Οι Άλλες Ωδές και η συνάντηση των Ευρωπαίων φωτογράφων

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Transeurope ξεκίνησε με σκοπό να φέρει κοντά τους δημιουργούς που χρησιμοποιούν το φωτογραφικό μέσο σε όλη την Ευρώπη

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Οι Άλλες Ωδές και η συνάντηση των Ευρωπαίων φωτογράφων

Δύο χρόνια από τη στιγμή που πρωτοξεκίνησε το πρόγραμμα Transeurope, με βασικούς συνεργάτες τη PhotoEspaña και το Finnish Museum of Photography, και μετά από προπαρασκευαστικά εργαστήρια σε 14 χώρες, portfolio reviews στη Μαδρίτη, στο Ελσίνκι και στην Αθήνα, δύο ομαδικές εκθέσεις, και μία έκδοση, το φθινόπωρο μας υποδέχεται με νέες δράσεις.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Transeurope ξεκίνησε με σκοπό να φέρει κοντά τους δημιουργούς που χρησιμοποιούν το φωτογραφικό μέσο σε όλη την Ευρώπη, χρησιμοποιώντας ως κύρια σημεία συνάντησης τρεις χώρες που βρίσκονται στα άκρα της (Ισπανία, Φινλανδία και Ελλάδα).

Στη συνέχεια, οι ίδιες λειτούργησαν ως κεντρικά σημεία διοργάνωσης δράσεων σε Ευρωπαϊκές χώρες που βρισκόταν στη «γειτονιά τους». Μέσα σε μια περίοδο δύο χρόνων τρεις οργανισμοί, το Φινλανδικό Μουσείο Φωτογραφίας (Φινλανδία), η Fundacion Contemporanea - PHotoEspaña (Ισπανία) και η EuroMare (Ελλάδα) σχεδίασαν και πραγματοποίησαν ένα πρόγραμμα με εκπαιδευτικές δράσεις, εκδηλώσεις και εκθέσεις ως μέρος του Creative Europe (Cooperation Projects) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η επιτυχία του προγράμματος οφείλεται στην υποστήριξη ενός μεγάλου αριθμού διεθνών οργανισμών και ιδρυμάτων σε όλα τα στάδιά του. Αποτέλεσμα υπήρξε η δημιουργία νέων συνεργασιών και δικτύων ανάμεσα σε δημιουργούς, ειδικούς και οργανισμούς, η ανάδειξη του φωτογραφικού μέσου και η συγκρότηση μιας δυναμικής κοινότητας.

Στο σύνολο τους οι εργασίες των δημιουργών που διακρίθηκαν κατά τα Portfolio reviews το 2018 που πραγματοποιήθηκαν σε Μαδρίτη, Ελσίνκι και Αθήνα, αποτυπώνουν μέσα από το φωτογραφικό μέσο τις τάσεις στην Ευρωπαϊκή φωτογραφία, καθώς και τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους. Το TransEurope μέσα από την παρουσίαση των επιλεγμένων εργασιών προσκαλεί τον θεατή να ερμηνεύσει και ο ίδιος τα πολλά και διαφορετικά πολιτικά, κοινωνικά και υπαρξιακά ζητήματα που αναδύονται.

Άλλες ωδές;” (Any More Odes?)

Ο τίτλος της έκθεσης «Άλλες Ωδές;» (Any More Odes?) παραπέμπει στην «Ωδή στη Χαρά», η οποία χρησιμοποιήθηκε ως συνδετικός κρίκος των τριών εκθέσεων TransEurope και ως εφαλτήριο ενός ανοιχτού ερωτήματος. Πράγματι, η αμφισημία παίζει κυρίαρχο ρόλο σε όλες τις εργασίες των 10 συμμετεχόντων δημιουργών που παρουσιάζονται σε αυτή την έκθεση, αναμένοντας από τον θεατή να τις εξερευνήσει.

Η έννοια του χώρου φαίνεται να αποτελεί μία από τις βασικές θεματικές, χωρίς όμως να ενέχει τους περιορισμούς μιας κλασικής προσέγγισης. Πόσοι κόσμοι βρίσκονται μέσα σε έναν κόσμο και πώς μπορεί κάποιος να διαχωρίσει τις «πραγματικές» από τις μυθοπλαστικές κατασκευές; Τι ορίζουμε ως ιδιοκτησία και κυρίως, πως μια έννοια που φέρει τέτοιο σημασιολογικό φορτίο μπορεί να εκφραστεί σε μια εικόνα; Πώς έχουμε καταφέρει να μετασχηματίσουμε το φυσικό περιβάλλον σε ένα αστικό οικοσύστημα με ποταμούς, κοιλάδες και λόφους από τσιμέντο; Και μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό πόσο μόνοι έχουμε καταλήξει να νιώθουμε;

H διεθνής ομαδική έκθεση TransEurope / EyesCulture “Any more Odes?” (Άλλες Ωδές;) παρουσιάζεται στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων από τις 11 Νοεμβρίου 2019 έως τις 31 Ιανουαρίου 2020. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν περίπου 150 έργα δημιουργών από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Κροατία, την Κύπρο και τη Φινλανδία. Συγκεκριμένα, οι 10 συμμετέχοντες δημιουργοί είναι οι: Aimilia Balaska (GR) / Bojan MrÐenović (HR) / Demetris Koilalous (GR) /Nicolas Lambouris (CY) /Margarita Yoko Nikitaki (GR) /Emilio Pemjean (ES) /Kukka-Maria Rosenlund (FI) / Aristotle Roufanis (GR) / Maija Annikki Savolainen (FI) /Theodoros Zafeiropoulos (GR).

Ώρες λειτουργίας:

Τρίτη - Σάββατο 10:00 - 21:00,

Κυριακή 10:00 – 14:00,

Δευτέρα κλειστά

Στις TransEurope εκθέσεις φωτογραφίας [Μαδρίτη (7/6 - 23/7), Ελσίνκι (12/6 - 1/7), Αθήνα (11/11 - 6/1/2020] παρουσιάζονται εργασίες που επελέγησαν κατά τη διάρκεια των Portfolio Reviews (αξιολογήσεις φωτογραφικών προτάσεων) που πραγματοποιήθηκαν το 2018 και στις τρεις πόλεις. Στην Αθήνα η δράση των Portfolio Reviews είχε φιλοξενηθεί τον Ιούνιο του 2018 στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση.

Οι εκθέσεις συνοδεύονται από κατάλογο-βιβλίο που εμφανίζει το σύνολο των 31 εργασιών που επελέγησαν, ενώ περιέχει και πληροφορίες για όλες τις δράσεις του TransEurope (preparatory workshops σε 14 χώρες, portfolio reviews, ομιλίες, κ.α.).

banner

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΙΣ 28, 29 ΚΑΙ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 22 Σεπ 2020 | 20:57

Μόνικα Μπελούτσι: Την... ξεχνάμε λόγω κορονοϊού - Τα νέα μέτρα ακυρώνουν την παράσταση στο Ηρώδειο

Θλίψη και απογοήτευση στους θαυμαστές της Μόνικα Μπελούτσι για την παράσταση που τελικά δεν θα γίνει στο Ηρώδειο λόγω των νέων μέτρων

ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΑ ΩΡΑΙΟΤΕΡΑ ΜΕΡΗ 22 Σεπ 2020 | 09:43

"Αντιστίξεις" από την ΕΛΣ: Όταν η ελληνική μουσική συναντά την δημόσια αρχιτεκτονική

Απώτερος στόχος του Φεστιβάλ είναι η ανάδειξη της μουσικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της χώρας μας.

ΟΛΑ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΚΕΝΟ 22 Σεπ 2020 | 08:20

Παραιτήθηκε το Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου - "Άμεσα δεκτή" η παραίτηση από την υπουργό Λίνα Μενδώνη

Με καταγγελίες για μη νόμιμες διαδικασίες και κατάφορες και κραυγαλέες παραβιάσεις της αρχής της ίσης μεταχείρισης.

ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ 21 Σεπ 2020 | 11:07

Ναυμαχία Σαλαμίνας: Πώς οι Έλληνες νίκησαν τους Πέρσες και λόγω... καιρού - Η πρωτότυπη έρευνα του Χρήστου Ζερεφού

Ο φετινός Σεπτέμβριος σηματοδοτεί την επέτειο των 2.500 ετών από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας και ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός φωτίζει μια άγνωστη πτυχή της.

ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΤΟΥ 18 Σεπ 2020 | 13:56

Σοκ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός Πάνος Ρεντούμης - Τον βρήκε νεκρό η σύζυγός του

Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο γνωστός ηθοποιός Πάνος Ρεντούμης.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΝΟΡΒΗΓΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 18 Σεπ 2020 | 10:55

Νέσμπο: Θα μπορούσα αντί για αστυνομικά μυθιστορήματα, να παίζω μπάλα και να βάζω πολλά γκολ

Ο συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, Γιου Νέσμπο, συνομίλησε για το πρόσφατο βιβλίο του "Το βασίλειο", με τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο.

ΠΗΡΕ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ 17 Σεπ 2020 | 15:27

Ορκίστηκε Ελληνίδα η συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ- Η συνάντηση με τον Μητσοτάκη [εικόνες]

Και επίσημα Ελληνίδα πολίτης είναι από σήμερα η πολυβραβευμένη Βρετανίδα συγγραφέας, Βικτόρια Χίσλοπ.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 Σεπ 2020 | 13:50

Η "Θαλασσινή ηχώ" της Ζάννας Αρτέμη στην αίθουσα τέχνης Artshot-Sophia Gaitani

Η αίθουσα τέχνης Artshot – Sophia Gaitani παρουσιάζει την ατομική της έκθεση από την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου έως το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020, με τίτλο "Θαλασσινή ηχώ".

ΟΤΑΝ ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΕΝΩΝΟΝΤΑΙ 15 Σεπ 2020 | 23:50

Athens Open Art: Έκθεση στο Θησείο με καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο

Το Art Number 23 προσφέρει τα εκθέματά του σε έναν πολύ όμορφο χώρο στο Θησείο

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ 15 Σεπ 2020 | 08:52

"Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός", μια μοναδική συλλογή στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Το Μέγαρο Σταθάτου, ένα εμβληματικό δείγμα του ελληνικού αρχιτεκτονικού Νεοκλασικισμού, θα μεταμορφωθεί σε εσωτερικό μιας μεγαλοαστικής ευρωπαϊκής κατοικίας του 19ου αιώνα.

ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΓΙΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ 14 Σεπ 2020 | 10:33

Τομ Χανκς: Επιστροφή στην Αυστραλία για την ταινία του Έλβις Πρίσλεϊ - Χωρίς τη Ρίτα Γουίλσον

Ο Τομ Χανκς και η Ρίτα Γουίλσον είχαν νοσήσει από κορονοϊό στα γυρίσματα της ταινίας για τη ζωή του Έλβις Πρίσλεϊ.

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 95 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΘΕΤΗ 13 Σεπ 2020 | 17:45

"Ο Γαλαξίας του Μίκη Θεοδωράκη" θα εγκαινιαστεί στις 5 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής

Η έκθεση χρηματοδοτήθηκε με 120.000 από το ΥΠΠΟΑ, ενώ την διοργάνωση ανέλαβε ο "Σύλλογος Φίλων της Μουσικής".

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ 13 Σεπ 2020 | 12:08

77η Mostra: Ο Χρυσός Λέοντας στην αμερικανική ταινία "Nomadland" της Κλόε Ζάο

Η 38χρονη Ζάο είναι η πρώτη γυναίκα που λαμβάνει αυτό το βραβείο τα τελευταία 10 χρόνια.