"Ο Μποκόρος δεν εκμεταλλεύτηκε την επικαιρότητα".Η νέα "ηρωική" του έκθεση

Η ιστορικός τέχνης κι επιμελήτρια της νέας έκθεσης του Μποκόρου στην Ελληνογερμανική Αγωγή, Αθηνά Σχινά, μιλά στο TheTOC για το "ηρωικό κι αναστάσιμο" μήνυμά του.

"Ο Μποκόρος δεν εκμεταλλεύτηκε την επικαιρότητα".Η νέα "ηρωική" του έκθεση

Την εποχή «της λήθης», όπως λέει, εκείνος επέλεξε «να θυμηθεί». Ο Χρήστος Μποκόρος δίνει το «εικαστικό του παρών» στα εκπαιδευτήρια Ελληνογερμανική Αγωγή με αφορμή την επέτειο της Εθνεγερσίας του 1821, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, τη Σαρακοστή, την Ανάσταση και την ανοιξιάτικη εποχή που διανύουμε.

«Ηρωικά αναστάσιμα» είναι ο τίτλος της νέας έκθεσης του σημαντικού Έλληνα καλλιτέχνη που επιστρέφει στα εικαστικά δρώμενα μετά την πολυσυζητημένη παρουσία του στο Μουσείο Μπενάκη (2016 και 2017). Στην έκθεση της Ελληνογερμανικής Αγωγής, η οποία εγκαινιάζεται την Τρίτη 20 Μαρτίου 2018 (ώρα 20.00) στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των εκπαιδευτηρίων, ο Χρήστος Μποκόρος παρουσιάζει μια επιλογή από το συνολικό του έργο,19 ζωγραφικές δημιουργίες, λάδι σε πανιά και ξύλα διαφόρων διαστάσεων. Γι' αυτή τη δουλειά, τους συμβολισμούς της, αλλά και τον καλλιτέχνη που επανέρχεται στην παρούσα χρονική συγκυρία μίλησε στο TheTOC η ιστορικός τέχνης κι επιμελήτρια της έκθεσης, Αθηνά Σχινά.

- Κυρία Σχινά τι ακριβώς περιλαμβάνει η έκθεση «ηρωικά κι αναστάσιμα» του Χρήστου Μποκόρου που εγκαινιάζεται στις 20 Μαρτίου στην Ελληνογερμανική Αγωγή;

"Η έκθεση περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής του Χρήστου Μποκόρου. Εκτός από την διαχρονικότητα της ποιότητας και των σημασιολογικών αξιών που τα έργα αυτά μεταγγίζουν στον θεατή, επικαιροποιούν παράλληλα το ζήτημα της μνήμης. Συνδυάζονται με την Εθνική επέτειο που γιορτάζουμε σε λίγες μέρες, αλλά και με την Άνοιξη, τις αναγεννητικές της κυρίως δυνατότητες, που τις αισθανόμαστε ήδη να μας περιβάλλουν".

"Ο Μποκόρος δεν εκμεταλλεύτηκε την επικαιρότητα".Η νέα "ηρωική" του έκθεση
Αθηνά Σχινά

- Ποιο το ξεχωριστό στοιχείο αυτής της έκθεσης;

"Τα έργα του συγκεκριμένου καλλιτέχνη διαθέτουν πάντα και με διαφορετικό τρόπο, την ικανότητα να αφυπνίζουν συνειδησιακά τον θεατή, μέσα από τις αισθήσεις που του διεγείρουν και τους ποιητικούς συνειρμούς που του καλλιεργούν. Μέσα από την οικειότητα της ατμόσφαιράς τους αχνοφέγγει η παραδοξότητα του μυστηρίου και η μαγεία της ζωής".

- Πως προσεγγίσατε το έργο του καλλιτέχνη και με τι σκεπτικό κάνατε την επιμέλεια της έκθεσης;

"Τα έργα του καλλιτέχνη τα γνωρίζω από την πρώτη του έκθεση. Τον εκτιμώ, τον θαυμάζω και τον σέβομαι, γνωρίζοντάς τον εδώ και χρόνια. Κάθε έκθεσή του έχει και μια ιδιαίτερη παρουσίαση. Σημασία έχει πάντα ο φωτισμός, οι αποστάσεις και οι εντάσεις ή οι υφέσεις του, όπως κατ’ αναλογία στο θέατρο. Κάθε θέση του έργου του, νοηματοδοτεί τους συσχετισμούς του στον χώρο, καθώς ο θεατής έρχεται σε επαφή με τα υπόλοιπα και φυσικά με το κλίμα που διαμορφώνει το σύνολο".

- Τι σας δυσκόλεψε και τι σας διευκόλυνε στη συγκεκριμένη επιμέλεια; Το ότι η έκθεση φιλοξενείται στους χώρους ενός σχολείου - με το οποίο συνεργάζεστε σταθερά πολλά χρόνια τώρα - τι πλαίσιο και τι αισθήματα δημιουργεί στον επιμελητή;

"Η Ελληνογερμανική Αγωγή είναι υποδειγματικό σχολείο, όχι μόνον για την ποιότητα της παιδείας που προσφέρει, αλλά και για το υψηλό επίπεδο των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που πραγματοποιεί. Ιδιαίτερα στα εικαστικά, έχει μια αξιοζήλευτη παράδοση, την οποία συνεχίζει, παρά τις θυσίες που απαιτούν οι καιροί τους οποίους διανύουμε".

- Ποιο είναι το βαθύτερο μήνυμα της έκθεσης του Μποκόρου και τι διαστάσεις μπορεί να πάρει στην παρούσα χρονική συγκυρία;

"Ο Χρ. Μποκόρος είναι ένας βαθύτατα σκεπτόμενος καλλιτέχνης. Μελετά κάθε τι πριν το πραγματοποιήσει, πρώτα από όλα γιατί σέβεται τον εαυτό του και παράλληλα το κριτήριο καθενός θεατή του. Ήταν και είναι σπουδαίος, γιατί δεν κυνήγησε ποτέ μόδες, γνωρίζοντας τι θέλει να μεταφέρει στον θεατή του. Δεν είχε ποτέ ανάγκη ο Χρήστος Μποκόρος να εκμεταλλευτεί την επικαιρότητα, γνωρίζοντας τους τρόπους ουσιαστικά να ανανεώνεται, χωρίς να απεμπολεί τις αξίες του και εκείνες της μακραίωνης ιστορίας μας. Κι αυτές είναι οι αξίες που τον κάνουν σύγχρονο, πολύ περισσότερο από άλλους, που πασχίζουν να υιοθετήσουν αναφομοίωτους «εκσυγχρονισμούς». Κάθε έκθεσή του λειτουργεί σαν ένα ποιητικό δοκίμιο, θίγοντας εμμέσως τις ανάγκες και τα ερωτήματα των χρονικών μας, των «ιδεολογικών» και άλλων μας συγκυριών, χωρίς ωστόσο να εξαντλούνται τα έργα του στα ζητούμενα αυτών ή παρεμφερών συγκυριών, γιατί είναι έργα με υπαρξιακά αιτήματα".

Ανθισμένη κυψέλη
Ανθισμένη κυψέλη

- Που θα κατατάσσατε τον Χρήστο Μποκόρο σε σχέση με το έργο του και την ελληνική εικαστική πραγματικότητα; (Είναι ένας από τους πολύ σημαντικούς Ελληνες καλλιτέχνες της γενιάς του θεωρείτε; Και γιατί;)

"Είναι καλλιτέχνης που αναδείχθηκε κατά την δεκαετία του ‘ 80 κι ακόμη είναι εξαιρετικός. Είναι δημιουργός πρώτης γραμμής."

- Ο καλλιτέχνης έχει κατά τη γνώμη σας υποχρέωση να "παρεμβαίνει" στα κοινωνικά και άλλα πράγματα του τόπου με το έργο του; Ο Μποκόρος το πράττει συστηματικά;

"Ο κάθε σοβαρός δημιουργός έχει υποχρέωση να εκφράζεται με ποιότητα και πολυεπιπεδικότητα σε όσα θέλει να μεταφέρει στον θεατή του. Η τέχνη υπαινίσσεται καταστάσεις, δεν τις προπαγανδίζει. Το ζητούμενο είναι να εμπνέει τον θεατή, να διευρύνει τους ορίζοντές του με πνευματικότητα και συναισθαντικότητα, χωρίς εγκεφαλισμούς, χωρίς δεξιοτεχνικά κόλπα κι εντυπωσιοθηρίες".
"Ο Μποκόρος δεν εκμεταλλεύτηκε την επικαιρότητα".Η νέα "ηρωική" του έκθεση - εικόνα 3

Info:

Για το σκεπτικό των έργων αυτής της «ανθισμένης» έκθεσης του ζωγράφου θα μιλήσει κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της η κυρία Σχινά. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί μουσικά στο ίδιο πνεύμα με τον σημαντικό Έλληνα συνθέτη, Νίκο Ξυδάκη, να ερμηνεύει στο πιάνο αποσπάσματα από τον Διονύσιο Σολωμό, ενώ θα ακολουθήσει δεξίωση. Σημειώνεται ότι η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό έως τις 30 Μαρτίου 2018.

www.ea.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 79 ΕΤΩΝ 22 Ιαν 2021 | 07:19

Πέθανε η ηθοποιός Ναταλί Ντελόν, η μοναδική σύζυγος του Αλέν Ντελόν

Η Γαλλίδα ηθοποιός Ναταλί Ντελόν, η οποία έπαιξε στην ταινία "Ο Σαμουράι" του Ζαν-Πιερ Μελβίλ με τον τότε σύζυγό της Αλέν Ντελόν, πέθανε χθες στο Παρίσι σε ηλικία 79 ετών.

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟ ΑΜΑΛΙΑ ΚΑΡΑΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ 21 Ιαν 2021 | 16:08

Εντυπωσιάζουν τα σπουδαία ευρήματα από τις ανασκαφές στο ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος στην Αμάρυνθο [Εικόνες]

Υστεροαρχαϊκός ναός εντοπίστηκε σε κεντρικό σημείο του ιερού της Αμαρυσίας Αρτέμιδος

21 Ιαν 2021 | 14:11

Ορκωμοσία Joe Biden: Οι φωτογραφίες

Ο Joe Biden είναι και επίσημα πια ο 46ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

ΟΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 20 Ιαν 2021 | 18:40

Νέα εποχή για το Τατόι: Moυσείο, ξενοδοχεία πολυτελείας και ειδικές διαδρομές - Η μελέτη βιωσιμότητας [Εικόνες]

Παρουσιάστηκε η Μελέτη Βιωσιμότητας του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

ΤΙΣ ΑΝΑΖΗΤΟΥΣΕ ΚΑΙ Η ΙΝΤΕΡΠΟΛ 20 Ιαν 2021 | 09:17

Επαναπατρισμός δύο πολύτιμων κλεμμένων εικόνων του 18ου αιώνα - Φυλάσσονται στην ελληνική πρεσβεία του Λιβάνου

Δύο δεσποτικές εικόνες του Χριστού Παντοκράτορα και της Παναγίας Οδηγήτριας που είχαν κλαπεί από την Καρδίτσα παραδόθηκαν στην Πρεσβεία της Ελλάδας στη Βηρυτό.

ΘΛΙΨΗ ΣΤΟΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ 19 Ιαν 2021 | 22:24

Ηλίας Μαρινάκης: Το τελευταίο αντίο στον μπασίστα των Πελόμα Μποκιού - Αποτεφρώθηκε στη Ριτσώνα [εικόνες-βίντεο]

Ο Ηλίας Μαρινάκης είναι το τρίτο μέλος του συγκροτήματος που "έφυγε" από ανάμεσά μας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ 19 Ιαν 2021 | 19:04

Έρχεται το φθινόπωρο ο νέος Αστερίξ: Παγκόσμια κυκλοφορία στις 21 Οκτωβρίου σε περίπου 5 εκατ. αντίτυπα

Το νέο κόμικ θα κυκλοφορήσει παγκοσμίως στις 21 Οκτωβρίου σε περίπου πέντε εκατομμύρια αντίτυπα

"Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ", ΤΟ ΝΕΟ ΣΗΡΙΑΛ ΤOΥ ΜEGA 19 Ιαν 2021 | 16:31

Δυναμικό comeback της Άντζελας Γκερέκου στην υποκριτική και την τηλεόραση - Μαζί της και η Λυδία Κονιόρδου

Η μεγάλη επιστροφή στα τηλεοπτικά πλατό μετά από πολλά χρόνια για την Άντζελα Γκερέκου

ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΩΛΕΙΑ 19 Ιαν 2021 | 16:24

Πέθανε η ηθοποιός Πένυ Σταυροπούλου - Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηθοποιός Πένυ Σταυροπούλου έδινε μάχη με τον καρκίνο.

ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ 18 Ιαν 2021 | 21:13

Θλίψη: Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Πόπη Κόντου

Πέθανε στην ηλικία των 94 η ηθοποιός Πόπη Κόντου

ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ 18 Ιαν 2021 | 16:14

Μία ανυπότακτη ιστορία στα χρόνια της πανδημίας

Η Μαρία Αποστόλου κυκλοφορεί το πρώτο της βιβλίο και γράφει για την ανυπότακτη ιστορία. Πως η ποίηση δίνει μία άλλη εικόνα της εποχής της πανδημίας.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 82 ΕΤΩΝ 17 Ιαν 2021 | 12:52

Πέθανε ο ηθοποιός Γιάννης Ροζάκης

Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Γιάννης Ροζάκης, σκορπώντας θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο.

ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ 16 Ιαν 2021 | 10:46

Βασίλης Αλεξάκης: Ο σπουδαίος συγγραφέας που έζησε ανάμεσα σε δύο γλώσσες - Τι έλεγε ο ίδιος

"Αναγκάστηκα σε όλη τη συγγραφική μου πορεία να χρησιμοποιήσω δύο γλώσσες με την επίγνωση ότι κάθε αντικείμενο είχε για μένα δύο ονόματα" τόνισε σε συνέντευξή του.