Οι Non Grata στην ΑΣΚΤ με φωτιές και ντουντούκες

Η τελική performance την Κυριακή 6 Απριλίου - Με σύμβολα που αντιπροσωπεύουν θρησκευτικές, στρατιωτικές, οικονομικές και κοινωνικές δομές- Φωτιές, καπνογόνα, ντουντούκες, μάσκες

oi-non-grata-stin-askt-me-fwties-kai-ntountoukes
|
SHARE THIS
0
SHARES

Οι Non Grata είναι μία ομάδα καλλιτεχνών -performer από όλο τον κόσμο με βάση την Εσθονία, που από το 2002 και κάθε χρόνο περιοδεύει στην Ευρώπη και την Αμερική, στο πλαίσιο του Diverse Universe Festival.

 

Ξεκίνησαν το 1998 δημιουργώντας μια πρωτότυπη σχολή για performance που ονομαζόταν Academia Non Grata ως αντίβαρο στην τότε υπάρχουσα σχέση της τέχνης με τον ακραίο καπιταλισμό στην κοινωνία της Εσθονίας. Συνέχισαν την πορεία τους ως νομάδες, δημιουργώντας ένα δίκτυο καλλιτεχνών που συνεργάζονται με την ομάδα σε όλο τον κόσμο.

Βασικές αρχές τους είναι η ανωνυμία, η παραγωγικότητα και η αντί-εμπορευματοποίηση

Τα βασικά μέλη, που προέρχονται από την ακαδημία, έρχονται σε επαφή με άτομα εντός και εκτός του χώρου της τέχνης με σκοπό να δημιουργήσουν ένα πειραματικό-δημιουργικό περιβάλλον που να επικεντρώνεται στην διαδικασία και που να μπορεί να ερμηνευθεί μόνο μέσα από την δημιουργική δράση.

Βασικές αρχές τους είναι η ανωνυμία, η παραγωγικότητα και η αντί-εμπορευματοποίηση. Στις παραστάσεις τους χρησιμοποιούν σύμβολα που αντιπροσωπεύουν θρησκευτικές, στρατιωτικές, οικονομικές και κοινωνικές δομές. Τα ανατρέπουν και αναζητούν αυτό που μένει. Με διάφορα μέσα όπως φωτιές, καπνογόνα, ντουντούκες, μάσκες, κουστούμια και άλλα στοιχεία δημιουργούν καταστάσεις που γεμίζουν τον χώρο και προκαλούν την σύγχυση.

Ανατρέπουν τα σύμβολα και αναζητούν αυτό που μένει

Της τελικής performance προηγείται πενθήμερο σεμινάριο, 1-6 Απριλίου, στο Θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, το οποίο αποτελεί κομμάτι του Diverse Universe Festival 2014 θα έχει την εξής δομή: Τα σεμινάρια χωρίζονται σε 5 ενότητες: «Sound» workshop run by Mathieu Sylvestre (Γαλλία), «Female body» workshop run by Shao Kun & Vigi (Κίνα), «Collective performance» - Al Paldrok, Toomas Kuusing & Taje Tross - (Εσθονία), «Poetry and Body» - Triste Sire (Φινλανδία), «Performance Costumes» - Morgan Schagerberg (Σουηδία). Το σεμινάριο θα γίνει στα Αγγλικά. Υπεύθυνοι οργάνωσης είναι η Εύα Βασλαματζή και ο Βασίλης Βλασταράς.

Η τελική Performance είναι ανοικτή στο κοινό και η συμμετοχή στο workshop είναι δωρεάν.

Info: Θέατρο Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Πειραιώς 256, Αγιος Ιωάννης Ρέντης.

 

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook