Οι "Νέοι της ΄Οπερας" ανεβάζουν Πουτσίνι στην Λυρική Σκηνή

Δύο μονόπρακτα του Πουτσίνι επιλέχτηκαν για την θερινή παραγωγή του προγράμματος των Νέων της Όπερας, της ΕΛΣ, που υλοποιείται με την στήριξη του Ι. Λάτση

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Οι "Νέοι της ΄Οπερας" ανεβάζουν Πουτσίνι στην Λυρική Σκηνή

To εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Οι Νέοι της Όπερας" της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ολοκληρώνει την πρώτη του σεζόν με την παρουσίαση των δύο μονόπρακτων έργων του Τζάκομο Πουτσίνι Αδελφή Αγγελική & Ο μανδύας, στις 8 και 10 Ιουλίου στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σε μουσική διεύθυνση Μιχάλη Παπαπέτρου και σκηνοθεσία Νικολέτας Φιλόσογλου.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Οι Νέοι της Όπερας" που χρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ιδρυμα Λάτση ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2018 με στόχο να δώσει την ευκαιρία να λάβουν εμπειρία εντός της Εθνικής Λυρικής Σκηνής νέοι καλλιτέχνες που έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους και βρίσκονται στα πρώτα βήματα της επαγγελματικής τους διαδρομής. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα δοκιμάζονται σε πραγματικό περιβάλλον εργασίας και λαμβάνουν μέρος έως και σε τρεις παραγωγές όπερας ανά καλλιτεχνική περίοδο. Η πρώτη παραγωγή των "Νέων της Όπερας" ήταν ο Ιδομενέας του Μότσαρτ και πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ. Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο διακεκριμένος τενόρος Βαγγέλης Χατζησίμος.

Οι δύο μόνοπρακτες όπερες Αδελφή Αγγελική και Ο μανδύας αποτελούν μαζί με το έργο Τζάννι Σκίκκι το Τρίπτυχο του Τζάκομο Πουτσίνι. Και τα δύο έργα πρωτοπαρουσιάστηκαν στη Μητροπολιτική Όπερα Νέας Υόρκης στις 14 Δεκεμβρίου 1918. Στην Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 1970.

Η Αδελφή Αγγελική είναι σε ποιητικό κείμενο του Τζοβακκίνο Φορτσάνο. Η ιστορία έχει ως εξής: η Αδελφή Αγγελική είναι διαφορετική από τις άλλες μοναχές στο μοναστήρι. Είναι ευγενικής καταγωγής και ένα μυστήριο καλύπτει τον λόγο για τον οποίο βρέθηκε εκεί. Απρόσμενα την επισκέπτεται η πριγκίπισσα θεία της. Τα συνταρακτικά νέα που της μεταφέρει θα οδηγήσουν την Αδελφή Αγγελική στο θανάσιμο αμάρτημα της αυτοκτονίας.

Ο μανδύας είναι σε ποιητικό κείμενο του Τζουζέππε Αντάμι και βασίζεται στο ομότιτλο έργο του Ντιντιέ Γκολντ. Το έργο μιλά για το δράμα τριών ανθρώπων σε μια μαούνα αραγμένη στις όχθες του Σηκουάνα: του Μικέλε, ιδιοκτήτη της μαούνας, της γυναίκας του Τζωρτζέττας που έχει χάσει πρόσφατα το παιδί τους και του Λουΐτζι, αχθοφόρου και εραστή της Τζωρτζέτας. Μια ζοφερή δίνη συναισθημάτων, πόνου και εγκλήματος, η οποία τελικά θα καταπιεί και τους τρεις πρωταγωνιστές.

Ο Βαγγέλης Χατζησίμος, υπεύθυνος του προγράμματος "Οι Νέοι της Όπερας", σημειώνει: "Τα δύο μονόπρακτα του Τζάκομο Πουτσίνι που επιλέχτηκαν για την θερινή παραγωγή του προγράμματος των Νέων της Όπερας, της ΕΛΣ, που υλοποιείται με την στήριξη του Ιδρύματος “Ι. Λάτσης”, είναι και η κορύφωση της διαδρομής των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα νέων καλλιτεχνών. Η πρόκληση της μεγάλης σκηνής και της ορχήστρας, η πρόκληση των δύο τίτλων που είναι στο κεντρικό ρεπερτόριο των θεάτρων όπερας όλου του κόσμου, η πρόκληση, τέλος, της μεγάλης αίθουσας, είναι τα τρία μεγάλα στοιχήματα για τους καλλιτέχνες μας που θέλουμε να αποκαλούμε παιδιά μας.

Διανύσαμε μαζί τους μια καλλιτεχνική περίοδο αναζήτησης, προσπάθειας, στοιχημάτων προσωπικών και ομαδικών. Είχαμε χαρές, συγκινήσεις, φόβους αλλά και στιγμές έξαρσης. Προσπαθήσαμε να βρούμε μαζί τα εργαλεία που ο καθένας χρειάζεται για την προσωπική του πορεία στο επάγγελμα - Τέχνη του λυρικού τραγουδιστή. Οι εντάσεις, οι απογοητεύσεις, οι ελπίδες που συναντήσαμε είναι κομμάτι της καθημερινότητας του λυρικού καλλιτέχνη, μιας καθημερινότητας που πρέπει να αναμετρηθεί μαζί της και από τα κομμάτια της ψυχής του να συνθέσει τον ρόλο που έχει να ζωντανέψει πάνω στο σανίδι, να του δώσει φωνή, ζωή εντέλει από τη δική του ζωή. Μόνο που η ζωή του ρόλου τελειώνει όταν τα φώτα της σκηνής σβήνουν και μένει η σκηνή άδεια γεμάτη από φαντάσματα ηρώων, θεών και θηρίων, από ανάσες τραγουδιστών, από θροΐσματα κοστουμιών και από το κενό κρύσταλλο του καθρέφτη που κρατά η σκηνή κατά πρόσωπο στο κοινό για να του δείξει αρετές που θα έπρεπε να έχει, κακίες που δεν του ανήκουν και ένα ήθος που το κυνηγά διαρκώς. Αυτή η δύναμη του θεάτρου να πλάθει ανθρώπους, κόσμους, σκιρτήματα ψυχής είναι η θεϊκή μανία, η τρέλα που ο καλλιτέχνης μοιράζεται με το κοινό. Η φλόγα που τον γεννά και τον καίει.

Αγαπήσαμε αυτά τα παιδιά που θέλησαν να κοινωνήσουν μαζί μας αυτή τη μανία, τη δική τους και τη δική μας. Μπορεί η πείρα μας να τα βοήθησε, σίγουρα όμως η φρεσκάδα τους μας έκανε να θυμηθούμε γιατί φτάσαμε εδώ και από ποιους δρόμους".

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα "Οι νέοι της όπερας"

Οι "Νέοι της Όπερας" είναι ένα πρόγραμμα εκπαιδευτικού χαρακτήρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που απευθύνεται σε νέους καλλιτέχνες. Κύριος στόχος του προγράμματος είναι να τους προσφέρει τη δυνατότητα να εξελίξουν και να παρουσιάσουν τις δυνατότητές τους σε ένα περιβάλλον εργασίας προστατευμένο αλλά και εποπτευόμενο από επαγγελματίες καταξιωμένους στο αντικείμενό τους. Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες δοκιμάζονται σε ένα πραγματικό περιβάλλον εργασίας και παίρνουν μέρος έως και σε τρεις παραγωγές. Η καθοδήγηση και η εκπαίδευση των νέων καλλιτεχνών γίνεται από καταξιωμένους καλλιτέχνες της όπερας και όχι μόνο, όπως, μεταξύ άλλων, ο Βαγγέλης Χατζησίμος, ο σκηνοθέτης Βασίλης Παπαβασιλείου, ο αρχιμουσικός Άντζελο Καβαλλάρο, η Χριστίνα Γιαννακοπούλου, ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος, η Σοφία Κυανίδου, ο Δημήτρης Τηλιακός, η Αγγελική Καθαρίου κ.ά.

Οι "Νέοι της ΄Οπερας" ανεβάζουν Πουτσίνι στην Λυρική Σκηνή
Οι Νέοι της ΄Οπερας - Αδερφή Αγγελική (φωτογραφία: Δ Σακαλάκης)

Συντελεστές:

Τζάκομο Πουτσίνι

Αδελφή Αγγελική & Ο μανδύας

Παραγωγή του προγράμματος της ΕΛΣ "Οι Νέοι της Όπερας"

8, 10 Ιουλίου 2018 / Ώρα έναρξης: 20.00

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Μουσική διεύθυνση: Μιχάλης Παπαπέτρου
Σκηνοθεσία: Νικολέτα Φιλόσογλου
Σκηνικά – Κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη

Φωτισμοί: Δημήτρης Κουτάς
Επιμέλεια κίνησης: Ζυστίν Γκουσσό

Διεύθυνση Παιδικής Χορωδίας: Κωνσταντίνα Πιτσιάκου
Φωνητική προετοιμασία και διδασκαλία: Βαγγέλης Χατζησίμος - Σοφία Κυανίδου

Αδελφή Αγγελική
Αδελφή Αγγελική: Ελένη Κομνή
Πριγκίπισσα, θεία: Μαρία Βλαχοπούλου
Ηγουμένη: Λεονώρα Γαϊτάνου
Αδελφή Ζηλώτρια: Μαρισία Παπαλεξίου
Δασκάλα των δοκίμων: Αμαλία Αυλωνίτη
Αδελφή Γενοβέφα: Μαριέττα Σαρρή
Αδελφή Οσμίνα: Άννυ Φασσέα
Αδελφή Ντολτσίνα: Νίκη Χαζιράκη
Αδελφή Νοσοκόμος: Αγγελική Βαρδάκα
Αδελφές για τις ελεημοσύνες: Δέσποινα Παναγιώτου
Δόκιμος Αδελφή: Χριστίνα Ασημακοπούλου
Υπηρετούσες αδελφές: Μαριέττα Σαρρή, Άννυ Φασέα, Ζωή Καραγκούνη, Δέσποινα Παναγιώτου

Ο μανδύας

Μικέλε: Γιάννης Σταματάκης
Τζωρτζέττα: Ελεάννα Κωνσταντά
Φρούγκολα: Λεονώρα Γαϊτάνου
Λουίτζι: Χρήστος Δεληζώνας
Τίνκα: Χρήστος Γιαννούλης
Τάλπα: Γιώργος Παπαδημητρίου
Δύο εραστές: Άννυ Φασσέα - Νίκος Μαραζιώτης
Πωλητής τραγουδιών: Νίκος Μαραζιώτης

Συμμετέχουν μουσικοί της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και μέλη της Παιδικής Χορωδίας της ΕΛΣ, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της αποστολής.

(Στην κεντρική φωτογραφία Οι Νέοι της ΄Οπερας - Ο Μανδύας - φωτογραφίες Δ. Σακαλάκης)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 04 Οκτ 2021 | 12:02

Πιερρακάκης: Πώς θα δίνονται τα 50 GB στους νέους 15-17 ετών που εμβολιάζονται

Όπως δήλωσε, για τους πολίτες έως 29 ετών, θα υπάρξει μηδενισμός των τελών κινητής τηλεφωνίας από 1η Ιανουαρίου του 2022.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ 22 Σεπ 2021 | 18:47

Κορονοϊός: "Εκτόξευση" με 3.559 νέα κρούσματα στα παιδιά 4-18 ετών σε μία εβδομάδα - 24% των συνολικών μολύνσεων

Αύξηση 14% στα παιδιά 4-18 ετών των νέων κρουσμάτων, σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα

ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ 21 Σεπ 2021 | 15:30

Μαραντζίδης: Γιατί ορισμένοι αντιπαθούν προσωπικά τον Μητσοτάκη- Γιατί τον βρίζουν

Η ανάλυση του καθηγητή Νίκου Μαραντζίδη για τις προσωπικές επιθέσεις σε βάρος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

ΕΙΧΕ ΤΙΜΗΘΕ ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΒΑΦΗ 17 Οκτ 2021 | 16:35

Πέθανε ο ποιητής Γιώργος Κακουλίδης

Εφυγε από τη ζωή ο ποιητής Γιώργος Κακουλίδης.

ΕΡΧΕΤΑΙ Ο 5ΟΣ ΚΥΚΛΟΣ 15 Οκτ 2021 | 19:15

La casa de papel: Βγήκε το τρέιλερ για το πολυαναμενόμενο φινάλε - Ο Professor αντεπιτίθεται [βίντεο]

Στις 3 Δεκεμβρίου, στις οθόνες του Netflix τα νέα επεισόδια της πετυχημένης σειράς "La casa de papel".

ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΑ SOCIAL MEDIA 15 Οκτ 2021 | 16:31

Η γλύπτρια του αγάλματος της Κάλλας απαντάει στην κριτική: "Τίποτα από τα σχόλια δεν με αγγίζει"

Η γλύπτρια Αφροδίτη Λίτη μίλησε στην Καθημερινή και απάντησε στην κριτική για το άγαλμα της Κάλλας

ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΜΗΝΗ 15 Οκτ 2021 | 14:14

"Για γυναίκα καλή είναι" με την Ηρα Κατσούδα - Το stand up comedy που δεν πρέπει να χάσετε

To "Για Γυναίκα, καλή είναι", η δεύτερη σόλο παράσταση της Ήρας Κατσούδα επιστρέφει!

ΗΤΑΝ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ 15 Οκτ 2021 | 10:57

Η Google αποκατέστησε ψηφιακά πίνακες του Γκούσταβ Κλιμτ που καταστράφηκαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Αποκατέστησαν με τεχνητή νοημοσύνη πίνακες του Γκούσταβ Κλιμτ που είχε καταστρέψει η φωτιά κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

ΑΠΟ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 14 Οκτ 2021 | 13:24

"Παλέρμο": Μια αστυνομική μαύρη κωμωδία στο Θέατρο Δρόμος

"ΠΑΛΕΡΜΟ": Ποιος Σκότωσε τον Αντρέα Τερζίδη; Μια αστυνομική μαύρη κωμωδία της Παναγιώτας Αβραμοπούλου, σε σκηνοθεσία Εμμανουήλ Μαύρου, στο Θέατρο Δρόμος.

6 & 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 14 Οκτ 2021 | 06:49

Το "The Tank Theatre" της Νέας Υόρκης για πρώτη φορά στην Ελλάδα - Στο Θέατρο Ροές

Το νεοϋρκέζικο "The Tanκ", ένα από τα επιδραστικότερα off-off θέατρα του Μανχάταν, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, για να παρουσιάσει το έργο "When we went electronic".

ΑΠΟ 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 14 Οκτ 2021 | 06:13

"Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό", σε σκηνοθεσία Kώστα Γάκη στο Θέατρο Αλφα

Ένα έργο - φόρος τιμής στον αδικοχαμένο στη μάχη με τον κορονοϊό αγωνιστή συγγραφέα Λούις Σεπούλβεδα και σε κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο.

"ΕΦΥΓΕ" ΧΘΕΣ 13 Οκτ 2021 | 18:40

Πέθανε η ηθοποιός Δήμητρα Αγγελοπούλου - Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο

Η ηθοποιός, Δήμητρα Αγγελοπούλου έδωσε σκληρή μάχη με τον καρκίνο.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΟΓΟΥ ΧΑΡΙΝ 13 Οκτ 2021 | 13:26

"Ηλεκτρόνια": 47 ανθρώπινα διηγήματα της Αριστέας Σερεμέτη - Συναισθήματα, στιγμές και εσωτερικές εικόνες

Το βιβλίο "Ηλεκτρόνια" της Αριστέας Σερεμέτη από τις εκδόσεις Λόγου Χάριν είναι μία συλλογή μικροδιηγημάτων με ανθρώπινες ιστορίες.