Oι Depeche Mode, το γκρουπ με την μεγάλη ιστορία

Η μπάντα θα παίξει στη χώρα μας στο πλαίσιο της The Global Spirit περιοδείας την Τετάρτη 17 Μαΐου, στο Terra Vibe της Μαλακάσας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Oι Depeche Mode, το γκρουπ με την μεγάλη ιστορία

Θα είναι η έκτη επίσκεψη των Depeche Mode στην Ελλάδα (μαζί και αυτή του 2009 που ακυρώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή) τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία το 2013. Η περιοδεία The Global Spirit αριθμεί 32 συναυλίες σε 21 χώρες της Ευρώπης.

Oι Depeche Mode, το γκρουπ με την μεγάλη ιστορία

Το 1989, στις στήλες γνωριμιών των εφημερίδων της Βρετανίας, εμφανίστηκε μια πρωτότυπη αγγελία: Your Personal Jesus. Όποιος καλούσε τον αριθμό του τηλεφώνου που αναγραφόταν άκουγε το, πασίγνωστο έπειτα, τραγούδι των Depeche mode:

Your own personal Jesus
Someone to hear your prayers
Someone who cares
Reach out and touch faith

Ήταν η πρωτότυπη διαφημιστική καμπάνια του ομώνυμου single που κυκλοφόρησε σε κάποιες μέρες και έγραψε ιστορία. Τα λόγια του τραγουδιού θεωρήθηκε ότι ειρωνεύονταν τα πλήθη τηλε-ευαγγελιστών που προπαγανδίζουν συνταγές θείας σωτηρίας από την τηλεόραση και το τηλέφωνο στην Αμερική, φυσικά με το αζημίωτο.

Με τη δημοσίευση του video clip, όπου τα μέλη του συγκροτήματος επισκέπτονται ένα πορνείο, θρησκευτικές και παραθρησκευτικές οργανώσεις εξοργίστηκαν και ενέταξαν το αμέσως τους Depeche Mode στην μακρά λίστα με τα βλάσφημα ηλεκτρονικά γκρουπ. Όταν όμως ο Martin Gore, κλήθηκε να απολογηθεί, ξάφνιασε το κοινό αποκαλύπτοντας ότι όταν έγραφε το τραγούδι δεν είχε καμία απολύτως καταγγελτική διάθεση. Σύμφωνα με την μαρτυρία του, η έμπνευσή του προήλθε από το βιβλίο της Πρισίλα Πρίσλεϋ «ο Έλβις και εγώ», όπου ο Έλβις παρουσιάζεται σαν απόλυτος μέντορας, ο «προσωπικός της Χριστός»... Το περιοδικό Rolling Stone το 2004 ενέταξε το Personal Jesus στα 500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών.

Oι Depeche Mode, το γκρουπ με την μεγάλη ιστορία - εικόνα 2

Η ιστορία των Depeche Mode, μόνο πλούσια μπορεί να χαρακτηριστεί. Από την αρχή της δημιουργίας τους, οι Depeche Mode δεν σταμάτησαν ποτέ να απασχολούν την μουσική επικαιρότητα με πετυχημένα άλμπουμ. Οι πωλήσεις τους ξεπερνούν τα 110 εκατομμύρια αντίτυπα…

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή και γυρνώντας το χρόνο πίσω, οι Vince Clarke, Martin Gore, Andrew Fletcher δημιούργησαν στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές του 1980 ένα συγκρότημα με όνομα Composition Of Sound, με τραγουδιστή και κιθαρίστα τον V. Clarke στα synthesizer τον M. Gore και στο μπάσο τον A. Fletcher. Το συγκρότημα κυρίως διασκεύαζε τραγούδια άλλων συγκροτημάτων της ίδιας εποχής ή παλιότερης, βέβαια ο Clarke συνέθεσε κάποια δικά του σπάνια τραγούδια. Οι εμφανίσεις τους γινόταν σε μικρές pub και σχολεία της περιοχής και των γύρω πόλεων.

H έλευση του David Gahan στη θέση του τραγουδιστή έγινε το 1980 και έτσι δημιουργήθηκε ένα τετραμελές σχήμα, μετονομάζοντας το συγκρότημα σε Depeche Mode, σε ένα εργατικό προάστιο του Λονδίνου, το Basildon. Τους τράβηξαν τα συνθεσάιζερ και τα drum machines εν μέρει επειδή ήταν εύκολο να τα μεταφέρουν στις συναυλίες τους στις τοπικές παμπ και δεν χρειάζονταν ενισχυτές, αντικαθιστώντας οποιοδήποτε ίχνος κιθάρας. Η ονομασία του συγκροτήματος προέρχεται από ένα γαλλικό περιοδικό μόδας Depehe mode, το οποίο σήμαινε γρήγορη μόδα, όπως δήλωσε o Martin Gore. Το πρώτο τραγούδι που το συγκρότημα ηχογράφησε ως Depeche Mode είναι το Photographic, το οποίο συμπεριλήφθηκε στη συλλογή Some Bizzare Album το 1981, στο οποίο συμμετείχαν και άλλα συγκροτήματα της εποχής. Το Photographic συμπεριλήφθηκε και στο παρθενικό δίσκο των Depeche Mode, Speak and Spell, με διαφορετική εκτέλεση.

Oι Depeche Mode, το γκρουπ με την μεγάλη ιστορία - εικόνα 3

Η ιστορία ξεκίνησε όταν το συγκρότημα το πλησίασε ο Daniel Miller (μουσικός παραγωγός ηλεκτρονικής μουσικής και ιδρυτής της δισκογραφικής εταιρίας Mute Records) με τον οποίο υπέγραψαν συμβόλαιο. Το αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής ήταν το πρώτο single του συγκροτήματος, Dreaming Of Me, το οποίο κυκλοφόρησε το Φεβρουάριο του 1981 και φτάνοντας στη 51η θέση των charts της Μεγάλης Βρετανίας. Στη συνέχεια, κυκλοφόρησε το δεύτερο single, New Life, το οποίο έφτασε στην 11η θέση των charts..

Το Violator ήταν το άλμπουμ που έκανε τους Depeche Mode πασίγνωστους παγκοσμίως. Το συγκρότημα είχε ήδη γνωρίσει μεγάλη απήχηση από τον κόσμο μέχρι τον προηγούμενό του δίσκο, όμως το Violator κυριολεκτικά απογείωσε τη φήμη των Depeche Mode. Μέχρι σήμερα παραμένει το άλμπουμ που πουλήθηκε περισσότερο από όλα τα άλλα, ξεπερνώντας τα 13,5 εκατομμύρια πωλήσεις. Ερχόμενοι στα νεότερα του συγκροτήματος, την άνοιξη του 2009 οι Depeche Mode επιστρέφουν με το single Wrong και τη δημιουργία του δίσκου Sounds Of The Universe, ο οποίος γνώρισε επιτυχία στην Ελλάδα. Ο ήχος του Sounds Of The Universe θυμίζει, όπως δήλωσε και ο ίδιος ο Martin Gore τον παλιό ήχο των Depeche Mode. Το ενδιαφέρον στοιχείο του άλμπουμ είναι ότι η περιοδεία που το ακολούθησε ήταν μια από τις μεγαλύτερες στην ιστορία του συγκροτήματος, ξεκινώντας από το Μάιο του 2009 και με δυο μικρές παύσεις το Φθινόπωρο του 2009 και τα Χριστούγεννα του ίδιου έτους, μέχρι το Φεβρουάριο του 2010.

Oι Depeche Mode, το γκρουπ με την μεγάλη ιστορία - εικόνα 4

Οι Depeche Mode επιστρέψανε και στη Κεντρική και Νότια Αμερική δίνοντας μερικές συναυλίες στο κοινό τους(μετά από την Exotic Tour του 1994 στη Χιλή και την Αργεντινή), γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία. Η περιοδεία Tour Of The Universe πραγματοποιήθηκε σε είκοσι δύο Ευρωπαϊκές χώρες, μια χώρα της Μέσης Ανατολής (Ισραήλ) και οκτώ Αμερικανικές χώρες. Συνολικά έγιναν 102 συναυλίες: 70 στην Ευρώπη, 27 στην Βόρειο Αμερική, 4 στη Νότια Αμερική, 1 στην Ασία, ενώ έγιναν και 17 ακυρώσεις (στις αρχές της περιοδείας και μάλιστα μια από αυτές ήταν η συναυλία στην Αθήνα, προγραμματισμένη για τις 12 Μαΐου του 2009). Οι λόγοι των ακυρώσεων ήταν κυρίως η α) αιφνίδια επιστροφή του David Gahan στην Αμερική για μια επέμβαση (αισθάνθηκε ενοχλήσεις, πριν την συναυλία της Αθήνας) αφαίρεσης ενός χαμηλού βαθμού κακοήθους όγκου της ουροδόχου κύστης του. Αυτό ήταν η αφορμή να ακυρωθούν όλες οι συναυλίες στις βαλκανικές χώρες. Ο Gahan χειρουργήθηκε επιτυχώς και επέστρεψε μετά από λίγες εβδομάδες για να συνεχιστεί η περιοδεία, β) ένας τραυματισμός του Gahan στην κνήμη του (ρήξη μυών) κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας στο Μπιλμπάο, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν οι δυο επόμενες συναυλίες (Πόρτο, Σεβίλλη), γ) οι γιατροί έδωσαν εντολή στον Gahan να ξεκουράσει τη φωνή του, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν άλλες δυο εμφανίσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και, δ) άλλες τρεις εμφανίσεις (δυο σε Βραζιλία και μια στην Αυστρία) ακυρώθηκαν λόγω οργανωτικών κωλυμάτων στην ατζέντα της περιοδείας.

Στη νέα τους περιοδεία έρχονται ακάθεκτοι!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΟΜΩΣ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ 27 Νοε 2020 | 12:47

Νέα διάσταση στον σάλο με τη Γαλάνη και το συσσίτιο των απόρων: Τι λέει τώρα ο άνθρωπος που την κατήγγειλε

Η νέα ανάρτηση Πολυχρονόπουλου για τη Γαλάνη και την καταγγελία ότι επιχείρησε να σταματήσει σισσύτιο απόρων. Να σταματήσει η ανθρωποφαγία.

«ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΛΙΓΟ ΠΙΟ AWAY» 26 Νοε 2020 | 15:45

Ξεσπάθωσε ξανά ο Μπαμπινιώτης: "Click away" θέλατε; Καλά να πάθετε…

Mε χιούμορ μέσα από νέα ανάρτησή του ο Γιώργος Μπαμπινιώτης κάνει μια ακόμη προσπάθεια να μας επαναφέρει στα... ελληνικά

ΘΛΙΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ 25 Νοε 2020 | 10:12

Μαρία Μοσχολιού: "Εφυγε" η επί χρόνια Πρωθιέρεια στην Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μοσχολιού, επί χρόνια Πρωθιέρεια στην Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, σκορπίζοντας θλίψη στους ανθρώπους του αθλητισμού και του πολιτισμού.

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ 24 Νοε 2020 | 18:36

Απίστευτο: Κλοπή σημειωματαρίων του Δαρβίνου από το Κέμπριτζ δηλώθηκε 20 χρόνια αργότερα - Τι συνέβη

Ένα από τα σημειωματάρια του Δαρβίνου που εκλάπησαν περιέχει το διάσημο σκίτσο του Tree of Life που εξερευνά την εξελικτική σχέση μεταξύ των ειδών.

ΟΔΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ 23 Νοε 2020 | 15:48

Η Αιόλου κρύβει έναν αρχαιολογικό θησαυρό κάτω από την άσφαλτο- Η κεφαλή του Ερμή και οι προηγούμενες ανακαλύψεις [Εικόνες]

Με αφορμή την ανακάλυψη της κεφαλής του Ερμή το ΥΠΠΟΑ συνθέτει ένα σύντομο ιστορικό των σημαντικών ευρημάτων που βρέθηκαν στην Αιόλου και στην ευρύτερη περιοχή.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΕ ΓΝΩΣΤΗ ΕΚΠΟΜΠΗ 21 Νοε 2020 | 16:54

Ο Γιώργος Τσαλίκης ξεσπά κατά της Μενδώνη: Δεν τη βλέπω καν

Ο τραγουδιστής Γιώργος Τσαλίκης επιτέθηκε, μέσω εκπομπής, στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΠΟΑ 18 Νοε 2020 | 20:12

Αγία Σοφία: Η αντίδραση της Unesco για τη μετατροπή σε τζαμί - Τι απάντησε η Μενδώνη

Η Ελλάδα αναμένει τα τελικά αποτελέσματα της έκθεσης της Unesco για την αλλαγή του status της Αγίας Σοφίας.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 72 ΕΤΩΝ 17 Νοε 2020 | 09:15

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Ψαριανός, ο ερμηνευτής του Μεγάλου Ερωτικού

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Ψαριανός, ερμηνευτής των τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι.

ΣΠΑΝΙΟ ΕΥΡΗΜΑ 15 Νοε 2020 | 13:50

Μοναδική αρχαία κεφαλή βρέθηκε στο κέντρο της Αθήνας - Απεικονίζει τον θεό Ερμή

Το υπουργείο Πολιτισμού αποκάλυψε πως το εύρημα απεικονίζει τον θεό Ερμή σε ώριμη ηλικία.

ΔΙΑΣΗΜΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 15 Νοε 2020 | 12:16

Βικτόρια Χίσλοπ: Προσκεκλημένη της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης

Η ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης συνεχίζει τον κύκλο διαδικτυακών συζητήσεων με τίτλο "Συζητώντας με…" και προσκεκλημένη τη Βικτόρια Χίσλοπ.

ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ 12 Νοε 2020 | 14:59

Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο: Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Χρήστος Αυλωνίτης

Πέθανε ηθοποιός Χρήστος Αυλωνίτης. Νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο ύστερα από ατύχημα που είχε με το μηχανάκι του.

ΤΑ ΥΔΑΤΑ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ ΕΡΡΕΑΝ ΕΠΙ ΩΡΑ ΜΕ ΟΡΜΗ 11 Νοε 2020 | 19:38

Κακοκαιρία στην Κρήτη: Πλημμύρισε ο αρχαιολογικός χώρος στα Μάλια - Εικόνες θλίψης

Ο τεράστιος όγκος βροχής που έπεσε προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες στο ανάκτορο του αρχαιολογικού χώρου στα Μάλια της Κρήτης.

ΕΙΧΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙ 5 ΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ 11 Νοε 2020 | 17:30

Πέθανε ο ποιητής Δημήτρης Ελευθεράκης - Ήταν μόλις 42 ετών

Η τελευταία συλλογή του ποιητή με τίτλο "Άσπρα μήλα" θα κυκλοφορήσει στις αρχές του νέου έτους.