Οι Εμιγκρέδες του Σλάβομιρ Μρόζεκ, ένα καυστικό σχόλιο για τη μετανάστευση

Ένα έργο του 1974 για το πιο επίκαιρο από ποτέ θέμα της μετανάστευσης, σε σκηνοθεσία Γιολάντας Μαρκοπούλου στο θέατρο της οδού Κεφαλληνίας

oi-emigkredes-tou-slabomir-mrozek-ena-kaustiko-sxolio-gia-ti-metanasteusi
SHARE THIS
0
SHARES

Στη Β’ σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας παρουσιάζεται μία σύγχρονη εκδοχή του έργου του μεγάλου Πολωνού δραματουργού Σλάβομιρ Μρόζεκ, οι ΕΜΙGRΕΔΕΣ, με τον Προμηθέα Αλειφερόπουλο και τον Θάνο Τοκάκη, από τις 30 Ιανουαρίου.

Ο ΑΑ και ο ΧΧ. Δύο άνθρωποι σε αναζήτηση της ταυτότητάς τους. Δύο ξένοι κλεισμένοι σε ένα δωμάτιο, αποξενωμένοι και απομονωμένοι από τους γύρω τους.  Δύο μετανάστες σε ξένη χώρα. Οι ΕΜΙGRΕΔΕΣ, είναι ένα έργο γραμμένο το 1974 που σήμερα μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ. Την εποχή που ανέβηκε προκάλεσε τεράστιο αντίκτυπο, καλλιτεχνικό και κοινωνικό, γιατί αντιμετωπίζει με ένα μοναδικό και πρωτότυπο τρόπο το θέμα της μετανάστευσης.  Εδώ οι μετανάστες δεν ηρωοποιούνται, ούτε αποθεώνονται, αλλά εξετάζονται μέσα από το μικροσκόπιο ενός ταλαντούχου και ιδιαίτερου συγγραφέα της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας.

 

Η γραφή του Μρόζεκ, η ανάλυσή του, οι λεπτομέρειες που εισάγει στο κείμενο και ταυτόχρονα το υποδόριο χιούμορ, ο σαρκασμός και η διαλεκτική του σκέψη, καταφέρνουν να αναδείξουν το πρόβλημα του να βρισκόμαστε ‘μακριά’ και όχι ‘εκεί’.

 

Ο Πολωνός δραματουργός, συγγραφέας και σκιτσογράφος, διακρίθηκε κυρίως, για τα θεατρικά του έργα, με τα οποία κέρδισε την παγκόσμια αναγνώριση. Η κατοχή της χώρας του από τους Ναζί, η εγκαθίδρυση του κομμουνιστικού καθεστώτος και η σταλινική καταπίεση διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα του, όπως και πολλών νεαρών Πολωνών της γενιάς του. Έλεγε ότι από τα σκίτσα έμαθε να γράφει. Σατίριζε την πολωνική νοοτροπία, το κομμουνιστικό σύστημα, αλλά ο κύριος στόχος του είναι η διακωμώδηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς και ανοησίας. Έζησε σαν εμιγκρές στη Δύση, στη Γαλλία όπου είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο. Δέκα χρόνια αργότερα λαμβάνει τη γαλλική υπηκοότητα. Οι Εμιγκρέδες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του. Μιλά για όλα τα θέματα που τον απασχολού κατά τη διάρκεια της γόνιμης συγγραφικής ζωής του. Την αποξένωση, την κατάχρηση εξουσίας, τον κονφορμισμό και τους περιορισμούς της ανθρώπινης ελευθερίας.

 

Οι ΕΜΙGRΕΔΕΣ είναι ένα έργο σύγχρονο, καυστικό με μια ρεαλιστική και σκληρή ματιά που αποτυπώνει τη νοσταλγία της πατρίδας που απομακρύνεται κάθε μέρα όλο και πιο πολύ και τη νοσταλγία μιας επανάστασης που όσο εφικτή φαντάζει, τόσο ανέφικτη είναι.

 

Πληροφορίες

Μετάφραση Έρση Βασιλικιώτη

Σκηνοθεσία Γιολάντα Μαρκοπούλου

Δραματουργική Επεξεργασία Μάρκος Τσούμας

Σκηνικά - Κοστούμια Αλεξάνδρα Σιάφκου, Αριστοτέλης Καρανάνος

Φωτισμοί Αλέκος Αναστασίου

Ηχητικός Σχεδιασμός Λάμπρος Πηγούνης

Παίζουν Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Θάνος Τοκάκης

Φωτογραφίες Ελίνα Γιουνανλή

 

Β' Σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας, Κεφαλληνίας 16, τηλ: 210 8838727

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook