτικούς να οδηγούνται σε ικριώματα και ν’ απαγχονίζονται σε δημόσια θέα. Μερικοί είχαν επιλέξει κι έναν τόπο συμβολικής σημασίας: «Μπροστά στο κοινοβούλιο».

Το τραγελαφικό είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις, οι  ίδιοι άνθρωποι, υπήρξαν κάποτε ψηφοφόροι αυτών των πολιτικών. Κάποιοι μάλιστα δήλωναν ότι τους ψήφιζαν για δεκαετίες. Κανείς απ’ αυτούς βέβαια δεν είχε συναίσθηση των δικών του ευθυνών, γιατί κανείς δεν αποδίδει ποτέ ευθύνες στη λαϊκή βούληση.  Πρόκειται για μια σιωπηρή συμφωνία όπου ο «σοφός» και «αθώος» λαός χαίρει μιας ασυλίας όπως αυτή των υπουργών. Είναι ένας φαύλος κύκλος όπου η ανεύθυνη πολιτεία δημιουργεί μια ανεύθυνη κοινωνία, η οποία με τη σειρά της εκλέγει την ανεύθυνη πολιτεία. Αλλά για μια ανεύθυνη κοινωνία δεν υπάρχει σωτηρία, όσα ικριώματα κι αν στηθούν έξω απ’ το κοινοβούλιο.»

info: Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, Υπόγειο, Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα. Τηλέφωνο ταμείου 210-3228706. Παραστάσεις: Δευτέρα & Τρίτη 19, 20, 26, 27 Ιανουαρίου, 2, 3, 9, 10, 17, 18 Φεβρουαρίου. Πρεμιέρα 19 Ιανουαρίου 2015. Ώρα έναρξης: 9.15 μμ. Διάρκεια: 80 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: 15 € γενική είσοδος, 10 € φοιτητές, άνεργοι με κάρτα ΟΑΕΔ, ΑΜΕΑ, νέοι κάτω των 23 ετών, συνταξιούχοι άνω των 65 ετών και groups 8 ατόμων και άνω.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook