Όσα έγιναν στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Αντώνη Σαμαράκη

Μερικά μέτρα μακριά από τα ξεφωνητά της χαράς του διαλείμματος, τα ζεστά μάτια αυτού του αιώνιου εφήβου θα «παρακολουθούν» τα παιδιά που τόσο αγάπησε.

|
SHARE THIS
0
SHARES

Ηταν μια ημέρα του σχολικού έτους 1999 όταν ο 80χρονος τότε Αντώνης Σαμαράκης επισκέφθηκε το 3ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Βαρβάρας για να παρακολουθήσει τις εργασίες που έκαναν μαθητές και μαθήτριες πάνω στο έργο του. «΄Ολοι οι "μεγάλοι" ήθελαν να του μιλήσουν και να τον συγχαρούν. Εκείνος, όμως, είχε το μυαλό του μόνο σ' εμάς, τα παιδιά. Δεν θα ξεχάσω ποτέ με πόση αγωνία μας έψαχνε για να καταλάβει αν μας άρεσε το έργο του», είπε η πρώην μαθήτρια που ανέβηκε τη Δευτέρα το βράδυ στη σκηνή που είχε στηθεί στο προαύλιο του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Βαρβάρας.

Εκεί όπου, μερικά μέτρα μακριά από τα ξεφωνητά της χαράς του διαλείμματος, τα ζεστά μάτια αυτού του αιώνιου εφήβου θα «παρακολουθούν» τα παιδιά που τόσο αγάπησε. Η χθεσινοβραδινή τελετή σήμανε τα αποκαλυπτήρια της προτομής του συγγραφέα έξω από το συγκεκριμένο σχολείο στον πεζόδρομο που φέρει το όνομά του. Κι επισφραγίστηκε από παιδικές μνήμες κι «ενήλικη» συγκίνηση.

Το αναμνηστικό δώρο του Δημάρχου Αγ. Βαρβάρας, Γεώργιου Π. Καπλάνη, στην Ελένη Σαμαράκη παρουσία του Προέδρου της Βουλής, Νιικόλαου Βούτση
Το αναμνηστικό δώρο του Δημάρχου Αγ. Βαρβάρας, Γεώργιου Π. Καπλάνη, στην Ελένη Σαμαράκη παρουσία του Προέδρου της Βουλής, Νιικόλαου Βούτση

Παρούσα, στις πρώτες θέσεις του κοινού, η σύντροφος της ζωής του Αντώνη Σαμαράκη, Ελένη Σαμαράκη ο Πρόεδρος της Βουλής, Νικόλαος Βούτσης που χαιρέτησε την πρωτοβουλία αλλά κι ο Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας, Γεώργιος Π. Καπλάνης, υπό την «μπαγκέτα» του οποίου τρία σχολεία (το 4ο και το 6ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Βαρβάρας και το 3ο Γυμνάσιο της ίδιας περιοχής) διοργάνωσαν την εκδήλωση.

Τους χαιρετισμούς των επισήμων ακολούθησε η δυναμική παρουσία των παιδιών. Μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου θύμισαν από στήθους μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά αποσπάσματα ενός από τους πλέον διαβασμένους και μεταφρασμένους ΄Ελληνες συγγραφείς και τραγούδησαν, ενώ εργασίες τους με θεματική γύρω από τη πεζογραφία του Σαμαράκη μπορούσε κανείς να δει στο πλαίσιο παρουσίασης στον ίδιο χώρο.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νικόλαος Βούτσης κι η Ελένη Σαμαράκη στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Αντώνη Σαμαράκη. μαζί τους ο Δήμαρχος Αγ. Βαρβάρας, Γεώργιος Π. Καπλάνης κι ο βουλευτής, Γεράσιμος Γιακουμάτος
Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νικόλαος Βούτσης κι η Ελένη Σαμαράκη στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Αντώνη Σαμαράκη. μαζί τους ο Δήμαρχος Αγ. Βαρβάρας, Γεώργιος Π. Καπλάνης κι ο βουλευτής, Γεράσιμος Γιακουμάτος

«Ο Αντώνης είχε έρθει σ' αυτό το σχολείο. Τα αγαπούσε πάρα πολύ τα παιδιά κι αυτά τα παιδιά σήμερα με συγκίνησαν πάρα πολύ. ΄Ηταν τόσο γνήσια και τόσο αθώα. Πραγματικά μας δίνουν ελπίδα - την ελπίδα που ο Αντώνης προσπαθούσε  να δώσει στα παιδιά και στον εαυτό του. Και νομίζω ότι σήμερα πραγματοποιείται κάτι που ο Αντώνης πάντα έλεγε για εκείνον: "Θα ήθελα να πουν κάποτε για μένα ότι τουλάχιστον προσπάθησα". Τα παιδιά αυτά προσπάθησαν σήμερα», είπε στο TheTOC αμέσως μετά το τέλος της εκδήλωσης η Ελένη Σαμαράκη.

Ο Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας, Γεώργιος Π. Καπλάνης και η Ελένη Σαμαράκη δίπλα στην προτομή του Αντώνη Σαμαράκη
Ο Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας, Γεώργιος Π. Καπλάνης και η Ελένη Σαμαράκη δίπλα στην προτομή του Αντώνη Σαμαράκη

 

Και συνέχισε: «Ο Αντώνης επισκέφθηκε αυτό το σχολείο όπως είχε επισκεφθεί κι άλλα σχολεία - και γινόταν, μάλιστα, ο ίδιος παιδί όταν πήγαινε στα σχολεία. Χτυπούσε το κουδούνι για διάλειμμα, κι ούτε εκείνος, ούτε τα παιδιά έφευγαν. Ολες τις ώρες των μαθημάτων τις περνούσαν μαζί και νομίζω εκείνος το χαιρόταν πιο πολύ απ' τα παιδιά». ΄Αραγε ο λόγος του εξακολουθεί να είναι επίκαιρος τη ρωτήσαμε στο τέλος; «Ο λόγος του εξακολουθεί να είναι επίκαιρος καθότι υπάρχει έλλειψη ειρήνης, έλλειψη κοινωνικής δικαιοσύνης, ακόμα και έλλειψη ελευθερίας. Και για τα τρία αυτά ιδανικά πάντα αγωνίστηκε στη ζωή του».

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νικόλαος Βούτσης, στο βήμα του ομιλητή.
Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νικόλαος Βούτσης, στο βήμα του ομιλητή.

 

«Δεν υπάρχει θέμα έμπνευσης» μας είπε με τη σειρά του ο γλύπτης Αγγελος Βλάσης μπροστά από την προτομή του Αντώνη Σαμαράκη που φιλοτέχνησε στον πεζόδρομο έξω από το κτήριο που στεγάζει το 4ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Βαρβάρας.

«Υπάρχει θέμα ανταπόκρισης στις αξιώσεις των ανθρώπων που αγάπησαν τον Σαμαράκη και τον εκτίμησαν. Από εκεί και πέρα τα πράγματα είναι λίγο πιο πεζά. Είναι μια προσπάθεια να σταθεί κανείς άξιος στην εμπιστοσύνη που του δείχνει η ανάθεση. Δούλεψα πολύ, σχεδίασα πολύ, προσπάθησα να καταλάβω το πνεύμα αυτής της φυσιογνωμίας - δεν ξέρω μέχρι που έφτασαν. Πάντα υπάρχει το καλύτερο, όπως, βέβαια, και το χειρότερο... Εργάστηκα περίπου τρεις μήνες...», συμπλήρωσε για να καταλήξει όταν ρωτήθηκε πως αισθάνεται πλαισιωμένος από τόσους μαθητές που έσπευδαν να φωτογραφηθούν δίπλα στη προτομή του αγαπημένου συγγραφέα: «Αβολα», ομολόγησε. «Ας μην υπερβάλλουμε τη σημασία των πραγμάτων...».

(Στην κεντρική φωτογραφία: Μαθητές των Δημοτικών Σχολείων Αγίας Βαρβάρας δίπλα στην προτομή του Αντώνη Σαμαράκη)

 

 

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook