Οι πολίτες του Δήμου Διονύσου έκαναν την πανδημία ευκαιρία δημιουργίας- Εφτιαξαν λεύκωμα με την εμπειρία τους [εικόνες]

Το δικό τους μήνυμα θέλησαν να στείλουν πολίτες του Δήμου Διονύσου Αττικής σε σχέση με την πρωτόγνωρη κατάσταση την οποία βιώνει σύσσωμη η υφήλιος εξαιτίας της πανδημίας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
safeimage

Το δικό τους μήνυμα θέλησαν να στείλουν πενήντα οκτώ πολίτες του Δήμου Διονύσου Αττικής σε σχέση με την πρωτόγνωρη κατάσταση την οποία βιώνει σύσσωμη η υφήλιος εξαιτίας της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, και σε πείσμα των αισθημάτων της θλίψης και του φόβου που προκαλεί το γεγονός, αλλά και ως απάντηση στις ακραίες εκδηλώσεις αντίστασης των απανταχού, κορονο-parties, οι Διονυσιώτες σήκωσαν μανίκια πήραν τα σύνεργά τους και δημιούργησαν το καλλιτεχνικό Λεύκωμα "Μένουμε Σπίτι Δημιουργώντας. Έργα & Ημέρες με τον Covid-19". Στη συνέχεια, αποφάσισαν να "δωρίσουν" την συλλογική τους προσπάθεια στον φορέα ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ, ίδρυμα για άτομα με νοητική υστέρηση, έτσι ώστε το Λεύκωμα να διατεθεί προς ενίσχυση του ταμείου του.

Η εκκίνηση αυτού του, άκρως ενδιαφέροντος όσο και δημιουργικού "καλλιτεχνικού Μαραθωνίου", τοποθετείται κατά τον πρώτο Μάρτη της καραντίνας (2020). Το σύνθημα δόθηκε από την εθελόντρια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Διονύσου και δασκάλα Δημιουργικής – Θεραπευτικής Γραφής, Αφροδίτη Σφαιροπούλου η οποία, προηγουμένως, είχε συζητήσει και είχε λάβει την έγκριση της στήριξης και, φυσικά, της υλοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος από την υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης Χριστίνα Γιαννέτου. Ασφαλώς, η τελική έγκριση δόθηκε από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Νίκο Καρυστινό και τον Δήμαρχο Γιάννη Καλαφατέλη.

Επί τρεις περίπου μήνες το e-mail της Δημοτικής Βιβλιοθήκης κατακλυζόταν από ευφάνταστα έργα πολιτών του Δήμου οι οποίοι, επιθυμώντας να αποτυπώσουν την εικόνα τους για την πανδημία κι ότι εκείνη έχει επιφέρει, άλλοτε επιδίδονταν σε λογοτεχνικές προσπάθειες (μικρές ιστορίες, ποιήματα, πεζοποιήματα), άλλοτε εκφράζονταν μέσω των εικαστικών (ζωγραφική, κατασκευές, γλυπτική) και άλλοτε έπαιρναν την κάμερα και απαθανάτιζαν στιγμές από τον εγκλεισμό.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες αρκετά ονόματα γνωστά στην τοπική κοινωνία (και όχι μόνο) για το σημαντικό πνευματικό και καλλιτεχνικό τους έργο όπως:

Ο καθηγητής οικονομικών, συγγραφέας, ποιητής και μέλος της Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών, Δρ. Θανάσης Φροντιστής, ο ιστορικός, συγγραφέας, ποιητής και, επίσης μέλος της ΕΕΛ Βασίλης Γεωργιάδης, ο οικονομολόγος, συγγραφέας και εικαστικός Άρης Γαβριηλίδης, ο φιλόλογος, συγγραφέας, ποιητής και φωτογράφος Γιάννης Κωβαίος, η καθηγήτρια αγγλικής φιλολογίας, εικαστικός Δέσποινα Γεωργιάδη – Θεσσαλονικέως, η συγγραφέας Ευγενία Μακαριάδη, η ψυχαναλύτρια και συγγραφέας Έμιλυ Αθανασιάδου, ο ποιητής Νώντας Πατσάκας οι σκηνογράφοι Ελένη Ρουφάνη και Νάσι Κοζακλή, το στέλεχος της Τραπέζης Ελλάδος και ποιήτρια Ντίνα Σκουλαρίκου – Γεωργιάδου, η νομικός και Life Coach Σίσσυ Στρανομίτη, ο φιλόλογος, συγγραφέας και ποιητής Σπύρος Φλώρος, η ποιήτρια και συγγραφέας Κατιάνα Στρατηγίου, η νομικός και ποιήτρια Νάγια Κυριαζοπούλου, η συγγραφέας Ιφιγένεια Τέκου, ο ψυχίατρος και φωτογράφος Λευτέρης Μαϊρόπουλος, η εικαστικός Πένυ Χονδρογιάννη, ο ποιητής, συγγραφέας, μουσικός και μέλος της ΠΕΛ Σταμάτης Γαλάνης, ο ποιητής Αντώνης Αμπαρτζίδης, ο γλύπτης Παναγιώτης Σαββάκος και φυσικά η συγγραφέας και μέλος του ΔΣ της ΠΕΛ Νούλη Τσαγκαράκη.

Το υλικό που συγκεντρώθηκε (εκτός των κειμένων), εκτιμήθηκε και επιμελήθηκε από την εικαστικό Μαίρη Αρνή και τον φωτογράφο Μιχάλη Καραγιάννη. Τη διόρθωση - επιμέλεια των κειμένων ανέλαβε ο Γιώργος Κομνηνάκης. Τα έργα, τόσο στο εξώφυλλο όσο και στο οπισθόφυλλο, ανήκουν στην καθηγήτρια εικαστικών Μαρία Νεμπεγλέρη, ενώ τη γενική επιμέλεια της έκδοσης ανέλαβε η Αφροδίτη Σφαιροπούλου. Η έκδοση τελεί υπό την αιγίδα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Διονύσου.

Μολονότι η έκδοση του Λευκώματος "Μένουμε Σπίτι Δημιουργώντας. Έργα & Ημέρες με τον Covid – 19", άργησε να δρομολογηθεί, (τα έργα είχαν ήδη συγκεντρωθεί από την άνοιξη του 2020 ενώ η επιμέλεια είχε ολοκληρωθεί ήδη από το περασμένο φθινόπωρο), εντούτοις, τον Δεκέμβρη του 2020 ο επιχειρηματίας Θανάσης Μαρτίνος και η εταιρία "Αιγέας", αποφάσισαν να συμβάλουν στο 75% της χρηματοδότησης (με τον Δήμο Διονύσου να αναλαμβάνει την εναπομείνασα δαπάνη).

Οι πολίτες του Δήμου Διονύσου έκαναν την πανδημία ευκαιρία δημιουργίας- Εφτιαξαν λεύκωμα με την εμπειρία τους [εικόνες]
Έργα και ημέρες εξωφυλλo

Αποτέλεσμα, η καλλιτεχνική έκφραση των πολιτών να μπορέσει, τελικά, να παρουσιαστεί δημόσια μέσω της έκδοσης.

Τελικά, το Λεύκωμα έλαβε "σάρκα και οστά" μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, σκορπίζοντας χαμόγελα στα χείλη τόσο των διοργανωτών όσο και των συντελεστών. Και ασφαλώς, η έκδοσή του προκάλεσε ιδιαίτερη χαρά στους αρμόδιους του ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ καθώς οι πωλήσεις του μεγαλύτερου ποσοστού των τευχών πρόκειται να διατεθούν υπέρ του ιδρύματος.

Η παρουσίαση της έκδοσης πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Κυριακή, 18 Απριλίου, στις 19.30 διαδικτυακά μέσω zoom, με παράλληλη ζωντανή παρουσίαση στο κανάλι youtube του Δήμου Διονύσου όπου και υπάρχει μαγνητοσκοπημένη στο σύνδεσμο https://bit.ly/3sXr8lr. Την κεντρική εισήγηση ανέλαβε ο καθηγητής Ψυχιατρικής του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών και ψυχαναλυτής Δρ. Στέλιος Στυλιανίδης. Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Διονύσου, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος και ο Πρόεδρος του ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ Όμηρος Εμμανουηλίδης.

Με τη δράση τους οι πολίτες του Δήμου Διονύσου κατάφεραν να μετουσιώσουν τον φόβο και την αγωνία που προκαλεί η πανδημία σε μια αγκαλιά αγάπης και προσφοράς προς μια κοινότητα ιδιαίτερων ατόμων όπως είναι η κοινότητα του ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ. Πάνω απ’ όλα όμως, απέδειξαν ότι σε δύσκολους καιρούς, η Τέχνη και ο Πολιτισμός οφείλουν να στέκουν σθεναρά στις επάλξεις προστατεύοντας και ενισχύοντας τα δύο τελευταία "κάστρα" που μας απομένουν, τη στιγμή που όλα, τριγύρω, φαίνεται να καταρρέουν: την αισιοδοξία της ψυχής και την άσβεστη ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Το Λεύκωμα των πενήντα οκτώ πολιτών του Δήμου Διονύσου με τίτλο "Μένουμε Σπίτι Δημιουργώντας. Έργα & Ημέρες με τον Covid-19" διατίθεται αποκλειστικά προς ενίσχυση του ιδρύματος ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ, έναντι του ποσού των 15 Euro. Mπορεί κανείς να το προμηθευτεί από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Διονύσου, (Πλαστήρα 50, Δημοτική Κοινότητα Διονύσου), τηλ. 2132139935 ή να εκδηλώσει ενδιαφέρον στην ηλεκτρονική διεύθυνση vivliothikidionysou@dionysos.gr.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΙΑ ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ 09 Μαϊ 2021 | 19:55

Η καθηγήτρια Βάσω Κιντή απαντά στην Αχτσιόγλου για την ατομική ευθύνη για την κανονικότητα

Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δήλωση της Εφης Αχτσιόγλου για την ατομική ευθύνη και τον ατομικισμό

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 09 Μαϊ 2021 | 18:01

Κορονοϊός: "Πρωταγωνιστεί" η Αττική με 712 νέα κρούσματα – 150 στη Θεσσαλονίκη και 82 στην Αιτωλοακαρνανία

Από τα 1.428 νέα κρούσματα κορονοϊού, τα 712 εντοπίζονται στην Αττική, τα 150 στην Θεσσαλονίκη και τα 82 στην Αιτωλοακαρνανία.

ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 09 Μαϊ 2021 | 17:35

Κορονοϊός: 1.428 νέα κρούσματα και 51 θάνατοι - 728 οι διασωληνωμένοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.428 νέα κρούσματα - Μείωση θανάτων και διασωληνωμένων.

ΚΑΤΑ ΤΗΣ COVID-19 09 Μαϊ 2021 | 17:21

ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος δίνει έμφαση στους εμβολιασμούς, καθώς υποχωρεί η υγειονομική κρίση

Στόχος των ΗΠΑ είναι να έχουν αρκετούς Αμερικάνους που θα έχουν εμβολιαστεί για να ελαχιστοποιηθεί η εξάπλωση του κορονοϊού, αλλά και των παραλλαγμένων στελεχών του.

ΑΠΟΤΟΜΗ ΕΞΑΡΣΗ 09 Μαϊ 2021 | 15:55

Συναγερμός στο Μεσολόγγι: Εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού - Δεν ανοίγουν τα σχολεία

Ο Δήμος Μεσολογγίου αποφάσισε όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να παραμείνουν κλειστά έως την Τετάρτη 12 Μαΐου.

ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΜΕΘ 09 Μαϊ 2021 | 15:42

Εύβοια: Τραυματιοφορέας νόσησε 12 ημέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer- "Προσευχόμαστε στο Θεό"

Ο τραυματιοφορέας είχε κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer. Μετά από λίγες μέρες άρχισε να έχει συμπτώματα (πυρετό), ενώ 12 ημέρες μετά χρειάστηκε νοσηλεία.

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ 09 Μαϊ 2021 | 15:01

Θεσσαλονίκη: Κοσμοσυρροή σε κηδεία ιερέα που πέθανε από κορονοϊό - Χωρίς αποστάσεις και μέτρα [βίντεο]

Ο ιερέας, σε ηλικία 66 ετών, έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες εξέφραζε αμφιβολίες για την επικινδυνότητα του ιού.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 09 Μαϊ 2021 | 14:24

Επίσημο: Η ΕΕ δεν ανανέωσε την παραγγελία εμβολίων AstraZeneca για μετά τον Ιούνιο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ανανέωσε την παραγγελία εμβολίων της Astrazeneca κατά του κορονοϊού για μετά τον Ιούνιο.

ΕΡΕΥΝΑ ΕΚΠΑ 09 Μαϊ 2021 | 14:02

Κορονοϊος: Η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

H παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για σοβαρή νόσηση και θάνατο από κορονοϊό.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ 09 Μαϊ 2021 | 13:02

Ο Γώγος εξηγεί εάν το εμβόλιο επηρεάζει τη γονιμότητα και την εγκυμοσύνη

"Δεν χρειάζεται να πάρει κάποιος προληπτικά κάποιο φάρμακο", σημείωσε ο κ. Γώγος.

ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΟΙ ΜΕΘ 09 Μαϊ 2021 | 13:00

Φθιώτιδα - Θερίζει ο κορονοϊός: Δώδεκα θάνατοι μέσα σε εννέα μέρες

Αυξήθηκαν δραματικά οι εισαγωγές στο Νοσοκομείο Λαμίας - Η Φθιώτιδα μετρά 12 νεκρούς από τις αρχές Μαΐου.

ΤΙ ΕΙΠΕ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 09 Μαϊ 2021 | 11:19

Self test σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς: Απαντήσεις σε 10 ερωτήσεις για το άνοιγμα των σχολείων - Δηλώσεις Κεραμέως

Self test και στα παιδιά των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών - Πώς ανοίγουν τη Δευτέρα τα σχολεία - Νωρίτερα η έναρξη των μαθημάτων τον Σεπτέμβριο.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΕΓΚΑ 09 Μαϊ 2021 | 10:43

Πότε ανοίγουν τα κτήματα για τις δεξιώσεις και τους γάμους- Πώς θα ανοίξουν τα γυμναστήρια

Ο αν. υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης μίλησε για τις δεξιώσεις, τους γάμους, τα γυμναστήρια και τη μουσική στην εστίαση