Οι Ηρωες της Λέσβου παίρνουν βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών

Δεν ήταν οι επιστήμονες, ή οι λογοτέχνες.Ηταν η ηρωϊκή ομάδα του σκάφους της ακροφυλακής που έχει διασώσει εκατοντάδες προσφυγες που έλαμψε στα βραβεία της Ακαδημίας

Οι Ηρωες της Λέσβου παίρνουν βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών

΄Ηταν, ίσως,από τις πιο συγκινητικές στιγμές της χθεσινής απονομής των βραβείων της Ακαδημίας Αθηνών στην καθιερωμένη ετήσια πανηγυρική της συνεδρία. Μπορεί τα βραβεία του ανώτατου πνευματικού ιδρύματος της χώρας να μοιράστηκαν σε εκπροσώπους των Θετικών Επιστημών, Γραμμάτων και Καλών Τεχνών, Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών.

Δεν ήταν, όμως, παρά μόνο η βράβευση του πληρώματος του περιπολικού σκάφους Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής «602» με Κυβερνήτη τον Ανθυποπλοίαρχο Λ.Σ. κ. Κυριάκο Παπαδόπουλο που «έκλεψε την παράσταση» της εκδήλωσης.

Μια παρέα νέων ανθρώπων που έχουν για καθημερινότητα να σώζουν ζωές είναι η παρέα των ανδρών μελών του πληρώματος του σκάφους ΠΛΣ του λιμενικού Σώματος που επιχειρεί στην θαλάσσια οριογραμμή μεταξύ Λέσβου και απέναντι μικρασιατικών ακτών. Αμέτρητες ζωές, αμέτρητοι άνθρωποι σήμερα ζουν και κινούνται κι αναπνέουν και παράγουν χάρη στη σωτήρια παρέμβαση αυτών των ανθρώπων: Του ανθυποπλοίαρχου Κυριάκου Παπαδόπουλου. Του ανθυποπλοίαρχου Μιχάλη Καπητανέλλη. Του ανθυποπλοίαρχου Κοσμά Βούλγαρη. Του σημαιοφόρου Χρήστου Κορκίζογλου. Του Αρχικελευστή Σταύρου Χηροπέδη. Του αρχικελευστή Κοσμά Καρανικολόπουλου. Του αρχικελευστή Σωτήρη Κολλέρη. Του επικελευστή Στρατή Αντωνίου. Του επικελευστή Παναγιώτη Λαϊνά. Του λιμενοφύλακα Δημήτρη Σπανέλλη. Και του λιμενοφύλακα Νίκου Φραγκούλη.

Αυτούς τους 11 ανθρώπους, το πλήρωμα του σκάφους ΠΛΣ 602, τίμησε σήμερα στο πρόσωπο τους όλο το Λιμενικό Σώμα για τα όσα έπραξε διαχειριζόμενο την ανθρωπιστική κρίση των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα του 2015, η Ακαδημία Αθηνών. Την ηθική αυτή αμοιβή παρέλαβε εκ μέρους του πληρώματος του σκάφους ο κυβερνήτης του, ανθυποπλοίαρχος Κυριάκος Παπαδόπουλος.

Τα 39 βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών

Τριάντα εννέα βραβεία απένειμε την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου η Ακαδημία Αθηνών για το 2015 στην καθιερωμένη ετήσια πανηγυρική συνεδρία του ανώτατου πνευματικού ιδρύματος της χώρας.

Από τα βραβεία με «ανθρώπινο πρόσωπο» ήταν επίσης εκείνο του Γιάννη Δεμιρτζόγλου, καθηγητή και διευθυντή του ιστορικού ομογενειακού εκπαιδευτηρίου της Κωνσταντινουπόλεως «Ζωγράφειο Λύκειο», «για τη συνεχή και πολυσχιδή του δράση με την οποία κατορθώνει να κρατά ανοικτό και ενεργό το σχολείο, διατηρώντας παράλληλα ζωντανή την ελληνικότητά του, παρά τις αντίξοες συνθήκες της εποχής», που σηματοδότησαν τις πιο ανθρώπινες στιγμές των βραβείων.

Μετά θάνατον, τιμήθηκε επίσης ο πρεσβύτερος Ευστράτιος Δήμου (παπα-Στρατής) «για το μεγάλο φιλανθρωπικό και κοινωνικό του έργο, από το 2007 έως και τον θάνατό του τον Αύγουστο, στο νησί της Λέσβου. Το Σωματείο “Αγκαλιά” που ίδρυσε, περιέθαλψε και συνέδραμε περίπου 10.000 πρόσφυγες αλλά και άπορους Έλληνες και τις οικογένειές τους».

Βραβεύθηκε επίσης, στην Τάξη των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών, η Ιεραποστολή της Ιεράς Μητροπόλεως Σιγκαπούρης και Νοτίου Ασίας για το υποδειγματικό ιεραποστολικό, κοινωνικό, φιλανθρωπικό και εκπαιδευτικό έργο της, που επιτελείται με πραγματική αυτοθυσία, κάτω από αντίξοες συνθήκες, το Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Αγωγής και Αποκαταστάσεως «Παναγία Ελεούσα» Νομού Αιτωλοακαρνανίας (1990), για τη δωρεάν παροχή ποιοτικών υπηρεσιών σε άτομα με νοητική στέρηση με σκοπό την κοινωνική ένταξή τους, τη στήριξη των οικογενειών τους και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε θέματα αναπηρίας.

Επιστήμονες, λογοτέχνες και καθηγητές

Ο αστροφυσικός Διονύσιος Σιμόπουλος «για τη συνολική του προσφορά στην εκλαΐκευση και τη διάδοση της Αστρονομίας και την πρότυπη λειτουργία του Ευγενιδείου Πλανηταρίου» βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών όπως και ο Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης, ο οποίος, με την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του «κατέστησε το ίδρυμα ένα από τα πλέον σύγχρονα ιδρύματα στο είδος του διεθνώς». Το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας τίμησε επίσης τους συνθέτες Μίμη Πλέσσα και Γιώργο Κουρουπό για την προσφορά τους στην ελληνική μουσική καθώς και τον μουσικολόγο και συνθέτη Γεώργιο Λεωτσάκο.

Μεταξύ άλλων, στην Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών, τιμήθηκαν με βραβεία του Ιδρύματος Ουράνη η ποιήτρια Ζέφη Δαράκη με το Βραβείο ποιήσεως για το σύνολο του έργου της, η Ιωάννα Μπουραζοπούλου με το Βραβείο μυθιστορήματος για το βιβλίο της «Η κοιλάδα της λάσπης – Ο δράκος της Πρέσπας» (Καστανιώτης, 2014), ο Νίκος Κουφάκης με το Βραβείο διηγήματος για το βιβλίο του «Οικογενειακή πορσελάνη» (Κέδρος, 2014) και ο Γιώργος Αριστηνός με το Βραβείο δοκιμίου για το βιβλίο του «Αφερέγγυοι και πλάνητες. Δοκίμια για τη λογοτεχνία και τον πολιτισμό» (Κέδρος, 2015).

Το Ίδρυμα Πέτρου Χάρη βράβευσε τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο για το σύνολο του έργου του, τη Μαρία Στεφανοπούλου με το Βραβείο μυθιστορήματος για το βιβλίο της «Άθος, ο δασονόμος» (Ροδακιό, 2015), τον Φαίδωνα Ταμβακάκη με το Βραβείο νουβέλας για το βιβλίο του «Η αναπαλαίωση» (Εστία, 2015), τον Δημοσθένη Παπαμάρκο με το Βραβείο διηγήματος για το βιβλίο του «Γκιακ» (Αντίποδες, 2014) και τους Ήρκο και Στάντη Αποστολίδη με το Βραβείο δοκιμίου για το βιβλίο «Οι πρώτες πηγές. Μέγας Αλέξανδρος. Τα αποσπάσματα των αρχαίων ιστορικών» (Gutenberg, 2015).


Επαίνους έδωσε η Ακαδημία στον Ιωάννη Λάμπρη, καθηγητή Ανοσολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, «για την υπερδεκαετή προσφορά του στη διάδοση των βιοϊατρικών επιστημών στην Ελλάδα, μέσω του κοινωφελούς οργανισμού “Aegean Conferences” που έχει ιδρύσει» και στον κοινωφελή ιδιωτικό πολιτιστικό οργανισμό ΔΙΕΞΟΔΟΣ, με έδρα την Ιερά Πόλη Μεσολογγίου, «για την ιδιαιτέρως μεγάλη πολιτισμική, πολιτιστική και κοινωνική του δράση μέσω του μουσείου του, των εκδόσεών του, εκθέσεων και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, καθώς και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές και φοιτητές της περιοχής».

Η συνεδρία ξεκίνησε με ομιλία του προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών Δημήτρη Νανόπουλου για το πρόβλημα της διαχείρισης της πληροφορίας από τις Μαύρες Οπές, το οποίο είναι από τα βασικότερα της Σύγχρονης Φυσικής τα τελευταία 40 χρόνια. Ο πρόεδρος της Ακαδημίας αναφέρθηκε σε μία πολύ πρόσφατη εργασία του με τους John Ellis και Νίκο Μαυρόματο, όπου επιχειρείται το σπάσιμο του Κώδικος της πληροφορίας στις Μαύρες Οπές και μία καινούργια ερμηνεία της «ακτινοβολίας Hawking», χρησιμοποιώντας τη Θεωρία των Υπερχορδών.

Ακολούθως, σύμφωνα με το τυπικό, ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Βασίλειος Πετράκος παρουσίασε την Έκθεση για το έργο της Ακαδημίας κατά το έτος 2015.

Η τελετή συνεχίστηκε με την απονομή των βραβείων και επαίνων από τον πρόεδρο της Ακαδημίας.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΙΣ 28, 29 ΚΑΙ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 22 Σεπ 2020 | 20:57

Μόνικα Μπελούτσι: Την... ξεχνάμε λόγω κορονοϊού - Τα νέα μέτρα ακυρώνουν την παράσταση στο Ηρώδειο

Θλίψη και απογοήτευση στους θαυμαστές της Μόνικα Μπελούτσι για την παράσταση που τελικά δεν θα γίνει στο Ηρώδειο λόγω των νέων μέτρων

ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΑ ΩΡΑΙΟΤΕΡΑ ΜΕΡΗ 22 Σεπ 2020 | 09:43

"Αντιστίξεις" από την ΕΛΣ: Όταν η ελληνική μουσική συναντά την δημόσια αρχιτεκτονική

Απώτερος στόχος του Φεστιβάλ είναι η ανάδειξη της μουσικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της χώρας μας.

ΟΛΑ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΚΕΝΟ 22 Σεπ 2020 | 08:20

Παραιτήθηκε το Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου - "Άμεσα δεκτή" η παραίτηση από την υπουργό Λίνα Μενδώνη

Με καταγγελίες για μη νόμιμες διαδικασίες και κατάφορες και κραυγαλέες παραβιάσεις της αρχής της ίσης μεταχείρισης.

ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ 21 Σεπ 2020 | 11:07

Ναυμαχία Σαλαμίνας: Πώς οι Έλληνες νίκησαν τους Πέρσες και λόγω... καιρού - Η πρωτότυπη έρευνα του Χρήστου Ζερεφού

Ο φετινός Σεπτέμβριος σηματοδοτεί την επέτειο των 2.500 ετών από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας και ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός φωτίζει μια άγνωστη πτυχή της.

ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΤΟΥ 18 Σεπ 2020 | 13:56

Σοκ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός Πάνος Ρεντούμης - Τον βρήκε νεκρό η σύζυγός του

Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο γνωστός ηθοποιός Πάνος Ρεντούμης.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΝΟΡΒΗΓΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 18 Σεπ 2020 | 10:55

Νέσμπο: Θα μπορούσα αντί για αστυνομικά μυθιστορήματα, να παίζω μπάλα και να βάζω πολλά γκολ

Ο συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, Γιου Νέσμπο, συνομίλησε για το πρόσφατο βιβλίο του "Το βασίλειο", με τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο.

ΠΗΡΕ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ 17 Σεπ 2020 | 15:27

Ορκίστηκε Ελληνίδα η συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ- Η συνάντηση με τον Μητσοτάκη [εικόνες]

Και επίσημα Ελληνίδα πολίτης είναι από σήμερα η πολυβραβευμένη Βρετανίδα συγγραφέας, Βικτόρια Χίσλοπ.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 Σεπ 2020 | 13:50

Η "Θαλασσινή ηχώ" της Ζάννας Αρτέμη στην αίθουσα τέχνης Artshot-Sophia Gaitani

Η αίθουσα τέχνης Artshot – Sophia Gaitani παρουσιάζει την ατομική της έκθεση από την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου έως το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020, με τίτλο "Θαλασσινή ηχώ".

ΟΤΑΝ ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΕΝΩΝΟΝΤΑΙ 15 Σεπ 2020 | 23:50

Athens Open Art: Έκθεση στο Θησείο με καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο

Το Art Number 23 προσφέρει τα εκθέματά του σε έναν πολύ όμορφο χώρο στο Θησείο

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ 15 Σεπ 2020 | 08:52

"Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός", μια μοναδική συλλογή στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Το Μέγαρο Σταθάτου, ένα εμβληματικό δείγμα του ελληνικού αρχιτεκτονικού Νεοκλασικισμού, θα μεταμορφωθεί σε εσωτερικό μιας μεγαλοαστικής ευρωπαϊκής κατοικίας του 19ου αιώνα.

ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΓΙΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ 14 Σεπ 2020 | 10:33

Τομ Χανκς: Επιστροφή στην Αυστραλία για την ταινία του Έλβις Πρίσλεϊ - Χωρίς τη Ρίτα Γουίλσον

Ο Τομ Χανκς και η Ρίτα Γουίλσον είχαν νοσήσει από κορονοϊό στα γυρίσματα της ταινίας για τη ζωή του Έλβις Πρίσλεϊ.

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 95 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΘΕΤΗ 13 Σεπ 2020 | 17:45

"Ο Γαλαξίας του Μίκη Θεοδωράκη" θα εγκαινιαστεί στις 5 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής

Η έκθεση χρηματοδοτήθηκε με 120.000 από το ΥΠΠΟΑ, ενώ την διοργάνωση ανέλαβε ο "Σύλλογος Φίλων της Μουσικής".

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ 13 Σεπ 2020 | 12:08

77η Mostra: Ο Χρυσός Λέοντας στην αμερικανική ταινία "Nomadland" της Κλόε Ζάο

Η 38χρονη Ζάο είναι η πρώτη γυναίκα που λαμβάνει αυτό το βραβείο τα τελευταία 10 χρόνια.