Follow us

O Τζο Νέσμπο αναγορεύθηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Τα έργα του Τζο Νέσμπο, γνωστού λάτρη της Καλύμνου, έχουν μεταφραστεί σε 50 γλώσσες και έχουν ξεπεράσει την κυκλοφορία των 50 εκ. αντιτύπων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ο διεθνούς φήμης συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Τζο Νέσμπο, ανακηρύχθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2023 Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ).

Ο Πρύτανης του ΠΑΔΑ, καθηγητής Παναγιώτης Ε. Καλδής, καλωσορίζοντας τον τιμώμενο, τα έργα του οποίου έχουν μεγάλη απήχηση, καθώς έχουν μεταφραστεί σε 50 γλώσσες και έχουν ξεπεράσει την κυκλοφορία 50 εκ. αντιτύπων, υπογράμμισε ότι η σημερινή μέρα είναι εξαιρετικά σημαντική για το Πανεπιστήμιο, καθώς έχει τη χαρά να βραβεύει αφενός έναν φίλο της Ελλάδας, γνωστό λάτρη της Καλύμνου, την οποία κάθε χρόνο επισκέπτεται και επιδίδεται σε αναρρίχηση βράχων, και την οποία θεωρεί μοναδικό παγκόσμιο προορισμό του είδους.

Μάλιστα, το έργο του με τίτλο "Άρχοντας της Ζήλιας" εκτυλίσσεται στην Κάλυμνο. Ο κ. Καλδής σημείωσε, επίσης, ότι πρόκειται για ένα συγγραφέα διεθνούς ακτινοβολίας, που η ίδια η ζωή του μοιάζει με μυθιστόρημα και έχει διαγράψει τη δική του ιδιότυπη πορεία στη συγγραφή με τεράστια απήχηση.

Διαβάστε Επίσης

Ο Πρύτανης του ΠΑΔΑ συνεχάρη τον καθηγητή Γεώργιο Γιαννακόπουλο για την πρωτοβουλία και κυρίως για την επιτυχή προσέγγισή του προς τον συγγραφέα, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΠΑΔΑ.

Ο κ. Γιαννακόπουλος στην παρουσίαση του έργου του, σημείωσε ότι ο Τζο Νέσμπο, μέχρι την τελική αποκάλυψη και την αριστοτελική κάθαρση, γεγονός που δικαιώνει την αναντικατάστατη λειτουργία της ανάγνωσης, συνδυάζει το σασπένς με τη δράση, την αγωνία με το μυστήριο και τη βία με την κατάδειξη των συνεπειών της στο άτομο και στο συλλογικό σώμα της κοινωνίας. Τα έργα του εξελίσσονται στο πλαίσιο ενός δεδομένου πολιτικού και κοινωνικού συστήματος και φυσικά εμπεριέχουν πολιτικές αναφορές σε σύγχρονα θέματα, όπως για παράδειγμα την οικονομική κρίση ή τη σχέση εξουσίας και οργανωμένου εγκλήματος. Υπενθύμισε στους παρευρισκόμενους ότι όπως ο ίδιος ο συγγραφέας έχει πει, ξεκίνησε να γράφει για τα μοναδικά δύο πράγματα που αξίζει να γράψει κανείς: τον έρωτα και το φόνο. Υπογράμμισε, επίσης, ότι μέσα από τα αστυνομικά του μυθιστορήματα, διαλέγεται με την παράδοση πρωτίστως της κοινωνικής πεζογραφίας και σε δεύτερο επίπεδο του ψυχολογικού μυθιστορήματος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η αναγόρευση σε Επίτιμο Διδάκτορα του κορυφαίου νορβηγού συγγραφέα, είναι η πρώτη του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του ΠΑΔΑ. Ο Πρόεδρος του Τμήματος, αν. καθηγητής Δημήτριος Κουής, στην προσφώνησή του ανέφερε, ότι το τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης αποτελεί το παλαιότερο στην Ελλάδα και το δημοφιλέστερο στις προτιμήσεις των υποψηφίων φοιτητών στον τομέα του, το οποίο συνταιριάζει την παράδοση και την πρόοδο, καθώς ο ανθρωπιστικός και κοινωνικός χαρακτήρας των Αρχείων και των Βιβλιοθηκών συνδυάζεται αρμονικά με τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις. Ο κ. Κουής υπογράμμισε ότι είναι μεγάλη τιμή που ένας συγγραφέας του διαμετρήματος του κ. Τζο Νέσμπο, μια προσωπικότητα με διεθνή ακτινοβολία και απήχηση, αποδέχθηκε την πρόταση να γίνει μέλος της κοινότητας του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης ΠΑΔΑ.

Τζο Νέσμπο

Στην απόφαση αναγόρευσης της Συνέλευσης του Τμήματος σημειώνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: "O Τζο Νέσμπο είναι ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας. Τα έργα του εκδίδονται σε 50 γλώσσες και έχουν πουλήσει περισσότερα από 55 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Ανανέωσε το αστυνομικό μυθιστόρημα και ανέδειξε τα κοινωνικά χαρακτηριστικά του λογοτεχνικού αυτού είδους. Με το έργο του έδωσε ώθηση στη φιλαναγνωσία δημιουργώντας νέους αναγνώστες σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα μυθιστορήματά του αξιοποιούν με ποικίλους τρόπους αρχειακό υλικό (π.χ. αστυνομικά αρχεία) και διερευνούν πώς οι νέες τεχνολογίες επιδρούν στην επεξεργασία και στη διακίνηση κάθε είδους πληροφορίας στις κοινωνίες του 21ου αιώνα, η συγγραφική του παραγωγή έχει ένα ακόμη σημείο ενδιαφέροντος για το τμήμα μας".

Μετά την αναγόρευσή του ο κορυφαίος Νορβηγός συγγραφέας που η μητέρα του ήταν βιβλιοθηκάριος, ανέφερε ότι αποδέχεται την πρόσκληση να επιστρέψει ξανά στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και να απευθύνει διάλεξη στις φοιτήτριες και φοιτητές του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση του Πανεπιστημίου, η Πρεσβεία της Νορβηγίας εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, κάνοντας αναφορά στο σκεπτικό της απόφασης ανακήρυξης του Τζο Νέσμπο σε Επίτιμο Διδάκτορα του ΠΑΔΑ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για σπουδαία ημέρα στις διμερείς πολιτιστικές σχέσεις Νορβηγίας και Ελλάδας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΗΝ ΕΡΤ 27 Νοε 2023 | 18:28

Χίσλοπ για Γλυπτά Παρθενώνα: "Θα γίνει η επανένωση - Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός"

"Όταν επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα θα γιορτάσουν και οι Άγγλοι" είπε η διάσημη συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ

ΠΕΜΠΤΗ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 27 Νοε 2023 | 12:43

Μέγαρο Μουσικής: Ερχεται η Εθνική Φιλαρμονική Ορχήστρα της Ουγγαρίας με γυναίκα μαέστρο και σπουδαίο πιανίστα

Η διάσημη ορχήστρα γιορτάζει τα 100 χρόνια της συμπράττοντας με μια κορυφαία αρχιμουσικό και έναν ιδιοφυή πιανίστα-φαινόμενο

27 Νοε 2023 | 10:48

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η πρεμιέρα του Robert Wilson - Ποιοι έδωσαν το "παρών" [εικόνες]

Σηκώθηκε η αυλαία για τις "Τρείς ψηλές γυναίκες" και πρωταγωνίστριες τις Ρένη Πιττακή, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και Λουκία Μιχαλοπούλου.

ΣΕ ΠΟΙΟ ΕΡΓΟ 23 Νοε 2023 | 18:19

Λάκης Λαζόπουλος: Επιστροφή στο θέατρο με παράσταση έκπληξη - Μαζί του ο κωμικός Διονύσης Ατζαράκης

Ο Λάκης Λαζόπουλος επιστρέφει στο θέατρο με την παράσταση "Όταν πέθανα" στο θέατρο Βέμπο, από τις 22 Δεκεμβρίου - Μαζί του η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου σε ρόλο έκπληξη αλλά και ο stand up comedian Διονύσης Ατζαράκης

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ 23 Νοε 2023 | 17:10

Οι ταινίες της εβδομάδας: Στις αίθουσες ο πολυδιαφημισμένος Ναπολέων του Ρίντλεϊ Σκοτ

Η ταινία της Disney "Ευχή" έχει το κοινό της -Ξεχωρίζει το "Με τα Μάτια της Ντάλβα", δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητος "Ο Δρόμος της Εξιλέωσης".

22 Νοε 2023 | 14:46

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: 7 Δεκεμβρίου η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων παίζει Ραχμάνινοφ - Σολίστ Βασίλης Βαρβαρέσος

Η Ορχήστρα Νέων in Residence του Μεγάρου παρουσιάζει ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στον Sergey Rachmaninov.

22 Νοε 2023 | 14:46

Το Ίδρυμα Ωνάση εγκαινιάζει στην Αθήνα ένα μόνιμο "σπίτι" για το Αρχείο Καβάφη

Από το "Αγαπώ τόσῳ πολύ τας Αθήνας", που έγραφε σε μια επιστολή του το 1903 ο Κ. Π. Καβάφης, σε ένα κτίριο στην καρδιά της πόλης αφιερωμένο στο έργο του το 2023.

22 Νοε 2023 | 12:07

Το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου ψηφιοποιείται και εκσυγχρονίζεται

Χρησιμοποιεί τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες προκειμένου να διασώσει, τεκμηριώσει και αναδείξει τα 1500 έργα που ανήκουν στη συλλογή του.

22 Νοε 2023 | 08:58

Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών - Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία: Με ψηφιακή ανάδειξη των έργων του γιορτάζει τα 50 χρόνια από την ίδρυσή του

Το Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών - Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία, που φέτος γιορτάζει 50 χρόνια από την ίδρυσή του, εξελίσσεται & προσφέρει ψηφιακά εργαλεία για κάθε μορφής επίσκεψη.

"ΗΧΗΤΙΚΟ ΥΠΕΡΘΕΑΜΑ" 21 Νοε 2023 | 10:18

JINX: Μια περφόρμανς των Ginger Creepers Theater Band εμπνευσμένη από την παραλογή Του Νεκρού Αδερφού

Πέφτει βαρύ θανατικό κι η μάνα χάνει και τους εννέα γιους της. Η μοναδική της κόρη έχει παντρευτεί και λείπει στα ξένα.

21 Νοε 2023 | 10:15

"medea loading": Από 13 έως 28 Δεκεμβρίου στο ΠΛΥΦΑ

Ως μια σύγχρονη θηλυκή ύπαρξη, η Μήδεια μας καλεί σε μια τελετή τσαγιού, για να μας αφηγηθεί τη δική της ιστορία θρήνου και χειραφέτησης.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ 21 Νοε 2023 | 08:24

Οι 5+1 παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσετε μέχρι τις γιορτές

Τρεις νέες πολυαναμενόμενες παραγωγές και τρεις σπουδαίες επαναλήψεις σηκώνουν αυλαία τις επόμενες ημέρες στη θεατρική Αθήνα και σίγουρα δεν πρέπει να τις χάσει κανείς.

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ 18 Νοε 2023 | 18:28

Εγκαινιάστηκε το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού στο γήπεδο της ΑΕΚ [εικόνες - βίντεο]

Περιέχει ανεκτίμητα κειμήλια από την Κωνσταντινούπολη, τον Πόντο και την Μικρά Ασία.