"Ο Μποκόρος δεν εκμεταλλεύτηκε την επικαιρότητα".Η νέα "ηρωική" του έκθεση

Η ιστορικός τέχνης κι επιμελήτρια της νέας έκθεσης του Μποκόρου στην Ελληνογερμανική Αγωγή, Αθηνά Σχινά, μιλά στο TheTOC για το "ηρωικό κι αναστάσιμο" μήνυμά του.

"Ο Μποκόρος δεν εκμεταλλεύτηκε την επικαιρότητα".Η νέα "ηρωική" του έκθεση

Την εποχή «της λήθης», όπως λέει, εκείνος επέλεξε «να θυμηθεί». Ο Χρήστος Μποκόρος δίνει το «εικαστικό του παρών» στα εκπαιδευτήρια Ελληνογερμανική Αγωγή με αφορμή την επέτειο της Εθνεγερσίας του 1821, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, τη Σαρακοστή, την Ανάσταση και την ανοιξιάτικη εποχή που διανύουμε.

«Ηρωικά αναστάσιμα» είναι ο τίτλος της νέας έκθεσης του σημαντικού Έλληνα καλλιτέχνη που επιστρέφει στα εικαστικά δρώμενα μετά την πολυσυζητημένη παρουσία του στο Μουσείο Μπενάκη (2016 και 2017). Στην έκθεση της Ελληνογερμανικής Αγωγής, η οποία εγκαινιάζεται την Τρίτη 20 Μαρτίου 2018 (ώρα 20.00) στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των εκπαιδευτηρίων, ο Χρήστος Μποκόρος παρουσιάζει μια επιλογή από το συνολικό του έργο,19 ζωγραφικές δημιουργίες, λάδι σε πανιά και ξύλα διαφόρων διαστάσεων. Γι' αυτή τη δουλειά, τους συμβολισμούς της, αλλά και τον καλλιτέχνη που επανέρχεται στην παρούσα χρονική συγκυρία μίλησε στο TheTOC η ιστορικός τέχνης κι επιμελήτρια της έκθεσης, Αθηνά Σχινά.

- Κυρία Σχινά τι ακριβώς περιλαμβάνει η έκθεση «ηρωικά κι αναστάσιμα» του Χρήστου Μποκόρου που εγκαινιάζεται στις 20 Μαρτίου στην Ελληνογερμανική Αγωγή;

"Η έκθεση περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής του Χρήστου Μποκόρου. Εκτός από την διαχρονικότητα της ποιότητας και των σημασιολογικών αξιών που τα έργα αυτά μεταγγίζουν στον θεατή, επικαιροποιούν παράλληλα το ζήτημα της μνήμης. Συνδυάζονται με την Εθνική επέτειο που γιορτάζουμε σε λίγες μέρες, αλλά και με την Άνοιξη, τις αναγεννητικές της κυρίως δυνατότητες, που τις αισθανόμαστε ήδη να μας περιβάλλουν".

"Ο Μποκόρος δεν εκμεταλλεύτηκε την επικαιρότητα".Η νέα "ηρωική" του έκθεση
Αθηνά Σχινά

- Ποιο το ξεχωριστό στοιχείο αυτής της έκθεσης;

"Τα έργα του συγκεκριμένου καλλιτέχνη διαθέτουν πάντα και με διαφορετικό τρόπο, την ικανότητα να αφυπνίζουν συνειδησιακά τον θεατή, μέσα από τις αισθήσεις που του διεγείρουν και τους ποιητικούς συνειρμούς που του καλλιεργούν. Μέσα από την οικειότητα της ατμόσφαιράς τους αχνοφέγγει η παραδοξότητα του μυστηρίου και η μαγεία της ζωής".

- Πως προσεγγίσατε το έργο του καλλιτέχνη και με τι σκεπτικό κάνατε την επιμέλεια της έκθεσης;

"Τα έργα του καλλιτέχνη τα γνωρίζω από την πρώτη του έκθεση. Τον εκτιμώ, τον θαυμάζω και τον σέβομαι, γνωρίζοντάς τον εδώ και χρόνια. Κάθε έκθεσή του έχει και μια ιδιαίτερη παρουσίαση. Σημασία έχει πάντα ο φωτισμός, οι αποστάσεις και οι εντάσεις ή οι υφέσεις του, όπως κατ’ αναλογία στο θέατρο. Κάθε θέση του έργου του, νοηματοδοτεί τους συσχετισμούς του στον χώρο, καθώς ο θεατής έρχεται σε επαφή με τα υπόλοιπα και φυσικά με το κλίμα που διαμορφώνει το σύνολο".

- Τι σας δυσκόλεψε και τι σας διευκόλυνε στη συγκεκριμένη επιμέλεια; Το ότι η έκθεση φιλοξενείται στους χώρους ενός σχολείου - με το οποίο συνεργάζεστε σταθερά πολλά χρόνια τώρα - τι πλαίσιο και τι αισθήματα δημιουργεί στον επιμελητή;

"Η Ελληνογερμανική Αγωγή είναι υποδειγματικό σχολείο, όχι μόνον για την ποιότητα της παιδείας που προσφέρει, αλλά και για το υψηλό επίπεδο των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που πραγματοποιεί. Ιδιαίτερα στα εικαστικά, έχει μια αξιοζήλευτη παράδοση, την οποία συνεχίζει, παρά τις θυσίες που απαιτούν οι καιροί τους οποίους διανύουμε".

- Ποιο είναι το βαθύτερο μήνυμα της έκθεσης του Μποκόρου και τι διαστάσεις μπορεί να πάρει στην παρούσα χρονική συγκυρία;

"Ο Χρ. Μποκόρος είναι ένας βαθύτατα σκεπτόμενος καλλιτέχνης. Μελετά κάθε τι πριν το πραγματοποιήσει, πρώτα από όλα γιατί σέβεται τον εαυτό του και παράλληλα το κριτήριο καθενός θεατή του. Ήταν και είναι σπουδαίος, γιατί δεν κυνήγησε ποτέ μόδες, γνωρίζοντας τι θέλει να μεταφέρει στον θεατή του. Δεν είχε ποτέ ανάγκη ο Χρήστος Μποκόρος να εκμεταλλευτεί την επικαιρότητα, γνωρίζοντας τους τρόπους ουσιαστικά να ανανεώνεται, χωρίς να απεμπολεί τις αξίες του και εκείνες της μακραίωνης ιστορίας μας. Κι αυτές είναι οι αξίες που τον κάνουν σύγχρονο, πολύ περισσότερο από άλλους, που πασχίζουν να υιοθετήσουν αναφομοίωτους «εκσυγχρονισμούς». Κάθε έκθεσή του λειτουργεί σαν ένα ποιητικό δοκίμιο, θίγοντας εμμέσως τις ανάγκες και τα ερωτήματα των χρονικών μας, των «ιδεολογικών» και άλλων μας συγκυριών, χωρίς ωστόσο να εξαντλούνται τα έργα του στα ζητούμενα αυτών ή παρεμφερών συγκυριών, γιατί είναι έργα με υπαρξιακά αιτήματα".

Ανθισμένη κυψέλη
Ανθισμένη κυψέλη

- Που θα κατατάσσατε τον Χρήστο Μποκόρο σε σχέση με το έργο του και την ελληνική εικαστική πραγματικότητα; (Είναι ένας από τους πολύ σημαντικούς Ελληνες καλλιτέχνες της γενιάς του θεωρείτε; Και γιατί;)

"Είναι καλλιτέχνης που αναδείχθηκε κατά την δεκαετία του ‘ 80 κι ακόμη είναι εξαιρετικός. Είναι δημιουργός πρώτης γραμμής."

- Ο καλλιτέχνης έχει κατά τη γνώμη σας υποχρέωση να "παρεμβαίνει" στα κοινωνικά και άλλα πράγματα του τόπου με το έργο του; Ο Μποκόρος το πράττει συστηματικά;

"Ο κάθε σοβαρός δημιουργός έχει υποχρέωση να εκφράζεται με ποιότητα και πολυεπιπεδικότητα σε όσα θέλει να μεταφέρει στον θεατή του. Η τέχνη υπαινίσσεται καταστάσεις, δεν τις προπαγανδίζει. Το ζητούμενο είναι να εμπνέει τον θεατή, να διευρύνει τους ορίζοντές του με πνευματικότητα και συναισθαντικότητα, χωρίς εγκεφαλισμούς, χωρίς δεξιοτεχνικά κόλπα κι εντυπωσιοθηρίες".
"Ο Μποκόρος δεν εκμεταλλεύτηκε την επικαιρότητα".Η νέα "ηρωική" του έκθεση - εικόνα 3

Info:

Για το σκεπτικό των έργων αυτής της «ανθισμένης» έκθεσης του ζωγράφου θα μιλήσει κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της η κυρία Σχινά. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί μουσικά στο ίδιο πνεύμα με τον σημαντικό Έλληνα συνθέτη, Νίκο Ξυδάκη, να ερμηνεύει στο πιάνο αποσπάσματα από τον Διονύσιο Σολωμό, ενώ θα ακολουθήσει δεξίωση. Σημειώνεται ότι η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό έως τις 30 Μαρτίου 2018.

www.ea.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ON DEMAND 27 Ιαν 2022 | 13:15

Ο Cartel Τεχνοχώρος προτείνει: "Ανθρωποι και Ποντίκια" του Τζον Στάινμπεκ, σε σκηνοθεσία Βασίλη Μπισμπίκη

Το ακραία ρεαλιστικό θέατρο του Βασίλη Μπισμπίκη και της Ομάδας Cartel συναντά τους κώδικες του κινηματογράφου.

ΚΤΗΡΙΟ ΤΣΙΛΛΕΡ 27 Ιαν 2022 | 12:47

"Ματωμένος Γάμος": Στο Εθνικό το πιο διάσημο έργο του Λόρκα, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη

Ο Ματωμένος Γάμος του Λόρκα είναι η συγκλονιστική ιστορία ενός πάθους και ταυτόχρονα ένα παράφορο τραγούδι που μιλά με τρόπο σπαραχτικό για την ελευθερία, τον έρωτα, τον θάνατο.

ΑΠΟ 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 27 Ιαν 2022 | 06:36

"Μαμά" της Μάρτα Μπαρσελό σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη, στην Πάτρα

Το Θέατρο Όροφως της Πάτρας παρουσιάζει για πρώτη φορά εκτός Αθηνών το βραβευμένο έργο "Μαμά", της Καταλανής συγγραφέως Μάρτα Μπαρσελό, σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη.

ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ 26 Ιαν 2022 | 16:39

Τα tweets για τον Ελληνικό Εμφύλιο που έγιναν viral- Τι αποκαλύπτουν για τις σχέσεις ΚΚΕ και Σοβιετικής Ενωσης

Tweets του Ρώσου καθηγητή Ρατζένκο, για τον ελληνικό εμφύλιο, το ΚΚΕ και τη Σοβιετική Ενωση, έγιναν viral στο διαδίκτυο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 22 Ιαν 2022 | 13:11

Φένια Παπαδόδημα στο TheTOC: Tελικά ο κόσμος έχει ανάγκη από "αλαφροΐσκιωτους";

Μοιρασμένη ανάμεσα σε θέατρο, μουσική και κινηματογράφο, δραστήρια και πολυσχιδής, η Φένια Παπαδόδημα μιλά στο TheTOC για το μουσικοθεατρικό έργο "Φλανδρώ", σε μουσική σύνθεση και σύλληψη της ίδιας.

ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ 21 Ιαν 2022 | 19:33

Το Χόλιγουντ πηγαίνει στη Δράμα για γυρίσματα: Φήμες ότι θα παίζει ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο

Τα γυρίσματα στη Δράμα αναμένονται αμέσως μετά το Πάσχα - Πρόκειται για ταινία δράσης με ειδικά πρακτικά εφέ και εκρήξεις.

ΕΙΧΕ ΤΙΜΗΘΕΙ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ ΜΕ ΕΜΜΙ 21 Ιαν 2022 | 19:32

Πέθανε στα 68 του χρόνια ο κωμικός ηθοποιός Λούι Άντερσον

Ο σταρ της τηλεοπτικής σειράς "Baskets" άφησε την τελευταία του πνοή στο Λας Βέγκας

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 75 ΕΤΩΝ 20 Ιαν 2022 | 21:31

Πέθανε ο Κάρολος Τρικολίδης, ο αρχιμουσικός της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης

Ο Κάρολος Τρικολίδης υπήρξε πρώτος αρχιμουσικός σε λυρικά θέατρα Γερμανίας και Ουγγαρίας και μόνιμος αρχιμουσικός του Γαλλικού Εθνικού Μπαλέτου "Ρολάν Πετί".

ΤΡΑΓΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ 20 Ιαν 2022 | 17:11

Γκασπάρ Ουλιέλ: Πώς αποχαιρέτησε ο Σκορτσέζε τον αδικοχαμένο ηθοποιό - Τον είχε σκηνοθετήσει για διαφήμιση της Chanel

Συγκίνηση για τον Γκασπάρ Ουλιέλ. Ο Μάρτιν Σκορτσέζε θυμάται την συνεργασία τους και τον αποχαιρετά με θερμά λόγια.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΚΙΤΣΟΣ - ΝΕΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ 20 Ιαν 2022 | 12:29

"Wonderful Twos": H ελληνική jazz στα καλύτερα της

Η κυκλοφορία του album "Wonderful Twos " του Παρασκευά Κίτσου, είναι η πρώτη σπουδαία jazz παραγωγή στην Ελλάδα εδώ και καιρό.

ΑΠΟ 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 20 Ιαν 2022 | 12:07

Θόδωρος Αγγελόπουλος: Αδημοσίευτες φωτογραφίες από την ανολοκλήρωτη ταινία του σε μια νέα έκθεση

Είκοσι αδημοσίευτες φωτογραφίες μεγάλου μεγέθους, με τα γυρίσματα της τελευταίας ανολοκλήρωτης ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου με τίτλο "Η Άλλη Θάλασσα".

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 85 ΕΤΩΝ 19 Ιαν 2022 | 15:13

Πέθανε ο εικαστικός Χρήστος Σαρακατσιάνος

Ο εικαστικός καλλιτέχνης Χρήστος Σαρακατσιάνος έφυγε από τη ζωή ύστερα από μακροχρόνια ασθένεια. Η κηδεία του θα γίνει αύριο Πέμπτη 20 Ιανουαρίου.

18 Ιαν 2022 | 19:54

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στη Σορβόννη: "Η Ελλάδα και η Γαλλία τον 19ο αιώνα"

Την εκδήλωση χαιρέτησε με ηχογραφημένο μήνυμά της στα γαλλικά η Προέδρος της Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου