Οι όχθες του Τίβερη μεταμορφώνονται από μια μεγάλη οικολογική τοιχογραφία

Μια τοιχογραφία «οικολογική», από ένα σπουδαίο καλλιτέχνη, με μήκος 550 μέτρα στην καρδιά της Ρώμης. Απίστευτη ιδέα και μεγάλο καλλιτεχνικό έργο Δείτε πώς έγινε.

oi-oxthes-tou-tiberi-metamorfwnontai-apo-mia-megali-oikologiki-toixografia
|
SHARE THIS
0
SHARES

Ογδόντα έργα, ως μοντέρνες τοιχογραφίες, οι οποίες, μεταξύ των άλλων, παρουσιάζουν τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι και την Ανίτα Έκμπεργκ σε μια σκηνή από το έργο «Γλυκιά Ζωή», τον πρώτο στρατιώτη που μπήκε στην Ρώμη το 1870, όταν η πόλη ανήκε στον πάπα, αλλά και τη λύκαινα, σύμβολο, σύμφωνα με τον μύθο, της «Αιώνιας Πόλης», παρουσιάζονται στη Ρώμη, στις όχθες του Τίβερη.

 

Ο διεθνούς φήμης Νοτιοαφρικανός καλλιτέχνη Ουίλιαμ Κέντριτζ σχεδίασε μια  ζωφόρο 550 μέτρων κατά μήκος του αναχώματος του ποταμού Τίβερη της Ρώμης με τίτλο  «Θρίαμβοι και θρήνοι: μια μελέτη για την Ρώμη». Το έργο σχεδιάστηκε για πρώτη φορά πριν από 14 χρόνια και χρηματοδοτείται από το Tevereterno, έναν οργανισμό που εργάζεται για την αναζωογόνηση των όχθεων του ποταμού της Ρώμης με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, δρώμενα και προβολές.

 

 

 

 

 

 

 

Η ζωφόρος του Κέντριτζ  κατασκευάστηκε με μια τεχνική που ονομάζεται «αντίστροφο γκράφιτι» με μεγάλα στένσιλ, μέσα στα οποία ότι υπάρχει έξω από το σχήμα, το σχέδιο, θα καθαριστεί από τη βρωμιά και τη ρύπανση. Οι εικόνες που θα προκύψουν θα εξαφανιστούν μέσα στα χρόνια από τη συσσωρευμένη ρύπανση, καθώς η πέτρα θα λερώνεται και πάλι.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η ιστορία της Ρώμης έχει υπαγορεύσει θέματα της παγκόσμιας ιστορίας και της τέχνης που εμφανίζονται σε μεγάλες διαστάσεις όπως η θρησκεία στο Βατικανό, η αυτοκρατορία και η ύβρις στο Κολοσσαίο και η διασταύρωση της τέχνης και της χορηγίας στην Καπέλα Σιξτίνα, Το έργο του Κέντριτζ αγγίζει συχνά παρόμοια θέματα που περιλαμβάνουν την καταπίεση και την απελευθέρωση του ανθρώπου.  

 

 

 

Τα σχέδια από κάρβουνο που έχει φτιάξει υπάρχουν στο Ιταλικό Περίπτερο στην Μπιενάλε της Βενετίας. Η σύνθεση λοιπόν είναι τα θραύσματα της ιστορίας της Ρώμης με σκηνές πολέμου, αυτοκράτορες, νίκες, καταστροφές αλλά και την Anita Ekberg και τον Marcello Mastroianni να κάνουν την εμφάνισή τους ως προσωπικότητες συνδεδεμένες μέσα από τον κινηματογράφο με τη Ρώμη.

 

 

 

Για τα εγκαίνια, επ' ευκαιρία των 2.767 ετών από την ίδρυση της Ρώμης, περιβαλλοντικοί σύνδεσμοι και αθλητικού όμιλοι οργάνωσαν μια ιδιαίτερη παρουσίαση του όλου αυτού έργου: Μια «πλωτή» επίσκεψη, με φουσκωτές βάρκες, για ντόπιους και τουρίστες.

 

 

  

 

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook