Οι Non Grata «έκαψαν» την ΑΣΚΤ

Οι Non Grata, η ομάδα καλλιτεχνών - performer από όλο τον κόσμο με βάση την Εσθονία, που από το 2002 περιοδεύει σε Ευρώπη και Αμερική, χθες, 6 Απριλίου, στην ΑΣΚΤ

|
SHARE THIS
0
SHARES

Εμφανίστηκαν στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, στο πλαίσιο του Diverse Universe Festival,  με μία performance που έφερε τα πάνω κάτω. 

Κατάληξη του πενθήμερου workshop που προηγήθηκε, η performance τα είχε όλα: Φωτιές, καπνογόνα, ντουντούκες, μάσκες, κοστούμια, γυμνό, αυτοσχεδιασμό, σάτιρα, καταστάσεις που γεμίζουν τον χώρο και προκαλούν την σύγχυση.

Η ομάδα καλλιτεχνών Non Grata ξεκίνησε το 1998 δημιουργώντας μια πρωτότυπη σχολή για performance που ονομαζόταν Academia Non Grata ως αντίβαρο στην τότε υπάρχουσα σχέση της τέχνης με τον ακραίο καπιταλισμό στην κοινωνία της Εσθονίας. Τα βασικά μέλη, που προέρχονται από την ακαδημία, έρχονται σε επαφή με άτομα εντός και εκτός του χώρου της τέχνης με σκοπό να δημιουργήσουν ένα πειραματικό-δημιουργικό περιβάλλον που να επικεντρώνεται στην διαδικασία και που να μπορεί να ερμηνευθεί μόνο μέσα από την δημιουργική δράση.

Βασικές αρχές τους είναι η ανωνυμία, η παραγωγικότητα και η αντί-εμπορευματοποίηση. Στις παραστάσεις τους χρησιμοποιούν σύμβολα που αντιπροσωπεύουν θρησκευτικές, στρατιωτικές, οικονομικές και κοινωνικές δομές. Τα ανατρέπουν και αναζητούν αυτό που μένει. 

Φωτογραφίες: Fosphotos / Μανώλης Τσάφος

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook