Follow us

Οδοιπορικό του TOC στην έκθεση των συλλογών της TτΕ

Ενα βίντεο - περιπλάνηση στις 16 αίθουσες του Μουσείου Μπενάκη που φιλοξενούν 160 έργα από τη Συλλογής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οδοιπορικό του TOC στην έκθεση των συλλογών της TτΕ

Εκατόν εξήντα έργα διανεμημένα σε 16 αίθουσες των χώρων του Μουσείου της οδού Πειραιώς - με εναργή χρώματα να διαχωρίζουν τις 3 διαφορετικές ενότητες της έκθεσης - «αφηγούνται» την ιστορία μιας συλλογής που ξεκίνησε να συγκροτείται από το 1928 και σήμερα φθάνει τα 3.000 έργα. Ο λόγος για τη συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος, αντιπροσωπευτικά δείγματα της οποίας φιλοξενούνται από την Τετάρτη 14 Μαρτίου στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς) στην έκθεση με τίτλο «Τόποι Αναφοράς- Από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος».

Η έκθεση πραγματοιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 90 ετών από την έναρξη λειτουργίας της Τράπεζας της Ελλάδος, από το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας και το Μουσείο Μπενάκη.

Παρουσιάζονται κυρίως έργα παραστατικής ζωγραφικής, χαρακτικής αλλά και γλυπτά (σ.σ. στην έκθεση παρουσιάζεται μόνο ένα γλυπτό, του Γιαννούλη Χαλεπά) σε μια προσπάθεια η Τραπεζα να αποκτήσει ένα πιο εξωστρεφές προφίλ.

Οδοιπορικό του TOC στην έκθεση των συλλογών της TτΕ
Γ. Ιακωβίδης, Η κόρη με τα ρόδα

Κι ήταν ο διευθυντής του Κέντρου Πολιτισμού της ΤτΕ, Παναγιώτης Παναγάκης, που αποκάλυψε στο TheTOC το τεράστιας δυσκολίας εγχείρημα της μεταφοράς μερικών από τα μεγαλύτερα έργα της έκθεσης, όπως ο εμβληματικός πίνακας «Η αποβίβαση του Καραϊσκάκη στο Φάληρο», έργο του 1875 με «γιγαντιαίες» διαστάσεις, 1,5 μέτρα ύψος, 2,73 μέτρα πλάτος.

Μεταξύ άλλων μας είπε στην αίθουσα που είναι αφιερωμένη στον Κωνσταντίνο Βολανάκη με 9 έργα του θαλασσογράφου του 19ου αιώνα για το συγκεκριμένο πίνακα:

«Αυτός ο πίνακας βρίσκεται στο κεντρικό κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος (Το εμβληματικό κτήριο στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Πανεπιστημίου, Ομήρου, Εδουάρδου Λω και Σταδίου). Η μεταφορά αυτής της ελαιογραφίας σε καμβά είναι από μόνη της μια πάρα πολύ σημαντική επιχείρηση. Πρόκειται για ένα εγχείρημα πολύ σύνθετο κι αναφέρομαι στο τεχνικό κομμάτι. Επρεπε να οργανωθεί μια επιχείρηση να κατέβει αυτός ο πίνακας που βρίσκεται στον ψηλότερο όροφο του κτηρίου, στον ξενώνα που "βλέπει" προς την οδό Σταδίου. Η μεταφορά αυτού του πίνακα έγινε πολύ αργά το βράδυ της Κυριακής ώστε να μην υπάρχει κίνηση: ΄Ενας γερανός στήθηκε στη συμβολή των οδών Ομήρου και Σταδίου, κι αυτός ο γερανός κατέβασε αυτό τον πίνακα που ζυγίζει πάνω από 150 κιλά».

Σύμφωνα με λεγόμενά του, «μπήκαμε στο Μουσείο Μπενάκη στις 28 Φεβρουαρίου. Οι κατασκευές αυτές στήθηκαν σε 4 μέρες. Ηταν ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο στο οποίο είχε τη συνδρομή της τεχνικής υπηρεσίας της ΤτΕ. Υπήρχαν συνεργεία το ένα πίσω από το άλλο. Χωρίς συντονισμένες ενέργειες δεν θα προλαβαίναμε».

Ιωάννης Αλταμούρας, Εξω από το λιμάνι
Ιωάννης Αλταμούρας, Εξω από το λιμάνι

Με τη σειρά της, η κριτικός τέχνης κι επιμελήτρια της έκθεσης, Χάρις Κανελλοπούλου, μας είπε:

«Αυτό που μου κέντρισε το ενδιαφέρον είναι το πως θα μπορούσα να διαμορφώσω ένα νέο χώρο σ' αυτό το αρχιτεκτονικό "Γ" που βρισκόταν μέσα στο Μουσείο Μπενάκη (οδός Πειραιώς). Μαζί με τη Ναταλία Μπούρα που επιμελήθηκε τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό σκεφτήκαμε πως θα μπορέσουμε να οργανώσουμε την έκθεση σε ενότητες κι οι ενότητες αυτές να δημιουργήσουν μια Μικρή Πινακοθήκη σε 16 δωμάτια μέσα στο Μουσείο».

Οπως συμπλήρωσε επίσης, τα έργα της έκθεσης καλύπτουν την περίοδο από τα μέσα του 19ου αιώνα και "περπατούν" μέσα στον 20ο. «Να γιατί μέσα απ' αυτά μπορούμε να δούμε πολλές και διαφορετικές πτυχές της νεοελληνικής τέχνης από την αρχή της κοσμικής ζωγραφικής μέχρι τις μέρες μας».

Θάλεια Φλωρά Καραβία, Μοναξιά
Θάλεια Φλωρά Καραβία, Μοναξιά

ΕΚΔΟΣΗ

Την έκθεση συνοδεύει η ομότιτλη έκδοση Τόποι αναφοράς. Από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία θα διατίθεται από το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη. Η Τράπεζα της Ελλάδος θα διαθέσει τα έσοδα από την πώληση του καταλόγου στο Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής «ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ», ένα εξειδικευμένο κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης και απασχόλησης ατόμων με νοητική υστέρηση.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις από την επιμελήτρια Χάρι Κανελλοπούλου, κατά τις ακόλουθες ημερομηνίες και ώρες:

Κυριακή, 1 Απριλίου 2018, ώρα 12:00

Κυριακή, 29 Απριλίου 2018, ώρα 12:00

Κυριακή, 20 Μαΐου 2018, ώρα 12:00


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Πρόσωπα και Εικόνες. Από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος

Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες από Δ' Δημοτικού έως Γ' Λυκείου θα πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή από τις 16 Μαρτίου έως τις 18 Μαΐου στο πλαίσιο της έκθεσης Τόποι αναφοράς. Από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Χάρη στη γενναιόδωρη χορηγία της Τράπεζας της Ελλάδος, το εκπαιδευτικό έντυπο ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ. Πρόσωπα και Εικόνες. Από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος θα διατίθεται στους μαθητές δωρεάν.

Πληροφορίες και κρατήσεις: Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, Δευτέρα - Πέμπτη, 10:00-14:00, T 210 3671067-69.

ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ

Στο Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη, καθώς και στο www.benakishop.gr, θα πωλούνται χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα, εμπνευσμένα από έργα της έκθεσης.

Κ. Μαλέας Μονεμβασιά (Σπίτια στη Μονεμβασιά)
Κ. Μαλέας Μονεμβασιά (Σπίτια στη Μονεμβασιά)

(Στην κεντρική φωτογραφία: «Σημαιοστόλιστα πλοία», Κ. Βαλανάκης).

Ο λόγος του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, στα πρόσφατα εγκαίνια της έκθεσης παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου:

«Φέτος, η Τράπεζα της Ελλάδος συμπληρώνει 90 χρόνια λειτουργίας. Ιδρύθηκε το 1927, βάσει ενός Παραρτήματος του Πρωτοκόλλου της Γενεύης και άρχισε να λειτουργεί στην Αθήνα τον Μάιο του 1928. Σήμερα διατηρεί 17 Υποκαταστήματα, 32 Πρακτορεία και 5 Θυρίδες σε όλη την Ελλάδα.

Από τον Ιανουάριο 2001 η Τράπεζα είναι μέλος του Ευρωσυστήματος και συμβάλλει με τη δράση της στη χάραξη και την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής του στη ζώνη του ευρώ. Η Τράπεζα εφαρμόζει τη νομισματική πολιτική του Ευρωσυστήματος στη χώρα μας και συμβάλλει καταλυτικά στη σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Σύμφωνα με το Καταστατικό της, πρωταρχικός στόχος της είναι η διασφάλιση της σταθερότητας του γενικού επιπέδου των τιμών. Ουσιαστικά λοιπόν, επαγρυπνεί για βασικά θέματα της εγχώριας οικονομικής πραγματικότητας και συνδράμει στη διαμόρφωσή της.

Δίπλα στη σημασία του ρόλου της για την οικονομία, η Τράπεζα αναγνωρίζει και τη σημασία της αποστολής της ως θεματοφύλακα της ιστορίας. Γι’ αυτό και συλλέγει, από την έναρξη της λειτουργίας της, τεκμήρια και έργα τέχνης που εμπλουτίζουν τα αρχεία και τις συλλογές της, διαφυλάττοντας τα ίχνη κατ’ αρχήν της οικονομικής και πολιτικής εξέλιξης της χώρας αλλά και, αλληλένδετα, της κοινωνικής και πολιτιστικής έκφρασής της. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η Τράπεζα της Ελλάδος συνιστά έναν τόπο αναφοράς και μια δεξαμενή ιστορικής μνήμης.

Η επέτειος των 90 ετών μάς έδωσε την αφορμή να δημιουργήσουμε έναν ακόμη τόπο αναφοράς: αυτήν εδώ την έκθεση έργων τέχνης με τίτλο Τόποι αναφοράς – Από τη συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος. Την έκθεση διοργάνωσε το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας, το οποίο είναι υπεύθυνο, μεταξύ άλλων, και για τη Συλλογή έργων τέχνης μας. Τα περίπου 160 έργα τέχνης που παρουσιάζονται στην έκθεση επιλέχθηκαν από την επιμελήτριά της, κα Χάρι Κανελλοπούλου, επειδή αντανακλούν διαχρονικές αξίες και ιστορικούς συμβολισμούς, ενώ παράλληλα φέρνουν στο προσκήνιο ενδιαφέρουσες πτυχές και ορόσημα της καλλιτεχνικής, αλλά και της γενικότερης, ελληνικής ιστορίας.

Προβάλλοντας ως σημεία αναφοράς κύριες θεματικές που απασχόλησαν κατά καιρούς και στο διηνεκές τους Έλληνες καλλιτέχνες – την αρχαιότητα, τον καθημερινό κόσμο, το τοπίο – η έκθεση αναδεικνύει, εντέλει, και την ίδια τη Συλλογή ως έναν τόπο αναφοράς ιδεών που αφορούν την πολιτισμική ταυτότητα της Ελλάδας, όχι μόνον σε σχέση με την εποχή της εμφάνισής τους αλλά και με διαχρονική ισχύ.

Η επιλογή της Τράπεζας να δημιουργήσει μία Συλλογή με έργα τέχνης Ελλήνων καλλιτεχνών μαρτυρεί το ενδιαφέρον, την πίστη και τη δέσμευσή της στην προστασία και την ενίσχυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, αλλά και το στόχο της να συμβάλλει στη διαφύλαξη και την προώθηση της εγχώριας εικαστικής ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς».

Δείτε φωτογραφίες από τα εγκαίνια:

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρετά τον πρώην Πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο. Αριστερά ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, πρέσβης ε.τ. Γεώργιος Γεννηματάς
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρετά τον πρώην Πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο. Αριστερά ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, πρέσβης ε.τ. Γεώργιος Γεννηματάς

Η νέα πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη Ειρήνη Γερουλάνου υποδέχεται τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Στο μέσον ο Ακαδημαϊκός Άγγελος Δεληβορριάς και δεξιά ο διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος Παναγιώτης Παναγάκης
Η νέα πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη Ειρήνη Γερουλάνου υποδέχεται τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Στο μέσον ο Ακαδημαϊκός Άγγελος Δεληβορριάς και δεξιά ο διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος Παναγιώτης Παναγάκης

Κατάμεστο το Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς τη βραδιά των εγκαινίων
Κατάμεστο το Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς τη βραδιά των εγκαινίων

Χάρις Κανελλοπούλου, Παναγιώτης Παναγάκης, Προκόπης Παυλόπουλος, Γιάννης Στουρνάρας
Χάρις Κανελλοπούλου, Παναγιώτης Παναγάκης, Προκόπης Παυλόπουλος, Γιάννης Στουρνάρας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπροστά από το μοναδικό γλυπτό της έκθεσης: την «Κεφαλή Σατύρου» του Γιαννούλη Χαλεπά.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπροστά από το μοναδικό γλυπτό της έκθεσης: την «Κεφαλή Σατύρου» του Γιαννούλη Χαλεπά.

Γιάννης Στουρνάρας, η σύζυγός του Λίνα Νικολοπούλου και η επιμελήτρια της έκθεσης Χάρις Κανελλοπούλου
Γιάννης Στουρνάρας, η σύζυγός του Λίνα Νικολοπούλου και η επιμελήτρια της έκθεσης Χάρις Κανελλοπούλου

Ο διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος Παναγιώτης Παναγάκης δείχνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την εφαρμογή audio guide, μέσω της οποίας ο επισκέπτης της έκθεσης παίρνει πληροφορίες για τα έργα μέσα από το κινητό του.
Ο διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος Παναγιώτης Παναγάκης δείχνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την εφαρμογή audio guide, μέσω της οποίας ο επισκέπτης της έκθεσης παίρνει πληροφορίες για τα έργα μέσα από το κινητό του.

Από αριστερά: Ειρήνη Γερουλάνου, Γιάννης Στουρνάρας, Προκόπης Παυλόπουλος, η επιμελήτρια της έκθεσης Χάρις Κανελλοπούλου, Παναγιώτης Παναγάκης και Δημήτρης Σεβαστάκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
Από αριστερά: Ειρήνη Γερουλάνου, Γιάννης Στουρνάρας, Προκόπης Παυλόπουλος, η επιμελήτρια της έκθεσης Χάρις Κανελλοπούλου, Παναγιώτης Παναγάκης και Δημήτρης Σεβαστάκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Δείτε το βίντεο:

(Μοντάζ: Βαγγέλης Παπουτσής)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ο πιο πολυσυζητημένος Έλληνας σκηνοθέτης αυτή τη στιγμή και όλες οι ταινίες του σε σειρά

Μια αναδρομή στη φιλμογραφία του τολμηρού Έλληνα σκηνοθέτη, του οποίου η "Σπασμένη Φλέβα", που προβάλλεται αυτή τη στιγμή με μεγάλη επιτυχία στις αίθουσες, ενθουσίασε θεατές και κριτικούς.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ 19 Σεπ 2025 | 15:50

Ξεπέρασαν τα 12 δισ. ευρώ τα έσοδα από τον τουρισμό στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2025

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, τα έσοδα από τον τουρισμό το πρώτο επτάμηνο του 2025 αυξήθηκαν κατά 12,5%

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ 19 Σεπ 2025 | 07:17

Γιατί και η ΤτΕ επιμένει στην πρόωρη αποπληρωμή "ακριβού" χρέους

Η Ελλάδα θα συνεχίσει και φέτος να αποπληρώνει παλιό και ακριβό χρέος στην Ευρωζώνη, απομακρύνοντας σιγά-σιγά πιθανές συνέπειες από μια νέα κρίση χρέους.

ΕΛΣΤΑΤ 21 Ιουλ 2025 | 16:29

ΤτΕ: Πλεόνασμα στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών τον Μάιο, για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια

Είναι ενδεικτικό ότι ο τομέας των υπηρεσιών, ιδίως του τουρισμού, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΤτΕ, εμφάνισε φέτος τον Μάιο πλεόνασμα 2,21 δισ

ΕΚΘΕΣΗ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ 19 Ιουν 2025 | 12:43

Τράπεζα της Ελλάδος: Στο 2,3% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2025 και 2% το 2026

Η ελληνική οικονομία έχει σημειώσει αξιόλογες επιτυχίες τα τελευταία χρόνια.

ΠΛΗΘΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΩΝ 19 Ιουν 2025 | 09:24

Τράπεζα της Ανατολής: Έφεση για την εκκαθάριση 93 χρόνια μετά - Το ιστορικό της υπόθεσης από το 1932

Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από το ερώτημα κατά πόσο τηρήθηκαν οι όροι της αρχικής συμφωνίας συγχώνευσης.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 17 Ιουν 2025 | 12:51

Στουρνάρας: Να γίνουν αλλαγές στη φορολογία υπέρ των μισθωτών - Αν κάποιοι αδικούνται, είναι εκείνοι

"Αυτήν τη στιγμή αν κάποιος αδικείται στην Ελλάδα, είναι ο μισθωτός. Άρα λοιπόν, αν γίνουν αλλαγές θα γίνουν υπέρ του μισθωτού, υπέρ της εργασίας."

ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΤΕ 22 Μαϊ 2025 | 18:59

Γιάννης Στουρνάρας: Το ευρώ θα μπορούσε να καταστεί το αντίπαλο δεος του δολαρίου

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας εξηγεί τι απαιτείται για να καταστεί το ευρώ το αντίπαλο δέος του δολαρίου

ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 12 Μαρ 2025 | 21:42

Η "τσαρίνα" που σκέφτεται ο Μητσοτάκης για το Οικονομικών - Ποια είναι η Χριστίνα Παπακωνσταντίνου

Έμπιστη του Γιάννη Στουρνάρα, του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος - Την εκτιμά απεριόριστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 24 Φεβ 2025 | 13:39

Τράπεζα της Ελλάδας: Ραγδαία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ελλάδα τα προσεχή δύο χρόνια

Τι προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα την επόμενη διετία

ΠΩΣ ΘΑ ΚΙΝΗΘΕΙ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ 20 Δεκ 2024 | 12:25

Ανάπτυξη 2,5% το 2025 προβλέπει η έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος

Συνολικά, η καθαρή συμβολή του εξωτερικού τομέα στο ΑΕΠ θα είναι ελαφρώς αρνητική τα επόμενα έτη.

"ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΥΡΥ ΦΑΣΜΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ" 10 Δεκ 2024 | 11:32

Στουρνάρας: Τα συστημικά πολιτικά κόμματα πρέπει να καλλιεργήσουν την κουλτούρα συναίνεσης

Για την ανάγκη δημιουργίας μιας κουλτούρας συναίνεσης μεταξύ των συστημικών πολιτικών κομμάτων, έκανε λόγο ο Γιάννης Στουρνάρας.

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 05 Δεκ 2025 | 12:24

Μποφίλιου - Χαρούλης: Κανονικά η παγκόσμια περιοδεία τους, με αλλαγή ονόματος - Η νέα αφίσα και η ανακοίνωση

Η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Γιάννης Χαρούλης ανακοίνωσαν εκ νέου την παγκόσμια περιοδεία τους, για την οποία έγινε τεράστια συζήτηση και προκλήθηκαν πολλές αντιδράσεις.

ΛΟΓΩ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ 05 Δεκ 2025 | 10:41

Μαρία Κάλλας: Αναβάλλεται η προβολή της ταινίας παρουσία της Μόνικα Μπελούτσι, στο Θέατρο Παλλάς

Αναβάλλεται λόγω κακοκαιρίας, η προβολή της ταινίας "Maria Callas Monica Bellucci: An Encounter / Μαρία Κάλλας - Μόνικα Μπελούτσι: Μια συνάντηση", παρουσία της Μόνικα Μπελούτσι στο Παλλάς.

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ 04 Δεκ 2025 | 15:59

Πέθανε ο θρυλικός κιθαρίστας Steve Cropper

Μυθική φυσιογνωμία της Stax Records, ο Steve Cropper έφυγε από τη ζωή στα 84 του

04 Δεκ 2025 | 14:30

"Ο Αλαντίν και τα Μαγικά Χριστούγεννα" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ο Αλαντίν και τα Μαγικά Χριστούγεννα μάς καλεί σε ένα ταξίδι όπου οι ευχές παίρνουν ζωή και το παραμύθι αρχίζει ξανά – εδώ, στο Μέγαρο, από τις 20 Δεκεμβρίου 2025 μέχρι και τις 11 Ιανουαρίου 2026.

ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 04 Δεκ 2025 | 14:10

"Ο Μότσαρτ και η μαγεία των Χριστουγέννων" από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Με τη μουσική διεύθυνση του καταξιωμένου μαέστρου Νίκου Χαλιάσα, η Ορχήστρα παρουσιάζει ένα πρόγραμμα που συνδυάζει διαχρονικά αριστουργήματα του κλασικού ρεπερτορίου με αγαπημένες μελωδίες των Χριστουγέννων.

ΘΕΑΤΡΟ ΟΔΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ 04 Δεκ 2025 | 10:58

"Το ημερολόγιο ενός τρελού": Η σπουδαία παράσταση του Στάθη Λιβαθινού επιστρέφει για 2η χρονιά

Το συγκλονιστικό πρωτοπρόσωπο αφήγημα του σπουδαίου Ρώσσου λογοτέχνη, παρουσιάζεται για 2η σεζόν και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, σε μια εντελώς νέα θεατρική προσέγγιση.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ 04 Δεκ 2025 | 10:30
ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ 03 Δεκ 2025 | 17:57

Κατεβάζουν αυλαία τα θέατρα στις 5 Δεκεμβρίου λόγω απεργίας των ηθοποιών - Ποιες παραστάσεις αναβάλλονται

Οι ηθοποιοί υπογραμμίζουν πως "δεν ανεχόμαστε άλλο να κάνουμε μήνες πρόβες χωρίς να τις πληρωνόμαστε και να βγάζουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ στο όνομα μας"

ΣΤΙΣ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 03 Δεκ 2025 | 16:27

Ίδρυμα Ευγενίδου: Εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του εθνικού ευεργέτη Ευαγγέλη Ζάππα

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου - Στο πλαίσιο αυτής, θα βραβευθεί για το έργο του το Ίδρυμα Ευγενίδου

ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ 03 Δεκ 2025 | 11:09

Ξεχωριστά προγράμματα από την ΕΡΤ για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Η ΕΡΤ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, παρουσιάζει ξεχωριστά προγράμματα, στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο και στις ψηφιακές πλατφόρμες.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 02 Δεκ 2025 | 23:47

Ο Σταύρος Ξαρχάκος στηρίζει τον γιο του Μάνου Χατζιδάκι: Αγνόησαν προκλητικά τη βούλησή του - Τα υπόλοιπα είναι κουτσομπολιό

"Θα μπορούσαν οι παραγωγοί να προχωρήσουν διαφορετικά τις συναυλίες τους", έγραψε ο Σταύρος Ξαρχάκος, παίρνοντας θέση στη διαμάχη που ξέσπασε

02 Δεκ 2025 | 17:03

"Μια βραδιά στη Λιλιπούπολη" από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Οι "Μουσικοί Περίπατοι" της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών θυμούνται και ξαναζωντανεύουν τη θρυλική ραδιοφωνική εκπομπή τού Τρίτου Προγράμματος "Εδώ Λιλιπούπολη".

«ΠΑΙΞΕ ΡΕ ΦΙΛΕ ΜΠΑΛΑ» 02 Δεκ 2025 | 16:43

O Σταμάτης Κραουνάκης γράφει για τον Γιώργο Νταλάρα - To νέο ζεϊμπέκικο εμπνευσμένο από τη ζωή του ερμηνευτή

Ο Σταμάτης Κραουνάκης εμπνέεται από τη ζωή και την πορεία του Γιώργου Νταλάρα και γράφει ένα νέο ζεϊμπέκικο με τίτλο "Παίξε ρε φίλε μπάλα"

ΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ 02 Δεκ 2025 | 15:01

Μέγαρο Μουσικής: Les Arts Florissants: Ορατόριο των Χριστουγέννων - Η Θεία γέννηση μέσα από τη μουσική του Μπαχ

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου | 20:30 | Αίθουσα Χρ. Λαμπράκης - Η προπώληση έχει αρχίσει

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΚΑΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ 02 Δεκ 2025 | 14:59

Ακυρώθηκε η συνέντευξη Τύπου για την περιοδεία Μποφίλου - Χαρούλη - Το "μπλόκο" από τον γιο του Χατζιδάκι

Ακυρώνεται η προγραμματισμένη αυριανή συνέντευξη Τύπου για το συναυλιακό project - Θα πραγματοποιηθεί η πρεμιέρα στις 10 Ιανουαρίου στο Άμστερνταμ.

02 Δεκ 2025 | 10:15

Οι 5+1 λόγοι που αποδεικνύουν ότι ο Sir Rod Stewart είναι ένας ζωντανός θρύλος

Καθώς η μεγάλη στιγμή πλησιάζει και ο μοναδικός Sir Rod Stewart ετοιμάζεται για την πρώτη του εμφάνιση στην Ελλάδα, μπαίνουμε στο κλίμα με μερικά από τα πιο απίθανα facts

ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΤΡΙΑΡΙΔΗ 02 Δεκ 2025 | 10:02

Επιζών από το ναυάγιο της Πύλου παρέλαβε το βραβείο Δραματουργίας "Κάρολος Κουν" - Το έργο είναι εμπνευσμένο από εκεί

Στο έργο του Θανάση Τριαρίδη με τίτλο "Να ξέρετε πως αυτό που ακούτε είναι σφύριγμα τρένου" απονεμήθηκε το βραβείο Δραματουργίας Ελληνικού Έργου των Βραβείων "Κάρολος Κουν".

ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑ 02 Δεκ 2025 | 07:05

Τα βραβεία "Κάρολος Κουν" και Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής στο εμβληματικό Θέατρο Ολύμπια - Ολοι οι νικητές

Στο εμβληματικό θέατρο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο "Μαρία Κάλλας", πραγματοποιήθηκε η Τελετή Απονομής των Βραβείων "Κάρολος Κουν", καθώς και των Βραβείων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής.

ΠΟΣΑ ΠΟΥΛΗΣΕ 01 Δεκ 2025 | 17:09

"Σπασμένη Φλέβα": Εσπασε τα κοντέρ η ταινία του Γιάννη Οικονομίδη - Πόσα εισιτήρια πούλησε μέσα σε τέσσερις ημέρες

Οι αίθουσες γέμισαν από κόσμο που έσπευσε να δει τη νέα, πολυσυζητημένη ταινία του Γιάννη Οικονομίδη, με πρωταγωνιστή τον Βασίλη Μπισμπίκη

ΑΠΟ ΤΙΣ 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ 20 ΜΟΝΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ 01 Δεκ 2025 | 17:02

Oι πρώτες φωτογραφίες από την πολυαναμενόμενη παράσταση "Λόλα"

Η θρυλική ηρωίδα της Τρούμπας που ενσάρκωσε μοναδικά η Τζένη Καρέζη, η Λόλα, ζωντανεύει ξανά με πάθος και ένταση

TΟΥ ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΦΙΛΙΠ 01 Δεκ 2025 | 16:51

"MIRACULOUS": Η δημοφιλής σειρά κινουμένων σχεδίων ζωντανεύει στη θεατρική σκηνή

Ένα φαντασμαγορικό μιούζικαλ για όλη την οικογένεια.

ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ 7-4 01 Δεκ 2025 | 16:30

Ο Κάλουμ Τέρνερ το φαβορί των στοιχηματικών εταιρειών για τον ρόλο του Τζέιμς Μποντ

Ο Ντάνιελ Κρεγκ παραιτήθηκε από τον ρόλο πριν από τέσσερα χρόνια και όπως αναφέρθηκε οι παραγωγοί αναζητούν "έναν άγνωστο" ηλικίας 20-30 ετών.

ΩΡΑ ΓΙΑ ΘΕΑΤΡΟ! 01 Δεκ 2025 | 11:03

Πάμε θέατρο: 6+1 παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα τον Δεκέμβριο και δεν πρέπει να χάσεις με τίποτα

Ο τελευταίος μήνας του χρόνου φέρνει μαζί του όχι μόνο τη γιορτινή ατμόσφαιρα, αλλά και νέες θεατρικές αφίξεις που αξίζει να μπουν στην ατζέντα σου.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΙΟΠ 01 Δεκ 2025 | 10:04

Το επάγγελμα της μοδίστρας μέσα από προφορικές μαρτυρίες - Η καθημερινότητα, η κοινωνική θέση

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, οργανώνει εκδήλωση με θέμα "Το επάγγελμα της μοδίστρας μέσα από προφορικές μαρτυρίες"

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 88 ΕΤΩΝ 29 Νοε 2025 | 20:25

Πέθανε ο Τομ Στόπαρντ, σεναριογράφος των ταινιών "Μπραζίλ" και "Ερωτευμένος Σαίξπηρ"

Κέρδισε ένα Όσκαρ και μια Χρυσή Σφαίρα για το σενάριο της ταινίας "Ερωτευμένος Σαίξπηρ"

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΓΥΡΟΤΕΧΝΙΑΣ 29 Νοε 2025 | 09:55

Εκεί όπου η παράδοση λάμπει: Ανακαλύπτοντας την αργυροτεχνία των Ιωαννίνων σε ένα μουσείο κόσμημα [εικόνες]

Στεγασμένο στο Ιτς Καλέ, το εσωτερικό φρούριο του Κάστρου των Ιωαννίνων, το μουσείο εντάσσεται αρμονικά στο ιστορικό τοπίο, συνδυάζοντας τη μνήμη του τόπου με τη σύγχρονη μουσειολογική προσέγγιση.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 29 Νοε 2025 | 09:28

Χριστούγεννα στο Μέγαρο: Το πρόγραμμα των φετινών εορταστικών εκδηλώσεων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών προσκαλεί το κοινό του και φέτος σε ένα λαμπερό Χριστουγεννιάτικο ταξίδι, γεμάτο τέχνη, συγκίνηση και μαγεία, από τις 16 Δεκεμβρίου 2025.

ΣΤΟ ΠΤΙ ΠΑΛΑΙ 29 Νοε 2025 | 09:20

"Μια ζωή": Εξαντλούνται τα τελευταία εισιτήρια για τον συγκλονιστικό μονόλογο της Νένας Μεντή

Ο επιτυχημένος θεατρικός μονόλογος "Μια ζωή" του Πέτρου Ζούλια, με τη Νένα Μεντή, συνεχίζει να κατακτά το κοινό στο Πτι Παλαί.

ΑΠΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ 28 Νοε 2025 | 20:02

"Ο Έρωτας γράφεται": Μία ελληνική ρομαντική κομεντί έρχεται στους κινηματογράφους

Ένα απολαυστικό ταξίδι γεμάτο παρεμβατικούς φίλους, οικογενειακές ανατροπές και πολύ χιούμορ.

28 Νοε 2025 | 14:55

Μια έκθεση γεμάτη ιστορίες

Από την έκδοση Ελληνικαί Εθνικαί Ενδυμασίαι, στις πολλαπλές αφηγήσεις για την κοινωνία του Μεσοπολέμου

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ 28 Νοε 2025 | 12:01

Ο Θέμης Καραμουρατίδης στηρίζει Μποφίλιου - Χαρούλη: "Η μουσική του Χατζιδάκι δεν μας ανήκει, είναι πάνω από όλους"

Θέση στο ζήτημα που έχει προκύψει τις τελευταίες και έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, σχετικά με τη διαχείριση του έργου του Μάνου Χατζιδάκι, πήρε ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Θέμης Καραμουρατίδης.

ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ 28 Νοε 2025 | 08:12

Black Friday και στο θέατρο: Οι 5 κορυφαίες παραστάσεις με προσφορές, μην τις χάσετε

Οι πέντε παραστάσεις που συμμετέχουν στην προσφορά - Η προσφορά ισχύει μόνο για online αγορές που θα πραγματοποιηθούν από Πέμπτη 27/11 έως Σάββατο 29/11.

ΞΕΚΑΘΑΡΟΙ ΟΙ ΙΒΗΡΕΣ 27 Νοε 2025 | 23:03

Eurovision 2026: Απέσυρε τη συμμετοχή της και η Ισπανία λόγω Ισραήλ - Ακολουθεί τα βήματα της Σλοβενίας

"Η Eurovision είναι διαγωνισμός, τα ανθρώπινα δικαιώματα όχι", τονίζει η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Ισπανίας

ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 27 Νοε 2025 | 16:50
ΜΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ 27 Νοε 2025 | 16:40

"Τα μαγικά Χριστούγεννα του Πινόκιο" στο Christmas Theater

Η παράσταση σε σκηνοθεσία του Φωκά Ευαγγελινού, ζωντανεύει έναν παραμυθένιο κόσμο, γεμάτο φως, όνειρα και εντυπωσιακές εικόνες

ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΓΕΓΟΝΟΣ 27 Νοε 2025 | 11:36

Παγκόσμια ονόματα της λογοτεχνίας έρχονται στην Αθήνα στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας

Η Τεχνόπολη γίνεται σημείο συνάντησης για συγγραφείς, δημοσιογράφους και ανθρώπους όλων των ηλικιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό που παρακολουθούν στενά τη λογοτεχνία, την τέχνη, την ιστορία, τις κοινωνικές αλλαγές και τις καινούργιες ιδέες.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ 27 Νοε 2025 | 09:52

Η Ρεμπούτσικα στηρίζει τον γιο Χατζιδάκι απέναντι σε Μποφίλιου - Χαρούλη: "Δεν υπάρχει σεβασμός, μόνο συμφέρον"

Πάνω στο θέμα τοποθετήθηκε και η Ευανθία Ρεμπούτσικα, αναφέροντας πως η μουσική του Μάνου Χατζιδάκι "απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται".

26 Νοε 2025 | 17:30

Έκθεση ΑΦΗγήματα: Η ΑΦΗ collective στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη

Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη είναι ένας ζωντανός οργανισμός μάθησης, δημιουργικότητας και διαπολιτισμικού διαλόγου—ένας χώρος όπου η ιστορία εμπνέει το παρόν και το μέλλον.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 26 Νοε 2025 | 15:53

Μπογιόπουλος για Γιώργο Χατζιδάκι: "Οι διαφημίσεις με τραγούδια του Μάνου ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές του;"

Το "μπλόκο" στην παγκόσμια περιοδεία για τα 100 χρόνια από τη γέννηση Μίκη Θεοδωράκη και Μάνου Χατζιδάκι

26 Νοε 2025 | 13:25

"Η Γέφυρα του Ρεμπέτη": Θεατρικό αφήγημα για τη ζωή του Ανέστη Δελιά και της γυναίκας που τον σημάδεψε

Ο Ανέστης, ένα παιδί που βρέθηκε στα λασπόνερα του Πειραιά,μετά την καταστροφή της Σμύρνης. Έμαθε μπουζούκι κι έσμιξε με τον Μάρκο,τον Μπάτη,και τον Στράτο.

ΣΤΙΣ 19:00 26 Νοε 2025 | 12:29

Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ ζωντανεύει το Σάββατο σε μια λαμπερή γιορτή με ελεύθερη είσοδο

Η λαμπερή γιορτή, με οικοδέσποινα την Ευγενία Σαμαρά σηματοδοτεί την έναρξη του Χριστουγεννιάτικου Κόσμου του ΚΠΙΣΝ και έχει ελεύθερη είσοδο για όλους και όλες.

ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ 26 Νοε 2025 | 11:21

Από την Αυστρία σε έναν νέο κόσμο: Ένα μουσικό ταξίδι με φλάουτο και έγχορδα

Το φιλόξενο Μουσείο Μπενάκη ανοίγει και πάλι της πόρτες του για τους "Μουσικούς Περιπάτους" της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών

ΣΤΟΝ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟ 26 Νοε 2025 | 10:56

"Λόλα": Η ταινία-σταθμός του ελληνικού σινεμά, για μία μοναδική προβολή στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Η Λόλα σε σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου και φωτογραφία Νίκου Καβουκίδη - που φλερτάρει εδώ με τον εξπρεσιονισμό, υπογραμμίζοντας φωτιστικά τις αντιθέσεις του ασπρόμαυρου - την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου στην Ταινιοθήκη.

25 Νοε 2025 | 18:32

Ρώμη: Για πρώτη φορά ελληνική παράσταση ανεβαίνει στο ιστορικό Off/Off Theatre

Για πρώτη φορά ελληνική παράσταση εντάσσεται στο ρεπερτόριο του ιστορικού ιταλικού θεάτρου "OFF/OFF THEATRE" στη διάσημη πλατεία Campo de’ Fiori στο κέντρο της Ρώμης.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ 25 Νοε 2025 | 17:00

Σημαντική αλλαγή για την παράσταση "CLEANSED" σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Πρέπει να το γνωρίζουν όσοι έχουν προμηθευτεί εισιτήρια για την παράσταση.

ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΛΛΑΣ 25 Νοε 2025 | 16:55

Η Μόνικα Μπελούτσι επιστρέφει τον Δεκέμβριο στην Αθήνα ως Μαρία Κάλλας

Η ταινία θα προβληθεί στην Αθήνα για πρώτη φορά, με αφορμή τα γενέθλια της Μαρίας Κάλλας την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Παλλάς, παρουσία της Ιταλίδας σταρ.

WISE GREECE 25 Νοε 2025 | 14:50

Ένα mural αφιερωμένο στη "Συνεργασία για τους Στόχους" των Ηνωμένων Εθνών

Το έργο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο μιας πολυεπίπεδης συνεργασίας μεταξύ οργανισμών, δημιουργών και υποστηρικτών, με στόχο να αναδείξει μέσα από την τέχνη τη βαθιά αξία της ενότητας, της συνέργειας και της συλλογικής δράσης.

25 Νοε 2025 | 14:22

"Ιn Motion: Ένα άγαλμα που το ’σκασε'" στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Μετά τη μεγάλη επιτυχία στην Εθνική Γλυπτοθήκη, η in situ παιδική παράσταση In Motion: Ένα άγαλμα που το ’σκασε, επιστρέφει σε νέα εκδοχή στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

25 Νοε 2025 | 14:20

"Ο Αρχαίος Πειραιάς": Μια εντυπωσιακή διαδραστική τριήμερη θεματική περιήγηση

Στις 26, 27 και 28 Νοεμβρίου και με ελεύθερη είσοδο, οι μοναδικές αυτές δράσεις αναδεικνύουν τρία εμβληματικά σημεία της αρχαίας πόλης του Πειραιά.

ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ 24 Νοε 2025 | 23:44

Eurovision 2026: Η Σλοβενία αποσύρει τη συμμετοχή της λόγω Ισραήλ

Η Σλοβενία δεν προγραμματίζει να συμμετάσχει στη Eurovision 2026, λόγω του ότι το Ισραήλ θα εκπροσωπηθεί κανονικά στον διαγωνισμό

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 24 Νοε 2025 | 19:04

Ο θετός γιος του Μάνου Χατζιδάκι μπλοκάρει την περιοδεία Μποφίλιου - Χαρούλη: "Εκτός Χατζιδακικού ήθους"

"Η συγκεκριμένη πρόταση απορρίφθηκε ρητά διότι δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές του Μάνου Χατζιδάκι" αναφέρει ο Γιώργος Χατζηδάκις

ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 24 Νοε 2025 | 16:31

Άλκηστης Κυριαζοπούλου: Μία εικαστική έκθεση για τη χαμένη αθωότητα

Η ταλαντούχα ζωγράφος στη δεύτερη ατομική της έκθεση βλέπει με νέα ματιά τους αγαπημένους της ήρωες κινουμένων σχεδίων, τους οποίους μεταφέρει στη σύγχρονη πραγματικότητα

ΣΤΙΣ 15 & 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2025 24 Νοε 2025 | 14:21

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου τον Δεκέμβριο στο Παλλάς

Στη σκηνή του Παλλάς θα βρεθούν σπουδαίοι καλλιτέχνες και φίλοι του τραγουδοποιού

ΒΙΒΛΙΟ ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΟΥΡΟΥΤΗ 24 Νοε 2025 | 10:47

Θεσσαλονίκη: Η αραβοϊσραηλινή σύγκρουση μέσα από την ιστορία, τη διπλωματία και την πολιτική

Η αραβοϊσραηλινή σύγκρουση παραμένει μία από τις πιο σύνθετες και πολυεπίπεδες αντιπαραθέσεις του σύγχρονου διεθνούς συστήματος.

Η ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ 23 Νοε 2025 | 13:27

Η κόντρα Νικολόπουλου με τον Καζαντζίδη για 35 τραγούδια: Μυθοπλασία το ''Υπάρχω'', δύσκολος και καχύποπτος

Ο Χρήστος Νικολόπουλος , αναφέρθηκε ανοιχτά στη διαμάχη τους αλλά και στην προσωπικότητα του Καζαντζίδη

ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ 23 Νοε 2025 | 11:05

"Jean Paul Gaultier Catwalk": Οι εντυπωσιακές γυναικείες κολεξιόν του από το 1976 μέχρι το 2020 σε έναν τόμο

Ένας από τους κύριους πυλώνες της δουλειάς του είναι να βρίσκει την ομορφιά εκεί που οι άλλοι δεν την έβρισκαν

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 23 Νοε 2025 | 08:30

O Νίκος Φλώρος στο TheTOC: "Για εμένα ο αγώνας είναι η επιτυχία" - Οι διάσημοι που θαυμάζουν τα έργα του

Ο Έλληνας γλύπτης και εικαστικός δεν στέκεται στη διεθνή αναγνώριση ούτε στις τιμητικές διακρίσεις - Συνεχίζει να δημιουργεί

ΣΤΑ 91 ΤΗΣ 22 Νοε 2025 | 10:12

Ιταλία: Πέθανε η Ορνέλα Βανόνι - Από τις γνωστότερες προσωπικότητες της ιταλικής μουσικής

Από τις γνωστότερες προσωπικότητες της ιταλικής μουσικής, ήταν επίσης ηθοποιός και τηλεοπτική παρουσιάστρια

ΑΠΟ 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΘΗΣΕΙΟΝ 21 Νοε 2025 | 12:07

O Γιάννης Νταλιάνης σκηνοθετεί την "Ήμερη" του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

Η παράσταση επιχειρεί μια σύγχρονη, εσωτερική ανάγνωση πάνω στην έννοια της πτώσης — σωματικής, ηθικής και υπαρξιακής.

ΘΛΙΨΗ 20 Νοε 2025 | 22:28

Έφυγε από τη ζωή ο θρυλικός μπασίστας των Stone Roses, Gary "Mani" Mounfield στα 63 του χρόνια

Ο Mani υπήρξε ο καθοριστικός, εμβληματικός μπασίστας των Stone Roses και στη συνέχεια επί χρόνια μέλος των Primal Scream

ΠΕΝΘΟΣ ΣΤΟΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΧΩΡΟ 20 Νοε 2025 | 20:32

Πέθανε ο σπουδαίος χορογράφος Δημήτρης Ιβάνωφ

Οι συνεργάτες του Δημήτρη Ιβάνωφ τον περιγράφουν ως έναν άνθρωπο που σεβόταν την εποχή, αγαπούσε βαθιά τους καλλιτέχνες και τίμησε τη γενιά του

ΣΕ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΙΔΗ 20 Νοε 2025 | 16:10

Το "Κέικ": Μια γλυκόπικρη κωμωδία στο θέατρο "Εμπορικόν"

Ένα θεατρικό σύμπαν ξεδιπλώνεται επί σκηνής, γεμάτο αλήθειες, παρεξηγήσεις, λεπτό χιούμορ και απρόσμενες στιγμές τρυφερότητας.

ΤΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ ΤΟΥ ΜΟΛΙΕΡΟΥ 20 Νοε 2025 | 15:47

"Ο Ταρτούφος" με τον Γιάννη Τσορτέκη ζωντανεύει στη σκηνή του θεάτρου Αλκυονίς

Το αριστούργημα του Μολιέρου παρουσιάζεται υπό τη σκηνοθετική ματιά της Έλενας Μαυρίδου.

"ΟΒΟΛΟΣ" 20 Νοε 2025 | 12:43

Αυτή είναι η νέα ταινία με πρωταγωνιστή τον Πάνο Βλάχο - Η υπόθεση, το καστ, πρώτες φωτό από τα γυρίσματα

Τα πρώτα γυρίσματα της ταινίας με τον Πάνο Βλάχο ξεκίνησαν ήδη, σηματοδοτώντας την έναρξη ενός ακόμη φιλόδοξου εγχειρήματος με εξαιρετικό καστ ηθοποιών.

20 Νοε 2025 | 11:42

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ Ι: Ομαδική έκθεση στο KYPSÈLIS

Εγκαίνια: Σάββατο, 22 Νοεμβρίου 2025, στις 19:00, στο KYPSÈLIS³ (Κυψέλης 3, Αθήνα) - Διάρκεια έκθεσης: 22.11 - 28.11.2025, 18:00 - 22:00

COSMOTE TV 20 Νοε 2025 | 08:23

"ΡΙΦΙΦΙ": Στις 15 Δεκεμβρίου η πρεμιέρα της νέας σειράς του Σωτήρη Τσαφούλια

Το "ΡΙΦΙΦΙ" είναι νέα σειρά 6 επεισοδίων, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσαφούλια και σενάριο Βασίλη Ρίσβα και Δήμητρας Σακαλή.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ 19 Νοε 2025 | 20:40

Γιάννης Σμαραγδής: Η συγκλονιστική εξομολόγηση για την απώλεια της συζύγου του - "Επεσα στα πατώματα, 6 μήνες κοίταζα το ταβάνι"

Μαζί με την σύζυγό του, Ελένη Σμαραγδή έζησαν 54 χρόνια. Η απώλειά της, όπως θα πει, τον διέλυσε.

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 18 Νοε 2025 | 22:57

Οι Deep Purple ξανά στην Ελλάδα για συναυλία - Τον Οκτώβριο του 2026 στο κλειστό του ΟΑΚΑ

Οι θρύλοι της rock έρχονται ξανά για live στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της επερχόμενης περιοδείας τους

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ 18 Νοε 2025 | 16:34

Αφοπλιστική η Γλυκερία: "Έχω αποφασίσει να είμαι καλά με τον εαυτό μου - Έχω συγχωρήσει τους πάντες"

"Ο καθένας έχει την άποψή του, εκφράζεται όπως επιθυμεί, άλλος για τα likes ή από κακία γιατί δεν έχουν καθαρίσει το μέσα τους"

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ 18 Νοε 2025 | 11:35

"Μνήμη | Λήθη": Μια παράσταση για τη σχέση του ανθρώπου με τον χρόνο, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Η παράσταση "Μνήμη | Λήθη" σε κείμενα του Δημήτρη Δημητριάδη, διερευνά τη σχέση του Ανθρώπου με τον Χρόνο και τα όρια της ύπαρξής του.

ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ 18 Νοε 2025 | 11:21

Μητσιάς, Κότσιρας, Μπάσης & Νέγκα τραγουδούν τα λαϊκά του Θάνου Μικρούτσικου, στο Θέατρο Παλλάς

Στις 7 Ιανουαρίου 2026 τα τραγούδια του Θάνου, με έντονο λαϊκό αίσθημα, τραγούδια απρόβλεπτα αλλά και αναμενόμενα, θα μας ταξιδέψουν για άλλη μια φορά.

18 Νοε 2025 | 10:29

Ο σπουδαίος Tim Crouch στην Αθήνα – Ανοιχτή συζήτηση με το κοινό μετά την παράσταση "Ολική άμεση συλλογική επικείμενη επίγεια σωτηρία"

Ο κορυφαίος Βρετανός πειραματιστής Tim Crouch έρχεται στην Αθήνα από τον πολιτιστικό οργανισμό "Λυκόφως".

ΔΕΝ ΚΡΑΤΗΘΗΚΕ 17 Νοε 2025 | 15:17

Η Ντακότα Τζόνσον αυτοπροτάθηκε στον Λάνθιμο: Υπάρχουν κι άλλες ηθοποιοί… εκτός από την Έμα Στόουν

"Γνωρίζεις ότι υπάρχουν και άλλες ηθοποιοί, που είναι πραγματικά ταλαντούχες, ίσως και πολύ κοντά σου;", είπε η Ντακότα Τζόνσον στον Γιώργο Λάνθιμο

16 Νοε 2025 | 13:53

Ο σπουδαίος κινηματογραφιστής Βιμ Βέντερς στη Στέγη: "Η βαθύτερη πατρίδα είναι η γλώσσα", είπε απαγγέλλοντας Καβάφη

Ο Βιμ Βέντερς, ο πιο εμβληματικός Ευρωπαίος σκηνοθέτης της γενιάς του, βρέθηκε στην Αθήνα, στο πλαίσιο αφιερώματος στο έργο του που διοργανώνει η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

ΕΠΙΚΟ ΤΟ ΟΛΟ ΣΚΗΝΙΚΟ 14 Νοε 2025 | 18:18

Εντυπωσιακές εικόνες από την "Οδύσσεια" - Ο Ντέιμον στον ρόλο του ομηρικού ήρωα και ο Δούρειος Ίππος

Η ταινία "Οδύσσεια" γυρίστηκε κυρίως σε εξωτερικούς χώρους, με στόχο την πιο αυθεντική δυνατή κινηματογραφική εμπειρία

14 Νοε 2025 | 12:16

Παράταση για την υποβολή πρότασης στο Τμήμα PITCHES Σύγχρονης Ελληνικής Δραματουργίας

Στο πλαίσιο του νέου τριετούς προγράμματος "Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Θεάτρου" που ανακοίνωσαν ο Δήμος Αθηναίων και το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν.

ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΡΤΑ 14 Νοε 2025 | 11:45

"Ελίζα" της Ξένιας Καλογεροπούλου: Επιπλέον παραστάσεις για τον Νοέμβριο - Ολο το εορταστικό πρόγραμμα

Μία περιπέτεια για όλη την οικογένεια, που μας προσκαλεί να ακολουθήσουμε τους ήρωες σε μοναδικές περιπλανήσεις, που φτάνουν … ως στο διάστημα!

ΤΟΥ ALEXANDER GELMAN 14 Νοε 2025 | 11:40

"Κόκκινο ρομάντζο": Ενα έργο ευαίσθητο, ανθρώπινο και βαθιά πολιτικό για την ανάγκη του ανθρώπου να συνδεθεί και να αγαπηθεί

Λιμάνι της Οδησσού, Παρασκευή βράδυ. Ένας άνδρας και μια γυναίκα, φαινομενικά άγνωστοι μεταξύ τους, συναντιούνται τυχαία σε ένα παγκάκι.

13 Νοε 2025 | 10:43

"Ο Διάβολος Φοράει Prada 2": Δείτε το πρώτο teaser με τη Μέριλ Στριπ και την Αν Χάθαγουεϊ

Το "The Devil Wears Prada 2" αναμένεται να κυκλοφορήσει την 1η Μαΐου 2026.

ΤΟΥ ΤΟΜ ΦΟΡΝΤ 12 Νοε 2025 | 20:32

Η Adele θα κάνει ντεμπούτο ως ηθοποιός στην ταινία "Cry to Heaven"

Η βραβευμένη με Grammy τραγουδίστρια θα κάνει το ντεμπούτο της στην υποκριτική στη νέα ταινία του Tom Ford "Cry to Heaven".

8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 12 Νοε 2025 | 10:19

Ο Christopher King στη Γεννάδειο για τη Μουσική της Ανατολίας

Τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου, στις 7.00 μ.μ., στην αίθουσα Cotsen Hall. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΤΗΣ ΣΑΡΑ ΚΕΙΝ 12 Νοε 2025 | 09:43

"Cleansed" σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά - Sold out ο πρώτος μήνας παραστάσεων, άνοιξαν νέες ημερομηνίες

Λόγω της αυξημένης ζήτησης, έχουν ήδη ανοίξει νέες ημερομηνίες στην προπώληση για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

ΤΡΟΜΕΡΗ ΟΜΟΙΟΤΗΤΑ 11 Νοε 2025 | 18:20

"Φτυστός" ο Πούτιν ο Τζουντ Λο: Κυκλοφόρησε το τρέιλερ της ταινίας "Ο μάγος του Κρεμλίνου" [βίντεο]

Ο Τζουντ Λο έχει… "μεταμορφωθεί" σε Βλαντιμίρ Πούτιν με την ομοιότητα να είναι εντυπωσιακή

11 Νοε 2025 | 17:44

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Schubert 8–Beethoven 5 - Καμεράτα Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής

Μουσική Διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου - Τετάρτη 19 Νοεμβρίου, 20:30, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

ΓΡΑΦΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑ 11 Νοε 2025 | 17:21

Μάικλ Τζάκσον: Έγινε ο πρώτος καλλιτέχνης με έξι δεκαετίες παρουσίας στο Top 10

Το εντυπωσιακό αυτό επίτευγμα έρχεται να επιβεβαιώσει την αδιαμφισβήτητη διαχρονικότητα του Τζάκσον

HBO 11 Νοε 2025 | 12:16

Το εμβληματικό "V for Vendetta" ετοιμάζεται για τη μικρή οθόνη

Μια τηλεοπτική σειρά βασισμένη στο graphic novel "V for Vendetta" των Άλαν Μουρ και Ντέιβιντ Λόιντ βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης από το HBO.