Οι συλλογές της Τράπεζας της Ελλάδoς στο φως - Ματιά στο Κέντρο Πολιτισμού

Οι άνθρωποι του Κέντρου Πολιτισμού μας αποκαλύπτουν τη μεγάλη έκθεση των συλλογών της Τράπεζας της Ελλάδος για τα της 90 έτη στο Μπενάκη. Οι Καταθέσεις Πολιτισμού.

Οι συλλογές της Τράπεζας της Ελλάδoς στο φως - Ματιά στο Κέντρο Πολιτισμού

Οπως αποκαλύπτουν στο TheTOC οι άνθρωποι του Κέντρου Πολιτισμού της Τράπεζας της Ελλάδος, για πρώτη φορά θα έρθουν στο φως έργα των πολύτιμων συλλογών της.

Τι έρχεται στο μυαλό κάποιου όταν ο λόγος γίνεται για την Τράπεζα της Ελλάδος; Χρήμα, χρέος, δόσεις, ή μήπως αξιολόγηση;

Κι όμως, δεν χρειάζεται παρά μόνο μια μικρή βόλτα στο Μουσείο του Κέντρου Πολιτισμού της ΤτΕ επί της οδού Αμερικής για να αντιληφθεί κανείς - καθώς περνάει μπροστά στα μάτια του η νομισματική πορεία της χώρας από το σχεδιασμό του πρώτου νομισματικού συστήματος το 1828 ως την ένταξη της χώρας στη ζώνη του ευρώ - ότι η ζώσα ιστορία αυτής της, πολύπαθης οικονομικά, χώρας είναι εδώ. Γυαλίζει πίσω από τις βιτρίνες, τις προθήκες, σε καλεί να την ανακαλύψεις μέσα από ειδικά σχεδιασμένες εφαρμογές πολυμέσων διαδραστικού χαρακτήρα και σύγχρονων μουσειολογικών πρακτικών. Οι εικόνες παιδιών σχολείων να ανακαλύπτουν τις μακέτες τραπεζογραμματίων της Τράπεζας της Ελλάδας τραβώντας τα, ειδικά σχεδιασμένα συρτάρια, να μαθαίνουν για τις δραχμές, και να περιηγούνται από τα χάλκινα νομίσματα του 4ου π. Χ. αιώνα ως το «πλαστικό χρήμα» των ημερών είναι πιο ζωντανές από οτιδήποτε άλλο...

Οι συλλογές της Τράπεζας της Ελλάδoς στο φως - Ματιά στο Κέντρο Πολιτισμού
Νικόλαος Γύζης, Ο ποιητής στην πηγή (Η έμπνευση του ποιητή), 1875-1880. Από τα έργα της συλλογής της ΤτΕ που θα εκτεθούν στο Μουσείο Μπενάκη

Μια Τράπεζα, λοιπόν, δεν είναι μόνο «οικονομία». Είναι «κοινωνία», είναι και «πολιτισμός». Κάπως έτσι πριν από 4 χρόνια, η Τράπεζα της Ελλάδος δοκίμασε να ανασυσταθεί στο κοινό δημιουργώντας το Κέντρο Πολιτισμού, Ερευνας και Τεκμηρίωσης της ΤτΕ με τομείς ευθύνης που συμπεριλαμβάνουν το προαναφερθέν Μουσείο, αλλά και τη Βιβλιοθήκη, το Ιστορικό Αρχείο, τις Συλλογές, και τις Εκδόσεις της. Σταθμός στην πορεία του Κέντρου Πολιτισμού, όπως αναφέρει στο TheTOC ο διευθυντής του Παναγιώτης Παναγάκης, θα είναι η μεγάλη έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη (Κτήριο οδού Πειραιώς) τον Μάρτιο του 2018 μέρος της συλλογής έργων νεοελληνικής ζωγραφικής της Τράπεζας της Ελλάδος που πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 90 ετών από την ίδρυσή της. Πολλά από αυτά τα έργα δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ στο κοινό. Χαρακτηριστικά του εύρους των συλλογών που θα παρουσιαστούν είναι έργα με υπογραφές από τον Νικόλαο Γύζη ως το Γιάννη Αδαμάκο.

Γιάννης Αδαμάκος, Τοπίο σε ώχρα, 2008. Από τα έργα της συλλογής της ΤτΕ που θα εκτεθούν στο Μουσείο Μπενάκη
Γιάννης Αδαμάκος, Τοπίο σε ώχρα, 2008. Από τα έργα της συλλογής της ΤτΕ που θα εκτεθούν στο Μουσείο Μπενάκη

«Το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης ιδρύθηκε το 2013, με σκοπό αφενός να συγκεντρώσει κάτω από μια ομπρέλα όλες τις πολιτιστικές δραστηριότητες της Τράπεζας και αφετέρου να αναδείξει τη συμβολή της στην πολιτιστική, οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας. Ένας από τους βασικούς μας στόχους είναι η ανάδειξη μιας άλλης πλευράς της Τράπεζας, που δεν είναι αμιγώς χρηματοοικονομική, αλλά και πολιτιστική. Στο παραπάνω πλαίσιο, με σταθερά και προσεκτικά βήματα, αναδεικνύουμε τις σημαντικές Συλλογές της Τράπεζας (έργα τέχνης, νομίσματα), το Ιστορικό Αρχείο, το Μουσείο και την άρτια οργανωμένη Βιβλιοθήκη μας και παράλληλα οργανώνουμε εκδηλώσεις που δίνουν την ευκαιρία στην Τράπεζα να προσεγγίσει ένα ευρύτερο κοινό. Είμαστε ακόμα στην αρχή και βασιζόμενοι στην αρχή της συνέργειας προσπαθούμε να βάλουμε τις βάσεις για να πετύχουμε τους στόχους μας», μας λέει ο κ. Παναγάκης.

Ε. Γλύκατζη - Αρβελέρ
Ε. Γλύκατζη - Αρβελέρ

Καταθέσεις Πολιτισμού

Και κάπου εκεί εκεί, σ' αυτό το κομμάτι της δημιουργίας ενός αλλιώτικου προφίλ για την Τράπεζα της Ελλάδος, συγκαταλέγονται κι οι Καταθέσεις Πολιτισμού. Η Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Ευρώπης, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, ο καθηγητής Αρχαιολογίας, Νίκος Σταμπολίδης κι οι Αρχιτέκτονες Δημήτρης και Σουζάνα Αντωνακάκη.είναι οι εκπρόσωποι της Ακαδημαϊκής Κοινότητας που θα συνομιλήσουν με τη δημοσιογράφο Μαργαρίτα Πουρνάρα τις Τετάρτες, 22 Φεβρουαρίου, 29 Μαρτίου κι 24 Μαΐου 2017 στην αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων του Κεντρικού Καταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος (2ος όροφος), με ώρα έναρξης τις 18.00.

Ποια είναι, όμως, τα άμεσα σχέδια του Κέντρου Πολιτισμού της Τράπεζας της Ελλάδος; Σύμφωνα με τον κ. Παναγάκη, στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος, η τωρινή περιοδική έκθεση για τον Μιχαήλ Αξελό θα δώσει τη σκυτάλη τον Απρίλιο του 2017 στη νέα που θα τιμήσει τον Αλέξανδρο Κορογιαννάκη, δίνοντας έμφαση στο χαρακτικό του έργο. Ο Αλέξανδρος Κορογιαννάκης (1906-1966) υπήρξε ο δεύτερος σχεδιαστής - αλλά και χαράκτης - ελληνικών τραπεζογραμματίων και αξιών μετά τον Μιχαήλ Αξελό και η συμβολή του ήταν καθοριστική σε αυτή την τέχνη της άκρας λεπτομέρειας. Το Μουσείο της Τράπεζας, έχοντας συγκεντρώσει πλούσιο υλικό, θα αποπειραθεί να φωτίσει όλες τις πλευρές του χαρακτικού του έργου που υπογραμμίζουν τις πολλαπλές εφαρμογές της χαρακτικής. Εν τω μεταξύ, η έκθεση η περιοδική έκθεση με τίτλο «Ο Καθηγητής και η Τράπεζα της Ελλάδος», για τον μακροβιότερο Διοικητή στην ιστορία της, Ξενοφών Ζολώτα, συνεχίζει τις διαδρομές της σε υποκαταστήματα ανά την Ελλάδα. Τώρα βρίσκεται στο Υποκατάστημα Ιωαννίνων. Στόχος είναι να παρουσιαστεί σε πολλά ακόμη Υποκαταστήματα της Τράπεζας ανά την Ελλάδα.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ 1884 -1957: Στο γραφείο του στην Τράπεζα της Ελλάδος· δεκαετία του 1930. (Από το Ιστορικό Αρχείο της ΤτΕ)
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ 1884 -1957: Στο γραφείο του στην Τράπεζα της Ελλάδος· δεκαετία του 1930. (Από το Ιστορικό Αρχείο της ΤτΕ)

Η νέα έκδοση για τον Κυριάκο Βαρβαρέσο

Τον Μάρτιο του 2017 αναμένεται να εκδοθεί η βιογραφία του πρώην Διοικητή Κυριάκου Βαρβαρέσου. Ο Κυριάκος Βαρβαρέσος είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες προσωπικότητες στον χώρο της οικονομικής σκέψης και πολιτικής της Ελλάδας του 20ού αιώνα. Καθηγητής, Ακαδημαϊκός, Υπουργός Οικονομικών, Υποδιοικητής και μετέπειτα Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Υπουργός της εξόριστης κυβέρνησης Τσουδερού και Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βούλγαρη, ο Βαρβαρέσος συνέδεσε το όνομά του με τις πιο κρίσιμες οικονομικές εξελίξεις μιας ολόκληρης εποχής. Η βιογραφία του «Κυριάκος Βαρβαρέσος: Η βιογραφία ως οικονομική ιστορία», η δημοσίευση της οποίας επίκειται από το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος, φωτίζει – πέρα από την προσωπικότητα του Βαρβαρέσου – μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα της ελληνικής οικονομικής ιστορίας.

Ο χαράκτης Αλ. Κορογιαννάκης
Ο χαράκτης Αλ. Κορογιαννάκης

Οι Συλλογές

Οι Συλλογές της Τράπεζας της Ελλάδος περιλαμβάνουν νομίσματα, έργα τέχνης (πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, χαρακτικά, κεραμικά), αντικείμενα αισθητικής αξίας (υαλογραφήματα, ψηφιδωτές συνθέσεις, τοιχογραφίες), έπιπλα και φωτογραφίες.

Αλέξανδρος Κορογιαννάκης"Αντικείμενα 25/40" 1960χαλκογραφία, 40 x 39 εκ.
Αλέξανδρος Κορογιαννάκης"Αντικείμενα 25/40" 1960χαλκογραφία, 40 x 39 εκ.

Η Βιβλιοθήκη της Τράπεζας της Ελλάδος

Η Βιβλιοθήκη της Τράπεζας της Ελλάδος δημιουργήθηκε μόλις λίγα χρόνια μετά την ίδρυση της Τράπεζας και από το 1938 στεγάζεται στο Κεντρικό Κατάστημα, σε έναν χώρο 850 τ.μ. ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος.

Φιλοξενεί περίπου 200.000 τεκμήρια, δηλαδή τόμους βιβλίων, κυρίως οικονομικού περιεχομένου, εφημερίδες, επιστημονικές περιοδικές εκδόσεις και ηλεκτρονικές πηγές. Διαθέτει 230.000 e-books και πρόσβαση σε 35 βάσεις δεδομένων. Ένα μεγάλο μέρος της συλλογής αποτελείται από εκδόσεις κεντρικών τραπεζών και διεθνών οργανισμών από ολόκληρο τον κόσμο.

Πρόσβαση στη Βιβλιοθήκη έχουν τόσο οι υπάλληλοι της Τράπεζας όσο και το κοινό, που μπορεί να την επισκέπτεται κατά τις ώρες λειτουργίας της και να χρησιμοποιεί το αναγνωστήριο. Ως δανειστική λειτουργεί μόνο για το προσωπικό της Τράπεζας. Χάρη όμως στις δυνατότητες της τεχνολογίας, όλοι οι χρήστες μπορούν να επισκέπτονται τον δικτυακό τόπο της Βιβλιοθήκης και από εκεί να συμβουλεύονται τον ηλεκτρονικό κατάλογο με τα βιβλία, τα περιοδικά και τις λοιπές εκδόσεις. Εξυπηρετεί επίσης αιτήματα για πληροφόρηση από χρήστες και για να ανταποκριθεί σε αυτά ανακτά και παρέχει πληροφορίες από την πληθώρα των ηλεκτρονικών και έντυπων πηγών της.

Το Ιστορικό Αρχείο

Το Ιστορικό Αρχείο της Τράπεζας της Ελλάδος (ΙΑΤΕ) διατηρεί και διαφυλάσσει αρχειακό υλικό από το έτος ίδρυσης της Τράπεζας και αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα τραπεζικά αρχεία της χώρας. Στις συλλογές του αποτυπώνονται όχι μόνο το χρονικό ίδρυσης και λειτουργίας της κεντρικής τράπεζας της χώρας, αλλά και η γενικότερη συμβολή της στην οικονομική, πολιτική και νομισματική ιστορία του ελληνικού κράτους.

Η αφίσσα των Καταθέσεων Πολιτισμού
Η αφίσσα των Καταθέσεων Πολιτισμού

Info για τις

Καταθέσεις Πολιτισμού:

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας και η είσοδος θα είναι δυνατή μία ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης.

Για την είσοδό σας στην Τράπεζα της Ελλάδος είναι απαραίτητο να έχετε μαζί σας την αστυνομική σας ταυτότητα ή άλλο επίσημο έγγραφο ταυτοποίησης.

Είσοδος: Εδουάρδου Λω και Σταδίου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΙΣ 10:00, ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ 12 Αυγ 2020 | 12:37

Σήμερα στη Θεσσαλονίκη η κηδεία του Ντίνου Χριστιανόπουλου

Η κηδεία του Ντίνου Χριστιανόπουλου θα γίνει δημοτική δαπάνη.

ΣΤΑ 89 ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ 11 Αυγ 2020 | 17:51

Πέθανε ο σπουδαίος ποιητής, Ντίνος Χριστιανόπουλος - Οι αιρετικές θέσεις, το ρεμπέτικο και η Θεσσαλονίκη

Φτωχότερος ο κόσμος των γραμμάτων μετά τον θάνατο του Ντίνου Χριστιανόπουλου που "έφυγε" ύστερα από πολυετή ασθένεια

ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ 11 Αυγ 2020 | 12:25

Ξεκινά την Παρασκευή 21 Αυγούστου το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Wim Vandekeybus, Israel Galván, Karine Ponties το πρώτο σαββατοκύριακο.

ΑΠΟ ΤΙΣ 8 ΕΩΣ ΤΙΣ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 11 Αυγ 2020 | 10:07

Διαδικτυακά η Art Athina 2020 - Ψηφιακή και ανοιχτή σε όλους

H πλατφόρμα Αrt Athina Viewing Rooms θα παρουσιαστεί την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 08 Αυγ 2020 | 12:36

Αισχύλεια 2020: Ξεκινά το ιστορικό και ενδιαφέρον φεστιβάλ της Ελευσίνας

Το Φεστιβάλ, από τα επιδραστικότερα και μακροβιότερα στην ελληνική επικράτεια, καταξιώνεται ολοένα και περισσότερο στη συνείδηση των πολιτών.

ΟΛΟ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ 07 Αυγ 2020 | 11:55

Το Εθνικό Θέατρο συνεχίζει τις παραστάσεις σε αρχαιολογικούς χώρους

Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν. Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο σε κάθε χώρο.

ΕΝΑ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΣΚΗΝΙΚΟ 07 Αυγ 2020 | 10:44

Αποκάλυψη: Μετά από 50 χρόνια ο Πολ Μακάρτνεϊ αποκαλύπτει γιατί μήνυσε τους Beatles

Μίλησε σχετικά με τη διαβόητη διάλυση των Beatles το 1970 και την μυστηριώδη μήνυση που είχε καταθέσει.

ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΥΚΟΝΟΥ 05 Αυγ 2020 | 12:34

"Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή εποχή" - Μοναδική ματιά στον σπουδαίο πολιτισμό

150 αντικείμενα συγκεντρώνονται για πρώτη φορά και αποκαλύπτουν μια ολοκληρωμένη εικόνα του Μυκηναϊκού πολιτισμού στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων.

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ & ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ 2020 04 Αυγ 2020 | 20:18

Επίδαυρος: Οι "Όρνιθες" πετούν στο Αρχαίο Θέατρο το τριήμερο 7-8-9 Αυγούστου

Το ΚΘΒΕ παρουσιάζει τη διαχρονική κωμωδία του Αριστοφάνη στην Επίδαυρο

ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΓΚΑΛΕΡΙ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ 04 Αυγ 2020 | 12:23

Επαναπατρίστηκε κλεμμένη εικόνα από την Ήπειρο, έργο του 19ου αιώνα

Η εικόνα είχε κλαπεί τον Σεπτέμβριο 2005 μαζί με άλλες έντεκα εικόνες.

ΣΕ ΝΕΟ ΧΩΡΟ ΦΥΛΑΞΗΣ ΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΕΩΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ 03 Αυγ 2020 | 19:00

Εκθαμβωτικά τα βασιλικά αυτοκίνητα στο Τατόι: Η συντήρηση, αποκατάσταση και μεταμόρφωσή τους [Εικόνες-Βίντεο]

Εντυπωσιάζουν τα αυτοκίνητα της τέως Βασιλικής οικογένειας με ηλικία από 55 έως 82 έτη

ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΙΣ ΚΑΝΝΕΣ 03 Αυγ 2020 | 08:25

Motorway 65: Η ελληνική ταινία που διεκδικεί τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών

Η ταινία της Εύης Καλογηροπούλου στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Καννών 2020

02 Αυγ 2020 | 20:29

Μάγεψε στη συναυλία στους Φιλίππους ο Σταύρος Ξαρχάκος - Τηρήθηκαν τα μέτρα από τους 1.000 θεατές [εικόνες,βίντεο]

Όλοι οι θεατές φορούσαν μάσκα, ενώ τηρήθηκαν και οι αποστάσεις των δύο μέτρων.