Oι 24οι ΠΛΟΕΣ φέρνουν το Ποιητικό Αίτιο στη Ανδρο. Εκθεση στο Ι.Κυδωνιέως

Εικαστική σύν(τ)αξη στην ΄Ανδρο. 11 καλλιτέχνες και 36 απόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών Θεσ/κης συνθέτουν ένα πολυσυλλεκτικό εικαστικό «παρών» στο Ιδρυμα Κυδωνιέως.

Oι 24οι ΠΛΟΕΣ φέρνουν το Ποιητικό Αίτιο στη Ανδρο. Εκθεση στο Ι.Κυδωνιέως

«Ποιητικό αίτιο ονομάζεται το πρόσωπο ή το πράγμα από το οποίο προέρχεται η ενέργεια που δέχεται το υποκείμενο ενός παθητικού ρήματος» λέει η γραμματική.

Oι 24οι ΠΛΟΕΣ φέρνουν το Ποιητικό Αίτιο στη Ανδρο. Εκθεση στο Ι.Κυδωνιέως
Αλεξάκης Στέλιος

Και είναι το «Ποιητικό αίτιο» που δίνει τον τίτλο της νέας έκθεσης του Ιδρύματος Π & Μ Κυδωνιέως στην ΄Ανδρο στο πλαίσιο του εικαστικού θεσμού «ΠΛΟΕΣ» που συνεχίζει να ακμάζει στο κυκλαδίτικο νησί. Το «Ποιητικό αίτιο» είναι το τέταρτο και τελευταίο μέρος μιας τετραλογίας που ξεκίνησε το 2015 κι ολοκληρώνεται φέτος στους φιλόξενους χώρους του Ιδρύματος.συμπεριλαμβάνοντας τα έργα 11 Ελλήνων καλλιτεχνών αλλά και ένα ομαδικό «έργο-περιβάλλον» (installation) που δημιούργησαν 36 καλλιτέχνες του Συλλόγου Αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των 24ων ΠΛΟΩΝ 2018.

Καστρίτσης Γιάννης
Καστρίτσης Γιάννης

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες είναι αλφαβητικά : Αλεξάκης Στέλιος, Καστρίτσης Γιάννης, Κερεστεντζής Κώστας, Κεχαγιόγλου Χρήστος, Κυριακή (Χαραλαμπίδου), Οθωναίου Φωτεινή, Παντελιάς Μίλτος, Παπατσαρούχας Βασίλης, Πασάντας Παναγιώτης, Στέφωση Μαρία, Τζαμουράνης Δημήτρης.

Παπατσαρούχας Βασίλης
Παπατσαρούχας Βασίλης

Εν προκειμένω ποια είναι η ενέργεια του «Ποιητικού αιτίου»; «Η έκθεση παρέχει στους θεατές κίνητρα περισυλλογής κι ερωτήματα, απορίες κι αινίγματα, ως προς την ανάληψη ευθυνών και δράσης, πέρα από τις καλές προθέσεις, καθώς αφανίζεται πλέον ένας ολόκληρος κόσμος αξιών», σύμφωνα με τα λεγόμενα της επιμελήτριάς της, Αθηνάς Σχινά.

Κεχαγιόγλου Χρήστος
Κεχαγιόγλου Χρήστος

Λίγα λόγια, σχετικά με τα προηγηθέντα μέρη της τετραλογίας:

2015 «Νηπενθή και Εωθινά» / Η έκθεση επικεντρωνόταν στις αναλογικές σχέσεις κι αντιστοιχίες ανάμεσα στη βιοποικιλότητα της φύσης και στη βιοποικιλότητα του εαυτού, (μνήμες, εμπειρίες, εντυπώσεις κλπ.).

2016 «Επικράτειες του Νότου» / Χωρογεωγραφικά και ιδιοσυγκρασιακά γνωρίσματα των περιοχών του Νότου, μέσα από διερμηνευτικές πτυχές έργων της τέχνης, που υποδείκνυαν την εγγύτητα και τον ετεροκαθορισμό των σχέσεων ζωής και θανάτου, φυσικής και μεταφυσικής.

2017 «Εύκρατη Ζώνη» / Παράδοξες ισορροπίες κι ισοδυναμίες, επανέφεραν το θέμα της ευκρασίας, ανάμεσα στα ορατά και στα αθέατα, στα παρελθόντα και στα παρόντα, στους τόπους και στους χρόνους, στα σημαίνοντα, αλλά και στα απροσδόκητα σημαινόμενα φύσης και εαυτού, υπεδάφους και υποσυνειδήτου, όπως επίσης υπερβατότητας και συλλογικού ασυνειδήτου.

Κυριακή (Χαραλαμπίδου)
Κυριακή (Χαραλαμπίδου)

2018 «Ποιητικό Αίτιο» / Πρόκειται για το υποκείμενο που δρα κι ενεργεί, στην περίπτωση που εκλαμβάνουμε – έστω και ως υπόθεση εργασίας – την φύση ως πάσχον σώμα, υφιστάμενο εξουθενωτικές δραστηριότητες κι εξοντωτική εκμετάλλευση από το άτομο ή τις συλλογικότητες που, απενοχοποιητικά και ιδιοτελώς, εκείνο διαμορφώνει. Οι σχέσεις ανθρώπου και φύσης διέπονται από ευθύνες και συνέπειες, αλλοτριώσεις κι επιπτώσεις, οι οποίες προεκτείνονται κι αντικατοπτρίζονται στους τρόπους συμπεριφορών κι αντιλήψεών μας, αποκωδικοποιήσεων κι επικοινωνιών μας, ομηρίας και παραβιάσεων που πράττουμε και υφιστάμεθα, με παραπλανητικά προσχήματα κι άλλοτε με ωμή βία. Η συνειδητοποίηση της καταστατικής αυτής συνθήκης, που εμφανίζεται μέσα από υπαινιγμούς των έργων της τέχνης, αφορά επίσης τα νέα ήθη, την γλώσσα (εικόνας και λόγου), τις σχέσεις επίσης συνειρμών κι αναφορών, βασιζόμενων στην καθημερινότητα των προκλήσεων, αλλά και στις αναγωγές που αφορούν το παρελθόν. Ένα πολυσχιδές και πολυεπίπεδο παρελθόν, του οποίου τα κλαδιά περικόπτουμε, εν ονόματι μιας ύποπτης «ανανέωσης», (που υπακούει στις ισοπεδωτικές επιταγές της παγκοσμιοποίησης). Ενδεχομένως να μπορεί η κατάσταση αυτή να αναστραφεί και προς την κατεύθυνση εκείνη «φωτίζει» δρόμους το «ποιητικό αίτιο» της έκθεσης, παρέχοντας στους θεατές κίνητρα περισυλλογής κι ερωτήματα, απορίες κι αινίγματα, ως προς την ανάληψη ευθυνών και δράσης, πέρα από τις καλές προθέσεις, καθώς αφανίζεται πλέον ένας ολόκληρος κόσμος αξιών, χωρίς να αποκαθίσταται από τον επόμενο, εκτός κι αν έχει ήδη ξεκινήσει από τα ύφαλα, η επόμενη μέρα…

Πασάντας Παναγιάτης
Πασάντας Παναγιάτης

Στην φετινή έκθεση, εκπροσωπούνται (με έργα αναφοράς) και οι 3 προηγούμενες ενότητες.

Οθωναίου Φωτεινή
Οθωναίου Φωτεινή

Στην Ιστορικό της Τέχνης και της Θεωρίας του Πολιτισμού, Αθηνά Σχινά ανήκει η ιδέα, το σκεπτικό, η επιλογή των έργων, η επιμέλεια και η εκθεσιακή τους διαμόρφωση, καθώς επίσης ο σχεδιασμός και τα κείμενα του συνοδευτικού καταλόγου.

Παντελιάς Μίλτος
Παντελιάς Μίλτος

Info:

Διάρκεια έκθεσης : Σάββατο 21 Ιουλίου έως Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018. Είσοδος ελεύθερη.

Ώρες λειτουργίας : Καθημερινά 10:30 – 14:30 και 18:30 – 21:30, εκτός Τρίτης


Στέφωση Μαρία
Στέφωση Μαρία

Τζαμουράνης Δημήτρης
Τζαμουράνης Δημήτρης
Σύλλογος Αποφοίτων Αποφοίτων Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης
Σύλλογος Αποφοίτων Αποφοίτων Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης

(Στην κεντρική φωτογραφία: Εργο του Κερεστετζή Κώστα)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΕΥΑ 19 Οκτ 2021 | 13:18

Ο Δημήτρης Καταλειφός στη σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου με το "Τέλος του παιχνιδιού"

Το Σύγχρονο Θέατρο εγκαινιάζει τη συνεργασία του με τον σπουδαίο ηθοποιό Δημήτρη Καταλειφό, με την παράσταση "Τέλος του Παιχνιδιού" του Σάμουελ Μπέκετ.

ΑΠΟ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 19 Οκτ 2021 | 13:14

"Μακμπέθ" στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν

Ξεκινά στις 4 Νοεμβρίου ο Μακμπέθ στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης.

6 & 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 19 Οκτ 2021 | 12:29

"Football" του Θανάση Τριαρίδη στο Θέατρο Αβατον

Η παράσταση είναι αφιερωμένη σε όλους εμάς που κοιμόμασταν ενώ οι άλλοι υπέφεραν. Με την ευχή να πούμε όλην την αλήθεια στα παιδιά μας.

ΕΙΧΕ ΤΙΜΗΘΕ ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΒΑΦΗ 17 Οκτ 2021 | 16:35

Πέθανε ο ποιητής Γιώργος Κακουλίδης

Εφυγε από τη ζωή ο ποιητής Γιώργος Κακουλίδης.

ΕΡΧΕΤΑΙ Ο 5ΟΣ ΚΥΚΛΟΣ 15 Οκτ 2021 | 19:15

La casa de papel: Βγήκε το τρέιλερ για το πολυαναμενόμενο φινάλε - Ο Professor αντεπιτίθεται [βίντεο]

Στις 3 Δεκεμβρίου, στις οθόνες του Netflix τα νέα επεισόδια της πετυχημένης σειράς "La casa de papel".

ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΑ SOCIAL MEDIA 15 Οκτ 2021 | 16:31

Η γλύπτρια του αγάλματος της Κάλλας απαντάει στην κριτική: "Τίποτα από τα σχόλια δεν με αγγίζει"

Η γλύπτρια Αφροδίτη Λίτη μίλησε στην Καθημερινή και απάντησε στην κριτική για το άγαλμα της Κάλλας

ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΜΗΝΗ 15 Οκτ 2021 | 14:14

"Για γυναίκα καλή είναι" με την Ηρα Κατσούδα - Το stand up comedy που δεν πρέπει να χάσετε

To "Για Γυναίκα, καλή είναι", η δεύτερη σόλο παράσταση της Ήρας Κατσούδα επιστρέφει!

ΗΤΑΝ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ 15 Οκτ 2021 | 10:57

Η Google αποκατέστησε ψηφιακά πίνακες του Γκούσταβ Κλιμτ που καταστράφηκαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Αποκατέστησαν με τεχνητή νοημοσύνη πίνακες του Γκούσταβ Κλιμτ που είχε καταστρέψει η φωτιά κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

ΑΠΟ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 14 Οκτ 2021 | 13:24

"Παλέρμο": Μια αστυνομική μαύρη κωμωδία στο Θέατρο Δρόμος

"ΠΑΛΕΡΜΟ": Ποιος Σκότωσε τον Αντρέα Τερζίδη; Μια αστυνομική μαύρη κωμωδία της Παναγιώτας Αβραμοπούλου, σε σκηνοθεσία Εμμανουήλ Μαύρου, στο Θέατρο Δρόμος.

6 & 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 14 Οκτ 2021 | 06:49

Το "The Tank Theatre" της Νέας Υόρκης για πρώτη φορά στην Ελλάδα - Στο Θέατρο Ροές

Το νεοϋρκέζικο "The Tanκ", ένα από τα επιδραστικότερα off-off θέατρα του Μανχάταν, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, για να παρουσιάσει το έργο "When we went electronic".

ΑΠΟ 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 14 Οκτ 2021 | 06:13

"Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό", σε σκηνοθεσία Kώστα Γάκη στο Θέατρο Αλφα

Ένα έργο - φόρος τιμής στον αδικοχαμένο στη μάχη με τον κορονοϊό αγωνιστή συγγραφέα Λούις Σεπούλβεδα και σε κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο.

"ΕΦΥΓΕ" ΧΘΕΣ 13 Οκτ 2021 | 18:40

Πέθανε η ηθοποιός Δήμητρα Αγγελοπούλου - Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο

Η ηθοποιός, Δήμητρα Αγγελοπούλου έδωσε σκληρή μάχη με τον καρκίνο.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΟΓΟΥ ΧΑΡΙΝ 13 Οκτ 2021 | 13:26

"Ηλεκτρόνια": 47 ανθρώπινα διηγήματα της Αριστέας Σερεμέτη - Συναισθήματα, στιγμές και εσωτερικές εικόνες

Το βιβλίο "Ηλεκτρόνια" της Αριστέας Σερεμέτη από τις εκδόσεις Λόγου Χάριν είναι μία συλλογή μικροδιηγημάτων με ανθρώπινες ιστορίες.