Όπερα της Βαστίλης: Μια ιστορία 30 ετών με μια αλλαγή σελίδας

Η όπερα της Βαστίλης θα επεκταθεί προς τους κήπους Viaduc des Arts και με αίθουσες 800 θέσεων και εργαστήρια.

opera-tis-bastilis-mia-istoria-30-etwn-me-mia-allagi-selidas
|
SHARE THIS
0
SHARES

Στην ιστορία των 350 χρόνων της Όπερας του Παρισιού, την οποία αποτελούν η Όπερα Γκαρνιέ και η όπερα της Βαστίλης, η δεύτερη είναι σαφώς το νεότερο «παιδί της».  Η όπερα στη Γαλλία ιδρύθηκε το 1669 από τον Λουδοβίκο ΙΔ' ως Académie d'Opéra, και λίγο αργότερα τέθηκε υπό την ηγεσία του Ζαν Μπατίστ Λουλί και επίσημα μετονομάστηκε Académie Royale de Musique, αλλά συνέχισε να είναι γνωστή απλούστερα ως Opéra. 

όπερα Γκαρνιέ
όπερα Γκαρνιέ

Ο ετήσιος προϋπολογισμός της όπερας είναι της τάξης των 200 εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία 100 προέρχονται από το Γαλλικό κράτος και 70 από ταμειακές εισπράξεις.

Με αυτά τα χρήματα, η όπερα λειτουργεί στα δύο μέγαρα και υποστηρίζει ένα μεγάλο μόνιμο προσωπικό, που περιλαμβάνει την 170μελή ορχήστρα, μια χορωδία 110 ατόμων και τα 150μελή corps de ballet. Κάθε χρόνο, η Opéra παρουσιάζει σχεδόν 380 παραστάσεις όπερας, μπαλέτου και άλλα κονσέρτα, με συνολικά 800.000 θεατές (17% των οποίων έρχονται από το εξωτερικό), που αποτελούν έναν πολύ καλό ρυθμό κάλυψης θέσεων περίπου 94%. Σήμερα στην Γκαρνιέ ανεβαίνουν μπαλέτα και μερικές κλασσικές όπερες, ενώ οι μεγάλες όπερες ανεβαίνουν στην 2700 θέσεων Opéra Bastille, ενώ έργα μικρής κλίμακας και σύγχρονα ανεβαίνουν επίσης στο 500 θέσεων Amphitheatre στην Opéra Bastille.

Όπερα της Βαστίλης
Όπερα της Βαστίλης

Η όπερα της Βαστίλης συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια και ανακαινίζεται για να υποδεχθεί τις προκλήσεις του 21ουαιώνα. 

Το 1982, ο Φρανσουά Μιτεράν έκρινε ότι το κτίριο του Palais Garnier είναι ανεπαρκές, και αποφασίζει να κατασκευάσει μια νέα σύγχρονη όπερα στο Παρίσι. Διεξήχθη διαγωνισμός στον οποίο συμμετείχαν συνολικά 756 έργα από 1700 αρχιτέκτονες. Το έργο κέρδισε ο Ουρουγουανός αρχιτέκτονας Κάρλος Όττ και η Όπερα κατασκευάζεται στη Βαστίλη. Το 1988 ο Pierre Bergé, συνιδρυτής και πρόεδρος του οίκου Yves Saint-Laurent, έγινε επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου της Opéra για να οργανώσει την τελετή εγκαινίων της Opéra Bastille. Τα εγκαίνια γίνονται στις 13 Ιουλίου 1989 ως μέρος των εορτασμών της επετείου των διακοσίων χρόνων της Γαλλικής Επανάστασης. Το 1990 το Palais Garnier και η Όπερα της Βαστίλης  συγχωνεύονται για να αποτελέσουν την Όπερα του Παρισιού. Η πρώτη σεζόν της Opéra-Bastille ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Το 1994 η Παρισινή Όπερα μετονομάζεται σε Opéra National de Paris.

Η αίθουσα της όπερας
Η αίθουσα της όπερας

Ο ρόλος της σήμερα είναι αυτός ενός σύγχρονου θεάτρου με σκοπό να προσελκύσει τα νεότερα ακροατήρια της γαλλικής πρωτεύουσας αλλά και το κοινό από όλο τον κόσμο που συρρέει για να δει τις παραγωγές των Ευρωπαίων δημιουργών. Καθώς οι ανάγκες αυξάνονται, η αναμόρφωση της όπερας κρίθηκε πλέον απαραίτητη και ο χώρος σύντομα θα αποκτήσει καινούργιο φουαγιέ, χώρο για περφόρμανς και εργαστήριο.

 

Οι εργασίες ανακαίνισης ανατέθηκαν στο δανέζικο αρχιτεκτονικό γραφείο του Henning Larsen, που θα ακολουθήσει το όραμα αλλά και την αισθητική γραμμή του Ότ, του πρώτου αρχιτέκτονας της όπερας.

Η Όπερα της Βαστίλης με θέα της ομώνυμη πλατεία και τους κήπους Viaduc des Arts βρίσκεται στο 12ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας.

 

 

 

Στην πολυσύχναστη ζωή του διαμερίσματος η όπερα ακόμα και σήμερα εξακολουθεί να είναι ένα μέρος που δεν έχει καταφέρει να προσελκύσει κόσμο και εκτός παραστάσεων. Έτσι οι Δανοί αρχιτέκτονες μεταφέρουν το φουαγέ στο ισόγειο προκειμένου να το συνδέσουν με τη ζωή της πόλης, δίνοντάς του καινούργια ζωή και διαρκή κίνηση. Η επέκταση της όπερας θα γίνει προς το πάρκο ώστε να υπάρχει μια ομαλή αρχιτεκτονική μετάβαση που θα εξασφαλίσει έναν χώρο 800 θέσεων για πρόβες και περφόρμανς και ένα επιπλέον εργαστήριο με θέα τους πράσινους κήπους. Οι εργασίες ανακαίνισης υπολογίζεται πως θα ολοκληρωθούν το 2023. 

 

φωτογραφίες: Opera de Paris, αρχιτεκτονικό γραφείο  Henning Larsen

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook