Οι Συλλογές και η Βιβλιοθήκη του Θεατρικού Μουσείου στην κυριότητα του Υπουργείου Πολιτισμού

Στο υπουργείο Πολιτισμού μεταβιβάζεται η κυριότητα των Συλλογών και της Βιβλιοθήκης του Θεατρικού Μουσείου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
θεατρικό μουσείο

Στο υπουργείο Πολιτισμού μεταβιβάζεται η κυριότητα των Συλλογών και της Βιβλιοθήκης του Θεατρικού Μουσείου.

Η μεταβίβαση, έναντι ποσού 1.200.000 ευρώ, διατίθεται από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΥΠΠΟΑ. Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, με ομόφωνη γνωμοδότησή του ενέκρινε το πόρισμα της Εκτιμητικής Επιτροπής, την οποία είχε συγκροτήσει το ΥΠΠΟΑ, προκειμένου να αποτιμήσει οικονομικά τις συλλογές του Θεατρικού Μουσείου και της Θεατρικής Βιβλιοθήκης, που ανήκουν στο "Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικό Μουσείο", καθώς και τα αντίστοιχα τμήματα των συλλογών και της θεατρικής βιβλιοθήκης, που ανήκουν στην Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.

Όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, "το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δίνει οριστική λύση στις περιπέτειες του Θεατρικού Μουσείου. Για αρκετά χρόνια, οι πολύτιμες συλλογές του Θεατρικού Μουσείου απειλούνταν από φθορές, ενώ η επιβίωση του ίδιου του μουσείου βρισκόταν σε κίνδυνο από οικονομικά και νομικά προβλήματα. Προτάσεις και λύσεις που ανακοινώθηκαν κατά διαστήματα, δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα.

Τον Δεκέμβριο του 2020 ζητήσαμε την αποτίμηση της αξίας του συνόλου των υφιστάμενων συλλογών του Κέντρου Μελέτης και Έρευνας Ελληνικού Θεάτρου-Θεατρικού Μουσείου, προκειμένου το ΥΠΠΟΑ να αποκτήσει την κυριότητά τους. Συνεργαστήκαμε εποικοδομητικά με τη διοίκηση του μουσείου και καταλήξαμε σε μία λύση που διασφαλίζει απολύτως τη σπάνια αυτή συλλογή, η οποία ορθά κηρύχθηκε μνημείο το 2016, βάσει των διατάξεων του Ν. 3028/2002. Μέσα από τις συγκεκριμένες συλλογές παρουσιάζεται το ευρύ φάσμα της ελληνικής θεατρικής δημιουργίας, από το αρχαίο δράμα έως το νεοελληνικό θέατρο, ενώ καταγράφεται η πλήρης εικόνα της θεατρικής δημιουργίας στην Ελλάδα από τα τελευταία προεπαναστατικά χρόνια ως το 2011, οπότε και σταμάτησε η λειτουργία του μουσείου. Η διασφάλιση και η ακεραιότητα των συλλογών αποτελεί ευθύνη και υποχρέωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και των αρμοδίων υπηρεσιών του, καθώς το Θεατρικό Μουσείο αποτελεί μια εξαιρετικά σπάνια περίπτωση μουσείου στην κατηγορία του, αφού τα περισσότερα αντίστοιχα μουσεία του εξωτερικού διαθέτουν συλλογές και αρχεία μεμονωμένων θιάσων.

Η ευτυχής έκβαση αυτής της χρονίζουσας υπόθεσης για τον θεατρικό κόσμο, αλλά και για μας, ήταν ένα σύνθετο στοίχημα, το οποίο κερδήθηκε χάρη στην καλή συνεργασία και την συστηματική δουλειά όλων. Η διάσωση και η απόδοση, στη συνέχεια, στους επιστήμονες και στο κοινό αυτής της μοναδικής κιβωτού γνώσης και τεκμηρίων του ελληνικού θεάτρου, αποτελεί τη συμβολή μας στον σημερινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Πολιτισμού".

Οι συλλογές και η βιβλιοθήκη του Θεατρικού Μουσείου

Το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας Ελληνικού Θεάτρου-Θεατρικό Μουσείο (ΚΜΕΕΘ-ΘΜ), είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο, το οποίο αποτελεί τη συνέχιση του Θεατρικού Μουσείου της ΕΕΘΣ που ιδρύθηκε το 1938 από την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και πρωτολειτούργησε το 1977. Το 1981 απέκτησε αυτόνομη νομική υπόσταση με τη μορφή σωματείου - Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ).

Η μουσειακή συλλογή είναι διαρθρωμένη σε πέντε τμήματα και περιλαμβάνει φωτογραφίες ηθοποιών και παραστάσεων, προσωπικά αντικείμενα προσωπικοτήτων του θεάτρου, σκηνογραφικές και ενδυματολογικές μακέτες, σχέδια θεατρικών κουστουμιών και κουστούμια, σκηνικά αντικείμενα και εξαρτήματα, προσωπογραφίες κά.

Το Αρχείο περιέχει υλικό από διάφορα είδη θεάτρου, εγχώρια και διεθνή φεστιβάλ, συνέδρια καλλιτεχνικού και ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος που αποτελούν τεκμήρια έργων όλων των φάσεων και των ειδών της παγκόσμιας ιστορίας του θεάτρου, από το αρχαίο ελληνικό δράμα και το επτανησιακό θέατρο μέχρι το θέατρο της 'Απω Ανατολής, το λυρικό και νεοελληνικό θέατρο καθώς και τις σύγχρονες τάσεις στον χώρο του θεάτρου, όπως το πειραματικό θέατρο, το θέατρο του δρόμου, τη stand-up comedy κά.

Η Βιβλιοθήκη είναι μοναδική στο είδος της. Απαρτίζεται από εκδόσεις σχετικές με το ελληνικό και ξένο θέατρο, οι οποίες χρονολογούνται από το 1736, καθώς και από πλούσια συλλογή χειρογράφων από το 1860 και εξής. Ενδεικτικά περιλαμβάνει θεατρικές εκδόσεις και ανέκδοτα θεατρικά έργα ή χειρόγραφα, ελληνικές και ξένες θεατρολογικές εκδόσεις και μελέτες, αρχείο αποκομμάτων τύπου, θεατρολογικά και καλλιτεχνικά περιοδικά, λευκώματα, ποικίλες εκδόσεις γενικότερου καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος κά.

Μεταξύ των μοναδικών μουσειακών αντικειμένων, ενδεικτικά αναφέρονται: σπάνιες εκδόσεις θεατρικών έργων από τις αρχές του 18ου αιώνα, το πρόγραμμα της πρώτης παράστασης της Αντιγόνης προς τιμήν των βασιλικών γάμων του 1867 (με τη πρώτη χρήση του Ηρωδείου ως θεάτρου), το αρχείο των Δελφικών Εορτών των Άγγελου και Εύας Σικελιανού, οι αυθεντικές μάσκες του Προμηθέα Δεσμώτη (1927), ξύλινες μακέτες των πρώτων θεάτρων της Αθήνας, το πρόγραμμα της Ορέστειας του Βασιλικού Θεάτρου το 1903, στη διάρκεια της οποίας σημειώθηκαν τα "Ορεστειακά", φιγούρες από το θέατρο σκιών του Ευγένιου Σπαθάρη, κοστούμι των Ορνίθων του Γ. Τσαρούχη, από την περίφημη παράσταση του Κάρολου Κουν το 1959, προσωπικά μοναδικά αντικείμενα του ιδρυτή του Γιάννη Σιδέρη, γύρω από τη συλλογή του οποίου συγκροτήθηκε και όλο το μουσείο.

Οι ψηφιοποιημένες συλλογές δημιουργήθηκαν το 2008, στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου από την ΕΕ Επιχειρησιακού Προγράμματος "Κοινωνία της Πληροφορίας". Αποτελούνται από την ψηφιοποίηση όλου του πρωτογενούς υλικού του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα, καθώς και οπτικοακουστικών τεκμηρίων των νεότερων ετών. Η ψηφιακή βάση δεδομένων του ΚΜΕΕΘ-ΘΜ περιλαμβάνει 26.915 τεκμήρια και 1.000 ώρες οπτικοακουστικού υλικού που σε συνδυασμό με τη μουσειακή συλλογή επιτρέπουν την πλήρη σχεδόν ανασύνθεση παραστάσεων του παρελθόντος.

Η συλλογή στεγάζεται στο υπόγειο του κτιρίου που στεγάζει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Η Θεατρική Βιβλιοθήκη στεγαζόταν από το 1990 έως το 2001 στον πρώτο όροφο του κτηρίου "Κωστής Παλαμάς", το οποίο ανήκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2001 η βιβλιοθήκη μεταφέρθηκε στην οδό Καραμανλάκη 7 στα Πατήσια, σε μισθωμένο κτίριο ιδιώτη. Τον Μάρτιο του 2018 ολοκληρώθηκε η μεταφορά της Θεατρικής Βιβλιοθήκης στην ΕΡΤ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 94 ΕΤΩΝ 26 Ιουλ 2021 | 20:52

Πέθανε ο ποιητής Νίκος Φωκάς - Φτωχότερος ο κόσμος των Γραμμάτων

Θλίψη στον πνευματικό κόσμο της χώρας από τον θάνατο του Νίκου Φωκά.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΣΠΥΡΟΣ ΜΠΙΜΠΙΛΑΣ 24 Ιουλ 2021 | 13:00

Αποτεφρώθηκε η σορός της Γκέλυς Μαυροπούλου, στη Ριτσώνα, μετά από παρέμβαση του ΣΕΗ

Χρειάστηκε να δοθεί άδεια από την Εισαγγελία, μετά από παρέμβαση του προέδρου του Σωματείου Ελληνων Ηθοποιών Σπύρου Μπιμπίλα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ 23 Ιουλ 2021 | 13:50

Φανζίνς: Οι καλλιτεχνικές δημιουργίες οκτώ γυναικών που έπεσαν θύματα trafficking - "Μετά από κάθε καταιγίδα βγαίνει ο ήλιος"

Τα δέκα φανζίνς που δημιούργησαν οκτώ γυναίκες θύματα trafficking, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αποκατάστασης και Ενσωμάτωσης.

23 Ιουλ 2021 | 09:14

"Breathe": Το τραγούδι των String Demons αφιερωμένο στον George Floyd

Mε αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη ρατσιστική δολοφονία του George Floyd που συντάραξε τον κόσμο, το ντουέτο των String Demons κυκλοφορεί το τραγούδι "Breathe".

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 22 Ιουλ 2021 | 19:44

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο: Πέθανε η ηθοποιός Μάγια Λυμπεροπούλου

Η ηθοποιός Μάγια Λυμπεροπούλου έφυγε από τη ζωή μετά από έμφραγμα που υπέστη το μεσημέρι της Πέμπτης

ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ 22 Ιουλ 2021 | 18:32

Σε σακούλα σκουπιδιών 40 χρόνια μετά βρέθηκε το εμβληματικό φόρεμα της Τζούντι Γκάρλαντ που φορούσε στον "Μάγο του Οζ"

Το γαλάζιο φόρεμα που φορούσε η Τζούντι Γκάρλαντ στην ταινία "Ο Μάγος του Οζ" βρέθηκε 40 χρόνια μετά

ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ 22 Ιουλ 2021 | 14:28
ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ 22 Ιουλ 2021 | 12:00

O Sting έρχεται στην Ελλάδα για δύο συναυλίες στο Ηρώδειο

Την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου και την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου 2021 ο Sting θα επιστρέψει στο Ηρώδειο για δυο μοναδικές βραδιές.

ΤΟ «ΥΣΤΑΤΟ ΧΑΙΡΕ» 21 Ιουλ 2021 | 07:21

Το τελευταίο χειροκρότημα στον "πρίγκιπα" της πίστας, Τόλη Βοσκόπουλο

Η Ελλάδα αποχαιρετά έναν από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού, τον Τόλη Βοσκόπουλο.

ΕΚΘΕΣΗ ΕΩΣ ΤΙΣ 31 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 20 Ιουλ 2021 | 23:06

Συναυλία-αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη - Παρουσία Κατερίνας Σακελλαροπούλου και Λίνας Μενδώνη

Συναυλία-αφιέρωμα στον κήπο του Μεγάρου με έργα του Μίκη Θεοδωράκη προς τιμήν του, επ' αφορμής των γενεθλίων του

ΣΚΛΗΡΗ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ 20 Ιουλ 2021 | 20:03

Γιώργος Μεσσάλας: Πέθανε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιώργος Μεσσάλας

19 Ιουλ 2021 | 19:05

Οι καλύτερες σειρές του 2021 μέχρι στιγμής

Τα μικρά τηλεοπτικά διαμάντια που κυκλοφορούν από το Netflix και το HBO Max, μέχρι το Hulu και το Amazon Prime.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 19 Ιουλ 2021 | 13:55

Ολη η Ελλάδα Ενας Πολιτισμός: Οι εκδηλώσεις από 19 έως 25 Ιουλίου σε μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός, του Υπ. Πολιτισμού, μια σειρά εκδηλώσεων παρουσιάζονται δωρεάν για το κοινό, από 19 έως 25 Ιουλίου.