
Με το «Κλέφτες καταστημάτων» του Ιάπωνα Χιροκάζου Κόρε-Έντα, που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Κανών κάνει αυλαία την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου το 59ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
«Είναι μια ταινία με ήρωες που ζουν στο περιθώριο, αλλά έχει μια τεράστια ανθρωπιά», λέει στο TheTOC ο διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης (στη κεντρική φωτογραφία), «Εκανε πάρα πολύ καλή εντύπωση στις Κάνες κι είναι μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς. Αποφασίσαμε να ανοίξουμε με μια ταινία ενός τέτοιου μεγάλου μάστορα - τη στιγμή αυτή ο Χιροκάζου Κόρε-Έντα είναι ο πιο γνωστός γιαπωνέζος σκηνοθέτης - που δείχνει κάτι διαφορετικό. Δεν είναι από μια από τις μεγάλες ταινίες, τις εμπορικές, αλλά από τις ταινίες που θα αρέσει στον κόσμο. Και θα βγει και στις αίθουσες βέβαια...»
Ανατρεπτικοί δημιουργοί, πρωτότυπα αφιερώματα, οι καλύτερες ταινίες του ανεξάρτητου σινεμά, σχεδόν όλες τις ελληνικές παραγωγές της χρονιάς, νέες δράσεις στην αγορά και παράλληλες εκδηλώσεις παίρνουν τη «σκυτάλη» στο φετινό Φεστιβάλ. Πως θα μπορούσε να παρουσιάσει κανείς τη φιλοσοφία των ταινιών που φιλοξενεί; «Δεν είναι οι "προφανείς" ταινίες, οι μεγάλες που σου έρχονται αμέσως στο μυαλό, αλλά όταν τις δεις έχουν κάτι να σου πουν κι είναι συναρπαστικές. Ταινίες που θα σου ξέφευγαν αν ξεφύλλιζες έναν οδηγό κινηματογραφικής εξόδου αλλά αν κάποιος σου ρίξει το φως πάνω τους, θα ανακαλύψεις κάτι πολύ ωραίο και πολύ γοητευτικό», μας λέει ο Ορέστης Ανδρεαδάκης.
Η γιορτή του ανεξάρτητου κινηματογράφου θα πραγματοποιηθεί από 1- 11/11 στην ιστορική έδρα του θεσμού, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, στις αίθουσες του Λιμανιού - Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές-, καθώς και στο Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» στο Δήμο Παύλου Μελά και στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών, σε συνεργασία με το Δήμο Νεάπολης – Συκεών. Το Φεστιβάλ κλείνει με το καθηλωτικό «Girl» του μόλις 27χρονου Βέλγου Λουκάς Ντοντ (βραβεία σκηνοθεσίας, ερμηνείας, Queer Palm, Fipresci στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ Κανών).
Στο ελληνικό πρόγραμμα το Φεστιβάλ υποδέχεται 20 μεγάλου μήκους ελληνικές ταινίες: Δώδεκα ταινίες σε πρώτη προβολή, 3 ταινίες στην ενότητα «Ξεπερνώντας τα σύνορα» και 5 ταινίες που έχουν ήδη πραγματοποιήσει πρεμιέρα. Θα προβληθούν επίσης 10 ταινίες μικρού μήκους στο πλαίσιο αφιερώματος στον animator Ιορδάνη Ανανιάδη, 7 μικρού μήκους φιλμ νέων Ελλήνων δημιουργών που επιμελήθηκε η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, καθώς και οι βραβευμένες 17 μικρού μήκους ταινίες από το πρόσφατο 41ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.
«Υπάρχουν αρκετοί πρωτοεμφανιζόμενοι Ελληνες. Τρεις στο διαγωνιστικό κι άλλοι στο υπόλοιπο πρόγραμμα. ΄Ενα από τα πράγματα που θέλαμε είναι να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού κινηματογραφικού χώρου: Να έρχεται ο κόσμος να δείχνει τις ταινίες του στη Θεσσαλονίκη. Σχεδόν το σύνολο της φετινής παραγωγής θα προβληθεί στη Θεσσαλονίκη», ξεκαθαρίζει ο διευθυντής του Φεστιβάλ.
Κι όσο για το διαγωνιστικό τμήμα, ο τίτλος του δεν είναι άλλος από τη Ρωμαϊκή Ευσπλαχνία. Ο Ορέστης Ανδρεαδάκης εξηγεί: «Από πέρσι αποφασίσαμε το διαγωνιστικό τμήμα να έχει ένα θέμα - ένα χαλαρό θέμα, βέβαια - παρμένο από κάποια άλλη τέχνη που μας περιορίζει και μας απελευθερώνει ταυτόχρονα, που δείχνει μια κατεύθυνση κι ένα τρόπο να σκεφτούμε. Σύμφωνα με μια ιστορία που έγραψε ο Βαλέριος Μάξιμος το 31 μ.Χ. περιγράφει την περίπτωση ενός άνδρα που καταδικάστηκε σε θάνατο από ασιτία. Η κόρη του ήθελε να τον βοηθήσει, αλλά μη μπορώντας να περάσει φαγητό στη φυλακή, τον επισκέφθηκε η ίδια και τον θήλασε με το ίδιο το στήθος της. Θέμα που συναντάμε σε πολλά έργα τέχνης με έξαρση την εποχή του μπαρόκ: Το έχει ζωγραφίσει ο Καραβάτζο, ο Ρούμπενς, μεγάλοι ζωγράφοι. Πάντα είναι αυτό: Ενας ηλικιωμένος που τον θηλάζει μια νεότερη και θελκτική γυναίκα. Το πρώτο σ' αυτό είναι η ευσπλαχνία, η αλληλεγγύη, η υπέρβαση που κάνει αυτή η γυναίκα για να σώσει τον πατέρα της. Το δεύτερο είναι η απείθεια στο ανάλγητο σύστημα. Και το τρίτο, η υπέρβαση του σώματος: Θηλάζοντας τον πατέρα της από κόρη γίνεται μάνα. Και μετατρέπει ταυτόχρονα τον πατέρα σε ομογάλακτο αδερφό των παιδιών της».

Σύμφωνα με τον ίδιοι, οι συντελεστές του Φεστιβάλ δημιούργησαν και μια έκθεση που παρουσιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Δεκαπέντε εικαστικοί καλλιτέχνες βλέπουν μια ταινία του διαγωνιστικού και δημιουργούν ένα έργο. Η έκθεση περιλαμβάνει εγκαταστάσεις, βίντεο, γλυπτά και άλλα.
Ποια είναι η επιθυμία του διευθυντή του Φεστιβάλ κι ο απώτερος στόχος του; «Θα ήθελα όλα να πάνε όλα καλά, κι ο κόσμος να έρχεται να βλέπει ταινίες που θα τις κουβεντιάζει και να μην τελειώνει η θέαση μέσα στο δίωρο της κινηματογραφικής προβολής αλλά να συνεχίζεται. Σκοπός μας είναι να μην είναι μόνο ένα Φεστιβάλ 10 - 20 ημερών, αλλά ένα Φεστιβάλ που να κρατά ένα χρόνο. Και φέτος η χρονιά άρχισε πολύ δυνατά με αύξηση θεατών που επιζητούν αυτό το Φεστιβαλικό στίγμα περισσότερες από 20 ημέρες. Και το άλλο είναι να ισχυροποιήσουμε το Φεστιβάλ στο διεθνή χώρο το οποίο έχει δρόμο ακόμα λόγω της δύσκολης κατάστασης που περνάμε. Υπάρχουν περισσότερα από 30 Φεστιβάλ μικρότερα από των Κανών, ας πούμε, στα οποία μπορούμε να πάρουμε θέση στην καλύτερη 3άδα, ή 5άδα. Θα το καταφέρουμε σιγά - σιγά, αν και έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας».
Αλήθεια, είναι ευχαριστημένος από τη μέχρι σήμερα πορεία της προετοιμασίας; «Δεν είμαι ποτέ ευχαριστημένος. Θα έλεγα για λάθη, για ατέλειες, για πράγματα που δεν πετύχαμε. Οπότε έχω την αίσθηση ότι υπάρχουν άπειρα πράγματα ακόμα που πρέπει να κάνουμε».
Κι όσον αφορά τα οικονομικά του Φεστιβάλ: «Από το υπουργείο έχουμε την τακτική επιχορήγηση. Ο προϋπολογισμός της διοργάνωσης είναι 750.000 ευρώ, λίγο μικρότερος από πέρσι. Αυτά τα χρήματα έρχονται από το ΕΣΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας, από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα media, από τους χορηγούς που έχουν αυξηθεί παραπάνω από 100% και τα έσοδα από τις αίθουσες. Ετσι καλύπτεται το κόστος της διοργάνωσης. Νομίζω ότι τα χρέη πια είναι ελάχιστα».
Αλήθεια, ως λαός στερούμαστε κινηματογραφικής παιδείας; «Οχι, δεν έχουμε κινηματογραφική παιδεία, κι είμαστε από τις χώρες που δεν έχουμε και κινηματογραφική συνήθεια. Εχει πληγεί αυτό το πράγμα εδώ και πολλά χρόνια τόσο από την κρίση όσο κι από το παράνομο downloading. Μπορεί το σινεμά να είναι ένα φτηνό είδος διασκέδασης αλλά δεν είμαστε σαν τους Γάλλους, του Ιταλούς ή τους Αμερικάνους που το σινεμά είναι στην κανονικότητα της διασκέδασής τους. Ο κόσμος δεν έχει χάσει το ενδιαφέρον του για κινούμενες εικόνες. Απλά τις βλέπει στο σπίτι του. Δεν υπάρχει η κουλτούρα της κινηματογραφικής εξόδου. Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει το Φεστιβάλ και να κάνει την κινηματογραφική θέαση μια συνολική κινηματογραφική εμπειρία».
Μάθετε ακόμα για τα:
ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
* Ζούμε το σινεμά του αύριο στο Διεθνές Διαγωνιστικό επιλέγοντας φέτος 15 ταινίες με οδηγό τo συγκλονιστικό θέμα της κλασικής τέχνης caritas romana και παρουσιάζουμε την πρωτότυπη έκθεση «Caritas Romana: 15 Πράξεις Αφοσίωσης» με έργα 15 νέων καλλιτεχνών που εμπνεύστηκαν από τις ταινίες του Διαγωνιστικού. Διοργάνωση: ΦΚΘ, σε συνεργασία με το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ.
* Καλωσορίζουμε την Εικονική Πραγματικότητα με το Διαγωνιστικό τμήμα ταινιών VR/Virtual Reality
* Ανακαλύπτουμε τον πιο δυναμικό και πρωτοποριακό κινηματογράφο στο τμήμα Out of Competition και στους Ανοιχτούς Ορίζοντες
* Παρουσιάζουμε τις καλύτερες βαλκανικές ταινίες στις Ματιές στα Βαλκάνια
* Συναντάμε τους αγαπημένους μας δημιουργούς στις Ειδικές Προβολές
* Προτείνουμε ριζοσπαστικές ταινίες στο >>Film Forward
* Δίνουμε μεταμεσονύχτια ραντεβού στη ζώνη «’Round Midnight»
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
-
Υποδεχόμαστε στο φεστιβάλ τον Ισπανό Χάιμε Ροσάλες, αγαπημένο του Φεστιβάλ Καννών.
-
Συνομιλούμε με την ολλανδή δημιουργό Νάνουκ Λέοπολντ, που επίσης θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.
-
Γνωρίζουμε τους χιλιανούς εικαστικούς και κινηματογραφιστές Κριστομπάλ Λεόν και Χοακίν Κοσίνια, που έρχονται στο φεστιβάλ με φόρα από το Γκούγκενχαϊμ και τη Μπιενάλε Βενετίας.
-
Ανακαλύπτουμε (ξανά) το queer ελληνικό σινεμά με 38 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους από τα τέλη του ’60 ως τις μέρες μας.
-
Εξερευνούμε τους πρωτοπόρους σκηνοθέτες του ρουμανικού σινεμά στο αφιέρωμα «Πριν ξεσπάσει το κύμα» (τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια»)
-
Διερευνούμε τις αθέατες όψεις της εκπαίδευσης στο αφιέρωμα «Μαθήματα ζωής».
ΑΓΟΡΑ
Ο αγαπημένος τραγουδοποιός -και παθιασμένος σινεφίλ- Φοίβος Δεληβοριάς γίνεται φέτος ο πρώτος ambassador της Αγοράς, ο οποίος θα βρίσκεται μαζί μας στη διοργάνωση, θα φέρει σε επαφή τους διεθνείς επαγγελματίες του χώρου με την ελληνική κινηματογραφική κοινότητα, ενώ θα παρουσιάσει την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου την τελετή απονομής των βραβείων της Αγοράς του 59ου ΦΚΘ.
Δυναμικές δράσεις, βραβεία και συνεργασίες φιλοξενούνται φέτος στην Αγορά. Ανάμεσά τους:
*Τα βραβεία του τμήματος Works in Progress σε υπηρεσίες και χρηματικά έπαθλα συνολικής αξίας 130.000 ευρώ, που απονέμονται από το Eurimages, την εταιρεία post production Graal και την εταιρεία υπηρεσιών ήχου και μουσικής MuSou.
*Τα βραβεία του τμήματος Crossroads Co-Production Forum σε υπηρεσίες και χρηματικά έπαθλα συνολικής αξίας πάνω από 100.000 ευρώ.
*Το Film Market με 220 τίτλους ταινιών
* Το Thessaloniki Locarno Industry Academy International
*Η δράση Training Day
*Το Εργαστήρι Καινοτομίας Europa Cinemas για αιθουσάρχες
*Τη δράση «Ταινίες για τα παιδιά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη: η κατάσταση των πραγμάτων»
ΣΙΝΕΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ/ CINEMA FOR ALL
Το ΦΚΘ συνεχίζει να μοιράζεται τη δύναμη του σινεμά με όλους τους θεατές ανεξαιρέτως, χάρη στις δράσεις προσβασιμότητας στις εγκαταστάσεις και το περιεχόμενό του. Χορηγός προσβασιμότητας είναι το Ίδρυμα Ωνάση και η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, ενώ οι συνθήκες προσβασιμότητας διασφαλίζονται σε συνεργασία με την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών.
Τέλος, τις αφίσες του 59ου ΦΚΘ σχεδίασε το δημιουργικό γραφείο των Beetroot και τα επίσημα spot του 59ου ΦΚΘ σκηνοθέτησε η Ζακλίν Λέντζου.
http://www.filmfestival.gr/el/
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr