Ομοβροντία διεθνών ΜΜΕ για την αύξηση εισιτηρίων σε Μουσεία

«Δεν φταίνε οι τουρίστες που χρεοκόπησε η Ελλάδα!» Οξεία κριτική από CNBC και Telegraph για αυξήσεις εισιτηρίων. Το υπουργείο μιλά τώρα για αναδιοργάνωση...

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ομοβροντία διεθνών ΜΜΕ για την αύξηση εισιτηρίων σε Μουσεία

Η Telegraph και το CNBC σχολιάζουν με καυστικό τρόπο την καταφκόρυφη άυξηση των εισιτηρίων σε Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.

Σχεδιάζετε να επισκεφθείτε την Ελλάδα; «Να είστε προετοιμασμένοι για περισσότερο ρευστό καθώς οι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί πρόκειται να διπλασιάσουν τις τιμές των εισιτηρίων τον επόμενο χρόνο», ξεκινά στο άρθρο του το CNBC.

Καταγράφοντας τη συγκεκριμένη απόφαση, το δίκτυο αναφέρει ότι προκάλεσε οργή στον Ελληνικό Σύνδεσμο Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Πρακτόρων που ζητούν να γίνει βαθμιαία η αύξηση μέσα σε μία τριετία για να μην πληγεί η βιομηχανία του τουρισμού και να παραμείνει ανταγωνιστική. «Σε διάφορους δημοφιλείς προορισμούς όπως το Μουσείο της Ακρόπολης η τιμή του εισιτηρίου θα αυξηθεί από τα 12 σε 20 ευρώ, ενώ στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα ανέλθει από τα 7 στα 10 ευρώ», αναφέρει το άρθρο που, ωστόσο, έχει λάθος πληροφόρηση διότι στα 20 ευρώ αυξάνεται η τιμή για επίσκεψη για την Ακρόπολη και τις πλαγιές της αλλά όχι για το Μουσείο Ακρόπολης - με τιμή που παραμένει προς το παρόν στα 5 ευρώ.

Σύμφωνα με το CNBC, εκτιμάται ότι αυτές οι αυξήσεις θα αποφέρουν στην κυβέρνηση επιπλέον 21 εκ. ευρώ.

Το ποστοστό του τουρισμού που αντιστοιχεί σήμερα στο 7% του ελληνικού ΑΕΠ - σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Ταξιδιωτικού και Τουριστικού Συμβουλίου - αναμέναται να αυξηθεί κατά 3,6% και μέχρι το 2025 να έχει φτάσει στο 7,9% του ΑΕΠ.

Ο ΕΟΤ (Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού) εκφράζει επίσης την ανησυχία του για τις αυξήσεις των τιμών που σε συνδυασμό με τους νέους υψηλούς φόρους θα επιβαρύνουν ακόμα πιο πολύ τις τουριστικές επιχειρήσεις, τις μεταφορές και την τροφοδοσία.

Και η Telegraph στο «χορό»: Δεν φταίνε οι τουρίστες που χρεοκόπησε η Ελλάδα!

«Υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στην αύξηση των εσόδων και το να πέσει μια κατάρα όπως αυτή της Πομπηίας στην ανάκαμψη της Ελλάδας», αναφέρει στο άρθρο της στην Telegraph η δημοσιογράφος Τζούντιθ Γουντς.

«Θα ήμουν πρόθυμη να κάνω τις διακοπές μου στην Πελοπόννησο του χρόνου το καλοκαίρι αλλά δεν ισχύει το ίδιο για να δώσω 200 ευρώ για μια οικογενειακή επίσκεψη στην Ακρόπολη...»

Υπουργείο: «Αναδιοργάνωση και επανακαθορισμός τιμολογιακής πολιτικής». Τι ακριβώς σημαίνει

Σε μια προσπάθεια να διαφορποιήσει το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, το υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνει «Αναδιοργάνωση και επανακαθορισμός της τιμολογιακής πολιτικής των εισιτηρίων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία».

Ουσιαστικά, τονίζει τα θετικά σημεία των νεών διατάξεων (έκπτωση 50% τους χειμερινούς μήνες, ελεύθερέας κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα κ.τ.λ.) και αναφέρει ότι παράλληλα, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες εγκατάστασης ηλεκτρονικού εισιτηρίου, κάτι το οποίο το είχαμε ακούσει από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου ότι θα υλοποιηθεί, αλλά ακόμα είναι στο ... δρόμο.

Αναλυτικά τα «θετικά» σημεία των νέων διατάξεων που τονίζει το υπουργείο:

 •  Για πρώτη φορά, προβλέπεται καθολική έκπτωση στις τιμές των εισιτηρίων -τόσο των κανονικών όσο και των μειωμένων- της τάξης του 50%, κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών και συγκεκριμένα από Νοέμβριο έως και Μάρτιο.
 •  Μέσω του ενιαίου αντιτίμου, του οποίου η τιμή θα προσδιοριστεί σύντομα, το μέτρο αυτό προσφέρει τη δυνατότητα επίσκεψης στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία με αντίτιμο ακόμα και χαμηλότερο από τις ισχύουσες τιμές.
 •  Για το ίδιο διάστημα (δηλαδή από Νοέμβριο έως και Μάρτιο), θα προβλέπεται ελεύθερη είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα.
 •  Οι παροχές αυτές ανταποκρίνονται στην ευρύτερη κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν κίνητρο για την ανάπτυξη πολιτιστικού τουρισμού την περίοδο χαμηλής επισκεψιμότητας, τονώνοντας τον χειμερινό τουρισμό.
 •  Επίσης, προωθείται ρύθμιση που θα εντάξει τους κατόχους Κάρτας Αλληλεγγύης στους δικαιούχους ελευθέρας εισόδου.
 •  Παράλληλα, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες εγκατάστασης ηλεκτρονικού εισιτηρίου στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, με δυνατότητα προαγοράς εισιτηρίων μέσω διαδικτύου, διασφαλίζοντας αποτελεσματικότερο έλεγχο και καταγραφή των εισιτηρίων και ταυτόχρονα μειώνοντας το διοικητικό κόστος.
 •  Στην κατεύθυνση αυτή, θα συμβάλει και η προωθούμενη αναδιοργάνωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και η αναβάθμιση των δομών και των μηχανισμών του.
 •  Τέλος, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού προγραμματίζονται δράσεις προβολής των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων.
 • Οι νέες τιμές εισιτηρίων εντάσσονται στην εφαρμογή μιας ευρύτερης πολιτικής του Υπουργείου στον τομέα της προσέλευσης επισκεπτών.
 • Σύμφωνα με οικονομοτεχνική μελέτη, η νέα τιμολογιακή πολιτική αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των εσόδων από τα εισιτήρια των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων το 2016, όπως αποτυπώνεται και στο προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού, ενώ ταυτόχρονα διατηρείται η δυνατότητα προσέλευσης σε ευπαθείς ομάδες.
 • Σημειώνεται ότι διατηρούνται ως έχουν οι κάρτες ελευθέρας εισόδου κατά περίσταση, όπως και οι καθιερωμένες ημέρες ελεύθερης εισόδου στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΟΜΩΣ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ 27 Νοε 2020 | 12:47

Νέα διάσταση στον σάλο με τη Γαλάνη και το συσσίτιο των απόρων: Τι λέει τώρα ο άνθρωπος που την κατήγγειλε

Η νέα ανάρτηση Πολυχρονόπουλου για τη Γαλάνη και την καταγγελία ότι επιχείρησε να σταματήσει σισσύτιο απόρων. Να σταματήσει η ανθρωποφαγία.

«ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΛΙΓΟ ΠΙΟ AWAY» 26 Νοε 2020 | 15:45

Ξεσπάθωσε ξανά ο Μπαμπινιώτης: "Click away" θέλατε; Καλά να πάθετε…

Mε χιούμορ μέσα από νέα ανάρτησή του ο Γιώργος Μπαμπινιώτης κάνει μια ακόμη προσπάθεια να μας επαναφέρει στα... ελληνικά

ΘΛΙΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ 25 Νοε 2020 | 10:12

Μαρία Μοσχολιού: "Εφυγε" η επί χρόνια Πρωθιέρεια στην Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μοσχολιού, επί χρόνια Πρωθιέρεια στην Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, σκορπίζοντας θλίψη στους ανθρώπους του αθλητισμού και του πολιτισμού.

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ 24 Νοε 2020 | 18:36

Απίστευτο: Κλοπή σημειωματαρίων του Δαρβίνου από το Κέμπριτζ δηλώθηκε 20 χρόνια αργότερα - Τι συνέβη

Ένα από τα σημειωματάρια του Δαρβίνου που εκλάπησαν περιέχει το διάσημο σκίτσο του Tree of Life που εξερευνά την εξελικτική σχέση μεταξύ των ειδών.

ΟΔΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ 23 Νοε 2020 | 15:48

Η Αιόλου κρύβει έναν αρχαιολογικό θησαυρό κάτω από την άσφαλτο- Η κεφαλή του Ερμή και οι προηγούμενες ανακαλύψεις [Εικόνες]

Με αφορμή την ανακάλυψη της κεφαλής του Ερμή το ΥΠΠΟΑ συνθέτει ένα σύντομο ιστορικό των σημαντικών ευρημάτων που βρέθηκαν στην Αιόλου και στην ευρύτερη περιοχή.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΕ ΓΝΩΣΤΗ ΕΚΠΟΜΠΗ 21 Νοε 2020 | 16:54

Ο Γιώργος Τσαλίκης ξεσπά κατά της Μενδώνη: Δεν τη βλέπω καν

Ο τραγουδιστής Γιώργος Τσαλίκης επιτέθηκε, μέσω εκπομπής, στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΠΟΑ 18 Νοε 2020 | 20:12

Αγία Σοφία: Η αντίδραση της Unesco για τη μετατροπή σε τζαμί - Τι απάντησε η Μενδώνη

Η Ελλάδα αναμένει τα τελικά αποτελέσματα της έκθεσης της Unesco για την αλλαγή του status της Αγίας Σοφίας.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 72 ΕΤΩΝ 17 Νοε 2020 | 09:15

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Ψαριανός, ο ερμηνευτής του Μεγάλου Ερωτικού

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Ψαριανός, ερμηνευτής των τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι.

ΣΠΑΝΙΟ ΕΥΡΗΜΑ 15 Νοε 2020 | 13:50

Μοναδική αρχαία κεφαλή βρέθηκε στο κέντρο της Αθήνας - Απεικονίζει τον θεό Ερμή

Το υπουργείο Πολιτισμού αποκάλυψε πως το εύρημα απεικονίζει τον θεό Ερμή σε ώριμη ηλικία.

ΔΙΑΣΗΜΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 15 Νοε 2020 | 12:16

Βικτόρια Χίσλοπ: Προσκεκλημένη της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης

Η ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης συνεχίζει τον κύκλο διαδικτυακών συζητήσεων με τίτλο "Συζητώντας με…" και προσκεκλημένη τη Βικτόρια Χίσλοπ.

ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ 12 Νοε 2020 | 14:59

Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο: Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Χρήστος Αυλωνίτης

Πέθανε ηθοποιός Χρήστος Αυλωνίτης. Νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο ύστερα από ατύχημα που είχε με το μηχανάκι του.

ΤΑ ΥΔΑΤΑ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ ΕΡΡΕΑΝ ΕΠΙ ΩΡΑ ΜΕ ΟΡΜΗ 11 Νοε 2020 | 19:38

Κακοκαιρία στην Κρήτη: Πλημμύρισε ο αρχαιολογικός χώρος στα Μάλια - Εικόνες θλίψης

Ο τεράστιος όγκος βροχής που έπεσε προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες στο ανάκτορο του αρχαιολογικού χώρου στα Μάλια της Κρήτης.

ΕΙΧΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙ 5 ΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ 11 Νοε 2020 | 17:30

Πέθανε ο ποιητής Δημήτρης Ελευθεράκης - Ήταν μόλις 42 ετών

Η τελευταία συλλογή του ποιητή με τίτλο "Άσπρα μήλα" θα κυκλοφορήσει στις αρχές του νέου έτους.