Oμόνοια: Η πλατεία με τα χίλια πρόσωπα

Το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης παρουσιάζει στο «Μπάγκειον» την έκθεση «Ανοιχτό Αρχείο: Ομόνοια» με αρχειακό υλικό από εικαστικά έργα στο δημόσιο χώρο.

Αργυρώ Μποζώνη
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Oμόνοια: Η πλατεία με τα χίλια πρόσωπα

Το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης - iset παρουσιάζει στο «Μπάγκειον» την έκθεση «Ανοιχτό Αρχείο: Ομόνοια». Προβάλλεται αρχειακό υλικό από εικαστικά έργα και παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Ομόνοιας.

Oμόνοια: Η πλατεία με τα χίλια πρόσωπα

Η Ομόνοια προσεγγίζεται χωροταξικά αλλά και ως ένας συμβολικός τόπος.

Στο αρχείο της Ομόνοιας, συγκεντρώνονται φωτογραφίες, βίντεο, σχέδια, δοκιμές, αλληλογραφία και αρθρογραφία στον τύπο. Παρουσιάζεται υλικό από τις δημόσιες αναθέσεις έργων για την πλατεία αλλά και τις εικαστικές δράσεις και performances που έλαβαν κατά καιρούς χώρα στην περιοχή. Παραδειγματικά, παρουσιάζεται αρχειακό υλικό που αφορά στα έργα των Γιώργου Ζογγολόπουλου, Κώστα Βαρώτσου, Κώστα Τσόκλη, Βλάση Κανιάρη, Γεωργίας Δαμοπούλου - Δημοσθένη Αβραμίδη και της ομάδας Nova Melancholia.

Oμόνοια: Η πλατεία με τα χίλια πρόσωπα - εικόνα 2

Επιπλέον, προβάλλεται υλικό από την έκθεση «Χαρακτική-Ζωγραφική-Γλυπτική 1985», που είχε επίσης παρουσιαστεί στο «Μπάγκειον». Στόχος είναι να έρθουν στην επιφάνεια σχέδια και δράσεις που ξεχάστηκαν ή δεν πραγματοποιήθηκαν, όχι συνθέτοντας μια μεγάλη αφήγηση για την ιστορία της εικαστικής παραγωγής στην περιοχή, αλλά υπομονεύοντας τη συνοχή αυτών των γραμμικών αφηγήσεων και υπενθυμίζοντας ότι οποιοδήποτε εγχείρημα σε αυτή την κατεύθυνση θα παράγει σειρά αποκλεισμών.

Oμόνοια: Η πλατεία με τα χίλια πρόσωπα - εικόνα 3


Ο φυσικός χώρος του αρχείου, πεδίο διαπραγμάτευσης της σχέσης με το παρελθόν, γίνεται τόπος συνεχούς διαλόγου. Το αρχείο δεν παρουσιάζεται ως κλειστό σχήμα, αντιθέτως προτείνεται μια ανοιχτή σε αλλαγές παρουσίαση που δίνει τη δυνατότητα οργάνωσης και αναδιοργάνωσης, αναπλαισίωσης, διεύρυνσης, μετασχηματισμού και αναστοχασμού.

Oμόνοια: Η πλατεία με τα χίλια πρόσωπα - εικόνα 4

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις εφήμερες δράσεις και τα συμμετοχικά project. Διερευνώνται τα διαφορετικά ιστορικά, πολιτισμικά, οικονομικά και πολιτικά πλαίσια, μέσα στα οποία οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν σε διάλογο με τον παρόντα χρόνο και την πολιτική και κοινωνική συνθήκη. Σε αυτή την κατεύθυνση, προβάλλονται τα έργα «Το Νέο είδος» της Γεωργίας Σαγρή και “Phony Utopia” της Μαίρης Ζυγούρη.

Oμόνοια: Η πλατεία με τα χίλια πρόσωπα - εικόνα 5

Tο video «To Νέο Eίδος» (2003) είναι αυτόνομο έργο και αποτελείται από αποσπάσματα της εξάωρης performance της Γεωργίας Σαγρή. Η performance είχε ως αφετηρία τη Βαρβάκειο αγορά και, μέσω της οδού Αθηνάς, κατέληγε στην πλατεία της Ομόνοιας.

Oμόνοια: Η πλατεία με τα χίλια πρόσωπα - εικόνα 6


Η Σαγρή με το «Νέο Είδος» εστιάζει στους νέους τύπους βιοπολιτικής ρύθμισης της κοινωνίας. Το φιλελεύθερο υποκείμενο παρακολουθείται, υπόκειται σε σχέσεις κυριαρχίας, υποταγής και πειθάρχησης. Η καλλιτέχνις επιμένει στη δυνατότητα αντίστασης και μετατόπισης από το κυρίαρχο πρότυπο αλλά παράλληλα εκθέτει και τη διάχυση της εξουσίας και την αναπαραγωγή των δομών της ακόμα και στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας. Το έργο, άμεσα συνδεδεμένο με την περιοχή στην οποία πραγματοποιήθηκε και την ανθρωπο- γεωγραφία της, εμφανίζεται ως προμήνυμα της παρούσας οικονομικής πολιτικής και κοινωνικής συγκυρίας.

Oμόνοια: Η πλατεία με τα χίλια πρόσωπα - εικόνα 7

Η Μαίρη Ζυγούρη, στο έργο της "Phony Utopia" (2004) εισχωρεί στον κινηματογράφο ερωτικών ταινιών «Σταρ» της Ομόνοιας. Λειτουργεί στα όρια του παρασιτικού σε έναν χώρο με πρόσβαση μόνο σε άνδρες, προκαλώντας αποσταθεροποίηση των δεδομένων ορίων. Ο χώρος αυτός, ορισμένος ως πεδίο δράσης του «άλλου», χώρος που συχνάζουν μετανάστες, ομοφυλόφιλοι άνδρες, τρανς άτομα, προσεγγίζεται ως ένας υπαρκτός μη-τοπος στον οποίο έχουμε εναλλακτικές διατάξεις των κοινωνικών σχέσεων, χωρίς όμως να αναιρούνται οι σχέσεις εξουσίας.

Oμόνοια: Η πλατεία με τα χίλια πρόσωπα - εικόνα 8

Το γυναικείο υποκείμενο διεκδικεί εκεί τη θέση του, σε αντιπαράθεση με τον φετιχισμό του θηλυκού. Η εικαστικός φαίνεται να ακροβατεί ανάμεσα στην επιθυμία και την αποστροφή, το φόβο και τη γοητεία με τα όρια αυτών να είναι πάντα δυσδιάκριτα. Κατά τη διάρκεια των τριών μηνών που διήρκεσε το project συνεργάζεται με τους ανθρώπους που δουλεύουν στον κινηματογράφο, αναλαμβάνει καθήκοντα ταμία και αποκτά πρόσβαση στο αρχείο του σινεμά. H δράση ολοκληρώνεται με την ίδια να υποδύεται την καφκική ηρωίδα, Ζοζεφίνα, κατά τη διάρκεια μιας προβολής χωρίς θεατές. Οι σχέσεις παρουσίας-απουσίας και αθέατης εξουσίας του καλλιτέχνη γίνονται μέρος του έργου. Εξετάζεται η ανατρεπτική δυναμική των κοινωνικών και χωρικών συνθηκών που δεν εντάσσονται στο «κανονικό, ενώ ανιχνεύονται οι αποκλεισμοί, τα όρια, οι νόρμες και οι προϋποθέσεις πρόσβασης σε αυτούς τους τόπους των «άλλων».

Oμόνοια: Η πλατεία με τα χίλια πρόσωπα - εικόνα 9

Eπιμέλεια αρχειακού υλικού: Πάνος Γιαννικόπουλος

Ομάδα εργασίας - Έρευνα: Στέλλα Αγγελίδου, Χριστίνα Πετκοπούλου

Φωτο: Έφη Ρηγάτου

Φωτο: Γιώργος Βουδούρης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΦΕΣΤΙΒΑΛ REWORKS 26 Σεπ 2020 | 09:44

Από τον Όλυμπο στη Σαμοθράκη: Διάσημοι Djs παίζουν μουσική σε εμβληματικές τοποθεσίες της Ελλάδας

Στόχος των djs πΓια είναι να αναδείξουν με έναν διαφορετικό τρόπο τον πολιτισμό και την αύρα των συγκεκριμένων ελληνικών προορισμών.

ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΙΝΕΜΑ 24 Σεπ 2020 | 08:35

Ταινίες Πρώτης Προβολής: "Η εποχή της Βροχής" και του... Covid 19

Για τη νέα κινηματογραφική εβδομάδα υπάρχουν μόλις δύο καινούργιες ταινίες.

ΣΤΙΣ 28, 29 ΚΑΙ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 22 Σεπ 2020 | 20:57

Μόνικα Μπελούτσι: Την... ξεχνάμε λόγω κορονοϊού - Τα νέα μέτρα ακυρώνουν την παράσταση στο Ηρώδειο

Θλίψη και απογοήτευση στους θαυμαστές της Μόνικα Μπελούτσι για την παράσταση που τελικά δεν θα γίνει στο Ηρώδειο λόγω των νέων μέτρων

ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΑ ΩΡΑΙΟΤΕΡΑ ΜΕΡΗ 22 Σεπ 2020 | 09:43

"Αντιστίξεις" από την ΕΛΣ: Όταν η ελληνική μουσική συναντά την δημόσια αρχιτεκτονική

Απώτερος στόχος του Φεστιβάλ είναι η ανάδειξη της μουσικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της χώρας μας.

ΟΛΑ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΚΕΝΟ 22 Σεπ 2020 | 08:20

Παραιτήθηκε το Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου - "Άμεσα δεκτή" η παραίτηση από την υπουργό Λίνα Μενδώνη

Με καταγγελίες για μη νόμιμες διαδικασίες και κατάφορες και κραυγαλέες παραβιάσεις της αρχής της ίσης μεταχείρισης.

ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ 21 Σεπ 2020 | 11:07

Ναυμαχία Σαλαμίνας: Πώς οι Έλληνες νίκησαν τους Πέρσες και λόγω... καιρού - Η πρωτότυπη έρευνα του Χρήστου Ζερεφού

Ο φετινός Σεπτέμβριος σηματοδοτεί την επέτειο των 2.500 ετών από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας και ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός φωτίζει μια άγνωστη πτυχή της.

ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΤΟΥ 18 Σεπ 2020 | 13:56

Σοκ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός Πάνος Ρεντούμης - Τον βρήκε νεκρό η σύζυγός του

Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο γνωστός ηθοποιός Πάνος Ρεντούμης.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΝΟΡΒΗΓΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 18 Σεπ 2020 | 10:55

Νέσμπο: Θα μπορούσα αντί για αστυνομικά μυθιστορήματα, να παίζω μπάλα και να βάζω πολλά γκολ

Ο συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, Γιου Νέσμπο, συνομίλησε για το πρόσφατο βιβλίο του "Το βασίλειο", με τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο.

ΠΗΡΕ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ 17 Σεπ 2020 | 15:27

Ορκίστηκε Ελληνίδα η συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ- Η συνάντηση με τον Μητσοτάκη [εικόνες]

Και επίσημα Ελληνίδα πολίτης είναι από σήμερα η πολυβραβευμένη Βρετανίδα συγγραφέας, Βικτόρια Χίσλοπ.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 Σεπ 2020 | 13:50

Η "Θαλασσινή ηχώ" της Ζάννας Αρτέμη στην αίθουσα τέχνης Artshot-Sophia Gaitani

Η αίθουσα τέχνης Artshot – Sophia Gaitani παρουσιάζει την ατομική της έκθεση από την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου έως το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020, με τίτλο "Θαλασσινή ηχώ".

ΟΤΑΝ ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΕΝΩΝΟΝΤΑΙ 15 Σεπ 2020 | 23:50

Athens Open Art: Έκθεση στο Θησείο με καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο

Το Art Number 23 προσφέρει τα εκθέματά του σε έναν πολύ όμορφο χώρο στο Θησείο

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ 15 Σεπ 2020 | 08:52

"Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός", μια μοναδική συλλογή στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Το Μέγαρο Σταθάτου, ένα εμβληματικό δείγμα του ελληνικού αρχιτεκτονικού Νεοκλασικισμού, θα μεταμορφωθεί σε εσωτερικό μιας μεγαλοαστικής ευρωπαϊκής κατοικίας του 19ου αιώνα.

ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΓΙΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ 14 Σεπ 2020 | 10:33

Τομ Χανκς: Επιστροφή στην Αυστραλία για την ταινία του Έλβις Πρίσλεϊ - Χωρίς τη Ρίτα Γουίλσον

Ο Τομ Χανκς και η Ρίτα Γουίλσον είχαν νοσήσει από κορονοϊό στα γυρίσματα της ταινίας για τη ζωή του Έλβις Πρίσλεϊ.