Follow us

Ορχομενός: Ξαναστήνεται το ιστορικό τρόπαιο του Ρωμαίου Σύλλα.Ηταν 6 μέτρα

Εκεί ακριβώς που ο Μιθριδάτης έχασε 25.000 άνδρες στη σφοδρή σύγκρουση με το Σύλλα ανεγέρθηκε το γιγάντιο τρόπαιο του Ρωμαίου στρατηγού που ξαναστήνεται.

Ορχομενός: Ξαναστήνεται το ιστορικό τρόπαιο του Ρωμαίου Σύλλα.Ηταν 6 μέτρα

Εντοπίστηκε το 2004 από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας σε ένα χωράφι στη θέση «Κυδωνιές», βόρεια της, αποξηραμένης σήμερα, λίμνης Κωπαΐδας και συγκεκριμένα σε αγρό ιδιοκτησίας των Κωνσταντίνου και Μαρίας Γκιζίμη.

Η επιγραφή που βρέθηκε στη σωστική ανασκαφή της αρχαιολόγου δρος Έλενας Κουντούρη ανέφερε: «Τρόπαιον Λεύκιος Κορνήλιος Σύλλας Αυτοκράτωρ Κατά βασιλέως Μιθριδάτου και των συμμάχων αυτού...». Δεν άφηνε καμία αμφιβολία: Το τρόπαιο στήθηκε στον Ορχομενό από τον Ρωμαίο στρατηγό Σύλλα, όταν το 87 π.Χ. νίκησε τα στρατεύματα του βασιλιά του Πόντου, Μιθριδάτη Στ’ του Ευπάτορος. Και είναι αυτό το εντυπωσιακό τρόπαιο - με ιδιαίτερη αξία αφού συνδέεται με με το ιστορικό γεγονός της τελικής επικράτησης των στρατευμάτων του Ρωμαίου στρατηγού έναντι του στρατού του βασιλιά του Πόντου, καθώς και του πεδίου της μάχης στο τοπίο της Κωπαΐδας - που θα αναδειχθεί, σύμφωνα με μελέτη που εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Ορχομενός: Ξαναστήνεται το ιστορικό τρόπαιο του Ρωμαίου Σύλλα.Ηταν 6 μέτρα

Οταν ανεγέρθηκε, το λίθινο τρόπαιο είχε συνολικό ύψος 6 μέτρα, κατέληγε σε σχήμα οβελίσκου κι έφερε κυκλικές ασπίδες ηττημένων εχθρών, καθώς και ξόανο πάνω στο οποίο αναρτώνταν πολεμική εξάρτηση.

Πως ήταν το τεράστιο τρόπαιο όταν ανεγέρθηκε;

Ορχομενός: Ξαναστήνεται το ιστορικό τρόπαιο του Ρωμαίου Σύλλα.Ηταν 6 μέτρα - εικόνα 2

Το σύνολο των λίθων που έχουν αποκαλυφθεί, είτε σε ακέραια είτε σε θραυσματική μορφή, είναι ικανοποιητικό και ο ποσοστό διατήρησης του μνημείου είναι μεγάλο όπως ανέφεραν οι μελετητές του, αρχιτέκτονες, Θέμης Μπιλής και Μαρία Μαγνήσαλη. Το μνημείο, λόγω της μακροχρόνιας επίχωσης της ευρύτερης περιοχής, βρίσκεται 1 μέτρο ψηλότερα από το σημείο που ήταν στην αρχαιότητα και το θεμέλιό του κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι κάτω από τη στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα. Ως εκ τούτου η αναστήλωση του τροπαίου θα γίνει στην ίδια θέση, αλλά σε υψηλότερη στάθμη. Η προτεινόμενη αναστηλωτική δράση στην περιοχή θα ενταχθεί ιδανικά στο δίκτυο των αναστηλωτικών δράσεων των αρχαίων μνημείων του Ορχομενού (αρχαιολογικό πάρκο Ορχομενού). Έτσι, η δυνατότητα προσέλκυσης μεγάλου αριθμού επισκεπτών είναι εφικτή.

Θα τοποθετηθούν πινακίδες με πληροφοριακό υλικό και γύρω του θα κατασκευαστεί ένα δίκτυο μονοπατιών με καθιστικά και χώρο για στάσεις. To 2017 αναμένεται και η επιστημονική δημοσίευση του μνημείου, τα στοιχεία της οποίας έχουν ήδη παρουσιαστεί στο συνέδριο για τη ρωμαϊκή Ελλάδα το 2015. Την ομάδα δημοσίευσης αποτελούν η Έλενα Κουντούρη, ο αρχαιολόγος στην ΕΦΑ Φωκίδας Νίκος Πετρόχειλος, η ερευνήτρια στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Σοφία Ζουμπάκη και οι δύο αρχιτέκτονες που έκαναν τη μελέτη αναστήλωσης του Τροπαίου Θέμης Μπιλής και Μαρία Μαγνήσαλη.

Η σφοδρή σύγκρουση του Σύλλα και του Μιθριδάτη σε ελληνικό έδαφος

Ο Λεύκιος Κορνήλιος Σύλλας (138- 78 π.Χ.) ανέλαβε πόλεμο κατά του Μιθριδάτη ΣΤ του Ευπάτορος την άνοιξη του 87 π.Χ. και στο πλαίσιο αυτού του πολέμου, εκστράτευσε εναντίον της Ελλάδας.

Έγιναν δύο μάχες, μία στη Χαιρώνεια και άλλη μία στον Ορχομενό και οι δύο νικηφόρες για τους Ρωμαίους. Ο Σύλλας ίδρυσε δύο τρόπαια. Το τρόπαιο της Χαιρώνεια (τμήμα του οποίου βρέθηκε το 1989 στο λόφο Θούριον) και το τρόπαιο του Ορχομενού.

Στη μάχη του Ορχομενού, ο Αρχέλαος, ο στρατηγός του Μιθριδάτη, με 80.000 άνδρες, έχοντας κι ενισχύσεις από το Δορύλαο, έναν ακόμη στρατηγό του Μιθριδάτη, κατευθύνθηκε στον Ορχομενό. Εκεί ο Σύλλας αντιπαρατάχθηκε εναντίον του. Στη σκληρή μάχη που ακολούθησε με το Ρωμαίο στρατηγό να διακινδυνεύει τη ζωή του, οι Ρωμαίοι επικράτησαν. Μετά τη μάχη, οι άνδρες του Αρχέλαου μετρούσαν νεκρούς των 25.000 ανδρών. Αρκετοί από αυτούς πνίγηκαν στην Κωπαϊδα. Ο Μιθριδάτης, αναλογιζόμενος τις ήττες που είχε υποστεί από τη Ρώμη, τον επόμενο χρόνο (85 π.Χ.) συνομολόγησε τη συνθήκη του Δαρδάνου η οποία σηματοδοτούσε το τέλος του Πρώτου Μιθριδατικού Πόλεμου. Σύμφωνα μ' αυτή, ο Μιθριδάτης θα παρέδιδε τις Καππαδοκία και Βιθυνία στους προηγούμενους ηγεμόνες που τις κατείχαν, την Παφλαγονία κι τη Μικρά Ασία στους Ρωμαίους και θα έδινε 2.000 τάλαντα. Επίσης θα παρέδιδε 70 πλοία.

Ορχομενός: Ξαναστήνεται το ιστορικό τρόπαιο του Ρωμαίου Σύλλα.Ηταν 6 μέτρα - εικόνα 3
Ορχομενός: Ξαναστήνεται το ιστορικό τρόπαιο του Ρωμαίου Σύλλα.Ηταν 6 μέτρα - εικόνα 4

Ορχομενός: Ξαναστήνεται το ιστορικό τρόπαιο του Ρωμαίου Σύλλα.Ηταν 6 μέτρα - εικόνα 5

ΠΗΓΕΣ: enet, ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 01 Οκτ 2022 | 17:26

Ο Γιώργος Νταλάρας αποχαιρετά τον Σταμάτη Κόκοτα: Μαζί του κλείνει μια ολόκληρη εποχή

Ο Γιώργος Νταλάρας αποχαιρέτησε τον Σταμάτη Κόκοτα μέσω μιας συγκινητικής ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ 30 Σεπ 2022 | 18:13

Σάκης Πετκίδης: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός του ΚΘΒΕ

Ο ηθοποιός Σάκης Πετκίδης, ένα από τα βασικά στελέχη του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), πέθανε έχοντας διαγράψει μια μακρά και συνεπή διαδρομή στην υποκριτική.

ΒΡΑΒΕΙΑ ALL4FUN 30 Σεπ 2022 | 12:21

Θεατρικά βραβεία με παραπληροφόρηση, πισώπλατα μαχαιρώματα και... στη μέση το έργο του Τάσου Ιορδανίδη

Πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Ακροπόλ η απονομή των θεατρικών βραβείων All4Fun. Τι συνέβη με το βραβείο του Τάσου Ιορδανίδη για την παράσταση "Θέλω να σου κρατάω το χέρι".

ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ 29 Σεπ 2022 | 13:43

Κώστας Γαβράς: Επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστήμιου της Μασσαλίας ο σκηνοθέτης

Πρόκειται για τίτλο που απονέμεται σε προσωπικότητες ξένης υπηκοότητας για τις υπηρεσίες που προσέφεραν στην επιστήμη, τα γράμματα και τις τέχνες.

ΓΙΑ ΤΟ 2023 29 Σεπ 2022 | 13:39

Είναι επίσημο: Τα "Μαγνητικά Πεδία" είναι η υποψηφιότητα της Ελλάδας για τα βραβεία Οσκαρ

Η ταινία "Μαγνητικά Πεδία" του Γιώργου Γούση, επελέγη για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 95η διοργάνωση βραβείων Οσκαρ, με σκοπό τη διεκδίκηση του Βραβείου Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 29 Σεπ 2022 | 06:46

Η ΕΡΤ κερδίζει το μεγάλο στοίχημα: Οι δύο σειρές που σαρώνουν και η δυναμική στο αντρικό κοινό

Δύο στα δύο για τις νέες σειρές της ΕΡΤ. Αναλυτικά τα ποσοστά τηλεθέασης στο δυναμικό κοινό.

Η ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ 28 Σεπ 2022 | 17:36

Ωδείο Ηρώδου Αττικού: Η Τάνια Τσανακλίδου τιμά το έργο του Γιάννη Σπανού

Την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου η Τάνια Τσανακλίδου συμπράττει με τον Κώστα Νικολόπουλο και καλεί στη σκηνή του Ωδείου Ηρώδου Αττικού πέντε σημαντικούς εκπροσώπους του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού

ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΕΧΝΗΣ NOUCMAS 28 Σεπ 2022 | 14:10

"Women Move: Imaginary & Real Encounters": Μία μοναδική έκθεση για τις γυναίκες-πρότυπα, στην Κυψέλη

Η ομαδική έκθεση "Women Move: Imaginary & Real Encounters" φιλοξενείται στον χώρο τέχνης NOUCMAS, στην Κυψέλη από τις 6 εώς τις 23 Οκτωβρίου. Με ελεύθερη είσοδο.

ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΟΘΗΚΗ 28 Σεπ 2022 | 13:59

"Η Απολογία της Μαρί Κιουρί": Μία εξαιρετική παράσταση, με τη βραβευμένη Πέγκυ Τρικαλιώτη

Η συγκλονιστική παράσταση "Η Απολογία της Μαρί Κιουρί", σε κείμενο της Ευσταθίας και σκηνοθεσία της Κίρκης Καραλή, παρουσιάζεται στο θέατρο Αποθήκη!

ΣΤΙΣ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 28 Σεπ 2022 | 13:53

Πρώτο Φεστιβάλ Περιφέρειας Αττικής: Ο Aνδρόνικος για μία εμφάνιση στο θέατρο Αττικού Άλσους

Μια γιορτινή συναυλία που σηματοδοτεί το νέο κύκλο εμφανίσεων του Ανδρόνικου τη φετινή σεζόν.

ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΑΜΠΕΤΗ 28 Σεπ 2022 | 13:49

Το "Σεσουάρ για δολοφόνους" είναι ξανά εδώ για να μας... τρελάνει

Το "Σεσουάρ για δολοφόνους", που έκανε πρεμιέρα -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- τον περασμένο αιώνα (1999!) και συνέχισε για 13 συνεχόμενα χρόνια μέχρι το 2012, συνεχίζει ακάθεκτο την παράδοση!

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΥ 28 Σεπ 2022 | 13:47

"Έρως Μονόπτερος ο Πλάνης", σε σκηνοθεσία του Γεράσιμου Γεννατά

Η παράσταση "Έρως Μονόπτερος ο Πλάνης" παρουσιάζεται από 13 Οκτωβρίου και κάθε Πέμπτη στις 21:00, στο Μικρό Θέατρο Κεραμεικού.

ΑΠΟ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 28 Σεπ 2022 | 13:43

Η Μάσκα του Ζορό: Μία μοναδική παράσταση για παιδιά στο Θέατρο Ζίνα

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο πιο αγαπημένος μασκοφόρος ήρωας Ζορό, έρχεται κοντά σας με μία φανταστική, διαδραστική παιδική παράσταση!