Oι δύο γυναίκες-ψυχή του παιδικού φεστιβάλ κινηματογράφου στο ΤheTOC

Η Καλλιόπη Χαραλάμπους και η Αμάντα Λιβανού μας ξεναγούν σε μια σπουδαία κινηματογραφική διοργάνωση για παιδιά, έφηβους και παιδιά κάθε ηλικίας.

Αργυρώ Μποζώνη
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Oι δύο γυναίκες-ψυχή του παιδικού φεστιβάλ κινηματογράφου στο ΤheTOC

Όταν θα πάτε στο παιδικό και εφηβικό Φεστιβάλ, να μην παραλείψετε να γνωρίσετε τις γυναίκες που βρίσκονται πίσω από αυτή την διοργάνωση που μετρά το δεύτερο χρόνο ζωής με πιο πλούσιο και συναρπαστικό πρόγραμμα για θεατές όλων των ηλικιών, από τις 18 έως 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στον κινηματογράφο Δαναός, την Καλλιόπη Χαραλάμπους και την Αμάντα Λιβανού.

Αυτή τη χρονιά το πρόγραμμα το πρόγραμμα περιλαμβάνει πρεμιέρες ταινιών κινουμένων σχεδίων και liveaction, αφιερώματα για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά, baby-friendly προβολές και μια ενότητα αφιερωμένη στην αγαπημένη των μικρών θεατών ζωντανή μεταγλώττιση. Παράλληλα με το πρόγραμμα, το Φεστιβάλ διοργανώνει εργαστήρια κινηματογράφου, ειδικά σχεδιασμένα για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες που αποσκοπούν να εξοικειώσουν τα παιδιά με την ψευδαίσθηση της κινούμενης εικόνας (4 – 5 ετών) και τις τεχνικές δημιουργίας της (7 – 9 ετών), να τους δώσουν τα εργαλεία για να διαβάσουν τα μηνύματα ανάμεσα στις γραμμές και να αποκωδικοποιήσουν τις εικόνες (8 – 12 ετών), να τους δείξουν τον δρόμο που οδηγεί από τα comics στο animation (9 – 12 ετών) και τέλος να τους προσφέρουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στα βασικά στάδια δημιουργίας μιας ταινίας (11 – 14 ετών).

Oι δύο γυναίκες-ψυχή του παιδικού φεστιβάλ κινηματογράφου στο ΤheTOC
Μπίντι

Για την ιστορία και τη σημασία του Φεστιβάλ μιλήσαμε μαζί τους

Πέστε μου τη γενική σας ιδέα πίσω από ένα φεστιβάλ που στοχεύει σε ένα συγκεκριμένο και ευαίσθητο ηλικιακό κοινό και τι θέλετε να επικοινωνήσετε με αυτό;

Καλλιόπη Χαραλάμπους: Χρησιμοποιούμε το πιο επιδραστικό μέσο

Oι δύο γυναίκες-ψυχή του παιδικού φεστιβάλ κινηματογράφου στο ΤheTOC - εικόνα 2

αφήγησης που είναι ο κινηματογράφος για να μιλήσουμε στα παιδιά και στους νέους, για άλλους πολιτισμούς, τη φιλία, την ενότητα, τη διαφορετικότητα, την αλληλεγγύη, την αποδοχή, βασικές αξίες για τις οποίες ό,τι και να πεις ως γονιός ή εκπαιδευτικός ακούγεται διδακτικό. Το σινεμά λύνει αυτό το πρόβλημα αβίαστα.

Το Φεστιβάλ είναι μια κινηματογραφική γιορτή για όλη την οικογένεια και όλες τις ηλικίες. Μια ευκαιρία να ταξιδέψουμε σε όλο τον κόσμο με τα παιδιά μας χωρίς να φύγουμε από την πόλη. Γύρω από αυτή τη βασική ιδέα, στήσαμε το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας και όλες τις παράλληλες δράσεις του - εκπαιδευτικά προγράμματα, σχολικές προβολές, εργαστήρια κινηματογράφου…

Αμάντα Λιβανού: Σκοπός μας είναι να εκπαιδεύσουμε τους θεατές του μέλλοντος, ιδιαίτερα σήμερα που τα παιδιά καταναλώνουν εικόνες με μεγάλη ευκολία και με διάφορους τρόπους. Είναι σημαντικό να έχουν την ευκαιρία από μικρή ηλικία να δουν ταινίες στην αίθουσα, να βιώσουν την συλλογική εμπειρία της θέασης της ταινίας παρέα με άλλο κόσμο ζώντας μια συλλογική εμπειρία.

Έχετε την περσινή εμπειρία, οπότε, θα μπορούσατε να μου πείτε τι είναι αυτό που είχε για παράδειγμα τη μεγαλύτερη ζήτηση πέρσι και τι είναι αυτό που έχετε προσθέσει φέτος για να εμπλουτίσετε το πρόγραμμά σας;

ΚΧ. Πέρσι είδαμε μεγάλη ανταπόκριση στο πρόγραμμα για μικρότερα παιδιά από 3-8 ετών. Δυσκολευτήκαμε στις προεφηβικές και εφηβικές ηλικίες. Ήταν μια πρόκληση για μας καθώς σχεδιάζαμε το φετινό πρόγραμμα τι θα κάνουμε με … τη δύσκολη εφηβία αλλά και τα παιδιά που δεν αισθάνονται μικρά. Πιστεύω διαλέξαμε ένα πιο "κουλ" πρόγραμμα για τα 8χρονα και ένα τολμηρό πρόγραμμα για τους εφήβους. Ειδικά για την ταινία 8th Grade, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και περήφανοι που την έχουμε στο πρόγραμμα μας. Είναι το απόλυτο teen film κατά τη γνώμη μου: άμεσο σαν ένα Instagram story, αστείο σαν ένα βιντεάκι στο TikTok και αληθινό σαν εφηβικό ημερολόγιο. Καλούμε τους γονείς να δουν όχι μόνο το 8th Grade, αλλά και το υπόλοιπο εφηβικό πρόγραμμα μαζί με τα παιδιά τους. Μετά την προβολή, η συζήτηση μπορεί να έχει ενδιαφέρον για όλους.

Oι δύο γυναίκες-ψυχή του παιδικού φεστιβάλ κινηματογράφου στο ΤheTOC - εικόνα 3

Α.Λ.: Πέραν του ότι επεκταθήκαμε και σε μια παραδοσιακή κινηματογραφική αίθουσα, τον Δαναό, ακριβώς για να δώσουμε μια επιπλέον δυνατότητα στα εφηβικά κοινά να μας επισκεφθούν, είχαμε την ιδέα για το crybaby matinee, μια προβολή που να απευθύνεται στο κοινό που είναι αποκλεισμένο από την κινηματογραφική αίθουσα, τους νέους γονείς με μωρά. Στην δική μας προβολή μπορούν να έρθουν με το μωρό τους, σε ένα περιβάλλον με μεγάλη ανοχή για τυχόν κλάματα και άλλα μωρουδιακά ξεσπάσματα, για να δουν μια ταινία που έχει ήδη βγει αλλά «έχασαν» κατά την έξοδό του στα σινεμά. Επιπλέον η ταινία που προβάλλουμε είναι το Downton Abbey που είναι αγαπημένη μου.

Σε ποια κατεύθυνση θα θέλατε ιδανικά να στρέψετε το κοινό και τι να ανακαλύψει;

Κ.Χ. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να στρέψουμε το κοινό προς κάποια κατεύθυνση. Προσωπικά, ακολουθώ με το Φεστιβάλ και το κοινό μας, την ίδια τακτική που ακολουθώ και με τον 8χρονο γιο μου: βάζω στο τραπέζι πολλές και διαφορετικές προτάσεις τις οποίες θεωρώ ουσιαστικές και τον αφήνω να διαλέξει. Στο Φεστιβάλ προσφέρουμε στους γονείς και εκπαιδευτικούς διαφορετικούς τρόπους δημιουργικής απασχόλησης, με τις ταινίες που επιλέγουμε, τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα και τα εργαστήρια κινηματογράφου. Τα καταθέτουμε πιστεύοντας πολύ σε αυτά. Αφήνουμε το κοινό να ανακαλύψει αυτό που του ταιριάζει.

Βλέπω ότι η φετινή διοργάνωση είναι συνδεδεμένη με τα παιδικά χωριά SOS. Μιλήστε μου για τους στόχους αυτής της δράσης και τις προσδοκίες που έχετε από αυτή την επαφή.

Α.Λ. Θέλαμε η πρεμιέρα μας να έχει έναν συμβολισμό πέρα από την παραδοσιακή πρεμιέρα. Στόχος μας είναι να μεταδώσουμε ένα μήνυμα ως παιδικό φεστιβάλ: να πάμε εμείς κοντά στα παιδιά και τις οικογένειές τους. Έτσι, η γιορτή φέτος ξεκινάει από το Παιδικό Χωριό SOS στη Βάρη και μάλιστα διευρύνεται γιατί μαζί μας θα είναι και τα παιδιά που φιλοξενούμε από τους Αρκιούς και τα Πράμαντα Ιωαννίνων. Το μήνυμα είναι η συλλογικότητα και πιστεύουμε ότι αυτή η «παρέα» παιδιών, γονιών και εκπαιδευτικών από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας θα το μεταδώσει με επιτυχία.

Η γιαγιά μου κι εγώ
Η γιαγιά μου κι εγώ

Αυτή τη χρονιά συνδέεστε με τα παιδιά των ακριτικών περιοχών. Είναι αλήθεια ότι παρά την τεχνολογική ανάπτυξη, τα παιδιά των ακριτικών ή απομακρυσμένων από την Αθήνα περιοχών έχουν ακόμα μικρή πρόσβαση στο πολιτιστικό αγαθό. Με ποιο τρόπο θα επιθυμούσατε να αμβλύνετε αυτή την ανισότητα;

Α.Λ. Βασικός στόχος μας είναι να φέρνουμε τα παιδιά στο σινεμά για να δουν ταινίες που δεν είναι προσβάσιμες (από την κλασσική κινηματογραφική διανομή) στον κόσμο, και παρότι θα ήταν ευκολότερο πρακτικά να ταξιδέψουμε εμείς εκτός Αθηνών και να δείξουμε τις ταινίες (κάτι που κάνουμε με συνεργασίες με λέσχες ή κινηματογράφους σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας), δίνουμε μεγάλη σημασία στο να δημιουργήσουμε την συνθήκη και να καλέσουμε παιδιά που δεν έχουν πρόσβαση σε ανάλογες εμπειρίες να έρθουν και να περάσουν ένα Σαββατοκύριακο ως μέλη μιας ευρύτερης κοινότητας παρά την γεωγραφική απόσταση. Θέλαμε να φέρουμε λοιπόν σχολεία για να έχουν αυτή την εμπειρία, και σε αυτό είχαμε την στήριξη της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας Καλλίστη, που αμέσως αγκάλιασε την ιδέα αυτή και μας έδωσε την δυνατότητα να το κάνουμε για πρώτη φορά. Στόχος μας είναι κάθε χρόνο να έρχονται όλο και περισσότερα παιδιά από την περιφέρεια και να συμμετέχουν στη γιορτή.

Β' Γυμνασίου
Β' Γυμνασίου

Αν ήμουνα γονέας, πέστε μου έναν καλό λόγο να φέρω το παιδί μου στο φεστιβάλ, είναι και ο τρόπος να μη μπει απλώς σε μια κινηματογραφική αίθουσα για να δει μια ταινία, αλλά να του αποκαλυφθεί και μέσω της οικειότητας ένας αλλιώτικος κόσμος;

Κ.Χ. Το γιορτινό κλίμα του Φεστιβάλ ξεσηκώνει τα παιδιά, αλλά κι εμάς τους μεγάλους. Χαίρονται και χαιρόμαστε που είμαστε μέλη μιας κοινότητας. Το στήσιμο του Φεστιβάλ με τις δράσεις στο φουαγιέ του Μεγάρου, το πλούσιο πρόγραμμα ταινιών, οι ζωντανές μεταγλωττίσεις, οι ψηφοφορίες με το ντεσιμπελόμετρο, η εναλλαγή του κοινού, όλα αυτά κάνουν την εμπειρία συλλογική και βιωματική. Είναι πολύ παραπάνω από μια προβολή ταινίας. Επικρατεί ένας δημιουργικός, χαρούμενος αναβρασμός.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για αυτή τη χρονιά; με τι θα είσαστε ευχαριστημένες;
Κ.Χ.: Θα θέλαμε να δούμε το Φεστιβάλ να μεγαλώνει και να στεριώνει. Να διευρύνουμε το κοινό μας με συνεργασίες σαν τις φετινές που τονίζουν τους λόγους για τους οποίους ξεκινήσαμε αυτή την περιπέτεια: πρόσβαση σε ένα ενδιαφέρον παιδικό περιεχόμενο για όλους, εντός και εκτός Αττικής.

Α.Λ. Όλα τα παραπάνω. Ξεκινήσαμε πέρσι χωρίς να ξέρουμε αν το εγχείρημά μας θα έχει ανταπόκριση και με όλες τις δυσκολίες. Η στήριξη του κοινού από τη πρώτη στιγμή μας έδωσε δύναμη. Εύχομαι μόνο να συνεχίσουμε και κάθε χρόνο να γινόμαστε καλύτεροι από πέρσι, και να έρθει σε μερικά χρόνο ένα πιτσιρίκι και να μου πει ότι πρώτη φορά πήγε σινεμά στο Φεστιβάλ μας και από τότε εθίστηκε και δεν μπορεί να σταματήσει…

Κατ Λέικ Σίτι
Κατ Λέικ Σίτι


Τελευταία ερώτηση: αν ήσασταν παιδιά, τι θα θέλατε να δείτε στο φεστιβάλ;

Κ.Χ. Δύσκολη ερώτηση. Ανάλογα την ηλικία που θα ήμουν θα διάλεγα κάτι διαφορετικό. Σε μια πρόσφατη σχολική μας προβολή στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, όταν ξεκίνησε η ταινία "Η Μαχάλια Λιώνει στη Βροχή" “Mahalia Melts in The Rain”η αίθουσα αναστατώθηκε, την διαπέρασε ένας ψίθυρος..."α, αυτό είναι με μπαλαρίνες...!" Όταν ήμουν παιδί ήθελα να διαβάζω βιβλία και να βλέπω ταινίες με μπαλαρίνες, οπότε ταυτίστηκα ;-)

Α.Λ. Οι εφηβικές ταινίες του προγράμματος είναι κάτι που θα διάλεγα να δω στο Φεστιβάλ. Το Eighth Grade για παράδειγμα, απεικονίζει τόσο ρεαλιστικά την εμπειρία του πρώτου σοκ της εφηβείας, που θα μπορούσε να είναι ταινία τρόμου: από την ακμή στο πρόσωπο της πρωταγωνίστριας μέχρι την αμηχανία ενός πάρτι σε πισίνα. Στιγμές όπως η αδιαφορία του σχολικού φλερτ, η ανάγκη για αποδοχή, το χάσμα με το γονιό και η προοπτική μιας νέας φιλίας είναι γνώριμες για όλους μας.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ εδώ

* Η πρεμιέρα του Φεστιβάλ θα γίνει στο Παιδικό Χωριό SOS στη Βάρη με την ταινία Μπίντι (Binti) της Φρεντερίκε Μίγκομ την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου. Εκτός από την πρεμιέρα τα παιδιά του Χωριού θα παρακολουθήσουν και τις υπόλοιπες προβολές και δραστηριότητες του φεστιβάλ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στον Δαναό και οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν από κοντά περισσότερα για το έργο των Παιδικών Χωριών SOS και πώς μπορούν να συμβάλλουν και οι ίδιοι σε αυτό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΙΝΕΜΑ 24 Σεπ 2020 | 08:35

Ταινίες Πρώτης Προβολής: "Η εποχή της Βροχής" και του... Covid 19

Για τη νέα κινηματογραφική εβδομάδα υπάρχουν μόλις δύο καινούργιες ταινίες.

ΣΤΙΣ 28, 29 ΚΑΙ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 22 Σεπ 2020 | 20:57

Μόνικα Μπελούτσι: Την... ξεχνάμε λόγω κορονοϊού - Τα νέα μέτρα ακυρώνουν την παράσταση στο Ηρώδειο

Θλίψη και απογοήτευση στους θαυμαστές της Μόνικα Μπελούτσι για την παράσταση που τελικά δεν θα γίνει στο Ηρώδειο λόγω των νέων μέτρων

ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΑ ΩΡΑΙΟΤΕΡΑ ΜΕΡΗ 22 Σεπ 2020 | 09:43

"Αντιστίξεις" από την ΕΛΣ: Όταν η ελληνική μουσική συναντά την δημόσια αρχιτεκτονική

Απώτερος στόχος του Φεστιβάλ είναι η ανάδειξη της μουσικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της χώρας μας.

ΟΛΑ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΚΕΝΟ 22 Σεπ 2020 | 08:20

Παραιτήθηκε το Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου - "Άμεσα δεκτή" η παραίτηση από την υπουργό Λίνα Μενδώνη

Με καταγγελίες για μη νόμιμες διαδικασίες και κατάφορες και κραυγαλέες παραβιάσεις της αρχής της ίσης μεταχείρισης.

ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ 21 Σεπ 2020 | 11:07

Ναυμαχία Σαλαμίνας: Πώς οι Έλληνες νίκησαν τους Πέρσες και λόγω... καιρού - Η πρωτότυπη έρευνα του Χρήστου Ζερεφού

Ο φετινός Σεπτέμβριος σηματοδοτεί την επέτειο των 2.500 ετών από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας και ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός φωτίζει μια άγνωστη πτυχή της.

ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΤΟΥ 18 Σεπ 2020 | 13:56

Σοκ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός Πάνος Ρεντούμης - Τον βρήκε νεκρό η σύζυγός του

Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο γνωστός ηθοποιός Πάνος Ρεντούμης.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΝΟΡΒΗΓΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 18 Σεπ 2020 | 10:55

Νέσμπο: Θα μπορούσα αντί για αστυνομικά μυθιστορήματα, να παίζω μπάλα και να βάζω πολλά γκολ

Ο συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, Γιου Νέσμπο, συνομίλησε για το πρόσφατο βιβλίο του "Το βασίλειο", με τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο.

ΠΗΡΕ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ 17 Σεπ 2020 | 15:27

Ορκίστηκε Ελληνίδα η συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ- Η συνάντηση με τον Μητσοτάκη [εικόνες]

Και επίσημα Ελληνίδα πολίτης είναι από σήμερα η πολυβραβευμένη Βρετανίδα συγγραφέας, Βικτόρια Χίσλοπ.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 Σεπ 2020 | 13:50

Η "Θαλασσινή ηχώ" της Ζάννας Αρτέμη στην αίθουσα τέχνης Artshot-Sophia Gaitani

Η αίθουσα τέχνης Artshot – Sophia Gaitani παρουσιάζει την ατομική της έκθεση από την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου έως το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020, με τίτλο "Θαλασσινή ηχώ".

ΟΤΑΝ ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΕΝΩΝΟΝΤΑΙ 15 Σεπ 2020 | 23:50

Athens Open Art: Έκθεση στο Θησείο με καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο

Το Art Number 23 προσφέρει τα εκθέματά του σε έναν πολύ όμορφο χώρο στο Θησείο

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ 15 Σεπ 2020 | 08:52

"Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός", μια μοναδική συλλογή στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Το Μέγαρο Σταθάτου, ένα εμβληματικό δείγμα του ελληνικού αρχιτεκτονικού Νεοκλασικισμού, θα μεταμορφωθεί σε εσωτερικό μιας μεγαλοαστικής ευρωπαϊκής κατοικίας του 19ου αιώνα.

ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΓΙΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ 14 Σεπ 2020 | 10:33

Τομ Χανκς: Επιστροφή στην Αυστραλία για την ταινία του Έλβις Πρίσλεϊ - Χωρίς τη Ρίτα Γουίλσον

Ο Τομ Χανκς και η Ρίτα Γουίλσον είχαν νοσήσει από κορονοϊό στα γυρίσματα της ταινίας για τη ζωή του Έλβις Πρίσλεϊ.

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 95 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΘΕΤΗ 13 Σεπ 2020 | 17:45

"Ο Γαλαξίας του Μίκη Θεοδωράκη" θα εγκαινιαστεί στις 5 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής

Η έκθεση χρηματοδοτήθηκε με 120.000 από το ΥΠΠΟΑ, ενώ την διοργάνωση ανέλαβε ο "Σύλλογος Φίλων της Μουσικής".